Студопедия — Поточні видатки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поточні видатки

- оплата праці працівників бюджет. установ.

- нарахування на з/п (37,5%).

- придбання предметів і матеріалів

-видатки на відрядження.

- оплата послуг з утримання бюджетних установ

- оплата комун. послуг та енергоносіїв:

- субсидії та поточні трансфертні виплати в т.ч. трансферти населенню

 

54.Основи кошторисного фінансування.

Кошторисне фінансування охоплює соціально-культурну сферу, науку, управління, армію. Суть кошторисного фінансування полягає у виділенні бюджетних асигнувань на основі спеціального розрахункового документа – кошторису. Кошторис – це плановий документ, у якому встановлюються обсяг бюджетних асигнувань, їх постатейний і поквартальний розподіли. Визначення обсягів фінансування ґрунтується на:

1) показниках, що характеризують кількісні параметри діяльності бюдж.установи (оперативно-сітьові показники);

2) нормативах видатків у розрахунку на певний кількісний показник.

Оперативно-сітьові показники поділяються на 2 групи:

а) виробничі показники, які харак-ть профільну діяльність даної установи (напр., кіль-ть учнів у школі), що в свою чергу розмежовуються на вихідні (об’єктивно існуючі на даний період) та похідні (визначаються за певними нормами (напр., кіль-ть класів у школах залежить від кіль-ті учнів і норми граничної наповнюваності класів);

б) загальні показники, які харак-ть будівлю бюджетної установи (напр., площа приміщень, кубатура будівлі, санітарно-технічний устрій).

Норми витрат характеризують обсяг витрат на 1 розрахункову одиницю. Залежно від бази розрахунку розрізняють узагальнені та постатейні нормативи. Узагальнені характеризують обсяг витрат з усіх статей на певний виробничий показник, напр., норми видатків на охорону здоров’я на 1 жителя. Постатейні нормативи відображають норми витрат у розрізі окремих статей.

Нормативи поділяються:

1) за методом обчислення: - розраховані на основі фізіологічних потреб (на харчування, освітлення, опалення тощо); - розраховані на основі статистичних спостережень;

2) за характером використання: - обов’язкові (встановлюються органами державної влади та управління); - факультативні (визначаються галузевими органами чи бюджетними установами).

Види кошторисів:

1) індивідуальний – для кожної бюджетної установи;

2) загальний – по групі однорідних закладів (загальноосвітні школи, дитячі дошкільні заклади);

3) на централізовані заходи, які проводяться відповідним органом управління;

4) зведений – обсяги фінансування для окремого органу управління.

Складання кошторису проводиться відповідно до економічної класифікації видатків. У процесі складання кошторису всі витрати можуть бути поділені на 2 групи. До першої належать видатки на оплату праці, планування яких здійснюється, виходячи зі специфіки окремих галузей соціальної сфери. Решта видатків плануються за стандартною методикою, яка виходить з обсягів закупівлі товарів і послуг і діючих цін і тарифів.

55.Засади бюджетного фінансування освіти.

Фінансування освіти включає:

1) дошкільне виховання;

2) загальна середня освіта;

3) спеціалізован школи-інтернати;

4) професійно-технічна освіта;

5) вища освіта;

6) післядипломна освіта.

Фінансування дитячих дошкільних закладів здійснюється за рахунок бюджету та коштів батьків. Вихідним показником, що визначає обсяги фінансування, є кількість дітей, що відвідують заклади. Фінансування загальноосвітньої школи здійснюється за рахунок бюджету. Додаткові кошти можуть надходити від п-в, установ, організацій, благодійних пожертвувань. Вихідним показником є чисельність дітей шкільного віку. При визначенні обсягу бюджетних асигнувань не враховуються ті діти, які навчаються у приватних закладах на платній основі. Бюджетне фінансування виходить із обов’язкової середньої освіти. Спеціалізовані школи-інтернати фінансуються за рахунок:

- бюджету;

- коштів п-в;

- благодійних фондів.

В основі розрахунку розмірів бюджетного фінансування лежить показник чисельності дітей з відхиленнями у здоров’ї. ПТУ фінансуються за рахунок бюджету, коштів п-в. Основою визначення обсягу фінансування є:

- замовлення п-в;

- бажання дітей навчатися у таких закладах.

Вища освіта фінансується за рахунок:

- бюджету;

- коштів юр та фіз.осіб;

- грантів;

- різноманітних фондів;

- за рахунок кредиту.

Обсяги бюджетних асигнувань на даний момент визначаються держ.замовленнями. Післядипломна освіта фінансується за рахунок коштів п-в. Друга вища освіта фінансується за рахунок коштів фіз.осіб.

 

56.Основи бюджетного фінансування загальної освіти.

Фінансування освіти включає: 1) дошкільне виховання; 2) загальна середня освіта; 3) спеціалізовані школи-інтернати; 4) професійно-технічна освіта; 5) вища освіта; 6) післядипломна освіта. Фінансування дитячих дошкільних закладів здійснюється за рахунок бюджету та коштів батьків.

Вихідним показником, що визначає обсяги фінансування, є кількість дітей, що відвідують заклади. Загальноосвітні школи фінансуються за рахунок бюджету. Додаткові кошти можуть надходити від п-в, установ, орг-ій, благодійних пожертвувань. Вихідним показником є чисельність дітей шкільного віку. При визначенні обсягу бюджетних асигнувань не враховуються ті діти, які навчаються у приватних закладах на платній основі. Бюджетне фінансування виходить із обов’язкової середньої освіти. Спеціалізовані школи-інтернати фінансуються за рахунок: 1) бюджету; 2) коштів п-в; 3) благодійних фондів. В основі розрахунку розмірів бюджетного фінансування лежить показник чисельності дітей з відхиленнями у здоров’ї. ПТУ фінансується за рахунок бюджету, коштів п-в. Основою визначення обсягу фінансування є: 1) замовлення п-в; 2) бажання дітей навчатися у таких закладах. Вища освіта фінансується за рахунок: 1) бюджету; 2) коштів юр та фіз. осіб; 3) грантів; 4) різноманітних фондів; 5) за рахунок кредиту. Обсяги бюджетних асигнувань на даний момент визначаються держзамовленнями. Y Післядипломна освіта фінансується за рахунок коштів п-в. Друга вища освіта фінансується за рахунок коштів фіз.осіб.

57.Оперативно-сітьові показники загальноосвітньої школи.

Основну частину видатків бюджету на освіту складає фінансування загально­освітніх шкіл, В основі визначення обсягів фінансування лежать два показники:

• вихідний — кількість учнів;

• похідний—кількість класів.

Норматив на­повнюваності 1-го класу:

• 1—9 класи — 30 учнів;

• 10—11 класи — 35 учнів.

Оскільки бюджетний рік не збігається з навчальним, окрім показників на 1 січня і 1 вересня, розраховуються серед­ньорічні за такої формулою:

 
 

Система зарплати вчителів скла­дається з трьох складових:

а) оплата навчальних годин;

б) доплата за перевірку зошитів;

в) додаткові доплати.

Основним елементом виступає оплата навчальних годин, яка визначається за та­кою формулою:

 
 

де: С — ставка зарплати вчителя.

Кг — кількість годин педагогічного на­вантаження на тиждень;

Нг — норма педагогічного навантаження вчителя на тиждень (1—4 класи — 20 го­дин, 5—11 класи — 18 годин).

Доплата за перевірку зошитів вста­новлена для вчителів почат­кової школи та в старших класах з таких предметів: мова та літ-ра -13%, матем-ка -10%, іноземна мова –6% від ставки з/п. Сума доплати визначається за формулою:

 
 

де: Нз — норматив оплати за пе­ревірку зошитів з даного предмету.

Додаткові доплати встановлені за класне керівництво у 1-4 кл. 13%, у 5-12 кл. –20%, у ПТУ –13% ставки з/п., завіду­вання нав­чальними кабінетами, дослідними май­стернями і ділян­ками, ве­дення позаклас­ної фізкультурної роботи, завідування біб­ліотекою.

Розрахунок з/п вчителів здійсн. у спец. до­к-ті — тарифікаційному списку.

Фонд зарплати вчителів планується у розрізі 1) педагогічного персоналу;2)адм.-управлінського персоналу;3) обслуговуючого персоналу.

Планування фонду оплати педагогічного наванта­ження здійснюється на основі двох по­казників:

1) кількості педагогічних ставок;

2) середньої ставки зарплати.

Розрахунок річного фонду зарплати проводиться в розрізі двох періодів — за січень — серпень і вересень— грудень.

Фонд зарплати за перевірку зошитів планується в розрізі груп класів шляхом множення середньорічної кількості класів у даній групі на середні витрати на перевірку зошитів на один клас.

Додаткові доплати за класне керівництво; за керівництво кабінетами; за ведення позакласної фізкультурної роботи.

Фонд зарплати адм.-упр. персоналу: Фонд зарплати обслуговуючого пер­соналу

Планування фонду заробітної плати визначається шляхом множення кількості посад на ставку зарплати.

58.Система заробітної плати вчителів.

Система зарплати вчителів скла­дається з трьох складових:

а) оплата навчальних годин;

б) доплата за перевірку зошитів;

в) додаткові доплати.

Основним елементом виступає оплата навчальних годин, яка визначається за та­кою формулою:

 
 

де: С — ставка зарплати вчителя. Вста­новлюється в залежності від освіти (се­редня, середня спеціальна, неповна вища, вища) і кваліфікаційних категорій (вчи­тель, вчитель-методист, заслужений вчи­тель народний вчитель);

Кг — кількість годин педагогічного на­вантаження на тиждень;

Нг — норма педагогічного навантаження вчителя на тиждень (1—4 класи — 20 го­дин, 5—11 класи — 18 годин).

Доплата за перевірку зошитів вста­новлена для вчителів почат­кової школи та в старших класах з таких предметів: мова та літ-ра -13%, матем-ка -10%, іноземна мова –6% від ставки з/п. Сума доплати визначається за формулою:

 
 

де: Нз — норматив оплати за пе­ревірку зошитів з даного предмету.

Додаткові доплати встановлені за класне керівництво у 1-4 кл. 13%, у 5-12 кл. –20%, у ПТУ –13% ставки з/п., завіду­вання нав­чальними кабінетами, дослідними май­стернями і ділян­ками, ве­дення позаклас­ної фізкультурної роботи, завідування біб­ліотекою.

Розрахунок зарплати вчителів здійснюється у спеціальному до­кументі — тарифікаційному списку, в рядках якого відображають­ся дані по кожному вчителю.

59.Тарифікаційний список загальноосвітньої школи і порядок його складання.

Розрахунок з/п вчителів здійснюється у спеціальному документі – тарифікаційному списку, в рядках якого відображаються дані по кожному вчителю. Графи показують основні відомості і розрахунок з/п:

¨освіта, номер диплома;

¨кваліфікаційна категорія;

¨предмет;

¨навчальне навантаження на тиждень у розрізі 3-х груп класів (1-4, 5-9, 10-11);

¨сума оплати педагогічного навантаження і доплати за перевірку зошитів по кожній групі класів;

¨додаткові доплати (по кожному виду). Підсумкова графа – загальна сума з/п за місяць. У тарифікаційному списку підсумки підбиваються по рядках (з/п кожного вчителя) і графах (обсяг педагогічного навантаження, з/п, доплати і сумарна з/п). Керівники шкіл отримують з/п, що складається з 2 частин – ставка директора чи завуча та оплата педагогічної роботи. При цьому для них встановлені обмеження – максимальний обсяг їх педагогічного навантаження не повинен перевищувати 2/3 від нормативу (тобто 12 год).

60.Ставки заробітної плати вчителів і чинники, що їх визначають.

Педагогічна ставка – умовна розрахункова ставка, що відповідає нормативу педагогічного навантаження. Ставка з/п вчителя залежить від кваліфікаційної категорії та освіти. Можуть бути:

¨з вищою освітою:

- спеціаліст вищої категорії;

- спеціаліст 1 категорії;

- спеціаліст 2 категорії;

- спеціаліст;

¨спеціаліст з середньою спеціальною освітою.

Крім того, до ставки можуть бути встановлені надбавки:

- за звання вчитель–методист;

- заслужений вчитель;

- старший вчитель;

- заслужений майстер спорту (фіз виховання);

- за вчений ступінь (доктор чи кандидат наук).

Не знаешь где бесплатно скачать фильм? – www.multimix.com.ua

 

61.Порядок розрахунку оплати вчителів за навчальне навантаження.

Фонд оплати праці вчителів планується в розрізі 3 складових системи з/п:

1) фонд оплати педагогічного навантаження;

2) фонд оплати за перевірку зошитів;

3) фонд додаткових оплат.

Планування фонду оплати педагогічного навантаження здійснюється на основі 2 показників: 1) число педагогічних ставок; 2) розмір середньої ставки з/п вчителя в місяць для групи класів. Педагогічна ставка – умовна розрахункова ставка, що відповідає нормативу педагогічного навантаження. Ставка з/п вчителя залежить від кваліфікаційної категорії та освіти.

Число педагогічних ставок на всі класи на 1.01 чи на 1.09 даної групи класів обчислюється шляхом множення числа педагогічних ставок на 1 клас за тарифікацією на число класів на 1.01 чи на 1.09 даної групи кл-в.

Число педагогічних ставок на 1 клас по даній групі класів розраховується шляхом ділення загального числа годин викладацької роботи в тиждень на норматив тижневого навантаження в годинах на 1 педагогічну ставку для цієї групи класів, помножити на середньорічне число класів цієї групи. Загальне число годин викладацької роботи в тиждень зазначене в тарифікаційному списку і визначається, виходячи з числа класів по кожній групі та обсягів навчальних годин за планом, також враховується ділення класів на групи з окремих предметів (іноземна мова, ФЗВ). Розмір середньої ставки вчителя для даної групи класів визначається: місячний ФОП навчальних годин по тарифікаційному списку для даної групи класів/10 навчальних місяців. Годинна ставка = міс. ставка з/п/ серріч-у норму навчального навантаження(52 год).

62.Порядок розрахунку оплати вчителів за перевірку зошитів.

Фонд оплати праці вчителів планується в розрізі 3 складових системи з/п: 1) фонд оплати педагогічного навантаження; 2) фонд оплати за перевірку зошитів; 3) фонд додаткових оплат.

Оплата праці вчителів за перевірку зошитів обчислюється в розрізі груп класів. Вона обчислюється шляхом ділення добутку відповідного розміру доплат за перевірку зошитів і кількості годин роботи вчителя на норматив педагогічного навантаження. Розміри доплат встановлюються окремо для початкових і старших класів. А у старших класах – окремо для певних предметів: мова й літ, математика, іноземна мова.

63.Доплата вчителям за додаткові види педагогічного навантаження.

Фонд оплати праці вчителів планується в розрізі 3 складових системи з/п: 1) фонд оплати педагогічного навантаження; 2) фонд оплати за перевірку зошитів; 3) фонд додаткових оплат. Фонд додаткових оплат обчислюється в розрізі кожного виду доплат шляхом множення відповідних показників на встановлені нормативи доплат:

¨за класне керівництво: середньорічна кількість класів * норматив доплати;

¨за керівництво кабінетом: кільть кабінетів*норматив доплати;

¨за позакласну ФЗВ роботу: число груп ФЗВ у школі * норматив доплат.

Вчителям загальноосвітніх шкіл, сер спец та ПТУ вводиться додаткова оплата за класне керівництво:

*1-4кл – 13% ставки з/п;

*5-11 кл – 20% ставки з/п;

*у сер спец та ПТУ, крім вечірніх ПТУ – 13%.

В класах шкіл усіх типів і найменувань з числом учнів менше 12 чол (ПТУ – менше 20 чол) за класне керівництво доплата здійснюється у розмірі 50% відповідних розмірів доплати. Додаткова оплата за класне керівництво не проводиться:

- в школах-інтернатах;

- заочних школах;

- у вечірніх середніх загальних школах;

- за місяць відсутності учнів у період перебування їх на виробничо–навчальній практиці, якщо вона продовжується більше, ніж місяць за межами населеного пункту, де розташований навчальний заклад.

 

 

64.Фонд заробітної плати загальноосвітньої школи, його складові і порядок планування.

Основним напрямом витрат по школі є фонд зарплати, який складається з трьох елементів:

1) педагогічного персоналу;

2)адм.-управлінського персоналу;

3) обслуговуючого персоналу.

Фонд зарплати вчителів планується у розрізі трьох складо­вих системи зар­плати: а) оплата навчальних годин; б) до­плата за перевірку зошитів; в) додаткові доплати.

Планування фонду оплати педа­гогічного наванта­ження здійснюється на основі двох по­казників:

1) кількості педагогічних ставок;

2) середньої ставки зарплати.

Розрахунок річного фонду зарплати проводиться в розрізі двох періодів — за січень — серпень і вересень— грудень. Це пов'язано з тим, що з початком кож­ного навчального року, як правило, зміню­ється кількість класів у кожній навчальній групі. У січні — серпні кількість педагогічних ставок на 1 січня по даній групі множиться на середню ставку зарплати станом на 1 січня і на 8 місяців (у сільських школах на 8,5 місяця). За вересень — грудень кількість педагогічних ставок на і вересня мно­житься на середню ставку зарплати ста­ном на 1 січня і на 4 (3,5) місяці.

Фонд зарплати за перевірку зошитів планується в розрізі груп класів шляхом множення середньорічної кількості класів у даній групі на середні витрати на перевірку зошитів на один клас. Середні витрати визначаються діленням суми до­плати за перевірку зошитів за та­рифікаційним списком на кількість класів на 1 січня.

Додаткові доплати плануються в розрізі кожного виду доплат шляхом множення відповідних показників на встановлений норма­тив доплати:

• за класне керівництво — середнь­орічна кількість класів на нор­матив доп­лати;

• за керівництво кабінетами — кількість кабінетів на норматив доплати;

• за ведення позакласної фізкультурної роботи — залежно від чи­сельності класів у школі.

Фонд зарплати адміністративно-управлінського персоналу:

директор;

• заступники;

• організатори масової роботи.

Кількість посад заступників та ор­ганізаторів залежить від кіль­кості класів у школі, а ставка зарплати директора та його заступ­ників — від кількості учнів у школі. Планування фонду заробітної плати визначається шляхом множення кількості посад на ставку зарплати.

Фонд зарплати обслуговуючого персо­налу планується шляхом множення кількості посад на ставку зарплати.

 

65.Порядок розрахунку фонду заробітної плати вчителів у частині оплати педагогічного навантаження (педагогічних годин).

Фонд оплати праці вчителів планується в розрізі 3 складових системи з/п: 1) фонд оплати педагогічного навантаження; 2) фонд оплати за перевірку зошитів; 3) фонд додаткових оплат. Планування фонду оплати педагогічного навантаження здійснюється на основі 2 показників: 1) число педагогічних ставок; 2) розмір середньої ставки з/п вчителя в місяць для групи класів. Педагогічна ставка – умовна розрахункова ставка, що відповідає нормативу педагогічного навантаження. Ставка з/п вчителя залежить від кваліфікаційної категорії та освіти.

Число педагогічних ставок на всі класи на 1.01 чи на 1.09 даної групи класів обчислюється шляхом множення числа педагогічних ставок на 1 клас за тарифікацією на число класів на 1.01 чи на 1.09 даної групи класів. Число педагогічних ставок на 1 клас по даній групі класів розраховується шляхом ділення загального числа годин викладацької роботи в тиждень на норматив тижневого навантаження в годинах на 1 педагогічну ставку для цієї групи класів, помножити на середньорічне число класів цієї групи. Загальне число годин викладацької роботи в тиждень зазначене в тариф. списку і визначається-я, виходячи з числа класів по кожній групі та обсягів навчальних годин за планом, також враховується ділення класів на групи з окремих предметів (іноз.мова, ФЗВ). Розмір сер.ставки вчителя для даної групи класів визначається: місячний ФОП навчальних годин по тариф.списку для даної групи класів/10 навчальних міс. Годинна ставка = міс ставка з/п / серріч-у норму навчального навантаження (52 год). Розрахунок річного фонду з/п проводиться в розрізі 2 періодів – за січень-серпень і вересень-грудень. Це пов’язано з тим, що з початком кожного навчального року, як правило, здійсн-я кіль-ть кл-в у кожній навч групі. У січні серпні кіль-ть пед.ставок на 1.01 по даній групі множиться на сер ставку з/п станом на 1.01 і на 8,5 міс (у сільськ школах 8). За вересень-грудень кіль-ть пед.ставок на 1.09 множиться на сер.ставку з/п станом на 1.01 і на 4 міс (3,5).

 

66.Порядок розрахунку фонду заробітної плати вчителів у частині оплати перевірки зошитів.

Фонд з/п за перев-у зош план-я в розрізі груп кл-в шляхом множ-я серріч-ї к-ті кл-в у даній групі на сер-і витр-и на перев-у зош на 1 клас. Сер витр-и визн-я діл-ям суми доплати за перев-у зош за тариф-м списком на к-ть кл-в на 1.01. Доплата за перев-у зош визн-я шляхом діл-я добутку відпов-о розміру допл-т за перев-у зош і к-ті годин роботи вч-я на норматив пед нава-я. Розміри доп-т встан-я окр-о для поч-х і старших кл-в. А у старш-х кл-х – окр-о для певних предм-ів: мова і літ, матем, іноз.

67.Порядок розрахунку фонду заробітної плати адміністративно-господарського і навчально-допоміжного персоналу.

Фонд з/п адмін-упр перс-лу: *дир-р; заст-ки; *організ-и масової роботи. К-ть посад заст-ів та організ-ів залеж-ть від к-ті класів у шк-і, а ставка з/п дир-ра та його заст-ів – від к-ті учнів у школі. План-я фонду з/п визн-я шляхом множ-я к-ті посад на ставку з/п. Посадові оклади кер-в навч закладів та структ підрозд-в встан-я на 5-15%; гол бухг – на 10 – 30%; а помічн-ів кер-ів – на 30-40% нижче посад-го окладу кер-ка. При цьому не врах-я підвищ-я посад-х окл-ів кер-ів за почесне звання, спортивне звання, наук-й ступінь, вчене звання та ін підвищ-я. Y Фонд з/п навч-допом-го перс-у визн-я на основі штатного розпису і схеми пос-х окладів шляхом множ-я к-ті посад на ставку з/п. К-ть посад визн-я за встан-ми типовими штатними нормативами.

68.Витрати на харчування в школах учнів пільгових категорій.

Витрати на харчування в школах учнів пільгових категорій визначається у кошторисі видатків середньої загальноосвітньої школи, виходячи з кількості учнів пільгових категорій, які будуть харчуватися (К), розміру витрат на харчування на 1 учня в день (В) і середньорічної кількості днів роботи школи (без вихідних, святкових днів та канікул) (Д). Отже, формула для обчислення видатків на харчування учнів пільгових категорій: К*В*Д.

69.Видатки бюджету на дитячі дошкільні заклади.

Дошк-й заклад – заклад освіти і сусп-го вих-я дітей від 2 міс до 7 років, які здійсн-є завд-я щодо задов-я потреб у догляді, оздоровл-і, вих-ні та навч-ні дітей дошк-го віку.

Норматив на­повнюваності груп у дошкільних навч. закладах:1) діти до 1р.-10 осіб; 2)від 1-3р. -15ос.; 3) від 3-6р. –20 ос., в оздоровчий період –до 15 ос. До­пускається більша к-ть дітей за умови виділення додатк. коштів їх засновни­ками.

Обсяг фін-ня дитячих дошкільних за­кладів визн-ся на основі таких операт-сітьових пок-в:

l К-ть дітей та їх груп з різним режимом перебування на поч. і кін. року, а та­кож в середньому за рік;

l К-ті штатних одиниць;

l К-ті днів перебув. дитини в дошкільному закладі напротязі 1 р.

Для визнач. видатків на утримання дошкільного закладу обчисл. сер. річну к-ть дітей чи їх груп як суму перегідної к-ті дітей чи їх груп на поч. план. року та середньорічн. їх прирісту; крім того об­числюють заг. к-ть дітоднів по плану як добуток спискової к-ті дітей на к-ть днів перебування 1-ї дитини в дит. закладі. Виходячи з цього пок-ка визнач. заг. к-ть перебув. всіх дітей в дошк. закладах і об­числ. витр. на харч-ня дітей.

Вид-ки б-ту на дит-і дошк-і заклади вкл-ть такі осн статті:

¨оплата праці, ФЗП визн-я за спрощ-ю метод-ю: к-ть посад * сер ставку з/п. Число посад вих-ів і їх поміч-ів встан-я за нормативом на одну групу залежно від трив-ті переб-я дітей у закладі. Число поад ін перс-у встан-я за типовими штатними норм-ми, вих-чи з чис-ті дітей у закладі. Y Особл-ть план-я ФЗП є виділ-я коштів на заміщ-я прац-ів, які переб-ть у підпустці;

¨ вид-ки на харч-я дітей пров-я відпов-о до встан-х норм. У групах, де діти переб-ть менше 6 годин, провед-я харч-я, його форми і кратність визн-я за домовл-ю з батьками

¨мед обслуг-я здійсн-я штатним або спец закріп перс-м мед закладу держ чи комун вл-ті;

¨комун, госп та ін витрати визн-я вих-чи з розмірів буд-лі та ін необ-х пок-ів.

70.Планування фонду заробітної плати дитячого дошкільного закладу.

Дошкільний заклад – це заклад освіти і суспільного виховання дітей від 2 місяців до 7 років, який здійснює завдання щодо задоволення потреб у догляді, оздоровленні, вихованні та навчанні дітей дошкільного віку. Обсяг фінансування дошк закладів визн-ся на основі таких оперативно-сітьових пок-ів: число дітей і їх груп з різним режимом перебування на початок і кінець року, а також в середньому за рік; кількість штатних одиниць; число днів перебування дитини в дит закладі – показує, скільки днів протягом року в середньому дитина його відвідує. Крім того, обчислюється заг число діто-днів по плану – це добуток спискового (планового) числа дітей на число днів перебування 1 дитини в дит садку. Оплата праці, ФЗП (фонд з/п) визначається за спрощеною методикою: =кількість посад * середню ставку з/п. Число посад вихователів і їх помічників встановлюється нормативом на 1 групу залежно від тривалості перебування дітей у закладі. Число посад іншого персоналу встановлюється за типовими штатними нормативами, виходячи з численості дітей в закладі. Особливістю планування ФЗП є виділення коштів на заміщення працівників, які перебувають у відпустці. Сума цих витрат планується шляхом = заг кількість днів відпустки з даної посади * середньоденна з/п.

71.Видатки бюджету на вищу освіту та основи їх фінансування.

Бюджетні кошти та інші надходження на утримання ВНЗ повинні використовуватися на відшкодування матеріальних та прирівняних до них витрат, що відповідають профілю закладу, на виплату з/п, стипендії, створення необхідної матеріально-технічної бази, соц розвиток та стимулювання працюючих. Особливою статтею видатків ВНЗ є видатки на фундаментальні дослідження. Основною статтею витрат є з/п. ФОП працівників включає 5 елементів: 1)професорсько-викладацький склад = кількість посад * ставка з/п. К-сть посад визначається за нормативами к-сті студентів та аспірантів на 1 викладача. З/п залежить від посади, наукового ступеня, вченого звання. 2)фонд погодинної оплати праці розраховується за нормою 1-2% до ФЗП професорсько-викладацького складу і використовується для оплати праці залучених до викладання фахівців практиків та фахівців з інших наукових закладів. 3)ФОП адмін-управл персоналу визначається на підставі штатного розпису ВНЗ. 4)ФОП навчально-допоміжного персоналу визначається на підставі типового штатного розпису ВНЗ. 5)ФОП обслуговуючого персоналу визначається на підставі типового штатного розпису ВНЗ. Вартість господарських витрат обчислюється прямим розрахунком на основі: встановлених ставок орендної плати; термінів навчання; площ, зайнятих для навчання та проживання; інших потреб з обслуговування студентів; норм витрат відповідно до держ стандартів. В окремих випадках, коли прямий розрахунок не є можливим, вартість господарських витрат визначається, виходячи із фактичних витрат на 1 особу, що навчається, які склалися в навч закладі за минулий період. Канцел витрати розраховуються прямим розрахунком з розшифровкою витрат на конкретні навч групи або виходячи з факт витрат на 1 особу, що навчається у ВНЗ за минулий період. Y Складовими навч витрат є: 1)придбання сировини і матеріалів, що використовуються в навч процесі; 2)придбання та тирожування метод матеріалів; 3)навчал та випускної документації; 4)придбання МШП, що використовуються в навчанні; 5)придбання інструментів, що викоистовуються при навчанні. Вартість сировини і матеріалів для лаб-практичних занять розраховуються відповідно до навч планів і програм по кожній конкретній професії чи спеціальності. В переліку навч-вир робіт, існуючих норм витрат затвердж в устан порядку зазнач-ся витрати. Які необхідно профінансувати.

72.Планування фонду заробітної плати вищого закладу освіти.

Основною статтею видатків ВНЗ є з/п. ФОП працівників включає 5 елементів: 1)професорсько-викладацький склад = кількість посад * ставка з/п. К-сть посад визначається за нормативами к-сті студентів та аспірантів на 1 викладача, які диференційовані за формою навчання. З/п залежить від посади(асистент, викладач-стажист, викладач, професор тощо), наукового ступеня (кандидат, доктор наук…), вченого звання (доцент, професор). 2)фонд погодинної оплати праці розраховується за нормою 1-2% до ФЗП професорсько-викладацького складу і використовується для оплати праці залучених до викладання фахівців практиків та фахівців з інших наукових закладів. 3)ФОП адмін-управл персоналу визначається на підставі штатного розпису ВНЗ. 4)ФОП навчально-допоміжного персоналу визначається на підставі типового штатного розпису ВНЗ. 5)ФОП обслуговуючого персоналу визначається на підставі типового штатного розпису ВНЗ.

 

73.Форми фінансового забезпечення медицини. Основи бюджетного фінансування охорони здоров’я.

Фінансування ОЗ зд-ся за рахунок: 1)Держ бюджету Укр; 2)Респ бюджету АРК; 3)місц бюджетів; 4)фондів мед страхування; 5)благодійних фондів; 6)інших джерел дозволених законодавством. Кошти бюджету асигновані на ОЗ викристовуються для забезпечення населенню гарантованого рівня медико-санітарної допомоги, фінансування державних і місцевих програм ОЗ та фундаментальних наук досліджень з цих програм. Кошти бюджету, не використані бюджетним закладом ОЗ не вилучаються і відповідно зменшення фінансування на наступний період не проводиться. Всі заклади ОЗ мають право використовувати для підвищення якісного рівня своєї роботи кошти, добровільно передані юр чи фіз особами. Мед допомога населенню здійснюється в 2-х формах: 1)Стаціонарна – госпіталізація хворих; 2)Амбулаторно-поліклінічна – надання мед допомоги хворим в поліклініці (амбулаторії) чи на дому.

Основними оперативно-сітьовими показниками мед закладів, які використовуються для визначення видатків по кошторису є: 1)Для стаціонару – число ліжок, число ліжко-днів; 2)Для поліклінік – число лікарських посад, число лікарських відвідувань.

Для обчислення видатків на харчування хворих і придбання медикаментів необхідно встановити число днів функціонування ліжка протягом року. Потім на підставі цього обчислюється загальне число ліжко-днів у лікарні шляхом множення середньорічної кількості ліжок на кількість функціонування 1 ліжка протягом року. Сума видатків на харчування і придбання медикаментів обчислюється шляхом множення відповідного нормативу на кількість ліжко-днів.

Сума з/п працівників лікарсько-профілактичних закладів встановлюється в розрізі груп персоналу: лікарський, сер медичний, молодший мед, адмін-управлінський, інший персонал. Річний ФЗП мед персоналу = середньорічне число посад певної групи персоналу * середньомісячну ставку з/п * 12

Середньомісячна ставка з/п мед персоналу встановлюється на підставі тарифікац списку. Число посад мед персоналу встановлюється відповідно до штат нормативів, затверджених МОЗ. Штати адмін-управл та іншого персоналу встановлюється відповідно до штатних нормативів, затв МОЗ.

74.Оперативно-сітьові показники лікувального закладу.

Кошторисне фінансування мед закладів грунтується на підставі таких оперативно-сітьових показників: 1)По стаціонару – кількість ліжок і ліжко-днів; 2)По поліклініках – кількість відвідувачів. Кількість ліжок характеризує лікарняні місця. Розрізняють нормативну потребу і фактичну їх наявність. Нормативна потреба визначається виходячи з численості жителів і показника госпіталізації в розрахунку на рік. Фактична наявність характеризує кількість встановлених в мед закладі ліжок. Кількість ліжко-днів – це добуток від множення кількості ліжок на кількість днів функціонування 1 ліжка на рік. При складанні кошторису важливого значення має правильне визначення кількості ліжок на початок планового періоду, виходячи з факт їх наявності на останню звітну дату і врахування можливості розгортання нових ліжок за період часу, що залишився до кінця року в межах числа ліжок, передбачених планом. Для визначення видатків на утримання лікарні визначається середньорічна кількість ліжок (К), які встановлюються залежно від строків розгорнення нових ліжок (Н) шляхом додавання їх середньорічного зростання (З) до перехідної кількості ліжок на початок планового року (П) за формулою: К=((Н*З)/12)+П

Кількість лікарських відвідувань – це добуток від множення численості жителів у районні обслуговування на середню кількість відвідувань лікарні на рік (прибл 30 разів). Заг кількість відвідувань розподіляється за окремими спеціальностями – хірург, терапевт тощо.

75.Система заробітної плати медичних працівників.

Система з/п медичних працівників встановлюється в розрізі категорій: лікарі, середній і молодший медичний персонал, адмін-управлінський та обслуговуючий персонал. Система з/п лікарів грунтується на встановленні: 1)схемного посадового окладу; 2)розміру і підстави підвищення схемного посадового окладу; 3)виду, розмірів, підстав і надбавок. Ставка з/п залежить від посади (лікар-хірург, лікар-інтерн чи лікарі інших спеціальностей) та кваліфікаційної категорії, наукового ступеню, почесних звань, інших підстав. Мед працівникам встановлюються доплати за: роботу в нічну зміну; бригадна форма організації праці, суміщення професій, інше. Надбавки до з/п також встановлюються за тривалість безперервної роботи в окр підрозділах, закладах і посадах, за складність, напруженість і високу якість роботи.

Ставки зарплати середнього медичного персоналу залежать від посади (медична сестра, акушерка, фельдшер), категорії і стажу роботи. Для молодшого медичного персоналу ставки встановленні в залежності від посади (сестра-операційна, сестра-хазяйка, сестра-ванниця….). на середній і молодший персонал поширюються надбавки за шкідливі умови праці та роботу у вихідні і святкові дні та нічний час.

Для медичних працівників з/п розраховується виходячи з обсягів роботи – 0,25; 0,5; 0,75; 1,0; 1,25; 1,5 ставки. Дозволяється поєднувати обов’язки медичної сестри і санітарки.

Для адмін-управлінського та обслуговуючого персоналу встановлені тверді ставки з/п.

 

76.Тарифікаційний список медичного закладу.

Тарифікаційний список мед закладу, підписаний членами тарифікаційної комісії, є основним документом для визначення посадових окладів мед працівників. Тарифікаційний список і штатний розпис складається чи уточнюється одночасно із складанням кошторису по кожній посаді окремого підрозділу установи з окремо підведеним підсумком. В кінці тариф списку п/б підведені підсумки по кількості посад і місячного ФЗП кожної групи персоналу.

77.Планування фонду заробітної плати лікарів.

ФЗП розраховується шляхом множення кількості посад на середню ставку з/п. Середня ставка з/п медперсоналу встановлюється на підставі тарифікаційного списку.

Кількість посад лікарів визначається в розрізі стаціонару і поліклініки: по стаціонару – виходячи з нормативу кількості ліжок на 1 посаду лікаря (15-30ліжок), який диференційовано в розрізі відділень (хірургічне, терапевтичне і т.д.); враховуються також посади завідувачів відділеннями, лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів; у поліклініці – з розрахунку нормативу числа посад лікаря з даної спеціальності на 10000 чоловік дорослого чи дит населення, прикріплених на обслуговування до даної поліклініки. Середня ставка з/п лікаря розраховується шляхом ділен




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Які основні функції бюджету держави? | 

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2485. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия