Студопедия — Розділ І. Адміністративні процедури.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розділ І. Адміністративні процедури.






Матеріали для студентів

Тема 1.1. Сутність адміністративно-процесуальної діяльності та адміністративно-процесуального права (лекція - 2 години)

Адміністративно-процесуальне право як самостійна галузь права. Предмет і метод регулювання в адміністративно-процесуальному праві. Адміністративно-процесуальне право як наука та навчальна дисципліна Адміністративний процес та адміністративне процесуальне право. Основні концепції адміністративного процесу.

Адміністративно-процесуальні принципи: загально-соціальні, загально-процесуальні та спеціальні принципи в адміністративно-процесуальному праві. Адміністративно-процесуальні норми: поняття, сутність та особливості. Класифікація та видова характеристика адміністративно-процесуальних норм.

Поняття адміністративно-процесуального правовідношення. Особливі риси адміністративно-процесуальних правовідносин. Види адміністративно-процесуальних правовідносин. Об'єкти адміністративно-процесуальних правовідносин та їх властивості. Суб'єкти адміністративно-процесуальних правовідносин. Зміст адміністративно-процесуальних правовідносин.

Тема 1.2. Поняття та загальна характеристика адміністративних процедур.

Суб’єкти адміністративних процедур. (лекція - 2 години)

Загальнотеоретичні підходи до розуміння юридичних процедур. Поняття, характерні риси адміністративних процедур. Публічне управління та адміністративні процедури. Принципи адміністративних процедур. Адміністративний процес, його співвідношення з адміністративними процедурами.

Поняття адміністративно-процедурного права. Предмет адміністративно-процедурного права. Система адміністративно-процедурного права: загальна, особлива частини. Адміністративно-процедурні норми, відносини. Методи адміністративно-процедурного права. Джерела адміністративно-процедурного права. Поняття суб’єктів адміністративно-процедурного права, їх види, основні ознаки.

Тема 1.3. Види та структура адміністративних процедур. Докази та доказування в адміністративних процедурах.(лекція - 4 години)

Теоретичне та практичне значення класифікації адміністративних процедур. Критерії класифікації. Загальна характеристика адміністративно правотворчих та адміністративно правозастосовних процедур. Внутрішні та зовнішні адміністративні процедури. Заявні та втручальні адміністративні процедури.

Теоретичне та практичне значення елементів адміністративної процедури. Поняття стадії. Стадія відкриття адміністративного провадження. Стадія підготовки адміністративної справи до розгляду. Стадія розгляду та вирішення адміністративної справи. Стадія виконання індивідуального адміністративного акту.

Процес доказування в адміністративних процедурах: поняття та зміст. Характеристика окремих етапів доказування. Збір, оцінка, перевірка доказів. Суб’єкти доказування. Поняття доказів в адміністративних процедурах. Класифікація доказів.

Тема 1.4. Правотворчі (нормотворчі) адміністративні процедури (лекція - 2 години)

Поняття та основні риси адміністративно-правових актів. Види адміністративно-правових актів. Вимоги, якім мають відповідати адміністративно-правові акти. Загальна характеристика правотворчих процедур. Стадії правотворчих процедур. Адміністративна процедура з прийняття нормативно-правових актів Президента України. Процедура прийняття нормативних актів управління та її нормативно-правове регулювання. Стадії та суб’єкти процедури прийняття нормативних актів управління. Державна реєстрація нормативних актів управління. Публічні передумови державної реєстрації нормативних актів управління. Експертні та інші процесуальні дії, що здійснюються під час державної реєстрації нормативних актів управління. Контроль у сфері нормотворчої діяльності.

 

Тема 1.5.Адміністративні процедури з надання адміністративних послуг (лекція - 2 години)

Поняття та основні ознаки адміністративних послуг. Класифікація адміністративних послуг. Правові засади діяльності з надання адміністративних послуг. Органи, що уповноважені надавати адміністративні послуги та їх повноваження. Реєстраційні, дозвільні, ліцензійні адміністративні процедури. Державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності. Державна реєстрація фізичних осіб. Державна реєстрація прав власності на нерухоме майно. Державна реєстрація майнових правочинів. Реєстрація договорів іпотеки, лізингу, комерційної концесії, оренди землі та ін. Зміст публічних реєстраційних процедур. Особливості постреєстраційних правовідносин. Відповідальність за порушення порядку державної реєстрації майнових правочинів.Поняття дозвільної системи. Ліцензування. Юридичні передумови ліцензування. Правова регламентація ліцензування. Стадії ліцензування. Відповідальність у сфері ліцензування. Адміністративна процедура з видачі дозволів на придбання, збереження, перевезення, використання вогнепальної та холодної зброї. Адміністративна процедура з видачі дозволів на виготовлення печаток та штампів.

 

Тема 1.6. Контрольно-наглядові та заохочувальні адміністративні процедури. Адміністративні процедури внутрішньо-організаційної діяльності органів публічного управління. (лекція - 4 години)

Поняття контрольних адміністративних процедур. Цілі та завдання контрольних адміністративних процедур. Види контрольно-наглядових процедур. Принципи контролю. Види державного контролю. Нормативно-правове регулювання контрольних адміністративних процедур. Суб’єкти контрольно-наглядових процедур. Їх правовий статус. Співвідношення контролю та нагляду. Стадії контрольно-наглядових процедур.

Поняття заохочувальних адміністративних процедур. Види заохочувальних адміністративних процедур. Правове регулювання, підстави, суб’єкти нагородних адміністративних процедур. Стадії нагородних адміністративних процедур.

Поняття та значення адміністративних процедур внутрішньо-організаційної діяльності органів публічного управління. Види адміністративних процедур внутрішньо-організаційної діяльності органів публічного управління. Стадії адміністративних процедур внутрішньо-організаційної діяльності органів публічного управління. Характеристика атестаційних адміністративних процедур внутрішньо-організаційної діяльності органів публічного управління. Процедури заміщення посад публічної служби.

 

Тема 1.7. Провадження щодо розгляду звернень громадян (лекція - 2 години)

Поняття та ознаки звернень громадян. Класифікація звернень громадян. Нормативно-правове регулювання процедури з розгляду звернень громадян. Вимоги, що ставляться до звернень громадян. Стадії процедури з розгляду звернень громадян. Принципи процедури з розгляду звернень громадян. Строки у процедурі з розгляду звернень громадян. Суб’єкти процедури з розгляду звернень громадян, їх права та обов’язки.

Тема 1.8. Провадження у справах про адміністративні проступки(лекція - 2 години)

Поняття і особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення. Правове регулювання та види проваджень у справах про адміністративні правопорушення. Звичайне, спрощене та особливе провадження у справах про адміністративні правопорушення. Завдання та принципи провадження у справах про адміністративні правопорушення. Суб’єкти та учасники провадження у справах про адміністративні правопорушення. Їх правовий статус.

Тема № 1.9. Провадження у справах про дисциплінарні проступки (лекція - 2 години)

Дисциплінарна відповідальність в адміністративному праві. Підстави дисциплінарної відповідальності в адміністративному праві. Види дисциплінарних процедур. Дисциплінарна процедура стосовно державних службовців. Службове розслідування. Дисциплінарна процедура стосовно працівників прокуратури. Дисциплінарна процедура стосовно суддів. Дисциплінарна процедура стосовно працівників органів внутрішніх справ. Дисциплінарна процедура стосовно військовослужбовців. Дисциплінарна процедура стосовно осіб, що відбувають покарання у виправно-трудових установах. Стадії дисциплінарних процедур.

 

Тема № 1.10. Адміністративні процедури виконавчого провадження. (лекція - 2 години)

Поняття виконавчого провадження. Правові засади виконавчого провадження. Рішення, що підлягають примусовому виконанню. Суб’єкти виконавчого провадження. Їх правовий статус. Поняття виконавчих документів та вимоги до них. Стадії виконавчого провадження. Строки у виконавчому провадженні. Обставини, які виключають здійснення виконавчого провадження. Відстрочка та розстрочка виконання. Зупинення виконавчого провадження. Закінчення виконавчого провадження і його наслідки. Витрати виконавчого провадження.

Порядок звернення стягнення на майно боржника. Порядок звернення стягнення на майно боржника – юридичної особи. Звернення стягнення на заробітну плату та інші види доходів боржника. Виконання рішень у немайнових спорах. Виконання рішення про поновлення на роботі. Виконання рішення про відібрання дитини. Виконання рішення про виселення боржника. Відповідальність за невиконання законних вимог державного виконавця.

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 1944. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия