Студопедия — Вы завели котенка.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вы завели котенка.

Показник Середнє навантаження Велике навантаження Надмірне навантаження Відновний період після надмірного навантаження
Колір шкіри Легке почервоніння Сильне почервоніння Дуже сильне почервоніння або надмірна блідість Блідість, що зберігається кілька днів
Рух Впевнене виконання Збільшення помилок, зниження точності, поява невпевненості Сильне порушення координації, мляве виконання рухів, явний прояв помилок Порушення рухів та знесилля в наступному тренувальному занятті
Зусередженість Нормальна, виконання корегуючих зауважень, повна увага при поясненні та показі Неуважність при поясненні, знижене сприйняття при відпрацювання навичок, знижена здатність до диференціації Значне зниження зусередже-ності, нервовість, розсіяність, сильно вповільнена реакція Неуваж-ність, нездатність до виправлення помилок, нездатність зусередитися при розумовій діяльності
Загальне самопочуття Ніяких скарг, виконуються усі тренувальні зівдання Слабкість в м’язах, значно затруднене дихання, зростаюче знесилля, явно знижена працездат-ність Тяжкість в м’язах, головокру-жіння, нудота  
Готовність до досгнень Стійка, бажання продовжувати тренуватися Знижена активність, прагнення до збільшення пауз, знижена готовність продовжувати роботу Бажання повного спокою та припинення роботи Небажання тренуватися на наступний день, байдужість, опір вимогам тренера
Настрій Підвищений, радісний, жвавий Дещо пригнічений, але радісний, якщо результати тренування відповідають бажаним, радість з приводу наступного тренування Виникнення сумнівів в сенсі тренувань, страх перед наступним тренуванням Пригніче-ність, безперервні сумніви в сенсі тренувань, пошук причин відсутності на тренуванні

Стосовно процесу підготовки кваліфікованих спортсменів найбільшим тренувальним ефектом відрізняються тренувальні заняття з великими навантаженнями. Це пов’язано з тим, що при виконанні програм таких занять значний обсяг роботи спортсмен виконує в умовах постійно прогресуючих зсувів в діяльності функціональних систем організму, що несуть основне навантаження при виконанні певної роботи.

Велике також значення занять з великими навантаженнями як чинника інтенсифікації синтеза білків. Необхідно також враховувати, що зміни, які настають під час термінових адаптаційних реакцій при роботі в умовах прихованої втоми, створюють важливі передумови для розвитку довготривалої адаптації.

Систематичне застосування тренувальних та змагальних навантажень забезпечує формування тісного взаємозв’язку між функціями окремих структур організму та генетичними апаратом термінової та довготривалої адаптації. В результаті застосування таких навантажень забезпечується значно більш глибоке вичерпання функціональних резервів організму спортсмена, більш інтенсивне та збалансоване відновлення та регенерація витрачених структур, формування ефективного ритму взаємодії між процесами виснаження, функціонального та структурного відновлення та суперкомпенсації.

 

3. Втома та відновлення при навантаженнях різної спрямованості. Втома – складне явище, що обумовлюється багатьма процесами, специфічними для кожного виду рухової активності. Виявлення ланки, що відіграє провідну роль в розвитку втоми, особливо ускладнено в реальній тренувальній та змагальній діяльності, що відрізняється різноманітністю рухів, процесів їх регуляції та забезпечення, складним характером прояву фізичних якостей. Суттєвим ускладненням для встановлення специфічної ланки втоми є велика кількість компенсаторних пристосувань, що включаються при напруженій руховій діяльності різної інтенсивності.

В залежності від умов м’язової діяльності та індивідуальних особливостей організму роль визначальної ланки в розвитку втоми може брати на себе будь-який орган чи функція, можливості яких в певний момент роботи стають неадекватними вимогам навантаження. Першопричиною втоми може стати і зниження енергетичних ресурсів, і зменшення активності ферментів, і зміна нейрогуморальної регуляції та ін.

Вивчення механізмів втоми при короткочасній роботі високої інтенсивності, що забезпечується алактатною анаеробною системою, виявило тісний взаємозв’язок між вичерпенням запасів КФ та зниженням працездатності.

Інші механізми втоми визначають розвиток втоми при виконанні роботи, що забезпечується гліколітичною анаеробною системою. Основним тут є накопичення молочної кислоти в м’язах. Зміна рН в м’язах при високоінтенсивній роботі в таких видах змагань, як біг на 800 та 1500м, плавання на 200 та 400м, обмежує результат внаслідок настання втоми, в той час, як резерви в м’язового глікогену можуть лишатися достатніми.

При роботі аеробного характеру розвиток втоми, в першу чергу, пов’язаний з вичерпанням запасів глікогену в м’язах. В розвитку втоми при тривалій роботі також велику роль відіграє запас глікогену печінки.

Зниження інтенсивності в разі подолання наддовгих дистанцій (марафонський біг, лижні перегони на 30 та 50 км, велогонки на шосе) нижче рівня 50% VО2 max свідчить про практично повне вичерпання запасів глікогену та енергозабезпечення роботи виклично за рахунок жирних кислот. В цей час виникає проблема підтримання концентрації глюкози в крові для забезпечення діяльності головного мозку. В такому випадку втома носить і центральний характер.

Одним з проявів центрально-нервового характеру втоми є нездатність в разі необхідності залучати додаткові рухові одиниці. Часто це проявляється по відношенню до швидкоскорочувальних волокон, коли виникає необхідність їх додаткової мобілізації для виконання високоінтенсивної роботи.

В цілому, основні причини втоми пов’язані із двома наступними поняттями: 1) локалізація втоми (виділення тої провідної системи, функціональні зміни якої і визначають настання втоми); 2) механізми втоми (певні зміни в діяльності провідних функціональних систем, що обумовлюють розвиток втоми).

 

4. Втома та відновлення залежно від кваліфікації та тренованості спортсмена. Відомо, що кваліфіковані спортсмени відповідають на стандартне навантаження меншими зсувами гомеостазу та прискореним протіканням відновних реакцій порівняно зі спортсменами низької квалвфікації.

На граничні навантаження спостерігається інша реакція. Спортсмени вищої кваліфікації здатні доводити себе до значно більш вираженої втоми, ніж спортсмени низької кваліфікації. Але це має відношення виключно до функціональних систем, що несуть основне навантаження при виконанні певної роботи, специфічної для виду спорту. Одночасно в спортсменів вищої кваліфікації інтенсивніше протікають процеси відновлення. Наприклад, в пловців високої кваліфікації через 6 год після заняття витривалість при роботі аеробного характеру знижена більше, ніж в спортсменів низької кваліфікації. Але суперкомпенсація в кваліфікованих спортсменів відмічається через 3 доби, а в некваліфікованих – через 4. При цьому сумарний обсяг плавання в перших був в 4 рази більший.

Аналогічно реагують на граничні навантаження спортсмени однієї кваліфікації, але різного рівня тренованості. Так, наприклад, заняття з великими навантаженнями в першому етапі підготовчого періоду, пов’язані з менш вираженими зсувами гомеостазу та знаженням працездатності та одночасно більш тривалим періодом відновлення порівняно з заняттями другої половини підготовчого періоду при високому рівні тренованості. При цьому працездатність тренованих спортсменів на 40-50% вища, ніж нетренованих.

Сучасні спортсмени високого класу відрізняються здібністю до швидкого відновлення після перенесених навантажень. Порівняння наукових даних 60-х рр. та кінця 80-х рр. минулого століття свідчать про надзвичайний функціональний потенціал сучасних спортсменів, передусім здатність до відновлення. Також відзначається різна психологічна реакція на навантаження:якщо заняття з великим навантаженням, що супроводжується роботою „до відмови”, на початку 60-х рр. було явищем рідким (не частіше 1-2 разів на тиждень), то в подальшому такі навантаження почали застосовувати частіше.

Таким чином, здатність до більшого вичерпання функціональних резервів, розвитку глибокої втоми, а також до інтенсивного протікання процесів відновлення є надзвичайно важливими реакціями довготривалої адаптації організму спортсмена.

 

 

Література

1. Платонов В.Н. Общая теория подготовки спортсменов в олимпийском спорте. -К.: Олимпийская литература, 1997. - 583 с.

2. Платонов В.Н. Адаптация в спорте. - К.: Здоров’я, 1988. - 215 с.

3. Каунсилмен Дж. Наука о плавании (пер. с англ.) - М.: Физкультура и спорт, 1982. - 208., ил.

 

 

Вы завели котенка.

Здоровье Вашего питомца полностью в ваших руках. Соблюдая несколько совсем несложных правил по уходу и кормлению своего животного, Вы обеспечите ему долгую и здоровую жизнь.

Первые две недели жизни котенка у Вас дома нужно соблюдать карантин, так как инкубационный период некоторых инфекционных болезней составляет 10-14 дней. Это значит, что Вы не должны менять ничего в рационе, не рекомендуется обрабатывать котенка против блох, глистов самостоятельно (в случае, если животное чрезмерно заражено блохами, следует обратиться в клинику, где его обработают наиболее безопасным препаратом); делать прививки в это время. Все эти мероприятия проводятся только здоровым животным. Если в течение этого срока котенок чувствовал себя хорошо, то следующий Ваш шаг — это обработка против блох.

Для этого надо использовать только качественные препараты: капли на холку Стронгхолд, Бродлайн, Frontline, Advantage, Инспектор; спреи Bolfo, Frontline, ошейник Bolfo. Капли наносятся на кожу в области затылка, холки (там, где животное не сможет их слизать), одна пипетка — это одна доза на одно животное, делить содержимое на несколько раз или на несколько животных недопустимо. Спреем нужно обработать все животное так, чтобы вся шерсть была влажной, и до высыхания препарата нельзя давать котенку вылизываться (20-40 мин). Ошейник не очень подходит животным, проводящим много времени на улице, котенок его может потерять, или зацепиться им, на пример, за забор. Обработки надо проводить 1 раз в месяц не зависимо от того, выходит ваша кошка на улицу или нет.

Через 3-5 дней после обработки против блох следует задать котенку глистогонные: капли на холку Profender с двух-месячного возраста, таблетки Мильбемакс, Дронтал, Каниквантел — с 3х-недельного возраста. Все препараты дозируются строго по весу. Через 14 дней дачу глистогонных нужно повторить, а затем проводить каждые три месяца на протяжении всей жизни животного, а так же за 7-14 дней перед вакцинацией.

Вакцинировать котенка можно с 9-ти недельного возраста. Кошек прививают против панлейкопении (чума кошек), калицивироза, герпесвируса, хламидиоза, вирусного лейкоза кошек, бешенства. Подробно о схеме вакцинации Вы узнаете у своего ветеринарного врача. Вакцинация — это лучший способ профилактики инфекционных заболеваний. Чтобы заразиться кошке не обязательно выходить на улицу или общаться со своими сородичами, Вы можете принести вирус на обуви или одежде.

Купать кошек не следует никогда, они прекрасно могут ухаживать за собой сами.

Все животные, не подлежащие племенному разведению, должны быть стерилизованы. Кастрация не влияет на темперамент и рабочие качества, продлевает жизнь, это очень хорошая профилактика заболеваний половой сферы (опухолей молочных желез, пиометры, поликистоза яичников и т. д.). Самок лучше кастрировать до первой течки, а самцов — после полового созревания.

Одним из самых важных условий хорошего самочувствия Вашего любимца является правильное кормление. До 90% внутренних незаразных болезней возникает по причине неправильно подобранного рациона. Лучше всего кормить кошку высококачественным сухим кормом супер-премиум класса: Hill's, Royal Canine, ProPlan, Eukanuba. Очень важно перейдя на сухой корм, придерживаться одной марки и не угощать котенка ничем другим (сухой корм и вода!). Если Вы не желаете кормить кошку сухим кормом, Вы должны помнить, что кошка — это хищник и она должна есть мясо! Еда «со стола» ей не подходит, также нельзя смешивать приготовленную дома еду с покупными кормами даже влажными. Рацион нужно балансировать по белкам, жирам, углеводам, витаминам и минеральным веществам, нужно сочетать несколько видов мяса и рыбы. Причем имеются в виду не субпродукты, а мышечные волокна курицы, говядины, кролика, индейки. Еда должна быть вареной или сырой, но перемороженной 5-7 дней при -18 С. Для кошки нужно готовить отдельно.

Если Вы заметили признаки болезни у котенка (отказ от корма, вялость, рвота, понос, затрудненное мочеиспускание, неадекватное поведение) нужно срочно обратиться к своему ветеринарному врачу, а не ждать пока «само пройдет». Это сэкономит Ваши время и деньги и сохранит жизнь Вашему животному.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
На допросе у оперативников. | Вы завели щенка.

Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 359. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.027 сек.) русская версия | украинская версия