Студопедия — СТАЛОГО РОЗВИТКУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СТАЛОГО РОЗВИТКУ






ПЛОСКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

ОСТРОЗЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

терміном на 2013-2017 рік

 

Плоске-2012

І. ВСТУП

 

Сільська рада це живий організм у якому зовнішня простота існування перетинається із складними соціально-економічними процесами. Задоволення повсякденних потреб мешканців населених пунктів, визначення необхідності у соціальній та технічній інфраструктурі, а також, власне, економічний розвиток залежить від багатьох факторів – зовнішніх та внутрішніх. Для прискорення поступу в перед та врахуванні при цьому максимальної кількості даних факторів й формуванні цілісного бачення розвитку формуються Стратегії сталого розвитку.

При формуванні документу Стратегії сталого розвитку Плосківської сільської ради на зборах ініціативної групи було визначено три основних напрямки діяльності громади: розвиток територіальної громади, стимулювання інвестиційної діяльності та розвиток туристичного потенціалу.

Відтак, Стратегії сталого розвитку побудовано таким чином, що у процесі реалізації вона впливатиме на поточне формування проектів місцевого розвитку, а також заходів у межах району та області на період до та після 2017 року.

У документі розглядаються фактори, котрі впливають на подальший розвиток та диктують зміни. Документ визначає цілі сільської ради й підказує, як їх досягти. Як сама рада, так і люди, які в ній живуть та працюють, забезпечують можливість вжиття заходів із реалізації стратегічних цілей, передбачених цією стратегією.

Ця стратегія визначає довгострокові перспективи з урахуванням потреб майбутніх поколінь. Таким чином, Стратегія сталого розвитку розглядається як плановий документ найвищого рівня, а отже, її реалізація вимагає зосередження фінансових, фізичних та людських ресурсів. Очікується, що всі зусилля адміністративних органів, громадянського суспільства, наукових кіл і громадян будуть націлені на успішну реалізацію пріоритетів та заходів, передбачених стратегією. Таким чином, зосередження та належна координація наявних фінансових ресурсів, залучених із надходжень регіонального рівня, державного бюджету, із коштів донорів та з приватних джерел, дасть змогу забезпечити досягнення цілей, визначених у цій Стратегії.

ІІ. МЕТА НАПИСАННЯ СТРАТЕГІЇ

Метою розробки Стратегії сталого розвитку Плосківської сільської ради є створення органами місцевого самоврядування такого документу, завдяки якому вони зможуть раціонально організувати свою майбутню діяльність. Цей документ враховую весь обсяг справ для майбутнього спільного функціонування громади та дає зрозуміти, а отже запланувати, що може зробити громада власними силами на що має опосередкований вплив та які ресурси потрібні від органів державного управління вищого рівня. Для того аби розвиток громад усієї області йшов у одному ВЕКТОРІ, що неодмінно дасть змогу раціонально розподілити наявні ресурси, а отже досягти більш швидшого поступу в перед.

У даній Стратегії провідне місце займають заходи, які громада зможе виконати власними силами і за збереження результатів яких будуть нести відповідальність. В цілому реалізація Стратегії зорієнтована на спонукання певної поведінки підприємців, населення, громадських організацій. Відтак, дає відповідь на запитання: Які мають створити умови, заохочення, пільги чи преференції для досягнення цілей? Яким чином будуть лобіюватися інтереси громади на різних рівнях органів державної влади?

ІІІ. ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛОСКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

1. Історична довідка

 

Серед мальовничих схилів, серед садів і луків розкинулось наше найпрекрасніше, наймиліше село Плоска, одне із тисячі сіл на Волині,що має древню історію відому, призабуту, неначе біографію, мовлену в легендах та переказах.

Плоске – село. Походить назва його від місця розташування – плоска земля, рівне місце. (З путівника “По історичних пам’ятках міста Острога і його околиці”).

Існує ще версія про те, що колись у річці водилось багато риби плиски. Можливо і тому стали називати не плиска, а плоска.

Історія села Плоске впадає у сиву давнину. Вперше про село є згадка в актах Луцького воєводства від 1568 року, де згадується, що розташоване воно в 20 верствах від Острога на горбах і в долинах, оточене пагорбами, пасікою, частково, лісом. Є церква, земля-чорнозем, селяни займаються землеробством, скотарством, вирощують худобу, свині. Дехто виготовляє полотно, грубе сукно. Є заможні і бідні.

В серпні 1568 року указом короля Плоске було відібрано від Серадського воєводи Альбрехта Ласского і передано луцькому князю Богуславу Корецькому. Однак є думка, що село Плоске дуже давнє. При розкопках на тому місці, де був замок знайшли фундамент з старовинної цегли, там же знайдено римську монету І ст.до н.е..

У 1648 році Плоске належало Кременецькому Кодноморію Славіцькому. В липні цього ж року на село було накладено дуже великі податки. Люди відмовилися їх платити. Тоді панські слуги почали збирати данину. У відповідь селяни вбили кількох гайдуків. Прибуло військо, обступило село, людей зігнали на поле, яке стало місцем страшної екзекуції. Кожного десятого з ряду брали на шибеницю, і досі за селом урочище називають “Шибеницею”. Старе село Плоске було спалено, а людей пани повіддавали іншим кріпосникам. Нове село виникло на іншому місці, в долині. Ті, кому вдалося врятуватися, оселилися в лісі, в яру, яке тепер ми називаємо “Суховілля”.

Від князя Острозького село Плоске перейшло у володіння князя Сангушка. У 1753 році Януш Сангушко подарував його канцлеру великої корони Малаховському. У 1794 році Російська імператриця Катерина ІІ подарувала село Плоске генералу Ферзенову, який відзначився під час придушення повстання у Варшаві.

У 1802 році його син продає село багатієві Юзефу Іллінському, а в 1925 році його господарем стає князь Четвертинський. Його син будує над ставом при лісі великий палац. На місці лісу був створений парк. 1 листопада 1881 році в селі організовується церковно-приходська школа, в якій навчається 11 дітей багатих селян. Розміщена ця школа була в церковній хаті, виділялось 47 карбованців 30 копійок, а вчитель одержував 37.20 крб.

18 вересня 1939 року селяни захопили палац поміщиці Валерії Четвертинської. Серед цих селян були Григорій Кушнерук, Микола Зеленчук, Федір Баб'юк і представники Острога. Пані Валерію було примусово вивезено з села, палац був пограбований і знищений. На його місці залишився дуже великий льох, в якому можуть поміститися жителі всього села. Пізніше його було обладнано для цивільної оборони села. На той час в селі нараховувалось понад 300 хат. Із них 2-3 хати були криті бляхою (хати заможних селян). Всі інші хати були низенькі, з малими віконцями, під солом’яною стріхою. Більшість дітей не відвідували школи через бідність.

Під час Великої Вітчизняної війни в село не повернувся 61 чоловік. На їхню честь в селі було споруджено обеліск.

У 1949році почалася організація колгоспу. Колгосп носив ім’я Хрущова і першим головою був Кушнерук Григорій Іванович. В червні 1959 року колгосп об’єднали з колгоспом села Верхів, а головою колгоспу було обрано Кузьменка Семена Петровича.

У 1977 році 13 грудня своїх учнів прийняла нова середня школа, яка була побудована...

У селі працює будинок культури, бібліотека, медпункт, стоматологічний кабінет, магазини, торгові кіоски...

Жителі села відвідують богослужіння у різних церквах: Православна Церква Київського Патріархату, Православна Церква Московського Патріархату, Церква Євангельських християн-баптистів,...

Створено осередок Руху...

Восени 2004 року в селі внаслідок пожежі було знищено два приватні магазини

23 листопада 2004 року сесія сільської ради вирішила висловити недовіру ЦВК України в зв’язку з масовими порушеннями під час виборів президента України 21.11.04...

2.Географічне положення та природні ресурси

2.1 Географічне положення

На території Плосківської сільської ради розташовано два населених пункти: село Плоске та село Завидів.

Село Плоске є адміністративно-територіальним центром сільської ради і знаходиться на відстані 25 км від районного міста Острог, та на відстані 40 км обласного центру міста Рівне.

Територія села складається з 398 дворів і нараховує 1224 жителів.

Площа села Плоске становить 449,60 га. Основною структурно-планувальною одиницею населеного пункту є квартали з одно та двосторонньою забудовою. Село забудовано компактно одно, двох, та трьохповерховими будинками. Функціональним призначенням територія села поділяється на виробничу та сельбищною.

Зелені насадження представленні садками на присадибних ділянках, вздовж вулиць та окремими насадженнями.

Село Плоске є газифіковане, деякі вулиці мають централізоване водопостачання та систему водовідведення, електрифіковане, має телефонний зв’язок.

Село Завидів друге на території сільської ради і знаходиться на відстані 20 км від районного міста Острог.

Територія села Завидів складається з 48 дворів і нараховує 96 жителів. Площа села Завидів становить 81,2 га. Основною структурно-планувальною одиницею населеного пункту є квартали з одно та двосторонньою забудовою. Село забудовано компактно одноповерховими будинками, за функціональним призначенням територія села являється сельбищною.

Зелені насадження представленні садками на присадибних ділянках, вздовж вулиць та окремими насадженнями.

Село електрифіковане, має телефонний зв’язок, повністю газифіковане.

Централізоване водопостачання та каналізація відсутні.

Всього земель в межах адміністративно-територіальній одиниці сільської ради становить 2603,40 га, з них: ріллі - 1526,81 га, пасовища –, ліси - 636,10 га та інші землі - га.

В межах населених пунктів села Плоске та Завидів площа земель державної власності становить – 97,50 га, а площа земель приватної власності – 444,50 га, а саме:

1. Громадянам, яким надані землі у власність і користування - 444,50 га

- з них: землі приватної власності - 444,50 га;

2. Заклади установи та організації - 5,72 га

- з них землі державної власності - 5,72 га;

3. Промислові та інші підприємства – 0,10 га

- з них землі державної власності - 0,10 га;

4. Підприємства та організації транспорту та зв’язку – 9,91 га;

- з них землі державної власності - 9,91 га;

5. Землі запасу та землі не надані у власність та постійне користування в межах населених пунктів – 81,76 га

- з них землі державної власності - 81,76 га.

В адміністративно-громадському центрі зосереджені сільська рада, будинок культури, магазини, торгові кіоски, школа, дитячий садок.

В межах населених пунктів села Плоске та Завидів на території Плосківської сільської ради знаходяться об’єкти історико-культурної спадщини, які включені до Реєстру нерухомих пам’яток України: Пам’ятник воїнам односельчанам в селі Плоске (центр села). Також на території сільської ради знаходиться лісове заповідне урочище «Віковічні дуби» площею 10,2 га, яке знаходиться під охороною ДП «Острозький лісгосп»

Рельєф території населених пунктів рівнинний, хоча поза межами села поля розчленовані ярами та балками.

Підгрунтові води залягають, як правило, на глибині більше 3 метрів.

Територія села безпечна щодо затоплення повеневими водами. Небезпечні геологічні процеси відсутні. Основу грунтового покриву складають чорноземи опідзолені середньосуглинкові, чорноземи типові слабогумусовані середньосуглинкові слабозмиті грунти.

Згідно земельно-оціночного /кадастрового/ районування територія сільської ради відноситься до Острозького природно-сільськогосподарського району.

Віддаль від

- м.Рівне / через м.Здолбунів Рівненського району - 45 км.

- м.Остріг / через с.Оженин Острозького району / 25 км

Територія населеного пункту розміщується в межах основної тектонічної структури Рівненщини – Волино-Подільської плити, зокрема Рівненське плато. Середня висота над рівнем моря – 253 м.

Клімат території помірно континентальний з м’якою зимою та досить теплим, з достатньою кількістю опадів літом. Однак останні зими дещо морозні, а літо посушливе.

В цілому клімат території можна вважати комфортним для життя та сприятливим для господарської діяльності, в першу чергу для розвитку сільського господарства.

Сусідні сільські ради:

- Українська сільська рада Острозького району – села Українка, Бубнівка, Вишеньки, Дубини, Гай;

- Верхівська сільська рада Острозького району – села Верхів, Лебеді;

- Гремяцька сільська рада Острозького району – села Грем'яче, Грозів, Михайлівка;

- Миротинська сільська рада Здолбунівського району – села Миротин, Гільча, Лупанин.

Перспектива розширення та забудови можлива після розроблення генерального плану забудови сіл Плоске та Завидів.

 

2.2.Природні ресурси

На території сільської ради є ліси загальною площею 636,10 га, з них: 540,60 га – ДП «Острозьке лісове господарство» та 95,5 га – ДП «СЛАП «Острозький держспецлісгосп», а також розташований ставок площею 10,58 га.

Ріки та озера на території сільської ради відсутні.

В околицях населеного пункту є корисні копалини осадового походження: крейда та пісок, який в недалекому минулому використовувався як для місцевих потреб так і для збагачення сільськогосподарських угідь.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 427. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия