Студопедия — Тема № 4. Актуальні проблеми провадження в адміністративному суді першої інстанції.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема № 4. Актуальні проблеми провадження в адміністративному суді першої інстанції.






Години

Питання:

1. Відкриття провадження в адміністративній справі.

2. Підготовче провадження та попереднє засідання.

3. Судовий розгляд справи в адміністративному судочинстві.

4. Залишення позовної заяви без розгляду, зупинення, закриття провадження у справі.

5. Судові рішення та їх види.

6. Особливості провадження окремих категорій адміністративних справ.

Методичні рекомендації:

При вивченні даної теми в першу чергу необхідно звернути увагу на те, що провадження у суді першої інстанції умовно можна поділити на 4 стадії: звернення з адміністративним позовом і відкриття провадження в адміністративній справі; підготовче провадження; судовий розгляд; ухвалення судового рішення. Згідно з принципом диспозитивності адміністративний суд позбавлений права ініціювати процес, і судовий адміністративний процес розпочинається зі звернення до адміністративного суду особи, яка вважає, що її права, свободи та інтереси порушено. Отже, адміністративний позов – це звернення до адміністративного суду про захист прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах.

Сукупність процесуальних дій щодо з’ясування правових питань про прийняття адміністративним судом до розгляду адміністративного позову утворюють першу стадію адміністративного судочинства – відкриття провадження в адміністративній справі.

Підготовче провадження – друга за розвитком судочинства стадія адміністративного процесу. Завдання цієї стадії – визначити спірні питання між сторонами та можливості щодо примирення, а за відсутності у сторін бажання примиритися – зібрати увесь доказовий матеріал, який слід дослідити на стадії судового розгляду, отже третьою і центральною стадією адміністративного судочинства є судовий розгляд, під час якої досліджуються матеріали справи та вирішується публічно-правовий спір між сторонами.

І остання стадія - видання судового акту – судове рішення. Судові рішення адміністративного суду розподіляються на постанови та ухвали.

 

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ:

1. Яка різниця у правових наслідках залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, відмови у відкритті проваджен­ня в адміністративній справі?

2. Які наслідки неприбуття у судове засідання осіб, які беруть участь у справі?

3. Протягом якого строку суд повинен розглянути і вирішити ад­міністративну справу?

4. Яка різниця між перервою у судовому засіданні, відкладенням розгляду справи, зупиненням і закриттям провадження у справі?

5. На які етапи можна умовно поділити провадження в адміністративні справі у суді першої інстанції?

6. Чи є обов’язковим проведення попереднього судового засідання у суді першої інстанції? Яка його мета?

7. Які різновиди судових рішень в адміністративних справах? У яких випадках суд їх ухвалює?

 

Основна література до теми:

1.Конституція України [ Електронний ресурс ]: закон України від 28. 06. 1996 р. № 254к/96-ВР із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 06. 04. 2010 р. № v011p710-10. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

2.Кодекс адміністративного судочинства [ Електронний ресурс ]: закон України від 06. 07. 2005 р. № 2747-IV із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 20. 10. 2011 р. № 3932-VI. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

3.Про судоустрій і статус суддів [ Електронний ресурс ]: закон України від 07. 07. 2010 р. № 2453-VI із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 20. 10. 2011 р. № 3932-VI. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

4.Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України: У 2-х т. – Т. 1/за заг. Ред.. В.К. Матвійчика. – К.:КНТ, 2007

5.Адміністративне право України: Навч. Посіб. / за заг. Ред.. Т. О. Коломієць, Г.Ю.Гулєвської.- К.: Істина, 2007

6.Адміністративне процесуальне (судове) право України: Підруч./ За заг. Ред. С.В. Ківалова. – Одеса: Юридична література, 2007.

7.Кузьменко О.В. Адміністративна юстиція в Україні: Навч. Посіб. – К.: Атіка, 2007.

8.Кузьменко О.В., Гуржій Т.О. Адміністративно- процесуальне право України: Підручник О.В. Кузьменко. – К.: Атака, 2007.

9.Основи адміністративного судочинства в Україні: (навчальний посібник для юридичних факультетів та юридичних клінік) / За заг. Ред.. Н.В. Александрової, Р.О. Куйбіди. – К.: Конус-Ю, 2006.

10.Перепелюк В.Г. Адміністративне судочинство: проблеми практики. – К.: Конус-Ю, 2007.

11.Стеценко С.Г. Адміністративне право України: Навч. Посіб. – К.: Атіка, 2007.

12.Адміністративне судочинство в Україні: Коломієць Т.О.-К.:»Істина» 2009.

13.Адміністративне судочинство: Підручник. – Вид.2,перероб. І допов./ За аг.ред. Т.О. Коломоєць.- К.: Істина,2011. – 304 с.

14.Курс адміністративного права України: підручник/ В.К. Колпаков, О.В. Кузьменко, І.Д. Пастух, В.Д. Сущенко [та ін. ]/ за ред. В.В. Коваленка. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 808с.

 

Додаткова література до теми:

1.Гулєвська Г.Ю. Адміністративна юстиція: Методичні вка-­
зівки для студентів IV курсу юридичного факультету. - Запоріжжя:
ЗНУ, 2005.

2.Гулєвська Г.Ю. Адміністративна юстиція: Тести для студен­-
тів юридичного факультету денного та заочного відділення. - Запо­-
ріжжя: ЗНУ, 2005.

3.Демин А. Понятие административного процесса й кодифика-
ция административно-процессуального законодательства Российской
Федерации // Государство й право. - 2000. - № 11.

4.Демин АЛ. СудьиІ административной юстиции: сравнительный
анализ зарубежного опыта // Вестник Моск. ун-та. Сер. 11, Право. -
1994. -№1.

5.Димитров Ю. Адміністративна юстиція - атрибут демокра­-
тичної правової держави // Право України. - 1996. - № 4.

6.Загряцков М. Административная юстиция й право жалоб //
Право й жизнь. - М.: Право й жизнь, 1923. - Кн. 4.

 

Тема № 5. Актуальні проблемні питання перегляду судових рішень.

Години

Питання:

1. Перегляд судових рішень в порядку апеляційного провадження в адміністративному судочинстві.

2. Касаційне провадження в адміністративному судовому процесі.

3. Перегляд судових рішень за винятковими обставинами.

4. Перегляд судових рішень в порядку провадження за нововиявленими обставинами.

Методичні рекомендації:

Під час вивчення даної теми слід звернути увагу на те, що однією із конституційних засад судочинства та принципом адміністративного судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішень суду. Реалізація цих принципів знаходить своє втілення у розділі IV «Перегляд судових рішень» КАС. Завдяки перегляду судових рішень забезпечується реалізація права на захист. Перегляд судових рішень вищестоящим судом має на меті забезпечення ухвалення судами законних та обґрунтованих рішень, недопущення будь-якого порушення законодавства, прав, свобод та законних інтересів учасників процесу. Крім того, завдяки перегляду рішень вищестоящі суди мають виявляти слабкі сторони діяльності інших судів, робити узагальнення та надавати відповідні роз’яснення з метою забезпечення однакового застосування законодавства судами всіх рівнів, формування судової практики.

Також під час підготовки до заняття по цій темі необхідно звернути увагу та засвоїти те, що перегляд судових рішень в адміністративному судочинстві реалізується в 4 формах: апеляційного провадження; касаційного провадження; перегляду Верховним Судом України рішень після їх касаційного розгляду (провадження за винятковими обставинами) та провадження за ново виявленими обставинами.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ:

1.Який порядок апеляційного оскарження? Якими є строки апеляційного оскарження?

2. Які судові рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку?

3. У яких межах переглядає справу суд апеляційної інстанції?

4.Яке рішення може ухвалити суд апеляційної інстанції за наслідками апеляційного провадження?

5. Який порядок касаційного оскарження? Якими є строки касаційного оскарження?

6. Чи можна звернутися до суду касаційної інстанції зі скаргою на рішення суду першої інстанції, якщо справа не переглядалася в апеляційному порядку?

7. У яких межах переглядає справу суд касаційної інстанції? Чи досліджує він докази?

8. Яке рішення може ухвалити суд касаційної інстанції за наслідками касаційного провадження?

9. У яких випадках справу може бути розглянуто в порядку письмового провадження в судах першої інстанції, апеляційної та касаційної інстанцій?

10.Який порядок перегляду адміністративної справи за винятковими обставинами?

 

Основна література:

1.Конституція України [ Електронний ресурс ]: закон України від 28. 06. 1996 р. № 254к/96-ВР із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 06. 04. 2010 р. № v011p710-10. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

2.Кодекс адміністративного судочинства [ Електронний ресурс ]: закон України від 06. 07. 2005 р. № 2747-IV із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 20. 10. 2011 р. № 3932-VI. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

3.Про судоустрій і статус суддів [ Електронний ресурс ]: закон України від 07. 07. 2010 р. № 2453-VI із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 20. 10. 2011 р. № 3932-VI. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

4.Про судову експертизу [ Електронний ресурс ]: закон Українивід 25. 02. 1994 р. № 4038-ХІІ із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 09. 07. 2007 р. № v0a6p710-07. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

5.Великий тлумачний словник української мови / Гол. ред. В. Т. Бусел. — К.; Ірпінь: Перун, 2005

6.Кодекс адміністративного судочинства України: Науково-прак­тичний коментар. — X.: Одіссей, 2006

7.Про граничні розміри компенсації витрат, пов'язаних з розгля­дом цивільних та адміністративних справ, і порядок їх компенсації за рахунок держави: Додаток до Постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2006 р. № 590 // Офіційний вісник України. — 2006 — № 18

8.Основи адміністративного судочинства в Україні: (навчальний посібник для юридичних факультетів та юридичних клінік) / За заг. Ред.. Н.В. Александрової, Р.О. Куйбіди. – К.: Конус-Ю, 2006.

9.Перепелюк В.Г. Адміністративне судочинство: проблеми практики. – К.: Конус-Ю, 2007.

10.Стеценко С.Г. Адміністративне право України: Навч. Посіб. – К.: Атіка, 2007

11.Адміністративне судочинство: Підручник. – Вид.2,перероб. І допов./ За аг.ред. Т.О. Коломоєць.- К.: Істина,2011. – 304 с.

12.Курс адміністративного права України: підручник/ В.К. Колпаков, О.В. Кузьменко, І.Д. Пастух, В.Д. Сущенко [та ін. ]/ за ред. В.В. Коваленка. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 808с.

 

Додаткова література до теми:

1.Административная юстиция в новых европейских демократи-
ях: Практ. исслед. в сфере адм. права й процесса в Болгарин, Зстонии,
Векгрии, Польше й Украине: пер. с англ. / Ред.: Д.Дж. Галлиган й др.

2.К.: АртЗк; Будапешт: ОСИ/КОЛПИ, 1999.

3.Административное право зарубежных стран. Учебник / Под-
ред. А.Н. Козырина й М.А. Штатиной. - М.: Спарк, 2003.

4.Адміністративна процедура та контроль за діяльністю адміні­-
стративних органів в Угорщині, Польщі, Болгарії, Естонії та Албанії.К.: Вид-во УАДУ, 1999.

5.Адміністративна реформа для людини (науково-практичний-
нарис). - За загальною редакцією І. Коліушка. - К.: Факт, 2001.

6.Адміністративна юстиція: європейський досвід і пропозиції-
для України / Автори-упорядники І. Коліушко, Р, Куйбіда. - К.:
Факт, 2003.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 636. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия