Студопедия — О.М. ПРИЙМАК
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

О.М. ПРИЙМАК






ТЕОРІЯ УПРАВЛІННЯ

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до семінарських занять та виконання індивідуального завдання

для студентів денної форми навчання

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

напряму підготовки «Політологія»

 

 

Затверджено

Вченою радою ЗНУ

Протокол № 3

від 28 жовтня 2014 р.

 

Запоріжжя


УДК: 005.1:338.24:005.96:096.63(075.8)

ББК: С55.37+У210.1+Ф038я7з

П 75

 

Приймак О.М. Теорія управління: методичні рекомендації до семінарських занять та виконання індивідуального завдання для студентів денної форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки «Політологія». – Запоріжжя: ЗНУ, 2014. – 73 с.

 

Методичні рекомендації містять теми і плани семінарських занять, перелік ключових понять до тем, тематику рефератів, питання для самоконтролю, питання для дискусії, тести, перелік літератури, поради для студентів з підготовки до семінарських занять і виконання індивідуального завдання студентів з курсу «Теорія управління».

Призначені для студентів бакалаврату факультету соціології та управління (напряму підготовки «Політологія»). Специфіка рекомендацій полягає у концентрації уваги на питаннях політичного управління соціальними процесами, трансформації систем адміністрування, валідності критеріїв оцінки ефективності управління.

 

Рецензент Т.І. Бутченко

Відповідальний за випуск Т.І. Бутченко

 

 


ЗМІСТ

 

ЗМІСТ. 3

ВСТУП.. 4

Семінарське заняття 1 Вступ до «Теорії управління». 6

Семінарське заняття 2 Загальна характеристика управління. 9

Семінарське заняття 3 Зародження світової управлінської думки. 11

Семінарське заняття 4 Школа наукового управління. 15

Семінарське заняття 5 Школа людських відносин. 18

Семінарське заняття 6 Школа адміністрування. 22

Семінарське заняття 7 Розвиток протоуправлінських знань та практик в Україні ІХ – ХVІІ ст. 25

Семінарське заняття 8 Протоуправлінська думка в Україні ІІ пол. ХVІІІ – поч. ХХ ст. 29

Семінарське заняття 9 Розвиток управлінської науки в УРСР. 32

Семінарське заняття 10 Сутність та зміст теорії мотивації 35

Семінарське заняття 11 Теоретичні розробки в сфері управління персоналом 38

Семінарське заняття 12 Концепції стилів управління. 42

Семінарське заняття 13 Топологія сучасних управлінських теорій 45

Семінарське заняття 14 Концепція соціального ринкового господарства та особливості державного регулювання в Західній Європі. 49

Семінарське заняття 15 Сучасна теорія і практика управління в Україні і світі 52

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ.. 56

ПИТАННЯ ДО ЕКЗАМЕНУ.. 59

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ.. 62

ЛІТЕРАТУРА.. 68

ВІДПОВІДІ НА ТЕСТИ.. 72

 


ВСТУП

Дисципліна «Теорія управління» дає студентам уявлення про стан розвитку сучасної управлінської думки в Україні та інших державах світу. Вона формує знання про пріоритетні напрями розвитку концепцій адміністрування в межах різних шкіл управлінської науки. Дисципліна передбачає вивчення етапів розвитку світової протоуправлінської думки, а також основних парадигм управлінської науки у ХХ – на початку ХХІ ст. Важливим завданням курсу є засвоєння студентами новітніх управлінських теорій. Вивчення даного курсу є невід'ємною частиною отримання вищої освіти.

Мультипарадигмальний статус дисципліни «Теорія управління» обумовлює тісний зв'язок її з такими галузями знань як соціологія управління та влади, когнітивна психологія та психологія управління, соціальний та соціально-адекватний менеджмент, соціальна історія та історія адміністрування. Існуючий в останніх науковий доробок використовується в якості методологічного інструментарію пізнання світу управлінського, а також для розуміння сутності й значущості теоретичної спадщини представників вітчизняної і зарубіжної управлінської науки. Дисципліна містить у собі складові без яких не можливе розуміння сутності питань державного та адміністративного менеджменту, державного будівництва, трансформації економічних систем, управління соціальними процесами, оптимізації суспільного розвитку. Викладання даного курсу вимагає використання студентами раніше отриманих знань не лише з історичного спектру, а й таких гуманітарних та суспільствознавчих дисциплін як «філософія», «соціологія», «політологія», «психологія», «основи економічної теорії» тощо.

Мета:вивчити основні етапи та напрями розвитку української і зарубіжної управлінської думки, а також проаналізувати сучасні управлінські теорії.

Завдання:

· вивчення одномірних та синтетичних управлінських теорій;

· аналіз основоположних тез, постулатів і концепцій, які розкривають сутність управління як соціальної системи та соціального інституту;

· формування уявлення про типологію управлінських організаційних структур;

· аналіз методів управління в організації;

· аналіз основних методів мотивації співробітника до цілеспрямованої усвідомленої діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

· етапи історичного розвитку загальної теорії управління і становлення світової управлінської парадигми;

· основні управлінські школи, напрями та парадигми, їх теоретичні основи, представників;

· методологічні процедури та технічні прийоми вирішення управлінських завдань і ділових управлінських ігор;

· структурні елементи управління як системи та їх характеристику;

· сутність управлінських процесів.

вміти:

· оперувати категоріальним апаратом теорії управління;

· розрізняти головні школи та напрямки теорії управління за змістом основних ідей теоретичними підходами;

· вирішувати завдання пов'язані з придбанням теоретичних знань і навичок з галузевого, ситуаційного та стратегічного управління;

· застосовувати теоретичні моделі для пояснення управлінських процедур і технологій;

· аналізувати соціальні аспекти управлінських відносин і пропонувати їх практичне вирішення;

· адекватно входити в багатовимірне організаційне середовище на основі знання його закономірностей, особливостей управлінських комунікацій.

 


СЕМІНАРСЬКІ ЗАНЯТТЯ

Семінарське заняття 1 Вступ до «Теорії управління»

План

1. Предмет, мета та завдання дисципліни «Теорії управління»

2. Понятійно-категоріальна база управлінської науки

3. Структура «Теорії управління» як науки

4. Місце та роль «Теорії управління» в системі гуманітарних та суспільствознавчих наук

Ключові поняття:науковий світогляд,теорія управління,методологія, мультипарадигмальність, наукове поняття.

Методичні вказівки

Мета семінарського заняття полягає у вивченні загальних атрибутів теорії управління як науки. Під час відповіді на перше питання студенти повинні окреслити коло проблем, що входять до складу предмета означеної дисципліни. Доцільно охарактеризувати головні підходи до предмету управлінської науки, що були сформульовані представниками одномірного та синтетичного підходів. Аналіз триєдності мети дозволить студентам зрозуміти структуру завдань теорії управління. В свою чергу ці кроки створять можливість для визначення її мультипарадигмальною наукою.

При підготовці до відповіді на друге питання необхідно знайти якомога більшу кількість визначень категорій «управління» та «управлінське». Використовуючи знання про те, що в теорії управління відносно останніх найбільш розповсюдженими є суб’єкт-суб’єктний, суб’єкт-об’єктний та суб’єкт-суб’єкт-об’єктний підходи слід класифікувати визначення категорій. Крім того, студентам треба звернути увагу на проблему алгоритмізації та операціоналізації понятійно-категоріальної бази теорії управління. Такий крок дозволить побудувати структуру понять дисципліни.

У третьому питанні студенти повинні спочатку надати визначення понять «науковий світогляд», «структура науки», «рівні науки». Такий підхід дозволить перейти до характеристики теорії управління як системи наукових знань. Особливу увагу, при цьому,слід звернути на зв'язок її з методологією та історією управління, а також спеціальними та галузевими управлінськими дисциплінами.. Не менш важливо позиціонувати теорію управління у загальній тріаді «наука-практика-освіта». Виявлення єдності останніх трьох елементів є підґрунтям для розуміння студентами сутності управління як соціального феномену.

Четверте питання семінару є підсумковим в характеристиці теорії управління як науки. Його слід розпочати з аналізу структури наукового світогляду та класифікації наук. Такий крок дозволить студентам побачити те, що теорія управління має найбільш тісні зв’язки з гуманітарними та суспільствознавчими дисциплінами. Відштовхуючись від цього логічно охарактеризувати зв'язок її з економічними, юридичними, психологічними, історичними, політичними науками. До того ж, треба підкреслити зв'язок наукового та філософського світоглядів. Характеристика останнього уможливить розкриття питання взаємовпливу теорії та філософії управління.

Теми рефератів

1. Потенціал використання синтетичного підходу у вирішенні теоретичних проблем управлінської науки.

2. Потенціал використання когнітивного підходу у вирішенні проблем управлінської науки.

3. Позиція теорії управління у сучасному науковому просторі.

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте принципи формування понятійно-категоріальної бази управлінської науки.

2. Зробіть порівняльний аналіз поглядів на предмет теорії управління представників економічної та політичної наук.

3. Охарактеризуйте зв'язок теорії управління з гуманітарними науками.

Питання для дискусії

1. Наявність понад 50-ти визначень поняття «управління» дозволяє задати питання про рівень їх об’єктивності. Спробуйте надати відповідь на нього.

2. У структурі теорії управління як науки є декілька базових елементів. Чи можна розташувати їх у ієрархічному порядку?

3. Чи може управління стати предметом не лише наукового, ай філософського пізнання?

 

Тести

1. До якої форми світогляду належить теорія управління?

а) філософського;

б) міфологічного;

в) наукового.

2. Що не є складовою структури теорії управління як науки?

а) теорії мотивації;

б) концепції державного управління;

в) теорії організаційної культури.

3. З якою із наукових дисциплін теорія управління не має зв’язку?

а) з основами економічної теорії;

б) з фалеристикою;

в) з історією держави та права.

Література:

1. Бурганова Л. Л. Теория управлення: учебн. пособ. – М.: ИНФРА-М, 2005. – 138 с.

2. Виханский О. С., Наумов А.И. Менеджмент: Учебник. – 3-е изд. – М.: Гардарики, 2002. – 528 с.

3. Глущенко Е.В., Захарова Е.В., Тихонравов Ю.В. Теория управления. Учебный курс. - М.: Изд-во "Вестник", 1997. - 332с.

4. Граждан В. Д. Теория управлення: учебн. пособ. / В. Д. Граждан. – М.: Гардарика, 2006. – 416 с.

5. Коренченко Р. А. Общая теория организации: учебник для вузов / Р. А. Коренченко. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – 286 с.

6. Кредисов А.И. История учений менеджмента. – К.: ВИРА-Р, 2000. – 336 с.

7. Миронов М. Г. Теория организаций / М. Г. Миронов, Т. С. Жданова. – М.: Юрайт-Издат, 2005. – 159 с.

8. Румянцева З. П. Общее управление организацией: Теория и практика / З. П. Румянцева. – М.: ИНФРА-М, 2005. – 304 с.

9. Управление организацией: учебник / под ред. А. Г. Поршнева, З. П. Румянцевой, Н. А. Саломатина. – М.: ИНФРА-М, 2003. – 716 с.

10. Шелдрейк, Д. Теория менеджмента: от тейлоризма до японизации. – http://ebooks.znu.edu.ua/files/Bibliobooks/Inshi11/0008874.djvu

Семінарське заняття 2 Загальна характеристика управління

План

1. Управління як система

2. Принципи та логіка управління

3. Роль та місце управління в організації

Ключові поняття:управління, управлінська структура, еккаунтинг, адміністрування, механізм мотивації, управлінська команда.

Методичні вказівки

Мета семінарського заняття полягає у загальній характеристиці управління. В першому питанні необхідно охарактеризувати управління з позицій статики та динаміки. Студенти повинні проаналізувати управління як сукупність елементів, що мають стійкі об’єктивні постійно повторювані зв’язки між собою. Виокремлений перелік елементів доцільно поділити на три підсистеми – саморозвитку, структурно-функціональну, інформаційно-поведінську. За допомогою стандартних критеріїв та індикаторів оцінки стану означених підсистем треба охарактеризувати різновиди системи управління. Не менш важливою складовою першого питання є аналіз управлінських відносин. В цьому контексті студенти повинні розкрити проблеми їх алгоритмізації. Обов’язково слід перерахувати умови ефективності та якості реалізації управлінського процесу.

Відповідь на друге питання слід розпочати з характеристики закономірностей, що надають феномену управління усталеності. Саме ці знання дозволять студентам проаналізувати головні принципи управління. Особливу увагу, в цьому руслі, слід звернути на досягнення представників шкіл наукового управління, адміністрування, людських відносин. Ключовими для складання переліку принципів мають стати теорії А. Файоля, Г.Емерсона, А.К. Гастєва.

Третє питання доцільно поділити на дві складові – місце управління в організації та роль його при взаємодії організації та зовнішнього середовища. В межах першої складової студенти повинні надати загальну характеристику виробничій, фінансовій, маркетинговій, кадровій та соціальній сферам життя організації. Аналіз останньої як системи, соціального інституту, усвідомленого об’єднання індивідів для досягнення спільної мети дозволить виявити функції управління в організації. Під час висвітлення сутності останніх логічно використати метод спектрального аналізу, що стане у нагоді при складанні переліку елементів, функцій контролю, планування, розподілу, організації, координації. Разом з цим, у другій частині відповіді головну увагу слід сконцентрувати на порівнянні механістичного та органістичного типів управління. Критеріями порівняльного аналізу цих абсолютно протилежних ідеальних типів мають стати рівень відкритості зовнішніх меж організації, умови для ефективного функціонування, ступінь структурованості управлінських відносин, використана модель прийняття рішень, існуючий стиль управління, рівень стабільності організаційної культури.

Теми рефератів

1. Сутність елементів структурно-функціональної підсистеми управління.

2. Характер та алгоритм механізму поєднання.

3. Роль функції контролю у життєдіяльності політичної організації

 

Питання для самоконтролю

1. Зробіть порівняльний аналіз механістичного та органістичного типів управління.

2. Охарактеризуйте алгоритм управлінських відносин.

3. Визначте позицію інформаційно-поведінської підсистеми в системі управління.

Питання для дискусії

1. Чи може суб’єкт-суб’єктний підхід до сутності управління бути використаним в ході соціально-політичного дослідження проблем публічності влади?

2. Керівник та лідер є ідеальними типами суб’єкта управління. Чи можуть їх абсолютно протилежні якості бути поєднані у повсякденній професійній діяльності чиновника?

3. Чи може функція еккаунтингу замістити функцію планування в системі управління? Доведідь свою позицію.

 

Тести

1. Якої підсистем не має у системі управління?

а) саморозвитку;

б) самоконтролю;

в) структурно-функціональної.

2. Який із типів управління є ефективним у середовищі з дискретними змінами?

а) механістичний;

б) органістичний;

в) ситуативний.

3. Якого механізму управління не існує?

а) мотивації;

б) поєднання;

в) проектування.

Література:

1. Бурганова Л. Л. Теория управлення: учебн. пособ. – М.: ИНФРА-М, 2005. – 138 с.

2. Виханский О. С., Наумов А.И. Менеджмент: Учебник. – 3-е изд. – М.: Гардарики, 2002. – 528 с.

3. Глущенко Е.В., Захарова Е.В., Тихонравов Ю.В. Теория управления. Учебный курс. - М.: Изд-во "Вестник", 1997. - 332с.

4. Граждан В. Д. Теория управлення: учебн. пособ. / В. Д. Граждан. – М.: Гардарика, 2006. – 416 с.

5. Коренченко Р. А. Общая теория организации: учебник для вузов / Р. А. Коренченко. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – 286 с.

6. Кредисов А.И. История учений менеджмента. – К.: ВИРА-Р, 2000. – 336 с.

7. Миронов М. Г. Теория организаций / М. Г. Миронов, Т. С. Жданова. – М.: Юрайт-Издат, 2005. – 159 с.

8. Румянцева З. П. Общее управление организацией: Теория и практика / З. П. Румянцева. – М.: ИНФРА-М, 2005. – 304 с.

9. Управление организацией: учебник / под ред. А. Г. Поршнева, З. П. Румянцевой, Н. А. Саломатина. – М.: ИНФРА-М, 2003. – 716 с.

10. Шелдрейк, Д. Теория менеджмента: от тейлоризма до японизации. – http://ebooks.znu.edu.ua/files/Bibliobooks/Inshi11/0008874.djvu

 

Семінарське заняття 3 Зародження світової управлінської думки

План

1. Протоуправлінська думка в країнах Стародавнього Сходу.

2. Протоуправлінська думка епохи античності.

3. Протоуправлінська думка епохи середньовіччя

4. Протоуправлінські знання доби Відродження та раннього Нового часу:

 

Ключові поняття:протоуправління,протоадміністрування,протоменеджмент,адміністративна система.

Методичні вказівки

Метою даного семінарського заняття є вивчення світової протоуправлінської думки. Досягнення її дозволить сформувати у студентів знання щодо розвитку переднаукової управлінської думки від ІІІ тис. до н.е. до початку ХVІІІ ст. В межах першого питання слід охарактеризувати стан управлінських знань та практик у стародавньому Єгипті, Індії, Вавілоні та Китаї. Необхідно звернути увагу на проблему значущості іригаційних систем у створенні структур адміністративного управління в цих державах. Відштовхуючись від знань про особливості політичного, економічного та соціального розвитку студенти повинні визначити рівень інституціоналізації протоуправлінських організаційних структур в країнах Стародавнього Сходу. Під час аналізу зародків соціального управління логічно порівняти тексти Закони Ману та Законів Хамурапі.

Розкриття другого питання слід розпочати із загальної характеристики епохи античності. Студенти повинні розрізняти системи управління в Спарті, Афінах, Ольвії, Пелопоннесі, Карфагені, а також реконструювати теоретичну модель адміністративної структури Римської імперії. Головна увага у відповіді має бути прикута до протоуправлінських поглядів Платона, Аристотеля, Варона та Катона. Їх порівняльний аналіз слід відобразити у таблиці кваліметричного типу. Крім того важливо, щоб була простежена трансформація адміністративної системи Риму з ІІІ ст. до н.е. й до ІІІ ст. н.е.

Відправнім моментом у розкритті третього питання семінару є розуміння панування християнства у світогляді європейців доби середньовіччя. Це вплинуло й на характер тогочасної управлінської думки. Але студенти повинні побачити відмінність у статусі православної та католицької церкви щодо держави. Виходячи з цього слід робити порівняльний аналіз протоуправлінських поглядів в трактатах А. Блаженного, Ф. Аквінського, Ф. Прокоповича та інших теологів. Разом з цим, слід звернути увагу на відмінність церковного та цивільного підходів до питання ефективності функціонування державної адміністративної системи й сенсу васально-лінних відносин в її межах. Студенти повинні простежити вплив римської традиції на управлінські практики в середньовічних країнах.

При підготовці до відповіді на четверте питання слід знати спектр політичних, економічних, соціальних передумов формування управлінської думки доби Відродження та раннього Нового часу. Необхідно звернути увагу на зростання значущості цілераціональності як у повсякденних практиках чиновництва, так і теоретичних пошуках мислителів означеної епохи. Важливо простежити вплив неоплатонізму та неоаристотелізму на протоуправлінські погляди філософів та науковців доби Відродження. Особливу увагу в цьому контексті треба звернути на трактати Л. Валла, Ф. Петрарки, Н. Макіавеллі, Т. Мора, Т. Кампанелли. Студенти також повинні визначити вплив концепцій меркантилізму, протекціонізму та фізіократії на формування управлінських вчень ХVІІ – початку ХVІІІ ст. Особливе місце під час відповіді доцільно приділити аналізу соціально-управлінських експериментів Р. Оуена.

Теми рефератів

1. Протоуправлінські погляди Марка Порція Катона.

2. Роль васалітету в функціонуванні адміністративної структури середньовічних країн.

3. Принципи управління персоналом в науковій спадщині Роберта Оуена.

 

Питання для самоконтролю

1. Зробіть порівняльний аналіз управлінських практик в Спарті та Афінах.

2. Охарактеризуйте структуру управління в християнських лицарських орденах.

3. Виявіть риси цілераціональності та патримоніальності управління державою в Кодексі Юстиніана.

4. Охарактеризуйте головні течії в протоуправлінській думці доби Відродження.

5. Досягнення яких мислителів вплинули на формування управлінських поглядів Н. Макіавелі?

 

Питання для дискусії

1. Порівнюючи погляди Платона та Аристотеля визначте рівень обґрунтованості в них ефективності демократичного та ліберального стилів управління.

2. Васально-лінні відносини в системі державного управління середньовічних країн відкидали можливість існування корупції серед чиновництва. Чому?

3. Чи можна використати історичний досвід соціально-управлінських експериментів Р. Оуена в управлінні персоналом сучасного підприємства?

 

Тести

1. В якій із країн Стародавнього Сходу трудова армія виступала об’єктом управління?

а) Єгипет;

б) Вавілон;

в) Індія;

г) Китай.

2. Хто з античних мислителів обґрунтував право аристократії на управління суспільством?

а) Платон;

б) Аристотель;

в) Плутарх.

3. В якому з трактатів Августина Блаженного обґрунтовано право церкви на втручання в сферу державного управління?

а) «Про Трійцю»;

б) «Про Град Божий»;

в) «Про істину».

Література:

1. Бурганова Л. Л. Теория управлення: учебн. пособ./ Л.Л. Бурганова – М.: ИНФРА-М, 2005. – 138 с.

2. Герчикова И.Н. Менеджмент: Учебник. - 2-е изд., перераб. й доп. / И.Н. Герчикова - М.: ЮНИТИ, 1995. - 480с.

3. Дідковська Л.Г., Гордієнко П.Л. Історія вчень менеджменту: Навчальний посібник / Л.Г. Дідковська – К.: Алерта, 2008. – 309с.

4. Дункан Дж. У. Основополагающие идеи в менеджменте. Уроки основоположников менеджмента и управленческой практики. / ДжУ. Дункан – М.,1996.

5. Кожухар В. М. Основы теории организации: учебн. пособ./ В. М. Кожухар. – М.: Изд.-торговая корпорация "Дашков и Ко", 2006. – 184 с.

6. Коренченко Р. А. Общая теория организации: учебник для вузов / Р. А. Коренченко. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – 286 с.

7. Кравченко, А.И. История менеджмента: учеб. пос. для вузов. – http://ebooks.znu.edu.ua/files/Bibliobooks/Inshi19/0012416.pdf

8. Наука управляти: з історії менеджменту. Хрестоматія: Навч. посібник / Упоряд, І. О. Слєпов, Пер. з рос. Л, І. Козій, М. І. Матрохіпа, П. Л. Пироженко, К., 1993.

 

 

Семінарське заняття 4 Школа наукового управління

План

1. Вплив промислової революції на розвиток управлінської думки

2. Виникнення та етапи розвитку школи наукового управління

3.Проблема наукової організації праці в роботах представників школи

Ключові поняття:наукове управління, організація праці, фордизм, тейлоризм, управлінський утилітаризм, соціальний механіцизм.

Методичні вказівки

Мета семінару полягає у вивченні концептуальних принципів та теоретичної спадщини школи наукового управління. Під час підготовки до заняття магістри повинні позиціонувати теорії представників досліджуваної школи як такі, що відносяться до типу одномірних. Слід також відзначити факт концентрації уваги науковців цієї школи лише на одному з трьох концептів, що були популярними в управлінській думці на поч. ХХ ст.

Розкриваючи перше питання студенти повинні підкреслити, що підґрунтям до розуміння сутності та значення школи наукового управління є аналіз наслідків промислової революції в Європі та США в ІІ пол. ХІХ ст. У зв’язку з цим логічно охарактеризувати інтенсифікацію ринково-капіталістичних відносин, що вплинуло на різке зростання значущості як управлінської практики, так і теорії. Втім, не слід залишати поза увагою факт домінування фізичної праці над інтелектуальною. Саме останній призвів до виникнення ідей управлінського утилітаризму та раціонального механіцизму праці. Саме в цьому спектрі магістри повинні охарактеризувати наукову спадщину Ч. Беббіджа, Є. Юра та В. Джевонса.

Друге питання логічно поділити на дві частини. Спочатку слід охарактеризувати життєвий шлях, наукову кар’єру, громадську діяльність Ф. Тейлора. При цьому слід враховувати визнання останнього дослідниками історії менеджменту не лише засновником школи наукового управління, а й батьком управлінської науки. Особливу увагу слід приділити характеристиці принципів наукового управління та наукової організації праці, що були розроблені Ф. Тейлором й вдосконалені його послідовниками. У другій частині відповіді магістри мають виокремити етапи розвитку школи протягом першої пол. ХХ ст. Кожен з останніх мав свої особливості, які слід не лише перерахувати, а й охарактеризувати.

В третьому питанні необхідно проаналізувати внесок представників школи у розвиток управлінської науки. Слід сконцентрувати увагу на таких персоналіях як Г.Л.Гант, Ф. і.Л. Гілбрети, Г.Емерсон, Г. Форд. В ході характеристики біографій останніх важливо синхронізувати їх практику управлінської діяльності та кроки наукового пошуку. Не менш важливо врахувати й те в якій галузі економіки працювали ці особи, яким був соціальний та виробничий попит на їх теоретичні розробки, яке відлуння їх поглядів в сучасній управлінській науці.

 

Теми рефератів

1. Внесок Ч. Беббіджа у розвиток управлінської думки.

2. Етапи життєвого шляху Ф. Тейлора.

3. Наукова та громадська діяльність Ф. і.Л. Гілбретів.

4. Практичні виміри реалізації принципів фордизму.

Питання для самоконтролю

1. Здійсніть порівняльний аналіз управлінських теорій Є. Юра та В. Джевонса.

2. Зробіть порівняльний аналіз управлінських теорій Г. Л. Ганта та Г.Емерсона.

3. Охарактеризуйте економічні передумови виникнення школи наукового управління.

Питання для дискусії

1. Г. Емерсон зробив не менший внесок у розвиток теорії управління ніж Ф. Тейлор. Чому саме останнього, а не першого вважають батьком управлінської науки?

2. Деякі фахівці з історії управлінської науки відносять Г. Форда не до школи наукового управління, а до школи адміністрування. Доведіть або спростуйте таку позицію.

Тести

1. В якому році виникла управлінська наука?

а) 1901 р.;

б) 1911 р.;

в) 1906 р.

2. Хто був засновником школи наукового управління?

а) Г. Емерсон;

б) Ф. Тейлор;

в) Ч. Беббідж.

3 Хто вперше запровадив принцип конвеєрного виробництва в автомобільну галузь?

а) Г. Форд;

б) А. Дітріх;

в) Ф. Лоуренс.

Література:

1. Виханский О. С., Наумов А.И. Менеджмент: Учебник. – 3-е изд. / О.С. Виханский, А.И. Наумов – М.: Гардарики, 2002. – 528 с.

2. Дідковська Л.Г., Гордієнко П.Л. Історія вчень менеджменту: Навчальний посібник. / Л.Г. Дідковська – К.: Алерта, 2008. – 309с.

3. Доблаев В. Л. Теория организации / В. Л. Долбаев. – М.: Институт молодежи, 1995. – 286 с.

4. Дункан Дж. У. Основополагающие идеи в менеджменте. Уроки основоположников менеджмента и управленческой практики. М.,1996.

5. История менеджмента: Учеб. пособие/ Под ред. Д.В. Валового. - М.: ИНФРА-М, 1997. - 256с.

6. Классики менеджмента / Под ред. М. Уорнера / Пер. с англ. под ред. Ю.Н. Каптуревского. – СПб.: Питер, 2001. – 1168 с.

7. Комаров А.Г., Кудашев А.Р., Брандукова А.А., Муфтиев Г.Г. Современный менеджмент: теория и практика / Под ред. А.Г. Комарова, Г.Г. Муфтиева. – СПб.: Питер, 2004. – 432 с.

8. Коренченко Р. А. Общая теория организации: учебник для вузов / Р. А. Коренченко. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – 286 с.

9. Кредисов А.И. История учений менеджмента. / А.И. Кредисов – К.: ВИРА-Р, 2000. – 336 с.

10. Латфуллин Г. Р. Теория организации / Г. Р. Латфуллин, А. В. Райченко. – СПб.: Питер, 2003. – 400 с.

11. Румянцева З. П. Общее управление организацией: Теория и практика / З. П. Румянцева. – М.: ИНФРА-М, 2005. – 304 с.

12. Тейлор Ф.У. Принципы научного менеджмента / Ф.У. Тейлор. - М.: Контроллинг, 1991. – 104 c.

13. Туленков М. В. Сучасні теорії менеджменту: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / М. В. Туленков. - К.: Каравела, 2012. - 304 с.

14. Управление организацией: учебник / под ред. А. Г. Поршнева, З. П. Румянцевой, Н. А. Саломатина. – М.: ИНФРА-М, 2003. – 716 с.

15. Шелдрейк, Д. Теория менеджмента: от тейлоризма до японизации. – http://ebooks.znu.edu.ua/files/Bibliobooks/Inshi11/0008874.djvu

 

 

Семінарське заняття 5 Школа людських відносин

План

1. Зародження школи людських відносин. Хотторнські експерименти Е. Мейо.

2. Етапи розвитку школи людських відносин.

3. Біхевіористський напрямок в теорії менеджменту.

Ключові поняття:Хотторнські експерименти, біхевіоризм, організаційне лідерство, управлінська культура.

Методичні вказівки

 

Мета семінару полягає у вивченні етапів розвитку та сучасного стану школи людських відносин. Відправним моментом в характеристиці останньої є віднесення її представників до тієї групи науковців, які створювали одномірні управлінські концепції при цьому слід враховувати, що стрижнем віднесених до цієї школи теорій був концепт «гуманізація управління» або «олюднення» управлінський відносин. Магістри повинні врахувати факт зростання значущості на виробництві інтелектуальної праці. Саме він сприяв зменшенню ролі утилітаризму та механіцизму у ставленні керівництва різних типів організацій до підлеглих.

У відповіді на перше питання слід розлого висвітлити передумови та причини виникнення школи людських відносин. Доцільно підкреслити, що перші представники її спрямовували свій дослідницький пошук від критики принципів школи наукового управління. Гуманізація управління мала на меті не стільки впровадження принципів антропоцентризму в організаційні процеси, скільки підвищення рівня ефективності діяльності трудового колективу. Саме в цьому руслі магістри повинні охарактеризувати Хотторнські експерименти, що проводилися в компанії «Вестерн електрик» групою науковців. При цьому треба охарактеризувати типи, виокремити етапи, визначити наслідки та значення цих експериментів. Особливу увагу необхідно звернути на роль Е. Мейо та М. П. Фоллетт в розробці концепцій, проведенні та популяризації підсумків означених експериментів. Можливою є підготовка окремих доповідей по цих персоналіях.

Розкриття другого питання повинне бути розпочате з виокремлення та характеристики етапів розвитку школи людських відносин. Слід підкреслити, що найвищого рівня популярності вона досягла у 30-х рр. ХХ ст. Варто проаналізувати концептуальні принципи та положення школи. При цьому студенти повинні здійснити цей аналіз у порівнянні з принципами школи наукового управління. Не менш важливим має стати й характеристика внеску представників шкли людських відносин у розвиток управлінської думки. В цьому контексті варто звернути увагу на наукову спадщину А. Маслоу, В. Д. Скотта, Д. МакГрегора, В. Оучі.

При підготовці до відповіді на третє питання слід враховувати, що підґрунтям для поширення біхевіоризму в теорії менеджменту став науковий доробок представників школи людських відносин. магістри повинні охарактеризувати сам феномен біхевіоризму, визначити його місце у розвитку різних галузей науки, й лише після цього перейти до розкриття суті питання. Особливу увагу треба звернути на такі складові питання як виникнення, етапи розвитку, головні положення біхевіористського напрямку в теорії менеджменту. Кожен з аспектів відповіді доцільно персоніфікувати, визначивши, таким чином, внесок окремих прихильників цього напрямку у розвиток управлінської думки.

Теми рефератів

1. Етапи розвитку концепції Хотторнських експериментів в компанії «Вестерн електрик».

2. Роль Е. Мейо та М.П. Фоллетт в ході Хотторнських експериментів.

3. Внесок Д. МакГрегора у розвиток управлінської думки.

4. Трансформація концепції Хотторнських експериментів.

 

Питання для самоконтролю

1. Виокреміть та охарактеризуйте етапи розвитку біхевіористського напрямку в менеджменті.

2. У чому полягає історичне значення Хотторнських експериментів?

3. Зробіть порівняльний аналіз теорії «7S» та «ХY».

 

Питання для дискусії

1. У чому полягає феноменальність наукової кар’єри Л. Гілберт та М.П. Фолет?

2. Чи можна теорії мотивації віднести до школи людських відносин? Обґрунтуйте свій погляд.

3. Чи можна такий принцип школи людських відносин як «гуманізація управління» реалізувати в усіх галузях виробництва?

Тести

1. Хто є автором теорії «ХY»?

а) Д. МакКлелланд;

б) Д. МакГрегор;

в) Д. МакЛаунд.

2. Хто є автором теорії «Z»?

а) В. Оучі;

б) Д. МакКлелланд;

в) Д. МакГрегор.

3 З якого року Е. Мейо прийняв участь у Хотторнських експериментах?

а) з 1924 р.;

б) з 1926 р.;

в) з 1927 р.

 

Література:

1. Бурганова Л. Л. Теория управлення: учебн. пособ. / Л.Л. Бурганова – М.: ИНФРА-М, 2005. – 138 с.

2. Виханский О. С., Наумов А.И. Менеджмент: Учебник. – 3-е изд./ О.С. Виханский, А.И. Наумов – М.: Гардарики, 2002. – 528 с.

3. Глущенко Е.В., Захарова Е.В., Тихонравов Ю.В. Теория управления. Учебный курс. / Е.В. Глущенко - М.: Изд-во "Вестник", 1997. - 332с.

4. Дункан Дж. У. Основополагающие идеи в менеджменте. Уроки основоположников менеджмента и управленческой практики. / Дж.У. Дункан. – М.,1996.

5. История менеджмента: Учеб. пособие/ Под ред. Д.В. Валового. - М.: ИНФРА-М, 1997. - 256с.

6. Классики менеджмента / Под ред. М. Уорнера / Пер. с англ. под ред. Ю.Н. Каптуревского. – СПб.: Питер, 2001. – 1168 с.

7. Кредисов А.И. История учений менеджмента. / А.И. Кредисов – К.: ВИРА-Р, 2000. – 336 с.

8. Лютенс Ф. Организационное поведение / Ф. Лютенс. – М.: ИНФРА-М, 1999. – 142 с.

9. Мардас А. Н. Организационный менеджмент / А. Н. Мардас, О. А. Мардас. – СПб.: Питер, 2003. – 336 с.

10. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. с анг. – М.: Дело, 1992. – 620 с.

11. Миронов М. Г. Теория организаций / М. Г. Миронов, Т. С. Жданова. – М.: Юрайт-Издат, 2005. – 159 с.

12. Паркинсон С.Н., Рустомджи М.К. Искусство управления. – М.: Агентство «Фаир», 1997.

13. Туленков М. В. Сучасні теорії менеджменту: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / М. В. Туленков. - К.: Каравела, 2012. - 304 с.

14. Шелдрейк, Д. Теория менеджмента: от тейлоризма до японизации. – http://ebooks.znu.edu.ua/files/Bibliobooks/Inshi11/0008874.djvu

 

Семінарське заняття 6 Школа адміністрування

План

1. Обґрунтування необхідності теорії адміністрування і сутність адміністративної школи.

2. Принципи та сфера апробації елементів адміністрування.

3. Теорія ідеальних типів бюрократії.

4. Уніфікація завдань цілей організації та координація дій в сучасній теорії адміністрування.

Ключові поняття:адміністрування, цілераціональність, патримоніальність, скалярний ланцюг, влада, управлінський вплив.

Методичні вказівки

Мета семінару полягає у вивченні етапів розвитку напрямків концептуальних положень школи адміністрування. В межах першого питання позиція останньої серед одномірних управлінських шкіл має бути визначена я







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 2183. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия