Студопедия — МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ. (для студентів денної і заочної форм навчання спеціальності 7.090603 –
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ. (для студентів денної і заочної форм навчання спеціальності 7.090603 –






 

ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ

“ПЕРЕХІДНІ ПРОЦЕСИ В СИСТЕМАХ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ”

(для студентів денної і заочної форм навчання спеціальності 7.090603 –

«Електричні системи електропостачання»)

 

РОЗГЛЯНУТО

на засіданні кафедри

електричних систем,

протокол № _ 9 _ від _3.07. 2007 р.

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні учбово-

видавничої ради ДонНТУ,

протокол № __ від _____ 2007 р.

 

Донецьк, ДонНТУ 2007

УДК 621.311.018 (071)

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни „Перехідні процеси в системах електропостачання” (для студентів денної і заочної форм навчання спеціальності 7.090603) / Укладачі: А.М.Бурковський, О.Є.Наумов. – Донецьк: ДонНТУ, 2007р. – 28 с.

 

Дані «Методичні вказівки...» містять завдання на виконання роботи і основні відомості з практичних методів розрахунків симетричних та несиметричних режимів замикань в системах електропостачання, а також перелік літературних джерел, що вміщують як теоретичні відомості, так і приклади практичного виконання відповідних розрахунків.

У «Методичних вказівках...» наведено також загальні вимоги до оформлення курсової роботи і запитання для самостійної перевірки знань студентами.

 

 
 


Укладачі: А. М. Бурковський, д. т. н., проф.

О. Є. Наумов, асистент

 

 

Рецензент: А. М. Ларін, к. т. н., доц.

 

Відповідальний за випуск: І. П. Заболотний, д.т.н., проф.

 


ЗМІСТ

 

 

Вступ...................................................................................................................  
Завдання до курсової роботи............................................................................  
1 Вибір основного електротехнічного обладнання системи електропостачання.........................................................................................  
2 Розрахунок симетричних режимів коротких замикань  
2.1 Складання схеми заміщення і розрахунок параметрів її елементів..  
2.2 Перетворення схеми заміщення до найпростішого виду відносно місця пошкодження................................................................................  
2.3 Визначення початкового значення періодичної складової струму КЗ від джерел..........................................................................................  
2.4 Визначення ударного струму короткого замикання...........................  
2.5 Визначення періодичної і аперіодичної складових струму КЗ у заданий момент часу...........................................................................  
2.6 Розрахунок струму при трифазному КЗ на шинах 0,4 кВ..................  
3 Розрахунок несиметричних коротких замикань  
3.1 Складання і перетворення до найпростішого виду схем заміщення  
окремих послідовностей........................................................................  
3.2 Визначення початкових значень симетричних складових струмів і напруг при несиметричному КЗ..........................................................  
3.3 Побудова векторних діаграм струмів і напруг....................................  
4 Визначення струму замикання на землю в мережі з ізольованою нейтраллю.......................................................................................................  
Оформлення пояснювальної записки..............................................................  
Контрольні питання для перевірки знань.......................................................  
Перелік посилань...............................................................................................  
Додаток А Вихідні дані до курсової роботи..................................................  
Додаток Б...........................................................................................................  
Додаток В...........................................................................................................  
Додаток Д Зразок оформлення титульного листа.........................................  

 


ВСТУП

 

 

Метою даної курсової роботи є придбання практичних навичок розрахунку електромагнітних перехідних процесів в системах електропостачання. Під час її виконання студенти повинні навчитися проводити розрахунки струмів та напруг при симетричних та несиметричних коротких замиканнях (КЗ) у високовольтній мережі системи електропостачання, струмів замикання на землю в мережах з ізольованою нейтраллю, а також визначати струми КЗ в низьковольтних мережах. Крім того, студенти мають засвоїти методику побудови векторних діаграм струмів та напруг при несиметричних коротких замиканнях.

Під час практичного розрахунку струмів КЗ у системах електропостачання з номінальною напругою вище 1 кВ приймають наступні припущення [1-2]:

- незмінність фази ЕРС генераторів (відсутність коливань генераторів) протягом усього процесу КЗ;

- неврахування насичення магнітних систем генераторів, трансформаторів і електродвигунів;

- зневага струмами намагнічування трансформаторів і автотрансфо­рматорів;

- неврахування ємнісної провідності повітряних і кабельних ліній;

- зневага активними опорами елементів схеми, якщо відношення результуючих індуктивного і активного опорів від джерела до точки КЗ . Але активний опір необхідно враховувати при визначенні постійної часу згасання аперіодичної складової струму КЗ.

Зазначені припущення призводять до деякого збільшення розрахункових струмів КЗ. Похибки практичних методів не перевищують 10%.

Розрахунок струмів КЗ в електричних мережах напругою до 1 кВ виконують з тими ж припущеннями, що й у мережах напругою вище 1 кВ, але з урахуванням активних опорів силових елементів мережі [2].

Вихідні дані для виконання розрахунків у курсовій роботі наведені в додатку А. Вони обираються за номером залікової книжки та номером студента в загальному журналі групи.

 

 


ЗАВДАННЯ ДО КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

 

Вихідними даними для виконання курсової роботи є розрахункова схема електричної системи (рис. А.1 чи А.2) і параметри її елементів (табл. А.1-А.4).

Схема електричної системи обирається за останньою цифрою номера залікової книжки: 0-4 – рис. А.1, 5-9 – рис. А.2. Номер варіанта для вибору параметрів електроустаткування (табл. А.1-А.2), а також для вибору параметрів кабельних ліній (табл. А.4) теж обирається за останньою цифрою номера залікової книжки.

Номер варіанта для вибору параметрів повітряних ліній (табл. А.3) відповідає порядковому номеру прізвища студента в журналі групи.

В курсовій роботі потрібно:

1. Виконати розрахунок струму в початковий і заданий моменти часу при трифазному короткому замиканні в точці К1 з урахуванням підживлення місця КЗ електродвигунами. Під час виконання цих розрахунків прийняти, що один з трансформаторів Т3-Т4 відключений, а секційний вимикач (на схемі рис. А.2 – два вимикачі) ввімкнений.

2. Виконати розрахунок несиметричного короткого замикання у заданій точці (табл. А.3) і побудувати векторні діаграми струмів і напруг у початковий момент часу в місці КЗ (сторона ВН трансформатора) і векторну діаграму напруг на шинах НН цього ж трансформатора.

3. Розрахувати струм замикання на землю в мережі напругою 6 кВ (точка К1) і визначити доцільність установки дугогасильного реактора.

4. Розрахувати струм трифазного короткого замикання на шинах
0,4 кВ (точка К4).

 


1 ВИБІР ОСНОВНОГО ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ СИСТЕМИ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

 

 

Перед початком розрахунків необхідно за даними, наведеними у табл. А.1-А.4 (номінальні напруги та потужності елементів системи), обрати типи основного електрообладнання (генераторів, трансформаторів, синхронних та асинхронних двигунів) і, користуючись довідником, виписати параметри цьго обладнання, необхідні для виконання розрахунків:

Генератори (G) – , МВт; , кВ; ; , в.о.; , в.о.; тип системи збудження;

Трансформатори або автотрансформатори (Т, АТ) - , МВ×А; , кВ (для всіх обмоток); , %;

Реактори (LR) – , Ом (або %); , кВ; , А;

Двигуни (синхронний – MG, асинхронний – М) – , МВт; , кВ; ; коефіцієнт корисної дії h, %; , в.о.

Ці дані можна знайти, наприклад, в [1; 5].

Для визначення активного опору трансформатора Т5, крім вищенаведених даних, потрібно знати також величину втрат потужності короткого замикання .

Під час вибору обладнання потрібно забезпечувати узгодженість між номінальними напругами об'єктів. Так, наприклад, номінальна напруга генераторів G1 і G2 повинна співпадати з номінальною напругою обмоток НН трансформаторів Т1 і Т2. Для трансформаторів Т3, Т4 вища номінальна напруга повинна співпадати з напругою високовольтної мережі, а нижча – відповідати класу напруги 6 кВ. Потрібно пам'ятати, що номінальні напруги електротехнічного обладнання не завжди співпадають з номінальними напругами електричних мереж.

Для кабельних ліній WK1 і WK2 питомі активний та індуктивний опори обираються з довідкової літератури. Вихідними даними при цьому є перетин лінії, що обирається згідно з табл. А.5 по потужності двигуна, і марка кабеля, що приймається студентом або задається викладачем. Слід обирати кабелі з алюмінієвими жилами.

Під час вибору конкретних типів синхронних і асинхронних двигунів необхідно забезпечити потрібне значення номінальної потужності відповідно до табл. А.2 і номінальної напруги (6 кВ); інші параметрі двигуна (кількість пар полюсів, габарит і т.ін.) можуть бути обрані студентом довільно.








Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 528. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия