Студопедия — Історичний генезис мистецтва красномовства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Історичний генезис мистецтва красномовства






 

ВСТУП

Вибірковий курс “Судова риторика” передбачає вивчення науки і мистецтва переконуючої комунікації в ході відправлення правосуддя протягом одного семестру. Як навчальна дисципліна курс грунтується на базі історії держави та права, системи правоохоронних, правозахисних та судових органів, науки кримінального, цивільного та господарського процесів, на практичному досвіді, напрацьованому суддями, прокурорами, адвокатами.

Мета дисципліни “Судова риторика” – дослідити історичний генезис розвитку мистецтва красномовства, з’ясувати принципи побудови переконливої промови як різновиду аргументаційної діяльності, сформувати у студентів навички складання та проголошення в суді високохудожньої та переконливої промови. Вивчаючи цю дисципіну, слід керуватися навчальною програмою курсу, рекомендованими нормативними актами, навчальною та спеціальною літературою.

Предметом дисципліни є курс історії загального та судового красномовства, зміст і процес підготовки та складові частини судової промови, особливості промов обвинувача та захисника у кримінальному судочинстві.

Завданням дисципліни є сприяння студентам у вивченні курсу, в результаті чого студенти мають:

· знати вимоги, що ставляться до композиції та змісту судової промови, основні принципи складання переконливої промови, основні засоби, що використовуються у аргументаційній діяльності;

· уміти правильно будувати та переконливо проголошувати в суді промови, випрацьовувати в собі комунікативні та інші особистісні якості, що сприяють переконливості проголошуваних промов, самостійно поповнювати і поглиблювати свої знання, обгрунтовувати й відстоювати свою правову позицію, захищати права, свободи і законні інтереси громадян, юридичних осіб, інтереси держави і суспільства.

Вивчення курсу передбачає проведення лекцій, семінарських занять, індивідуальної роботи зі студентами та самостійної роботи.

 

2. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

 

    Назва модулю, теми Кількість годин  
Денна форма навчання Вечірня форма навчання Заочна форма Навчання
Л С ІКР СРС Л С ІКР СРС Л С ІКР СРС
1. Історичний генезис мистецтва красномовства   - -     -     -        
2. Поняття та зміст аргументаційної діяльності                          
3. Еристика як різновид комунікативного процесу в суді                          
4. Підготовка та побудова судової промови         -       -        
5. Особ ливості обвинувальної та захисної судових промов                          
6. Особисті риси оратора як чинник переконливої судової промови             -            
РАЗОМ ГОДИН:                          
                             

3. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ТЕМАМИ

 

Історичний генезис мистецтва красномовства

Античне красномовство: мистецтво риторики у Стародавньому Єгипті, Індії, Китаї, Стародавній Греції та Римі. Красномовство слов’ян: Іларіон, К.Туровський, В.Прокопович, М.Ломоносов, П.Сергеїч, А.Ф.Коні. Видатні судові оратори 19-20 ст.

Жанри красномовства: соціально-політичний, академічний, лекційний, судовий, соціально-побутовий, військовий, дипломатичний, церковно-богословський.

2. Поняття та зміст аргументаційної діяльності

Поняття про аргументацію. Емпірична та теоретична аргументація. Структура аргументації: аргументи, теза.

Форма аргументації. Дедуктивна аргументація та її характерні ознаки. Основні схеми дедуктивних аргументацій. Недедуктивна (правдоподібна аргументація) та її характерні ознаки. Види недедуктивної (правдоподібної аргументації). Помилки, що припускаються в недедуктивних (правдо­подібних) аргументаціях. Види аргументації. Доказова аргументація. Недоказова аргументація. Види недоказової аргументації.

Пряма аргументація. Непряма аргументація. Види непрямої аргу­ментації: анагогічна аргументація, розділова аргументація.

Поняття про критику. Структура критики: аргументи, теза. Спро­стування як окремий випадок критики. Види критики. Критика тези. Види критики тези: пряма та непряма критика тези. Критика аргументів. Критика форми.

Особливості аргументації і критики в юридичній практиці.

Типи правил в аргументації та критиці. Правила щодо тези. Правила щодо аргументів. Правила щодо форми.

Основні правила щодо тези. Правило чіткості та ясності. Причини, що сприяють його порушенню. Визначення термінів, що застосовуються в аргументації/ критиці. Правила та помилки у визначеннях.

Правило незмінності. Помилки, що припускаються при порушенні цього правила. Помилки "втрата тези", "підміна тези".

Основні правила щодо аргументів. Правило чіткості та ясності. Правило обгрунтованості. Помилки, що припускаються при порушенні цього правила. Помилка "необгрунтований аргумент" та її різновиди. Помилка "хибний аргумент". Помилка "випередження основи". Правило достатності. Помилка "надмірне обгрунтування", що виникає при порушенні цього правила.

Правило відповідності. Помилки, що виникають при порушенні цього правила. Помилка "безпідставні аргументи". Помилка "надмірний сумнів". Помилка "надмірна точність".

Правила та помилки щодо форми. Помилка "не підтверджую", що виникає при порушенні цього правила.

3. Еристика як різновид комунікативного процесу в суді

Визначення суперечки. Учасники суперечки: пропонент, опонент, аудиторія.

Види суперечок. Види суперечок за формою: дискусія, полеміка, диспут, дебати. Види суперечок за метою: суперечка заради істини, суперечка заради переконання, суперечка заради перемоги, суперечка заради суперечки. Види суперечок за кількістю осіб: суперечка-монолог, суперечка-діалог, суперечка-полілог. Види суперечок за способом проведення: усна суперечка, письмова суперечка.

Значення еристики для юристів.

Поняття про маніпулювання. Поняття про прийом маніпулювання. Коректні та некоректні прийоми маніпулювання. Види маніпулювання у суперечках.

Мовне маніпулювання. Прийоми мовного маніпулювання. Прийом "плавна зміна смислового значення виразу". Поняття про предметне і смислове значення мовного виразу. Евфемізм. Пейоративний вираз.

Прийом "розмивання смислу". "Лозунгові слова". "Пусті формули".

Прийом "синтаксичне перетворення". Прийом "маніпулювання агентом дії". Прийом "емоційний вплив".

Софізми в суперечках. Види софізмів в суперечках. Софізми, що пов'язані з аргументами.

"Брехливий аргумент". Види "брехли­вого аргументу": частково брехливий аргумент, безглуздий аргумент, тактичний брехливий аргумент, неправомірне звернення до науки, брехливий аргумент як передумова запитання, брехливий аргумент, що не промовляється, подвійна бухгалтерія, зв'язок аргументів, адвокатський аргумент. "Суб'єктивний аргумент". "Аргумент до особи". "Аргумент до публіки". "Аргумент до вигоди". "Аргумент до мас". "Аргумент до людини". "Аргумент до пихи". "Аргумент до авторитету". "Повне заперечення авторитетів". "Убивчий аргумент". "Аргумент до осві­ченості". "Аргумент до жалю". "Аргумент до городового". "Аргумент до сили". Прийом "надмірна причепливість до аргументів". Прийом "помноження аргументів". Прийом "бездоказова оцінка аргументів супротивника".

Прийоми, щодо тези і форми аргументації/критики. Прийом "вимога надмірного уточнення тези". Прийом "умисне нерозуміння тези". Прийом "необгрунтоване звинувачення в неясності". Прийом "нечітке форму­лювання тези". Прийом "підміна критики тези критикою аргументів". Прийом "набір фраз, що не мають смислу".

Тактичні прийоми маніпулювання в суперечках. Прийоми, призначені для виведення супротивника із рівноваги. Прийоми, призначені для відволікання уваги супротивника. Прийом "ставка на хибний сором". Прийом "відтягування заперечення". Захисні прийоми. Прийом "зворотний удар". Контрзапитання. Контрприклад.

4. Підготовка та побудова судової промови

Предмет судової промови. Види, засади та функції судової промови.

Підготовка судової промови: збирання та аналіз матеріалів, їх систематизація та письмова підготовка промови.

Побудова переконливої судової промови як різновид аргументаційної діяльності. Засоби переконливого впливу, що використовуються у аргументаційній діяльності по побудові судової промови: логічне переконання, критика, емоційне переконання, переконання у формі дискусії, інформування, етичний спосіб переконання.

Комунікативні якості судової промови: ясність, правильність, логічність, лаконичність, виразність, щирість, точність, наочні засоби мовлення та риторичні фігури.

Спілкування із судовою аудиторією.

5. Особливості обвинувальної та захисної судових промов

Зміст та побудова обвинувальної та захисної промов. Вступна частина. Виклад та установлення фактичних обставин справи, аналіз та оцінка доказів. Обгрунтування кваліфікації злочину. Характеристика особи підсудного. Міркування про цивільний позов, міру покарання. Аналіз причин та умов, що сприяли вчиненню злочину. Заключна частина промови.

Промова прокурора при відмові від обвинувачення. Альтернатива в захисній промові.

Репліка прокурора та захисника як засіб переконуючої дії.

6. Особисті риси оратора як чинник переконливої судової промови

Психологічні прийоми переконуючої дії в судових промовах.

Невербальні прийоми впливу. Мова поз та жестів (кінесика), мова міміки, парамовленнєві характеристики, мова простору (проксеміка), мова кольору, мова одягу, мова запахів.

Необхідні якості судового оратора: висока загальна культура, різнобічна наукова підготовка, висока професійна культура, здоровий глузд, життєвий досвід, глибокі знання права.

 

 

4. ПЛАНИ ЛЕКЦІЙ

Лекція 1. Історичний генезис мистецтва красномовства (2 години)

1. Античне красномовство.

2. Красномовство слов’ян.

3. Видатні судові оратори 19-20 ст.

4. Жанри красномовства.

Лекція 2. Поняття та зміст аргументаційної діяльності (4 години)

1. Поняття про аргументацію. Форма аргументації.

2. Види аргументації.

3. Поняття про критику. Структура критики. Види критики.

4. Особливості аргументації і критики в юридичній практиці.

5. Типи правил в аргументації та критиці.

Лекція 3. Еристика як різновид комунікативного процесу в суді (4 години)

1. Визначення суперечки. Види суперечок.

2. Значення еристики для юристів.

3. Поняття про маніпулювання.

Лекція 4. Підготовка та побудова судової промови (2 години)

1. Предмет судової промови. Види, засади та функції судової промови.

2. Підготовка судової промови.

3. Побудова переконливої судової промови як різновид аргументаційної діяльності.

Лекція 5. Особ ливості обвинувальної та захисної судових промов (4 години)

1. Зміст та побудова обвинувальної та захисної промов.

2. Промова прокурора при відмові від обвинувачення. Альтернатива в захисній промові.

3. Репліка прокурора та захисника як засіб переконуючої дії.

Лекція 6. Особисті риси оратора як чинник переконливої судової промови (4 години)

1. Психологічні прийоми переконуючої дії в судових промовах.

2. Невербальні прийоми впливу.

3. Необхідні якості судового оратора.

5.ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

 

Практичне заняття 1 (Семінар-розгорнута бесіда, тренінг)

Тема 1. Поняття та зміст аргументаційної діяльності (2 години)

Компетенції:

· обґрунтовувати необхідність використання прямої та непрямої форми обґрунтування в процесі аргументаційної діяльності

· розрізняти поняття «теза», «аргумент» і «обґрунтування»

· визначати характеристики різних видів аргументаційної діяльності

· аналізувати вплив виду та форми аргументації на аудиторію

1. Питання для обговорення:

― Поняття про аргументацію. Характеристика форм аргументації.

― Поняття «критики», «аргументації» і «обґрунтування тез».

― Особливості структури критики. Види критики

― Особливості аргументації і критики в юридичній практиці.

― Типи правил в аргументації та критиці

 

2. Складання та аналіз доповіді щодо взаємозв’язку форми аргументації, критики та сприйняття її аудиторією.

Практичне заняття 2 (Дискусія з елементами аналізу, тренінг)

Тема 2. Еристика як різновид комунікативного процесу в суді (2 години)

Компетенції:

· розробляти концепцію промови та добору типу критики промови опонента

· визначати цілі та завдань комунікативного процесу та еристики

· визначати цільову аудиторію та психологічні особливості опонента в процесі підготовки та проголошення промови

· здійснювати сегментування цільової аудиторії для подальшого психологічного впливу на неї

1. Питання для обговорення:

― Процедура розроблення концепції промови.

― Визначення цілей і завдань і значення еристики для юристів.

― Поняття «маніпуляція» та особливості її використання.

― Визначення специфіки маніпулювання конкретними цільовими групами.

 

2. Тренінг «Розробка та проголошення агітаційної промови на актуальну соціальну тему».

Практичне заняття 3 ( Семінар-розгорнута бесіда, тренінг)

Тема 3. Підготовка та побудова судової промови (4 години)

Компетенції:

· складати та проголошувати судової промови

· досліджувати аргументи та поведінку опонента для формування подальшого процесу власної аргументації

· формувати інформаційну базу та здійснювати підбір способів маніпуляції

· досліджувати особливості судових промов кримінального та цивільного судочинства

1. Питання для обговорення:

― Предмет судової промови. Види, засади та функції судової промови

― Етапи підготовки судової промови

― Особливості підготовки судової промови

― Аналіз типових помилок у судових промовах

2. Тренінг «Побудова переконливої судової промови як різновид аргументаційної діяльності». Здійснюється на основі індивідуальної фабули справи.

Практичне заняття 4 (Ділова гра, тренінг)

Тема 4. Особливості обвинувальної та захисної судових промов (6 годин)

Компетенції:

· складати та проголошувати обвинувальні та захисні судової промови

· досліджувати аргументи та поведінку опонента для формування подальшого процесу власної аргументації

· формувати інформаційну базу та здійснювати підбір способів маніпуляції в процесі виголошення захисної промови

· досліджувати особливості обвинувальних та захисних судових промов

1. Питання для обговорення:

― Предмет судової промови. Види, засади та функції судової промови

― Етапи підготовки обвинувальної судової промови

― Особливості підготовки захисної судової промови

― Аналіз типових помилок у судових промовах прокурорів та адвокатів

― Репліка прокурора та захисника як засіб переконуючої дії.

― Промова прокурора при відмові від обвинувачення як альтернатива в захисній промові.

2. Тренінги:

1. «Побудова та проголошення судової промови адвоката». Виконується на основі індивідуальної фабули справи.

2. «Побудова та проголошення судової промови прокурора». Виконується на основі індивідуальної фабули справи.

3. «Побудова та проголошення судової промови прокурора при відмові від обвинувачення». Виконується на основі індивідуальної фабули справи.

Практичне заняття 5 (Семінар-конференція, робота в малих групах, тренінг)

Тема 5. Особисті риси оратора як чинник переконливої судової промови (2 години)

 

Компетенції:

· визначати доцільність використання різних психологічних прийомів переконуючої дії в судових промовах

· використовувати невербальні прийоми впливу на опонента та аудиторію

· налагоджувати контакти з цільовою аудиторією з використанням маніпуляції

· розробляти стратегію спілкування враховуючи особисті риси опонента

· сформувати базові навички оратора

1. Питання для обговорення:

- Психологічні прийоми переконуючої дії в судових промовах.

- Невербальні прийоми впливу.

- Необхідні якості судового оратора.

2. Тренінг «Практичне застосування особистих якостей оратора підчас проголошення промов».

6. САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ.

Всі завдання самостійної роботи студентів поділяються на обов’язкові та вибіркові.

Карта самостійної роботи студента

з дисципліни „ Судова риторика”

для студентів спеціальності “ Правознавство”

Денна форма навчання

№семінарського (практичного, лабораторного) заняття Форма самостійної роботи студента Види семінарських (практичних, лабораторних) занять Максимальна кількість балів
За систематичність і активність роботи на семінарських (практичних) заняттях
Змістовий модуль №1
  Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу Семінар-розгорнута бесіда, тренінг  
  Попередня підготовка з визначених питань Дискусія з елементами аналізу, тренінг  
  Попередня підготовка з визначених питань Семінар-розгорнута бесіда, тренінг  
  Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу, підготовка, моделювання діяльності адвокатів та прокурорів Ділова гра, тренінг  
  Попередня підготовка з визначених питань Семінар-конференція, робота в малих групах, тренінг  
Усього балів за роботу на семінарських (практичних, лабораторних) заняттях  
За виконання модульних (контрольних) завдань
Модуль №1 Написання модульної контрольної роботи  
Усього балів за модульний контроль  
За виконання індивідуальних завдань
Види індивідуальних завдань
1. Аналітичний (критичний) огляд наукових публікацій за заданою тематикою  
2. Підготовка та виступ з доповіддю на студентській науковій конференції  
3. Виконання завдань в рамках дослідницьких проектів кафедри  
4. Підготовка презентації за заданою проблематикою  
Усього балів за виконання індивідуальних завдань  
Разом балів за СРС  

Карта самостійної роботи студента

з дисципліни „ Судова риторика”

для студентів спеціальності “ Правознавство”

Заочна форма навчання

Види самостійної роботи Планові терміни виконання Форми контролю та звітності Максимальна кількість балів
Заочна форма навчання
8 – й семестр
І. Обов’язкові
1.1. підготовка і написання письмової роботи Подається на кафедру за місяць до початку сесії Захист роботи на консультації    
1.2. модульні контрольні завдання модульний контроль, що проводиться у період сесії Письмова робота, що виконується в присутності викладача  
Разом балів за обов’язкові види СРС 80
ІІ. Вибіркові
1.1. аналітичний огляд наукових публікацій за темами, визначенними викладачем Подається на кафедру за місяць до початку сесії Обговорення результатів проведеної роботи під час ІКР  
Разом балів за вибіркові види СРС 20
Всього балів за СРС у семестрі 100
Самостійна робота по темам передбачає індивідуальне виконання практичних завдань:

Тема 1. Поняття та зміст аргументаційної діяльності (2 години)

1. Скласти пояснювальну промову з виступом до 5 хвилин на заданну тему.

2. Скласти тезисний план виступу, спрямованного на доведення заданого положення.

 

Тема 2. Еристика як різновид комунікативного процесу в суді (2 години)

1. Разом із товарищем скласти діалог-суперечку на задану тему

2. Скласти агітаційну промову на задану тему із застосуванням різноманітних засобів маніпулювання.

Тема 3. Підготовка та побудова судової промови (4 години)

1. Порівняти етапи підготовки до судової промови в суді першої та апеляційної інстанцій.

2. Скласти план обвинувальної промови прокурора та його промови в разі відмови від підримання обвинувачення.

Тема 4. Особ ливості обвинувальної та захисної судових промов (6 годин)

1. Визначити основні складові елементи судової промови по кримінальній та цивільній справам.

2. Скласти обвинувальну та захисну промови за заданою правовою ситуацією.

 

Тема 5. Особисті риси оратора як чинник переконливої судової промови (2 години)

1. Надати опис ідеального прокурора та захисника.

2. Скласти план самовдосконалення як оратора.

Завдання для самостійного опрацювання

Кафедра конституційного та адміністративного права

Навчальна дисципліна "Риторика”

Денна та вечірня форми навчання







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 444. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия