Студопедия — Автомобільний спорт
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Автомобільний спорт






Автомобільний спорт - один з найпопулярніших видів професійного спорту, який, разом з чисто спортивними завданнями (змагання з метою визначити кращих гонщиків), виконує ще дві важливі функції: пошук найбільш ефективних шляхів вдосконалення автомобільної техніки і реклама нових марок автомобілів, а отже і розширення ринків збуту.

Термін “автомобіль” історики приписують французькому інженеру -механіку Ніколя Кюньон, який у 1769 р. обладнав свого воза паровим двигуном і дав йому цю назву. Проте перші автомобілі, що успішно експлуатувалися, було створено лише у 1886 р. Їх побудували незалежно один від одного німці Карл Бенц і Готліб Даймлер. У США перший автомобіль було створено у 1892 р.

Слід зазначити, що ні в Європі, ні в Америці новий вид транспорту не викликав значної зацікавленості покупців. Необхідно було вжити заходів, котрі б привернули увагу громадськості до автомобілів і продемонстрували їхню перевагу над іншими видами транспорту. Так виникла ідея проведення автогонок. Першим змаганням на технічних пристроях стали перегони Париж-Руан у 1894 р. У цих змаганнях могли брати участь будь-які технічні пристрої, що мали механічний привід на колесах. За сучасною термінологією це могли бути автомобілі і мотоцикли. Перший приз (5 тис. франків) завоювали екіпажі автомобілів “Пежо” і “Панар-Левассор”, що подолали дистанцію 126 км з середньою швидкістю 20-22 км/год. Наступного року відбулася гонка по маршруту Париж-Бордо-Париж, а у подальшому гонки стартували в Парижі, а фінішували в містах інших європейських країн (Амстердам, Берлін та ін.). В 1895р. проведено першу автогонку і в США (Чікаго). Проведення гонок продемонструвало достоїнства автомобілів як ефективного транспортного засобу і сприяло активізації автомобілебудування.

В 1895р. було засновано перший автомобільний клуб Франції. Два роки потому в Німеччині почало функціонувати “Центральне Європейське Товариство автомобілістів”, а ще через два роки - було створено і “Автомобільний клуб Америки”. Наприкінці ХІХ - на початку ХХ ст. автомобільні товариства і автоклуби почали створюватися й в інших країнах, а автогонки ставали дедалі більш популярними.

Першими міжнародними автоперегонами стали змагання на приз “Джеймс Гордон Беннет Трофі” (1900-1905 рр.). У цій гонці від кожної країни могли брати участь по три екіпажі.

У 1904 р. було створено Міжнародну асоціацію визнаних автомобільних клубів, яка стала попередником нині діючої Міжнародної автомобільної федерації (FIA). Основними завданнями новоствореної організації була організація і контроль за проведенням автоперегонів.

У 1909 р. в Індіанаполісі (США) було збудовано спеціальний автодром з овальною трасою довжиною 2,5 милі, яка з 1911 р. стала місцем проведення одного з популярних і нині змагання - “500 миль Індіанаполіса”. Створення автодрому сприяло розвиткові автомобілебудування не тільки в США, а й у країнах Європи. Через перемоги в цьому престижному змаганні європейські автомобілебудівники старалися пробитися на американський ринок.

Автомобілі, що застосовуються в автоспорті, класифікуються за різними критеріями і ознаками, котрі регламентуються Міжнародним спортивним кодексом FIA. У змаганнях з різних видів автоспорту застосовуються серійні, спортивні, гоночні і ралійні автомобілі.

Найбільш популярними автомобільними змаганнями, є чемпіонат світу Формула–1, які було започатковано у 1950р. Окрім них проводяться автоперегони ”„Формула – 3000”, „Формула – 3”, „24 години Ле Манна” (перегони упродовж доби без перерви) тощо.

Перший чемпіонат світу з автогонок Формула – 1 відбувся у 1950р. і складався з шести етапів. В сезоні 2005р. гонщики змагалися на 19-ти етапах, перший з яких відбувся 06.03.2005 в Австралії, а останній – 16.10.2005р. в Китаї. Першим чемпіонам був італієць Дж. Ніно Фаріна із команди “Альфа-Ромео” [Лебедко С., 2002]. Найтитулованішим учасником змагань Формула – 1 є пілот команди “Феррарі” М.Шумахер, який сім разів виборював титул чемпіона.

Проводяться також чемпіонати світу по автораллі (раллі „1000 озер” у Фінляндії; раллі „Монте-Карло”; раллі „Акрополіс” у Греції; раллі „Швеція” та ін.).

Популярними в останні роки стали міжнародні перегони за “Дакар”. В них беруть участь команди на вантажівках і легкових автомобілях та мотогонщики. Про їхню популярність може свідчити той факт, що у перегонах 2006р. взяли участь 230 мотоциклістів, 180 екіпажів на легкових автомобілях та 75 екіпажів на вантажівках. Їх супроводжували 240 автомобілів сервісної служби (технічки, польові кухні, шпиталі тощо).

В 1960-ті роки активізувалася боротьба за безпеку в автомобільних перегонах. В 1966 р. було створено профспілку пілотів „Гран-прі” на чолі з Джо Боньє. Завдяки роботі профспілки траси для автогонщиків були обладнані спеціальними зонами безпеки, відбійними бар’єрами.

В ці ж роки в автоспорт прийшли спонсори. В 1970-х роках різні компанії і фірми почали укладати спонсорські контракти не тільки з командами, а й зі спортсменами. Серед спонсорів переважали компанії котрі виробляли пальне, мастила, гуму, цигарки. Економічна ефективність автоперегонів зросла з початком телетрансляцій змагань у 1960-х роках. Завдяки величезній глядацькій аудиторії значно зросли суми спонсорських контрактів та вартість реклами, що сприяло подальшому зростанню прибутків команд та пілотів.

 

  Перші автомобілі, що успішно експлуатувалися, незалежно один від одного побудували німці Карл Бенц і Готліб Даймлер у 1886 р. Перші автоперегони відбулися у 1894 р. за маршрутом Париж-Руан. Приз за перше місце становив 5 тис франків. В 1895 р. засновано перший автомобільний клуб Франції. В 1897 р. було створено „Центральне Європейське Товариство автомобілістів”. Перші міжнародні автоперегони на приз „Джеймс Гордон Беннет Трофі” проводились у 1900 – 1905 рр. У 1904 р. створено Міжнародну асоціацію визнаних автомобільних клубів, котра у подальшому реформувалася у Міжнародну автомобільну федерацію (FIA). Під егідою FIA проводяться численні автоперегони найпопулярнішими і найприбутковішими серед яких є чемпіонат світу „Формула-1”. В 1966р. створено профспілку пілотів “Гран-прі”, яка повела боротьбу за безпеку в автомобільних перегонах.

 

 







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 432. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия