Студопедия — Пояснювальна записка. Створення адміністративних судів – це величезний позитивний крок у розвитку української держави та суспільства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Пояснювальна записка. Створення адміністративних судів – це величезний позитивний крок у розвитку української держави та суспільства






Створення адміністративних судів – це величезний позитивний крок у розвитку української держави та суспільства. Звичайно, основним завданням адміністративних судів є захист і поновлення прав особи від порушень з боку влади. Але цим їхня роль не обмежується. Завдяки діяльності адміністративних судів принципи верховенства права та законності мають поширитися на діяльність всієї публічної адміністрації.

Курс «Актуальні проблеми адміністративного судочинства» є необхідною складовою адміністративно-правових та судово-процесуальних дисциплін. Він дає можливість поглибити вже існуючі уявлення та знання в галузі судового захисту прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб з боку органів державної влади в сфері публічно-правових відносин, розглянути особливості адміністративного судочинства та законодавство, що регулює діяльність адміністративних судів та порядок здійснення адміністративного судочинства, набути практичних навичок застосування отриманих теоретичних знань, зокрема визнання підсудності адміністративних справ та їх розгляду в адміністративному суді, вирішення спірних правових ситуацій, складання процесуальних документів.

Основною метою курсу є вивчення чинного судового адміністративно-процесуального законодавства України, поняття та принципів судового адміністративного процесу, дискусійних питань теорії та практики адміністративного судочинства, його правової природи, організації адміністративних судів, що сприятиме оптимізації правотворчого та правозастосовчого процесів у зазначеній сфері.

Навчальна дисципліна «Актуальні проблеми адміністративного судочинства» тісно пов’язана з курсом «Адміністративне право України», оскільки є інститутом адміністративного права, який пов'язаний із судовим адміністративним захистом та оскарженням неправомірних управлінських актів в адміністративному порядку. Курс «Актуальні проблеми адміністративного судочинства» є також важливою складовою адміністративної науки, а його відокремлення у вигляді самостійної дисципліни зумовлено необхідністю більш змістовного вивчення студентами теоретичних та практичних положень адміністративного судочинства.

 

Тема № 1. Актуальні проблемні питання становлення адміністративного судочинства в Україні.

2 години

Питання:

1.Актуальні проблемні питання розвитку адміністративної юстиції в Україні.

2.Принципи адміністративного судочинства.

3.Стадії адміністративного судочинства.

4.Актуальні проблемні питання виникнення та розвитку адміністративних судів в Україні.

5.Система адміністративних судів: актуальні проблеми теорії та практики.

5.1.Вищий адміністративний суд України його структура та повноваження.

5.2.Апеляційний адміністративний суд України його структура та повноваження.

5.3.Місцевий адміністративний суд та його повноваження.

 

Методичні рекомендації:

При вивченні даної теми необхідно мати на увазі, що на сьогодні відсутнє законодавче визначення адміністративної юстиції, але деякі вчені вважають, що адміністративна юстиція це механізм судового захисту прав, свобод та інтересів учасників правовідносин, що виникають у сфері публічної адміністрації. Також слід звернути увагу на складний шлях впровадження адміністративної юстиції в Україні.

Особливу увагу слід звернути на те, що при визначенні адміністративного судочинства необхідно мати на увазі, що терміни «адміністративне судочинство» і «адміністративний процес» можуть вживатися як тотожні поняття, але у КАС України вони розмежовуються, отже адміністративне судочинство це діяльність адміністративних судів щодо розгляду і вирішення адміністративних справ у порядку встановленому КАС України, а під адміністративним процесом розуміються правовідносини, що складаються під час здійснення адміністративного судочинства.

При вивченні стадій адміністративного судочинства слід звернути увагу на те, що розрізняють обов’язкові та факультативні стадії адміністративного судочинства.

Також необхідно звернути увагу на історичний розвиток виникнення адміністративних судів в Україні. Створення системи адміністративних судів є складовою реформування всієї судової системи України відповідно до вимог Конституції на принципах територіальності та спеціалізації в інтересах забезпечення ефективного судового захисту прав та інтересів фізичних та юридичних осіб. Процес створення системи адміністративних судів з метою захисту прав і свобод громадян у сфері виконавчої влади почався ще у 1992р., з прийняттям Концепції судово-правової реформи.

Необхідно знати систему адміністративних судів в Україні та їх правовий статус. Особливу увагу необхідно звернути на актуальні проблеми діяльності адміністративних судів в Україні. Важливо також уяснити роль Верховного Суду України в системі адміністративних судів України.

 

 

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ:

1. У чому різниця між поняттями «адміністративна юстиція* та «адміністративне судочинство»?

2. Які моделі адміністративної юстиції існують у світі? У якому вигляді представлена адміністративна юстиція в Україні?

3. У чому завдання адміністративного судочинства?

4. Чим завдання адміністративного судочинства відрізняється від завдань інших видів судочинства?

5. За якими критеріями суд перевіряє рішення, дії чи бездіяль­ність суб'єктів владних повноважень?

6. Які акти законодавства регулюють адміністративний процес в Україні?

7. Які суди є адміністративними у розумінні КАСУ?

8. Які є принципи адміністративного судочинства та у чому по­лягає їхній зміст?

9. У чому різниця між принципом верховенства права і принци­пом законності? Які особливості їх застосування в адміністративному судочинстві?

10. Яким чином розкриває зміст принципу верховенства права Конституційний Суд України та Європейський суд з прав людини? Дайте характеристику складовим верховенства права.

11. Чим обумовлена наявність в адміністративному судочинстві принципу офіційності? У чому полягає його зміст.

12. Який суд розглядає адміністративну справу щодо оскарження особою наказу міністерства у зв'язку з його неконституційністю?

3. Який суд розглядає у першій інстанції адміністративну справу щодо оскарження особою рішення, дій чи бездіяльності посадової особи виконкому місцевої ради?

14. Які справи підсудні Вищому адміністративному суду як суду першої інстанції?

5. Які справи підсудні окружним адміністративним судам?

16. У яких випадках суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду?

 

Основна література до теми:

1.Конституція України [ Електронний ресурс ]: закон України від 28. 06. 1996 р. № 254к/96-ВР із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 06. 04. 2010 р. № v011p710-10. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

2.Кодекс адміністративного судочинства [ Електронний ресурс ]: закон України від 06. 07. 2005 р. № 2747-IV із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 20. 10. 2011 р. № 3932-VI. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

3.Про судоустрій і статус суддів [ Електронний ресурс ]: закон України від 07. 07. 2010 р. № 2453-VI із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 20. 10. 2011 р. № 3932-VI. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

4.Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України: У 2-х т. – Т. 1/за заг. Ред.. В.К. Матвійчика. – К.:КНТ, 2007

5.Адміністративне право України: Навч. Посіб. / за заг. Ред.. Т. О. Коломієць, Г.Ю.Гулєвської.- К.: Істина, 2007

6.Адміністративне процесуальне (судове) право України: Підруч./ За заг. Ред. С.В. Ківалова. – Одеса: Юридична література, 2007.

7.Кузьменко О.В. Адміністративна юстиція в Україні: Навч. Посіб. – К.: Атіка, 2007.

8.Кузьменко О.В., Гуржій Т.О. Адміністративно- процесуальне право України: Підручник О.В. Кузьменко. – К.: Атака, 2007.

9.Основи адміністративного судочинства в Україні: (навчальний посібник для юридичних факультетів та юридичних клінік) / За заг. Ред.. Н.В. Александрової, Р.О. Куйбіди. – К.: Конус-Ю, 2006.

10.Перепелюк В.Г. Адміністративне судочинство: проблеми практики. – К.: Конус-Ю, 2007.

11.Стеценко С.Г. Адміністративне право України: Навч. Посіб. – К.: Атіка, 2007.

12.Адміністративне судочинство в Україні: Коломієць Т.О.-К.:»Істина» 2009.

13.Адміністративне судочинство: Підручник. – Вид.2,перероб. І допов./ За аг.ред. Т.О. Коломоєць.- К.: Істина,2011. – 304 с.

14.Курс адміністративного права України: підручник/ В.К. Колпаков, О.В. Кузьменко, І.Д. Пастух, В.Д. Сущенко [та ін. ]/ за ред. В.В. Коваленка. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 808с.

 

Додаткова література до теми:

1.Гулєвська Г.Ю. Адміністративна юстиція: Методичні вка-­
зівки для студентів IV курсу юридичного факультету. - Запоріжжя:
ЗНУ, 2005.

2.Гулєвська Г.Ю. Адміністративна юстиція: Тести для студен­-
тів юридичного факультету денного та заочного відділення. - Запо­-
ріжжя: ЗНУ, 2005.

3.Демин А. Понятие административного процесса й кодифика-
ция административно-процессуального законодательства Российской
Федерации // Государство й право. - 2000. - № 11.

4.Демин АЛ. СудьиІ административной юстиции: сравнительный
анализ зарубежного опыта // Вестник Моск. ун-та. Сер. 11, Право. -
1994. -№1.

5.Димитров Ю. Адміністративна юстиція - атрибут демокра­-
тичної правової держави // Право України. - 1996. - № 4.

6.Загряцков М. Административная юстиция й право жалоб //
Право й жизнь. - М.: Право й жизнь, 1923. - Кн. 4.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 613. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.017 сек.) русская версия | украинская версия