Студопедия — Етнонаціональні виміри і механізм вдосконалення українського
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Етнонаціональні виміри і механізм вдосконалення українського






суспільства

Сучасний розвиток українського суспільства потребує нових підходів до організації суспільного життя, осмис­лення нової суті суспільства і національної політики з урахуванням регіонально-територіального виміру. Основ­ні принципи етнонаціопальної політики слід застосовува­тися з урахуванням суспільно-політичного, економічного та духовного розвитку суспільства, конкретних проблем етнічних груп у відповідних регіонах. А будь-яким діям має передувати аналіз соціально-економічної та етнопрофесійної структури конкретного регіону, його найважли­віших характеристик щодо існуючих та потенційних ет­нокультурних проблем. Усе це може послужити суттєвою підставою для співпраці держави та національностей, на­ціонального відродження етносів і територій на загально­українському й регіональному рівнях.

Головна мета етнорегіональної політики — забезпе­чення реалізації національних потреб, конфесійних особ­ливостей різних спільнот, не ігноруючи загальнонаціо­нальних стратегічних інтересів держави. Йдеться про створення необхідних умов та механізмів регенерації на­ціонального життя народів, збереження та розвиток на­ціональних культур, мов, традицій, про їх духовну співтворчість. Регіони, будучи етнічно неоднорідними за складом населення, територіальне відтворюють культуру різних національностей. Тому кожен з них повинен мати власну програму оптимізації міжетнічних відносин. У зв'язку з цим децентралізація має поєднуватися з силь­ним місцевим самоврядуванням. Розширення прав, мож­ливостей місцевих співтовариств може сприяти розв'я­занню багатьох проблем міжетнічних відносин, благотво­рно впливати на збереження традицій та своєрідності ет­нічних культур.

Гармонійна етнорегіональна політика дає змогу інсти­тутам влади, державним службам наблизитися до потреб, запитів та інтересів різних за культурою груп, що мешка­ють в одній державі. Вона має брати до уваги етнічні па­раметри соціально-професійної стратифікації суспільства, що особливо важливо у зв'язку з ринковими реформами, трансформацією державної власності. Не менш важливою є національно-територіальна специфіка ринкового госпо­дарства, що працює на горизонтальних зв'язках та врахо­вує сезонні особливості, професійні традиції, потреби на­селення, регіону.

Управління міжетнічними відносинами в політичній сфері — головна ланка в системі етнонаціональної політи­ки. Політичними регуляторами міжетнічних відносин є державний лад, принципи державної діяльності, політич­на система, система демократії загалом, конституційні та правові норми, політичні відносини. І якщо система суспі­льних відносин є об'єктивним регулятором міжетнічних відносин, то держава як політичний інститут. Безпосеред­ній орган управління етнонаціональними відносинами. Державний управлінський лад не може дискримінувати етнонаціональну сферу, нав'язувати їй принципи держав­ного життя, а повинен бути в системі цих відносин.

Ефективна етнонаціональна політика потребує і від­повідно інформаційно-аналітичного забезпечення, яке пе­редбачає: розробку соціального паспорта регіону; вивчен­ня соціальної, професійної, національної структури, де­мографічної ситуації та динаміки розвитку регіону; ана­ліз структури політичних сил, мети політики й поведін­ки національних груп, партій та рухів, дії національних еліт і адміністративних апаратів; вивчення політичних та економічних установок й поведінки основних груп на­ціональної, соціальної, політичної й адміністративної структур регіону; вивчення динаміки соціальної й полі­тичної обстановки в регіоні, факторів напруженості та безпеки; узгодження конфліктних альтернатив політич­ного й економічного розвитку регіонів.

Національне відродження передбачає: відновлення споконвічне притаманних українству духовно-моральних і культурно-мистецьких цінностей; гуманізацію і демок­ратизацію міжетнічних відносин, попередження етнона-ціональних конфліктів; збереження територіальної ціліс­ності, відмову від територіальних зазіхань, застосування сили в розв'язанні будь-яких спірних питань; етнічну, політичну консолідацію кожного етносу на ґрунті спіль­ності культурно-історичного минулого, національних цінностей та інтересів. При цьому недопустимими є будь-які протиставлення одного етносу іншим, прояви агреси­вності, національного егоїзму, національної зверхності тощо. Першорядної ваги набуває формування національ­ної (етнічної) свідомості, самобутніх культурних ціннос­тей всіх етносів, національно-патріотичного виховання.

Шлях, який обрала Україна, — це побудова такої дер­жави, яка дотримуватиметься принципу національних інтересів та національних пріоритетів у державному, а не в етнічному аспекті. Об'єднуючим чинником у процесі державотворення стала ідея України як вітчизни всіх громадян, що пов'язали свою долю з українською зем­лею. У сфері міжетнічних відносин Україна дотримуєть­ся принципу множинності — підтримки й розвитку етні­чної та культурної самобутності всіх національностей країни. Водночас одним із пріоритетів є зміцнення єдно­сті та солідарності українського суспільства, формування самосвідомості та патріотизму всіх громадян.

Від національного самопочуття українців залежить духовний розвиток усіх інших етнічних груп України, міжнаціональна злагода в суспільстві. Тому важливим є створення умов для їх етнокультурного розвитку. Це пи­тання регулюють і регламентують Конституція України, законодавчі акти, відповідні державні програми. Зважа­ючи на наслідки багатовікової політики денаціоналізації в багатьох регіонах України, окремі аспекти національно­го буття українського етносу потребують спеціальної дер­жавної підтримки. Забезпечуючи життєдіяльність україн­ців, держава покликана гарантувати рівні права усім гро­мадянам незалежно від їх національного походження, сприяти вільному розвитку їхніх культур і мов.

Українська держава виходить із того, що в поліетніч-ному суспільстві соціально-економічні та духовно-політичні перетворення повинні узгоджуватися з політикою у сфері міжнаціональних відносин, засадами якої є:

— конституційне гарантування рівних можливостей для участі громадян в усіх сферах суспільного життя не­залежно від їхньої національності;

— визнання національних прав особи невід'ємною ча­стиною прав людини та громадянина, її основних свобод;

— дотримання балансу загальнонаціональних, регіо­нальних та етнічних інтересів;

— забезпечення прав осіб, що належать до національ­них меншин, сприяння збереженню їхніх культури, мо­ви і традицій;

— відновлення прав депортованих етносів, не допус­каючи при цьому нових дискримінаційних утисків за на­ціонально-культурними ознаками;

— створення атмосфери взаєморозуміння та терпимо­сті, культурного діалогу між усіма етнічними групами, громадянами незалежно від статі, віри, національного походження, соціального стану та місця проживання;

— розвиток поліетнічного українського суспільства на засадах діалогу, мирного розв'язання конфліктів, від­мови від застосування сили, крім адекватних дій при за­грозі масового порушення прав людини та окремих етніч­них спільнот;

— використання існуючих та сприяння у створенні нових міжнародних механізмів захисту прав та свобод українців у зарубіжних країнах.

Реалізація цих принципів передбачає, що запрова­дження у дію одного із них не повинно призводити до по­рушення інших і потребує: створення відповідних закон­них (легітимних) механізмів, прийняття правових норм, які на практиці забезпечували б здійснення та втілення вищезгаданих принципів у життя; приєднання України до міжнародних угод, пактів, конвенцій ООН, ОБСЄ, Ра­ди Європи, що визначають права людини, права націо­нальних меншин; співробітництва з міжнародними орга­нізаціями та незалежними експертами щодо оцінки ситу­ації міжетнічних відносин в Україні.

Формуючи механізм забезпечення національних прав, Україна виходить з безумовної поваги до прав людини, її основних свобод, з визнання верховенства закону. Водно­час усі громадяни, незалежно від їх етнічної належності, повинні дотримуватися Конституції та законів України, оберігати її державну самостійність, територіальну ціліс­ність, поважати мову, культуру, традиції, звичаї, релі­гійну самобутність один одного. Поліетнічний склад населення України спонукає дер­жаву до пошуку відповідного механізму її функціону­вання, який упереджував би протистояння за етнічною, культурною чи мовною ознаками. Висока оцінка україн­цями внеску всіх етнічних груп країни в здобуття нею державної незалежності, поєднується з прагненням циві­лізованого співжиття з ними за принципами рівності, гуманізму і соціальної справедливості, рівної участі в розбудові Української держави. Водночас, як національ­на більшість, вони повинні усвідомлювати відповідаль­ність за всебічний розвиток національних меншин, стан міжнаціональних відносин. У процесі формування демо­кратичної, соціальної, правової держави актом гуманіз­му та історичної справедливості є відновлення прав кримських татар, болгар, вірмен, греків, німців, які за національною ознакою були примусово переселені з те­риторії України. Засуджуючи цю злочинну діяльність сталінізму, Українська держава докладає зусиль для їхньої правової, політичної, соціальної та культурної ре­абілітації. Визнано право осіб, яких було насильницьки виселено, та членів їхніх родин на повернення в місце­вості, де вони постійно проживали до депортації. Однак здійснення цього права не має порушувати права і за­конні інтереси громадян, які нині проживають у цих мі­сцевостях.

Загалом ця політика зорієнтована на забезпечення компактності проживання переселених народів з метою створення сприятливих умов для задоволення їхніх етні­чних, культурних та духовних потреб. Держава гарантує особам-репатріантам право на збереження та розвиток культурної спадщини, отримання освіти рідною мовою, що повинно сприяти всебічній та рівноправній участі громадян і їх об'єднань у консолідаційних процесах українського суспільства. Передусім це стосується відро­дження та розвитку кримсько-татарської, болгарської, вірменської, грецької, німецької та інших культур.

Повернення й облаштування депортованих осіб має і зовнішньополітичний аспект. Йдеться про залучення до участі у фінансуванні, матеріально-технічному забезпе­ченні процесу переселення (компенсації за проїзд, зали­шене житло, перевезення багажу, облаштування на ново­му місці, пенсійне забезпечення тощо) країн—учасниць СНД шляхом укладання відповідних двосторонніх угод. Одночасно вишукуються нові механізми залучення фінансової й матеріальної допомоги від державних, гро­мадських та благодійних організацій Німеччини, Туреччини, Греції, Болгарії, вірменської діаспори, міжнарод­них організацій та фондів.

Державотворчість відкрила широкі можливості для співробітництва із українцями, які проживають за кор­доном, для їхньої участі в політичному, соціально-еконо­мічному й духовному розвитку країни. Політика Украї­ни щодо осіб українського походження, які є громадяна­ми інших держав і з точки зору міжнародного права роз­глядаються там як національна меншина, формується з урахуванням її зобов'язань перед світовим співтоварист­вом згідно з міжнародними стандартами в галузі прав людини, законодавством зарубіжних країн, а також вла­сним. До основоположних міжнародно-правових доку­ментів з цього питання належать: Статут ООН, Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про грома­дянські та політичні права й факультативний протокол до нього, Декларація ООН про права осіб, які належать до національних, етнічних, культурних, релігійних і мо­вних меншин та інші документи.

Відповідно до принципів міжнародного співробітниц­тва в основі налагодження зв'язків будь-якої держави із родинною меншиною, що проживає в іншій країні, є, з одного боку, право цієї держави на захист родинної мен­шини, з іншого — право меншини на зв'язок з державою походження. Україна ратифікувала основні міжнародні документи, що містять норми захисту меншин. Дотриму­ючись міжнародних зобов'язань щодо забезпечення прав національних меншин у своїй державі, формуючи власну законодавчу базу в цій сфері, Україна прагне, щоб анало­гічно були захищені права зарубіжних українців у краї­нах їхнього громадянства. Водночас передбачається, що така діяльність не повинна перешкоджати процесам інте­грованості українців зарубіжжя в суспільства, де вони проживають, адаптації до місцевих культур, встановлен­ня атмосфери взаємоповаги та толерантності між усіма особами незалежно від етнічних, культурних, мовних та інших ознак у межах країни їхнього мешкання.

Діяльність України у формуванні міжнародно-право­вого механізму співробітництва із зарубіжними україн­цями передбачає:

— внесення до міжнародно-правових документів по­ложень про всебічну підтримку українців у країнах їх­нього розселення;

— сприяння реалізації заходів захисту та підтримки зарубіжних українців через посольства та консульські ус­танови; — укладання двосторонніх угод, розробка та реалі­зація двосторонніх програм забезпечення потреб націо­нальних меншин України та країн-партнерів;

— участь у міжнародних переговорах та консультаці­ях з метою поліпшення становища осіб, які належать до національних меншин;

— використання міжнародних механізмів, що дають змогу державам та окремим особам надсилати інформа­цію з питань дискримінації в міжнародні організації;

— звернення до міжнародних механізмів врегулюван­ня конфліктів, коли національні механізми правового за­хисту в державі проживання українців упереджені та по-літизовані;

— сприяння розвиткові безпосередніх зв'язків та співпраці як державних, так і недержавних організацій з представниками родинних меншин за кордоном;

— заохочення прикордонної співпраці.

Не менш важливим є створення необхідних умов для духовно-культурного взаємообміну із зарубіжними укра­їнцями, розширення його обсягів, участь державних, громадських організацій у здійсненні спільних програм, проведенні різноманітних заходів, взаємному обміні ду­ховними здобутками. Втілення цих засад у життя сприя­тиме створенню українських навчальних закладів, цент­рів української культури й мистецтва, забезпеченню по­треб в українських книгах, підручниках, періодиці.

Українська держава виходить з того, що правові про­цедури та політичні методи, що ґрунтуються на принци­пах і нормах міжнародного права, є надійними механіз­мами запобігання конфліктних ситуацій, ефективного здійснення її політики у сфері міжетнічних відносин. Своєчасне узгодження етнічних інтересів, задоволення культурних і духовних потреб осіб різних національнос­тей, сприяння вільному розвитку кожної етнічної групи та розкриттю її духовного потенціалу, перетворення ет­нічної багатоманітності на джерело позитивного взаємо­впливу та прогресу — важливі чинники консолідації українського суспільства.

Запитання. Завдання

1. Визначте основні політичні проблеми національного питання в сучасній Україні.

2. Сформулюйте пріоритетні напрями національної політики в Україні на сучасному етапі й на ближчу перспективу.

які

3. Якими є мета І завдання національної політики в Україні?

4. Який механізм управління національними відносинами шляхи його вдосконалення?

5. У чому полягає державний захист прав та Інтересів національ­них меншин?







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 396. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия