Студопедия — МЕТОД РОЗРАХУНКУ НОРМИ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МЕТОД РОЗРАХУНКУ НОРМИ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙ






Під нормою рентабельності інвестицій (IRR) розуміють значення коефіцієнта дисконтування, при якому NPV проекту дорівнює нулю:

IRR = г, при якому NPV = f(r) = 0,

IRR показує максимально допустимий відносний рівень видатків, що асоціюються з даним проектом.

Наприклад, якщо проект цілком фінансується за рахунок позички комерційного банку, то значення IRR показує верхню межу допустимого рівня банківської відсоткової ставки, перевищення якого робить проект збитковим.

Зміст розрахунку цього коефіцієнта при аналізі ефективності запланованих інвестицій означає: IRR показує максимально допустимий відносний рівень витрат, що можуть бути асоційовані з даним проектом.

На практиці будь-яке підприємство фінансує свою діяльність, у тому числі й інвестиційну, з різних джерел. Як плату за користування авансованими в діяльність підприємства фінансовими ресурсами воно сплачує відсотки, дивіденди, винагороди тощо, тобто несе деякі обґрунтовані витрати на підтримку свого економічного потенціалу. Показник, що характеризує відносний рівень цих витрат, можна назвати «ціною» авансованого капіталу (СС). Цей показник відбиває сформований на підприємстві мінімум повернення на вкладений у його діяльність капітал, його рентабельність і розраховується за формулою середньої арифметичної зваженої.

Економічний зміст цього показника означає: підприємство може приймати будь-які рішення інвестиційного характеру, рівень рентабельності яких не нижчий від поточного значення показника СС (або ціни джерела коштів для даного проекту, якщо він має цільове джерело). Саме з ним порівнюється показник IRR,розрахований для конкретного проекту, при цьому зв'язок між ними такий:

якщо: IRR > СС,то проект варто прийняти; IRR < СС,то проект варто відкинути; IRR = СС,то проект ані прибутковий, ані збитковий.

Практичне застосування даного методу ускладнене, якщо в розпорядженні аналітика немає спеціалізованого фінансового калькулятора. У цьому випадку застосовується метод послідовних ітерацій з використанням табульованих значень множників, що дисконтують. Для цього за допомогою таблиць вибираються два значення коефіцієнта дисконтування г, < г2, таким чином, щоб в інтервалі (гь г2) функція NPV = f(r) змінювала своє значення з «+» на «-» або з «-» на «+». Далі застосовують таку формулу:




Деякі фахівці розраховуючи показник РР усе-таки рекомендують ураховувати часовий аспект. У цьому випадку в розрахунок приймаються грошові потоки, дисконтовані по показнику «ціна» авансованого капіталу. Очевидно, що термін окупності збільшується.

Показник строку окупності інвестиції розраховується дуже просто, разом з тим, він має ряд недоліків, які необхідно враховувати в аналізі.

По-перше, він не ураховує вплив доходів останніх періодів.


По-друге, оскільки цей метод заснований на недисконтованих оцінках, він не робить розходження між проектами з однаковою сумою кумулятивних доходів, але різним розподілом його за роками.

По-третє, даний метод не має властивості адитивності.

5. МЕТОД РОЗРАХУНКУ КОЕФІЦІЄНТА ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙ

Цей метод має дві характерні риси: по-перше, він не допускає
дисконтування показників доходу: по-друге, дохід характеризується
показником чистого прибутку PN (балансовий прибуток за мінусом
відрахувань у бюджет). Алгоритм розрахунку винятково простий, тому цей
показник широко використовується на практиці: коефіцієнт ефективності
інвестиції (ARR) розраховується діленням середньорічного прибутку PN на
середню величину інвестиції (коефіцієнт береться у відсотках). Середня
величина інвестиції знаходиться розподілом вихідної суми капітальних
вкладень на два, якщо передбачається, що після закінчення терміну реалізації
аналізованого проекту всі капітальні витрати будуть списані; якщо
допускається наявність залишкової або ліквідаційної вартості (RV), то її оцінка
повинна бути вилучена. l '

Даний показник порівнюється з коефіцієнтом рентабельності авансованого капіталу, що розраховується розподілом загального чистого прибутку підприємства на загальну суму коштів, авансованих у його діяльність (підсумок середнього балансу-нетто).

Використання коефіцієнта ефективності інвестиції, також має ряд

істотних недоліків, обумовлених в основному тим, що він не враховує часовий

фактор грошових потоків. Зокрема, цей метод не виділяє різницю між

, проектами з однаковою сумою середньорічного прибутку, а також між

І проектами, що мають однаковий середньорічний прибуток, який генерується

протягом різної кількості років.

2.13.3. Аналіз альтернативних проектів

Розповсюдженою є ситуація, коли менеджеру необхідно зробити вибір із декількох можливих для реалізації інвестиційних проектів. Причини можуть І бути різними, у тому числі й обмеженість доступних фінансових ресурсів.

Вище викладалося, що залежно від прийнятого критерію вибір буде різним. Незважаючи на те, що між показниками NP, PI, IRR, СС є очевидні взаємозв'язки:

якщо NP > 0, то одночасно IRR > СС і РІ > 1;

якщо NP < 0, то одночасно IRR < СС і РІ< 1;


якщо NP = 0, то одночасно IRR = СС і PI = 1, тобто зробити однозначний висновок не завжди можливо.

Дослідження, проведені провідними фахівцями в сфері фінансового аналізу, показали, що найбільш прийнятним критерієм є критерій NPV. Основних аргументів на користь цього критерію два:

- він дає вірогідну оцінку приросту капіталу підприємства у випадку прийняття проекту; критерій повністю відповідає основній меті діяльності управлінського персоналу, яким, з огляду на викладене вище, є нарощування економічного потенціалу підприємства;

- він має властивість адитивності, що дозволяє складати значення показника NPV по різних проектах і використовувати агреговану величину для оптимізації інвестиційного портфеля.

Що стосується показника IRR, то він має ряд серйозних недоліків. Коротко охарактеризуємо їх.

1. У порівняльному аналізі альтернативних проектів критерій IRR можна використовувати досить умовно. Так, якщо розрахунок критерію IRR для двох проектів показав, що його значення для проекту А більше, ніж для проекту Б, то у певному розумінні, проект А може розглядатися як більш кращий, оскільки допускає велику гнучкість у варіюванні джерелами фінансування інвестицій, «ціна» яких може істотно розрізнятися. Однак така перевага носить дуже j умовний характер. Оскільки, IRR є відносним показником, на його основі не можна зробити правильні висновки про альтернативні проекти з позиції їхнього І можливого внеску у збільшення капіталу підприємства; цей недолік особливо І повно виявляється, якщо проекти істотно розрізняються за величиною грошових потоків.

2. Критерій IRR показує лише максимальний рівень витрат, що асоціюється з оцінюваним проектом. Зокрема, якщо «ціна» інвестицій у обох! альтернативних проектів менша, ніж значення IRR для них, вибір може бути зроблений лише за допомогою додаткових критеріїв. Більш того, критерій IRR не дозволяє розрізняти ситуації, коли «ціна» капіталу змінюється.

3. Одним з істотних недоліків критерію IRR є і те, що на відміну від І
критерію NP він не має властивості адитивності, тобто для двох інвестиційних
проектів А і Б, що можуть бути здійснені одночасно:

NPV (А+Б) = NPV(A) + NPV(B), але

IRR (А+Б)/= IRR(A) + IRR(B). 4. Критерій IRR зовсім непридатний для аналізу неординарних інвестиційних потоків (назва умовна). У попередніх параграфах розглядалися стандартні, найбільш прості й типові ситуації, коли грошовий потік розвивається за цілком визначеною схемою: інвестиція або відтік капіталу Я знаком «-» у розрахунках) і надходження або приплив капіталу (зі знаком розрахунках). Однак можливі й інші, неординарні ситуації, коли відтіЛ приплив капіталу чередуються. Зокрема, цілком реальна ситуація, коли прояв завершується відтоком капіталу. Це може бути пов'язане з необхідніше демонтажу устаткування, витратами на відновлення навколишньої середовища тощо. Виявляється, що в цьому випадку деякі з розглянув


аналітичних показників, зі зміною вихідних параметрів, можуть змінюватися в несподіваному напрямкі, тобто висновки, зроблені на їхній основі, не завпеди коректні.

Якщо згадати, що IRR є коренем рівняння NPV = 0, а функція NPV = f(r) - це алгебраїчне рівняння k-й ступеня, де к - кількість років, за які проект буде реалізовано, то, з огляду на правила Декарта, рівняння NPV = 0 має стільки рішень, скільки разів змінюється знак грошового потоку. Іншими словами, якщо значення грошового потоку чергуються за знаком, то існує декілька значень критерію IRR.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 827. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия