Студопедия — Правова специфіка сфери інформатизації
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Правова специфіка сфери інформатизації






Поряд із наявними в сфері інформатизації правовими проблемами, які повністю аналогічні проблемам інших сфер діяльності, у цій галузі існують унікальні особливості, обумовлені насамперед властивостями основного предмета діяльності й об'єкта правової охорони - інформації. Вона істотно відрізняється як від предметів матеріального виробництва, так і від фінансового бізнесу - інформація не є чимось речовинним.

У зв'язку із цим серйозні юридичні дискусії викликає навіть саме визначення поняття інформація. Не вдаючись глибоко в ці дискусії, можна прийняти, що інформація відображає відносини об'єктів у матеріальних процесах і тому інформаційні потоки можуть розглядатися як сугубо матеріальні й цілком об'єктивно вимірні. З такого розуміння коректно виводиться зміст похідних термінів: зберігання інформації, розкрадання інформації й т. д.

Певні нюанси є й у розумінні сутності наявних і майбутніх обчислювальних систем й інформаційних технологій. Колишнє спрощене трактування понять комп'ютер і програма як програмно-апаратної реалізації сукупності алгоритмів має потребу в істотних уточненнях. Оскільки розвиток комп'ютерів і їх програм проходить таким чином, що реалізовані ними алгоритми стають усе більш інтелектуальними. Їх реалізація у вигляді програмної й апаратної частин інформаційно-обчислювального комплексу стає усе більш неформалізованою, внутрішні процеси роботи з інформацією можуть у значній мірі стати нечіткими. Можна назвати ще цілий ряд подібних міркувань, зокрема зрощування ІТ і систем зв'язку.

Як уже зазначалось, на ринках засобів інформатизації діють всі правові акти загального характеру. Вони забезпечують правову охорону бізнесу (інтереси учасників угоди, вільну конкуренцію, тобто обмеження антимонопольного характеру і т.д.), права власності суб'єктів, що беруть участь, і процесуальні права. Значною мірою цими нормами сфера інформаційного бізнесу забезпечується, як і будь-яка інша, наприклад ринок продовольства.

Однак є в сфері інформаційного бізнесу ситуації, регульовані спеціальними актами саме через специфіку предмета бізнесу. До таких предметів відносяться суперЕОМ. Бізнес у цьому секторі ринку всіма країнами контролюється через призму державних інтересів більш жорстко, ніж в інших, оскільки тут завжди відіграють помітну роль національні інтереси як країн-постачальників, так і країн-покупців.

Особливо потужні комп'ютери (суперЕОМ) завжди у світі розглядалися будь-якою державою як його стратегічний потенціал, тому на будь-які операції з такими ЕОМ у всіх країнах поширюється найбільш жорстке законодавство, що регулює державні інтереси країни, якому повинен підкорятися бізнес. Особливо ревно контролює цей процес законодавство США. Саме тому угоди на поставку суперЕОМ як і раніше залишаються досить поодинокими й практично завжди мають глобальний масштаб.

Україна нині не виробляє конкурентноздатних виробів цього класу, тому виступає на цьому ринку тільки як споживач. Наша країна дотепер ще перебуває серед країн, поставка суперЕОМ у які дуже серйозно обмежена. Це обумовлено можливостями, надаваними суперЕОМ.

Американські закони не забороняють вільно продавати машини зі швидкодією до 2 млрд. оп./сек. При продажі ЕОМ продуктивністю від 2 до 7 млрд. оп./сек. постачальник повинен порадитися з експертами Міністерства торгівлі США до початку відвантаження. Для продажу машин зі швидкодією понад 7 млрд. оп./сек. потрібна обов'язкова експортна ліцензія.

Обмеження поширюється на усі пострадянські держави, на Україну у тому числі.

Ось приклад, що мав місце у Росії. Наприкінці 1996 р. у США велися конфіденційні переговори із приводу поставки в Росію трьох суперЕОМ. Одна з них - найпотужніший на той час CONVEX SPP-2000 компанії Hewlett-Packard, яка здатна промоделювати всі стадії ядерного вибуху. У силу цих обставин угода потрапила на розгляд у Конгрес США. Передбачалося, що на поставку цих машин у Росію Конгрес накладе заборону; це й відбулося.

В аналогічній ситуації виявилася також компанія IBM, яка визнана винною в порушенні закону й оштрафована на 8,5 млн. дол. рішенням федерального суду округу Колумбія після того, як з'ясувалося, що дочірня фірма IBM у Москві продала Росії 17 суперкомп'ютерів, призначених для ядерних лабораторій.

Ще один приклад державного впливу на інформаційний бізнес. З 1 січня 1998 р. рішенням Європейської Комісії європейський ринок засобів і послуг зв'язку, на якому більше століття панували національні, тобто державні, компанії-оператори, повністю відкритий для вільної конкуренції. Рішення це вимушене, якщо не запізніле: Європа ризикує відстати від рівня цієї динамічної й передової сфери життя суспільства, тому що світовий телекомунікаційний ринок активно проходить як технічну, так і адміністративну перебудову.

У монополізованій сфері телекомунікацій зацікавлені уряди, які без усяких зусиль отримують доступ до комунікаційних ресурсів і до того ж ще й високі доходи за рахунок введення монопольних цін. Як наслідок, якість послуг прогресує повільно.

Однак у цілому ряді країн телекомунікаційні системи досить давно приватизовані, ціни лібералізовані й уведена вільна конкуренція на ринку послуг. Це привело до істотного прогресу якості систем і послуг й, що дуже важливо, до істотного зниження цін. Для прикладу, місячна плата за оренду каналу європейських державних компаній між Парижем і Римом в 1998 р. досягала 67 тис. дол.; у США, де ринок далекого зв'язку лібералізований більше 10 років, оренда приблизно такої ж лінії між Чикаго й Нью-Йорком коштує 6 тис. дол. [12].

У зв'язку з цим європейським компаніям буде не просто встояти в конкурентній боротьбі із приватними операторами, швидше за все американськими й англійськими компаніями, а також і з власними молодими фірмами. У виграші будуть, зрештою, абоненти. Правда, ідеалізувати ситуацію, що складається в результаті приватизації телекомунікаційних компаній, не треба: монополісти швидко не поступляться.

Конфліктні ситуації в правових державах вирішуються в судах. Судові процеси в сфері інформатизації - звичайна практика вирішення конфліктів.

З позицій права першорядне значення має ясність у питаннях відносин власності, що є юридичним вираженням правовідносин. У сфері інформатизації також повинен бути відбитий цей аспект, насамперед стосовно інформації як такої. Таким чином, формується адекватна правова основа, яка характеризується як інформаційне право.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 370. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия