Студопедия — Задача № 3. Приватна фірма «Екоблаго», яка займається зеленим благоустроєм і ландшафтним дизайном регулярно знімала та перевозила ґрунтовий покров із земельних площ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Задача № 3. Приватна фірма «Екоблаго», яка займається зеленим благоустроєм і ландшафтним дизайном регулярно знімала та перевозила ґрунтовий покров із земельних площ






Приватна фірма «Екоблаго», яка займається зеленим благоустроєм і ландшафтним дизайном регулярно знімала та перевозила ґрунтовий покров із земельних площ ліквідованого сільгоспкооперативу до міста з метою виконання відповідних робіт. Державний інспектор з охорони довкілля з’ясував, що фірма спеціального дозволу на зняття і перевезення ґрунтового покриву немає, у зв’язку з чим склав протокол про притягнення директора фірми до адміністративної відповідальності у формі стягнення штрафу. Директор фірми оскаржив протокол інспектора в суді, при розгляді якого з’ясувалося, що фірма займається перевезенням ґрунту на «благу справу» більше року. Крім цього, поля сільгоспкооперативу майже п’ять років ні хто не обробляє і тому ніяких збитків нікому не спричинено. Суддя припинив розгляд справи і направив матеріали в районну прокуратуру з метою з’ясування наявності кримінального злочину щодо псування земель сільськогосподарського призначення.

Чи підлягає директор фірми адміністративній відповідальності за дії свого підприємства? Наведіть ознаки адміністративного правопорушення і кримінального злочину?

 

Задача № 4.

За межами селища міського типу збудовані виробничі споруди спільного підприємства по виробництву нітробензолу та хлорбензолу із визначенням санітарно-захисної зони підприємства. При прийнятті зведених об’єктів та введенні їх в експлуатацію представник державного управління охорони довкілля звернув увагу членів комісії на те, що на відстані 250 м від виробничих споруд розміщені гуртожиток та житловий будинок для працівників підприємства. Однак голова комісії спростував зауваження представника державного управління, вказавши на те, що таке розміщення об’єктів є оптимальним використанням земельної ділянки та заощаджує значні кошти на комунікаційні споруди і об’єкти соціальної інфраструктури. Представник державного управління з охорони довкілля відмовився підписувати документи про введення підприємства в експлуатацію і довів вказані факти до відома облдержадміністрації.

Які вимоги встановлені для розміщення новобудов? Чи передбачена відповідальність за нераціональне використання земель при будівництві?

 

Основні нормативно-правові акти

Земельний кодекс України // Відомості. – 2002. – № 3-4. – Ст. 27.

Цивільний кодекс України // Відомості. – 2003. – № 40-44. – Ст. 356.

Кодекс України про адміністративні правопорушення // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток № 51. – Ст. 1122.

Кримінальний кодекс України // Відомості. – 2001. – № 25-26. – Ст.131.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення вимог земельного законодавства: Закон України від 15 квітня 2008 року // Відомості. – 2008. – № 24. – Ст. 237.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за правопорушення у сфері довкілля: Закон України від 5 листопада 2009 року // Офіційний вісник України. – 2009. – № 93. – Ст. 3149.

Про Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам: постанова Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 року № 284 // ЗПУ. – 1993. – № 10. – Ст. 193.

Про внесення змін до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам: постанова Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 року № 21.

Про затвердження Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства. наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища в ред. від 4 квітня 2007 року № 149 // Офіційний вісник України. – 2007. – № 31. – Ст. 1265.

Про судову практику про злочини та інші правопорушення проти довкілля: постанова пленуму Верховного Суду України від 10 грудня 2004 року // Вісник Верховного Суду України. – 2005. – № 1.

 

Рекомендована навчально-наукова література

Балюк Г.І. Проблеми соціальної ефективності діяльності прокуратури по нагляду за додержанням і застосуванням земельного законодавства // Земельне право України. – 2006. – № 6.

Гавриш Н.С. Правова охорона ґрунтів в Україні: Монографія. – Одеса, 2008.

Земельне право: підручник / За редакцією професора М.В. Шульги. – Харків, «Право», 2013. – 520 с.

Земельне право України: Підручник / За ред. О.О. Погрібного та І.І. Каракаша. Вид. 2, перероб. і допов. – К.: Істина, 2009. – 600 с.

Земельне право України: підруч. для студ. юрид. вищ. навч. закл. / Кулинич П.Ф., Семчик В.І., Шульга М.В. – К.: Видавничій Дім «Ін Юре», 2008.

Каракаш І.І. Кримінально-правова охорона та захист права власності на природні ресурси // Актуальні проблеми політики: 3б. наук. праць. – Вип. 13/14. – Одеса: Юридична література, 2002.

Каракаш И.И. Гражданско-правовые и административно-правовые способы защиты и охраны права собственности на природные объекты и их ресурсы // Судовий захист прав власності: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. – Одеса: Юридична література, 2004.

Ковальчук Т.Г. Правові аспекти юридичних засобів охорони земель // Вісник Київського нац. ун-ту ім. Т.Г. Шевченка. Юридичні науки. – 2004. – № 61.

Мірошниченко А.М. Порушення порядку зміни цільового призначення земельних ділянок як підстава для прокурорського реагування // Земельне право України: теорія і практика. – 2006. – № 5.

Мураховська О.О. До питання про юридичну відповідальність за порушення земельного законодавства // Юриспруденція: теорія і практика. – 2009. – № 9.

Носік В.В. Самовільне зайняття земельних ділянок // Земельне право України: теорія і практика – 2006. – № 5.

Саркісова Т.Б. Проблеми ефективності адміністративної відповідальності за земельні правопорушення в Україні // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2009. – № 8.

Саркісова Т.Б. Органи місцевого самоврядування як особливий суб'єкт земельного правопорушення: особливості юридичної відповідальності // Проблеми правової реформи та розбудови громадянського суспільства в Україні. – 2008.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 443. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия