Студопедия — Тема 9 Аналіз прибутковості та рентабельності підприємства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 9 Аналіз прибутковості та рентабельності підприємства






Мета: засвоєння, поглиблення та систематизація знань про сутність, значення, завдання та методику аналізу прибутковості та рентабельності підприємства

План вивчення теми

 

1. Показники оцінки фінансових результатів діяльності підприємства.

2. Методика аналізу прибутку підприємства.

3. Методика аналізу показників рентабельності.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Самостійна робота студентів передбачає:

· вивчення теоретичних положень, понять, категорій, алгоритмів розрахунків;

· відповіді на питання для самоконтролю;

· розв’язання ситуаційних вправ;

· виконання домашньої контрольної роботи;

· складання та оформлення аналітичних висновків за результатами аналізу.

В результаті роботи з літературою, наведеною для даної теми, студент повинен:

· отримати, засвоїти, систематизувати та закріпити знання із програмних питань;

· зрозуміти і запам’ятати основні поняття, терміни;

· відповісти на контрольні питання, тести для закріплення отриманих теоретичних знань;

· розв’язати ситуаційні вправи;

· виконати завдання домашньої контрольної роботи відповідно до методичних рекомендацій;

· скласти висновки за результатами аналізу прибутковості та рентабельності підприємства.

Прибуток є найважливішим узагальнюючим показником, що характеризує кінцевий результат діяльності підприємства. Від розміру прибутку, отриманого підприємством, залежить формування оборотних активів, виконання зобов’язань перед бюджетом, платоспроможність підприємства, доходи акціонерів і т. д.

Згідно з Положенням бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати” розрізняють кілька видів прибутку, зокрема

- валовий прибуток – різниця між сумами чистого доходу (виручки) від реалізації продукції і собівартості реалізованої продукції,

- фінансові результати від операційної діяльності, які відрізняються від валового прибутку на суму адміністративних витрат і витрат на збут та інших операційних доходів й витрат,

- фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування - алгебраїчна сума фінансових результатів від операційної діяльності, фінансових та інших доходів, фінансових та інших витрат,

- фінансові результати від звичайної діяльності,

- чистий прибуток (або збиток) – алгебраїчна сума фінансових результатів від звичайної діяльності, надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податків з надзвичайного прибутку.

Прибуток - це провідний показник господарської діяльності. За його допомогою визначається рівень рентабельності – головна характеристика ефективності функціонування підприємства.

Показник прибутку характеризує абсолютний ефект від діяльності, рентабельність показує міру ефективності – відносний ступінь прибутковості підприємства або продукції, що виробляється.

Рентабельність – це показник, який характеризує економічну ефективність. Економічна ефективність – відносний показник, що порівнює отриманий ефект із витратами або ресурсами, використаними для досягнення цього ефекту.

Існує безліч коефіцієнтів рентабельності, використання кожного з яких залежить від характеру оцінки ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства. Від цього насамперед залежить вибір оціночного показника (прибутку), що використовується в розрахунку.

Найчастіше використовується чотири різних показники:

1). валовий прибуток (ряд. 050 ф.2),

2). операційний прибуток (ряд. 100 ф.2),

3). прибуток до оподаткування (ряд. 170 ф.2),

4). чистий прибуток (ряд. 220 ф.2).

Рентабельність розраховують як відношення прибутку до витрат, чистого доходу (виручки) від реалізації продукції, застосованих ресурсів.

Рентабельність застосованих ресурсів нерідко обчислюється як відношення фінансових результатів від звичайної діяльності (до або після оподаткування) до балансових активів, власного капіталу, сукупності основних виробничих фондів.

Рентабельність реалізованої продукції звичайно розглядається як співвідношення валового прибутку та чистого доходу (виручки) від реалізації.

Рентабельність окремих виробів розраховується як відношення різниці між ціною (без податку на додану вартість та акцизного збору) та собівартістю виробу до його собівартості.

Рентабельність застосованих засобі в, яка звичайно сприймається як рентабельність підприємства – найбільш узагальнюючий показник його діяльності. В ньому синтезуються всі фактори виробництва та реалізації продукції, а також позареалізаційні фінансові результати.

Показники рентабельності можна розраховувати за окремими структурними підрозділами і за видами діяльності.

Дуже важливо дати оцінку питомої ваги виробів з низькою рентабельністю, нормальною рентабельністю та високорентабельних, а також виробів, по яких рентабельність помітно зросла, суттєво не змінилася, знизилася.

Загальноприйнятих значень рентабельності, на які можна орієнтуватися при аналізі, не існує. Тому зростання усіх показників рентабельності в динаміці за періоди звітності розглядається як позитивна тенденція.

Залежно від того, з чим порівнюється показник прибутку, виділяють дві групи коефіцієнтів рентабельності:

- рентабельність інвестицій (капіталу);

- рентабельність продажів.

І. Рентабельність інвестицій (капіталу):

У цій групі коефіцієнтів рентабельності розраховуються два основних коефіцієнти: рентабельність сукупного капіталу (або активів) і рентабельність власного капіталу.

1. Рентабельність сукупного капіталу (або активів) (Ра):

 

.

 

або

.

 

 

 

або

 

Ра = Чиста рентабельність продажів х Коефіцієнт оборотності активів.

2. Рентабельність власного капіталу (Рвк):

.

 

RОЕ = RОА · (Активи: Власний капітал),

 

 

 

Варто звернути увагу на той факт, що збільшення фінансового левериджу пов’язане зі збільшенням частки позикового капіталу. Тому існує визначений ризик у залученні позикового капіталу, що виправдовується тільки тоді, коли прибуток, отриманий від ефективного використання від активів, перевищує процентні ставки по отриманих кредитах.

ІІ. Рентабельність продажів:

Оцінююча рентабельність продажів на основі показників прибутку і виручки від реалізації, розраховують коефіцієнти рентабельності всієї продукції в цілому або окремих її видів. Як і у випадку з рентабельністю капіталу, існує безліч показників оцінки рентабельності продажів, різноманіття яких зумовлене вибором того чи іншого виду прибутку. Найчастіше використовується валовий, операційний або чистий прибуток. Відповідно розраховуються три показники рентабельності продажів.

1. Валова рентабельність реалізованої продукції (Рврп):

 

 

2. Операційна рентабельність реалізованої продукції (Рорп):

3. Чиста рентабельність реалізованої продукції (Рчрп):

 

 

Питання для самоконтролю

1. Яке значення прибутку в діяльності підприємства?

2. За якими напрямками проводиться аналіз прибутку?

3. Який склад оподаткованого прибутку і яке значення має аналіз складу оподаткованого прибутку в динаміці?

4. У якій послідовності проводиться аналіз валового прибутку?

5. Як проводиться розрахунок впливу обсягу, структури і собівартості реалізованої продукції на величину валового прибутку?

6. На яких принципах аналізується прибуток у системі «директ-костинг»?

7. Які прийоми і способи застосовуються при аналізі формування і використання прибутку?

8. Який механізм розподілу прибутку в умовах сучасної системи оподаткування?

9. Виділіть фактори першого і наступних рівнів, що впливають на величину чистого прибутку.

10. Які фактори впливають на розмір резервного і статутного капіталу, що утворюються за рахунок чистого прибутку?

11. Як впливає порядок розподілу прибутку, прийнятий на підприємстві, на його фінансовий стан?

12. Дайте визначення рентабельності.

13. Охарактеризуйте систему показників ефективності (рентабельності).

14. На які групи підрозділяються показники рентабельності?

15. Які фактори впливають на величину показника рентабельності?

16. Чому для коефіцієнтів рентабельності складно порівняно з іншими показниками встановлювати і застосовувати нормальні обмеження величин показників?

17. Які показники використовуються при аналізі прибутковості цінних паперів?

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2782. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия