Студопедия — Короткий термінологічний словник
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Короткий термінологічний словник

 

Андрогінія (андрогінна особистість) — поєднання в індивіді вод­ночас жіночих (фемінних) і чоловічих (маскулінних) властивостей. А. о. убирає в себе найкраще з обох статевих ролей. Концепція андрогінії запропонована на початку 70-х років XX ст. американським психологом Сандрою Бем. Психологічна А. виражає високі показники водночас за шкалами маскулінності та фемінності. Вона пов'язана з високою самопо­вагою, наполегливістю, ефективним виконанням батьківської ролі, моти­вацією до досягнень, внутрішнім відчуттям благополуччя. А. о. має бага­тий набір статеворольової поведінки і гнучко використовує його залежно від обставин.

Андроцентризм — культурна традиція, яка зводить людську суб'єк­тивність до єдиної чоловічої норми, що репрезентується як універсальна об'єктивність, вважаючи жіночу суб'єктивність відхиленням від норми, маргіналією. А. є не просто поглядом на світ із чоловічої точки зору, а прий­няттям чоловічих нормативних уявлень і життєвих моделей за єдині універ­сальні соціальні норми і життєві моделі.

Термін А. активно використовують теоретики тендерного підходу і фе­міністки для критики соціального світу культури, де характеристики чолові­чого і жіночого є дихотомічними, мають різну вагу та ієрархічно структуро-вані: світ культури, природи реалізується (через наратив) від особи чолові­чого суб'єкта, з точки зору чоловічої перспективи, а жіноче розуміється як «інше», «чуже» або взагалі ігнорується.

Асертивність — упевненість в обстоюванні своїх прав на засадах відвертого і безпосереднього діалогу з опонентами, які їх порушують, без ущемлення їх прав. А. як особистісна властивість і тактика поведінки несумісна з хитрощами, маніпулюванням іншими людьми заради досягнення власних цілей.

Біологічний (статевий) детермінізм — принцип розгляду явищ, за якого визначальними для характеристики людини є біологічні, природні фактори. Критикується фемінізмом за довільне трактування «природних факторів» як незмінних.

Бісексуальність — потяг індивіда до сексуальних контактів з пред­ставниками обох статей (гомо- і гетеросексуальна орієнтація).

Гендер (англ. gender — рід) — стать як соціальна категорія на відмі­ну від біологічної статі (sех). Це соціальний конструкт, який охоплює соці­альні можливості кожної статі в освіті, професійній діяльності, доступ до влади, сімейні ролі й репродуктивну поведінку. Є одним з базових вимірів соціальної структури суспільства. Стосується він не анатомо-фізіологічних властивостей, за якими різняться чоловіки і жінки, а соціальне сформова­них рис, притаманних «жіночості» та «мужності».

Гендерна асиметрія — непропорційна представленість соціальних і культурних ролей обох статей (а також уявлень про них) у різних сферах життя. Джерелом Г. а. є прихована дискримінація і панівні в суспільній сві­домості патріархальні установки.

Гендерна демократія — система волевиявлення обох статей (жінок і чоловіків) у громадянському суспільстві як рівних у правах і можливостях, що законодавче закріплена й реально забезпечена в політико-правових принципах, діях, розбудові суспільних і державних структур. Г. д. утверджує рівну суспільну цінність жінок і чоловіків (принцип тендерного паритету), яка включає рівні права, обов'язки і відповідальність представників обох статей перед суспільством і однієї перед іншою.

Гендерна дисфорія (порушення тендерної ідентичності) — стан, за якого людина не може прийняти свій тендерний статус чоловіка чи жінки і відчуває гостру незадоволеність. Може мати різні причини, зовнішні про­яви і тривалість. Невідповідність фізичного вигляду хлопчика чи дівчинки тендерним нормам називають тендерною неконформністю; порушення гендерних меж шляхом перевдягання — трансвестизмомГ Найглибшою формою Г. д. є транссексуалізм — відкидання індивідом свого біологічного статусу, прагнення змінити його, в тому числі шляхом хірургічної операції, змінити паспортну стать тощо.

Гендерна (статева) диференціація — процес, за якого біологічні від­мінності між чоловіками і жінками наділені різним соціальним значенням і використовуються як засоби соціальної класифікації.

Гендерна економіка — новий напрям економічних досліджень, який розкриває механізми тендерної нерівності у формальному і неформально­му секторах зайнятості; розглядає функціонування політичних, торговель­них, фінансових інститутів з точки зору їх впливу на соціально-економічні статуси чоловіків і жінок; також розробляє індекси і показники економіч­ного розвитку з урахуванням росту/переборювання тендерної асиметрії.

Гендерна ідентичність — ідентичність, яка характеризує людину з точки зору її належності до чоловічої чи жіночої статі, усвідомлене прий­няття нею взірців мужності і жіночності в культурі. Г. і. є ширшим поняттям, ніж статеворольова ідентичність, оскільки включає в себе рольовий ас­пект і образ людини загалом. Г. і. не є синонімом поняття «сексуальна іден­тичність».

Гендерна ідеологія — система ідей і поглядів, понять і уявлень про побудову суспільства, взаємин в ньому жінок і чоловіків як двох соціаль­них груп. Г. і. є конструктивною, оскільки несе нову культуру стосунків між статями в ім'я досягнень соціальних цілей.

Гендерна історія — спеціальна історична дисципліна, предметом вивчення якої є історична ретроспектива гендерних стосунків.

Гендерна культура — сукупність статеворольових цінностей у сус­пільних відносинах і відповідних до них нормативів поведінки, потреб, ін­тересів і форм діяльності. Зумовлена суспільним устроєм, національними шлюбно-сімейними звичаями і традиціями, релігійними віруваннями.

Гендерна нерівність — соціальний устрій, за якого соціальні позиції чоловіків і жінок суттєво відрізняються.

Гендерна політика — утвердження партнерства статей у визначенні та втіленні політичних цілей, завдань і методів їх досягнення в діяльності політичних структур (держави, політичних партій, громадсько-політичних об'єднань).

Гендерна психологія (психологія статі, психологія статевих відмін­ностей) — галузь психологічного знання, що вивчає характеристики тен­дерної ідентичності, які детермінують соціальну поведінку людей залежно від їх статі. Структуру Г. п. утворюють психологія статевих відмінностей і гендерна соціалізація.

Перспективними у межах Г. п. є дослідження, спрямовані не на вияв відмінностей у психологічних характеристиках та особливостях поведінки чоловіків і жінок, а на пошук їх психологічної схожості; орієнтованість на вив­чення продуктивних стратегій і тактик поведінки чоловіків і жінок в перебо­ренні традиційних гендерних стереотипів, на аналіз особистісних передумов успішної самореалізації жінок у професійній сфері, чоловіків — у сімейній.

Гендерна рівність — справедливий розподіл можливостей для чоло­віків і жінок у здобутті освіти, виконанні сімейних і соціальних ролей.

Гендерна система — інститути, поведінка і соціальна взаємодія, які приписуються індивідам відповідно до їх статевої належності. Шведська дослідниця І. Хірдман характеризує Г. с. як сукупність гендерних контрак­тів: у патріархальній ієрархії гендерних ролей для жінки базовим був кон­тракт «домогосподарки», для чоловіка — контракт «годувальника».

Гендерна (статеворольова) соціалізація — процес засвоєння люди­ною соціостатевої (гендерної) ролі, призначеної для неї суспільством з на­родження.

Гендерна статистика — статистика про становище чоловіків і жінок у таких сферах, як населення, сім'я, охорона здоров'я, освіта, комунікації, зайнятість людини, політика.

Гендерна стратифікація — ієрархічний розподіл у суспільстві еконо­мічних і соціальних ресурсів за статевою належністю.

Тендерний аналіз — процес оцінки різного впливу на чоловіків і жі­нок існуючих чи пропонованих програм, законодавства, державного полі­тичного курсу в усіх сферах життя соціуму і держави. Г. а. передбачає та­кож збір якісної інформації і розуміння гендерних тенденцій в економіці і суспільстві, використання цих знань для виявлення потенційних проблем і пошуку шляхів їх вирішення.

Гендерний індекс людського розвитку — встановлені OOН показни­ки, що відображають становище в країні чоловіка і жінки за такими базовими напрямами людського розвитку, як можливість вести здоровий спо­сіб життя і довго жити, доступність якісної освіти, рівень матеріального добробуту.

Гендерний конфлікт — взаємодія чи психологічний стан, основою якого є протиріччя між сприйманими тендерними цінностями, відносина­ми, ролями, що породжує зіткнення інтересів і цілей.

Гендерний підхід (гендерний вимір) — ознака політичної культури, властива активній представницькій демократії, яка полягає у врахуванні інтерсів обох соціально-статевих груп суспільства. Суттю Г. п. є усвідомлен­ня того, що суспільні явища по-різному впливають на чоловіків і жінок, викликають неоднакові їх реакції.

Гендерний тренінг (тренінг тендерної ідентичності) — формування тендерної (статеворольової) ідентичності і гендерних відносин методами групової психотерапії.

Гендерні дослідження — міждисциплінарна дослідницька практика, яка реалізує евристичні можливості тендерного підходу для аналізу соці­альних трансформацій і систем домінування. Г. д. (соціологічні, психологіч­ні, етнографічні та ін.) відображають відмінності в ролях, поведінці, мен­тальних та емоційних характеристиках між чоловічим і жіночим.

Провідними напрямами Г. д. є вивчення тендерної соціалізації, патрі­архальних та егалітарних стосунків, тендерної атрибутики, тендерної іден­тичності та сексуальності, а також питань і явищ, що відображають зміни позицій статей в сучасному суспільстві.

Основою Г. д. є не просто опис відмінностей у статусах, ролях та інших аспектах життя чоловіків і жінок, але аналіз влади і домінування, які утвер­дилися в суспільстві через тендерні ролі та відношення.

Гендерні знання — система усвідомленої індивідом інформації про соціальне становище, роль і місце чоловіка і жінки у світовому просторі і часі, у національному суспільстві кожної країні.

Гендерні (статеві) ролі — зразки поведінки жінок і чоловіків, які грунтуються на традиційних очікуваннях, пов'язаних з їх статтю; сукуп­ність загальноприйнятих норм і правил поведінки людей в конкретній ситуації. Г. р. відрізняються в суспільствах з різною культурою і зміню­ються з часом.

Гендерні стереотипи — набір консервативних, загальноприйнятих норм і суджень, які стосуються статусу жінок і чоловіків, норм їх поведінки, мотивів учинків і характеру потреб. Г. с. закріплюють існуючі тендерні від­мінності і взаємовідносини.

Тендерні стратегії — суспільне значимі тендерні спрямування в ді­яльності соціумів та їх організаційних структур, спрямовані на утверджен­ня тендерної демократії в суспільстві з метою розвитку тендерної культури.

Генетична стать — стать, яка визначається набором статевих хро­мосом.

Тетеросексуальність — сексуальна орієнтація в поведінці і почуттях індивіда на осіб протилежної статі. Феміністична соціологія розцінює її як політичний інститут підпорядкування жінок чоловікам.

Гомосексуальність — сексуальний потяг до особи тотожної статі і сексуальний контакт з нею.

Гомофобія — поширена у суспільній свідомості думка про неприрод­ність гомосексуальних стосунків.

Гонадна стать — ідентифікація статевої належності за гістологічною будовою статевої залози.

Дискримінація жінок — будь-які відмінності, винятки або обмежен­ня за ознакою статі щодо реалізації жінками (незалежно від їх родинного стану) прав людини і основних свобод в політичній, економічній, соціаль­ній, культурній, громадській та будь-якій іншій сфері.

Диференційна соціалізація — диморфічний (статевоспецифічний) спосіб, згідно з яким батьки, інші дорослі по-різному ставляться до хлопчи­ків і дівчаток, винагороджуючи і посилюючи статевотрадиційну поведінку кожної статі.

Егалітарна державна політика (політика тендерної рівності) — по­літика, основою якої є принцип створення рівних умов для самореалізації особистості у всіх соціальних сферах незалежно від її статі.

Емансипація — процеси соціальної мобільності жінок, пов'язані з їх соціальною диференціацією як окремої соціальної групи і виходом при­ватної сфери у сферу публічну.

Жіноче підприємництво — бізнес, яким керують жінки. Жіночий рух — соціальна, культурна, політична діяльність жінок і жі­ночих груп, спрямована на захист інтересів жінок, зміну системи гендерних відносин.

Жіночість — (див. фемінність).

Ідентифікація у психоаналізі — ототожнення, несвідомий процес, завдяки якому людина поводить себе так, як людина, з якою вона себе ідентифікує (наприклад, мати чи батько).

Маскулінізація — освоєння чоловічих моделей поведінки і розвиток прийнятих у певному соціумі особистісних рис.

Маскулінність (чоловічність) — система властивостей особистості, які традиційно вважаються чоловічими. Передбачає відповідність власній статевій приналежності, прийняття гендерних стереотипів, дотримання чо­ловічих норм, вироблення типових для чоловічої статі форм поведінки, способів самореалізації.

Матріархат — форма соціального устрою, за якого сімейна і політич­на влада належить жінкам.

Патріархат — влада батька (патріарха) над усіма юридичне недіє­здатними членами родини (жінками, дітьми, рабами). У феміністській тео­рії патріархат трактується як родинна, соціальна, ідеологічна і політична система, в якій жінка і жіноче (фемінне) завжди підкорені чоловіку і чоло­вічому (маскулінному).

Психологія гендерних відносин — інтегративна галузь знання у ме­жах психологічної науки, яка вивчає закономірності диференціації та іє-рархічності відносин у сфері міжстатевої взаємодії. Перебуває на стадії становлення.

Психосексуальна орієнтація — спрямованість статевого потягу, яка визначає вибір сексуального партнера і особливості статевої поведінки.

Психосексуальний розвиток — процес формування у людини ста­тевої самосвідомості, засвоєння статевої ролі та психосексуальної орі­єнтації.

Революція сексуальна — масова переоцінка норм сексуальної мо­ралі, послаблення репресивності у ставленні до інтимного життя. Прита­манна була громадській думці у 60-ті роки XX ст.

Репресивна статева мораль — система жорстких антисексуальних поглядів у суспільстві. Протилежна пермісивності.

Сексизм (статева дискримінація) — упереджене ставлення до лю­дини, групи людей, пов'язане з їх належністю до певної статі; дискриміна­ція за ознакою статі. Розрізняють С. щодо жінок і щодо чоловіків. Ідеї С. близькі до расизму, шовінізму та фашизму.

Сексологія — інтегративна галузь наукових знань, присвячених ви­вченню статевих стосунків у фізіологічному, психологічному, соціальному та інших вимірах.

Соціальна активність — поведінка соціальних суб'єктів, спрямова­на на зміну соціальних умов їх життєдіяльності.

Сексуальна (статева) ідентичність — прийняття індивідом своєї сек­суальної орієнтації (гомосексуальної, гетеросексуальної чи бісексуальної).

Сексуальна культура — аспект культури, який стосується шлюбно-сі­мейних традицій, вірувань, ціннісних орієнтацій і поведінки статей.

Сексуальна роль — прийняття індивідом певних нормативів сексу­альної поведінки і дотримання їх в процесі побудови інтимних стосунків зі значущими іншими.

Сексуальне життя — комплекс взаємостосунків чоловіка та жінки, який включає як статевий акт, так й інші вияви міжстатевого спілкування.

Сексуальність — характеристика сексуального потягу, сексуальних реакцій, сексуальної активності і т. д.

«Скляна стеля» — невидимі і формально не означені бар'єри, які пе­решкоджають кар'єрному зростанню жінок. Ці перешкоди зумовлені як тендерними стереотипами про другосортність жінок, обмеженість їх здіб­ностей, так і страхом успіху, який нерідко вражає працюючих жінок.

Сталий розвиток — процес виживання і відтворення генофонду на­ції; активізація ролі кожної людини в суспільстві; забезпечення її прав і свобод; збереження навколишнього природного середовища; формуван­ня умов для відновлення біосфери та її локальних екосистем; орієнтація на зниження рівня антропогенного впливу на природне середовище; гармо­нізація розвитку людини в природі. Ідея С. р. передбачає рівноправ'я всіх поколінь і всіх людей кожного покоління; справедливість у просторі і часі; ефективне використання потенційних можливостей; збалансованість су­спільного розвитку і збереження природи.

Статева (гендерна) ідентичність — самосвідомість індивіда, яка по­лягає в ототожненні з певним харатером соціальних ролей, які виконують чоловіки і жінки в сім'ї та суспільстві.

Статева мораль — система моральних норм, що регулює всі аспекти сексуальної поведінки людини.

Статева (статеворольова, гендерна) поведінка — дії людини, зу­мовлені її належністю до певної статі (манери, одяг, зачіска тощо).

Статева (гендерна) роль — специфічний набір вимог, прав і обов'яз­ків, які суспільство висуває перед індивідом як представником певної статі.

Статева самосвідомість — здатність усвідомлювати себе представни­ком певної статі, статевовідповідні нормативи поведінки чоловіків і жінок.

Статева соціалізація — процес засвоєння індивідом нормативів по­ведінки, пов'язаних із соціальними вимогами та очікуваннями щодо пове­дінки чоловіків і жінок, формування чоловічої чи жіночої статевої ідентич­ності відповідно до культурних норм суспільства.

Стать — сукупність анатомо-фізіологічних ознак організму, які забез­печують продовження роду і дають змогу розрізнити у більшості організмів жіночі і чоловічі особини. С. біологічну визначають такі ознаки: 1) генетич­ні (набір хромосом); 2) гонадні (репродуктивна функція): у жінок — яєчник та яйцеклітина; у чоловіків — яєчка та сперматозоїди; 3) гормональні (ста­теві гормони): у жінок естрогени, у чоловіків — андрогени; 4) соматичні (су­купність будови статевих органів і розвиток вторинних статевих ознак).

Страх успіху — страх лідерства. Проявляється у негативних пережи­ваннях жінок щодо ймовірної негативної оцінки їх результатів з боку соціального оточення. Спричинений низькою самооцінкою і невпевненістю жінок у собі, відсутністю достатньої кількості прикладів для наслідування.

Фемінізація зайнятості — розширення зайнятості жінок у високо-оплачуваному секторі економіки; виникнення нових якісних видів зайня­тості, які вважаються жіночими, оскільки жінки асоціюються з нижчою оплатою праці, гнучкими і неформальними видами трудової діяльності.

Фемінізм (жіночий рух) — теорія рівності статей, яка є основою руху жінок за свої права; громадський рух за визнання рівних прав жінки і чо­ловіка у всіх сферах сімейного і суспільного життя.

Фемінність (жіночність) — сукупність фізичних, психічних і поведін-кових властивостей, яких очікують від жінки в певному соціумі. Відповідно до традиційних поглядів, це високий ступінь розвитку протилежних маскулінним якостей: пасивності, залежності, підлеглості, слабкості, емоційнос­ті, ніжності, тендітності тощо.

 

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Средства коррекционно-образовательного процесса

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 945. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия