Студопедия — Класичний підхід - ?
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Класичний підхід - ?

Державний борг - це загальна сума, на певний момент, непогашених позик, отриманих державою для фінансування дефіциту бюджету та інші визначені законодавством цілі, невиплачених відсотків за обслуговування цих позик, а також наданих гарантій за зобов'язаннями інших державних структур.

Державний бюджет - це фінансовий план утворення і використання грошових фондів держави протягом року, інакше кажучи – це баланс доходів і витрат держави, який складає міністерство фінансів.

Дефіцит державного бюджету — перевищення витрат державного бюджету над доходами.

Дискреційна фіскальна політика – це система заходів, яка передбачає цілеспрямовані зміни в розмірі державних витрат, податків і сальдо державного бюджету.

І

Інституціоналізм -це своєрідний напрям в економічній науці, який бере в основу аналізу не тільки економічні проблеми, але й пов’язує їх з проблемами соціальними, політичними, етичними, правовими тощо

Інституційна одиниця - це економічне юридична особа, яка правомочні мати активи і пасиви, займатися господарською діяльністю і укладати угоди з іншими юридичними особами.

Інфлювання - це збільшення показників ВНП для років, що передують року, прийнятому за базу.

Індекс людського розвитку - інтегральний показник, що розраховується щорічно для міждержавного порівняння і вимірювання рівня життя, грамотності, освіченості і довголіття, як основних характеристик людського потенціалу досліджуваної території.

Інвестиційний попит – це попит підприємців на засоби для відновлення зношеного капіталу та збільшення реального капіталу.

Індуковані інвестиції – це обсяги інвестицій, які потрібні для забезпечення приросту ВНП на певну величину.

Ін'єкції —співвідношення між елементами двох множин, яке одному елементу з першої множини зіставляє один і тільки один елемент з другої множини.

Інфляційний розрив – величина, на яку повинен скоротитися сукупний попит (сукупні витрати) для того, щоб зменшити рівноважний рівень ВВП до неінфляційного рівня повної зайнятості.

Інституційне безробіття – це безробіття, яке зумовлене правовими нормами, що впливають на попит і пропозицію праці. Воно може бути, наприклад, спричинене введенням гарантованої мінімальної заробітної плати, недосконалою податковою системою (надмірні соціальні виплати знижують пропозицію праці. Високі ставки оподаткування, скорочуючи доходи, роблять їх порівнянними із сумами виплат за соціальними програмами. Це також знижує пропозицію робочої сили.)

Індекс Джинні- показник нерівності розподілу деякої величини, що приймає значення між 0 і 1, де 0 означає абсолютну рівність (величина приймає лише одне значення), а 1 позначає повну нерівність. Коефіцієнт Джині для доходів домогосподарств є найпопулярнішим показником економічної нерівності в країні.

Індикатори циклічності- рівень зайнятості, рівень безробіття, обсяг випуску.

Інвестиційна пастка – це ситуація, яка виникає у випадку, коли попит на інвестиції цілком нееластичний за ставкою відсотка.

Індекс Доу-Джонса- біржовий індекс цінних паперів (акцій) 30 найбільших американських підприємств. теорія Доу про аналіз ринку за допомогою середніх показників котирувань промислових і транспортних акцій

Індекс NYSE- Він відображає зміни в курсі всіх акцій, що котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі, що включають в себе більше 2000 найбільших компаній зареєстрованих як в США, так і в інших країнах, із загальною капіталізацією понад 20 трильйонів доларів.

Індекс FTSE-100- ведущий индекс Британской фондовой биржи (лондонский биржевой индекс). Рассчитывается независимой компанией FTSE Group, которой совместно владеют агентство Financial Times и Лондонская фондовая биржа.

Індекс ПФТС- біржовий індекс, який розраховується щодня за результатами торгів ПФТС на основі середньозваженої ціни за угодами.

Інсайдерська інформація- важлива ​​(фінансова) інформація, недоступна широкому загалу. Фондові угоди інсайдерів строго контролюються, реєструються і публікуються.

Індекс умов торгівлі - відношення експортних цін країни до її імпортних цін.

Е

Екзогенні змінні -величини, що характеризують середовище функціонування модельованої системи, умовно приймаються незалежними від невідомих моделі й за одноразового проведення розрахунків задаються як константи.

Ендогенні змінні - її «внутрішні» змінні, що характеризують стан модельованої системи. Побудова кількісної моделі в результаті зводиться до опису залежності ендогенних змінних між собою, та від характеристик середовища – екзогенних змінних і абсолютних констант.

Економічна політика -це система соціально-економічних ідей та цілей розвитку країни, основні завдання, засоби їх досягнення, а також діяльність органів державної влади й управління щодо їх реалізації.

Економічна таблиця ф. кене -Головне в таблиці Кене не арифметичні розрахунки, що ілюструють рухи продуктових і грошових потоків, а графічний аналіз загальної картини відтворення, в якому окремі акти виробництва й обміну представлені у вигляді зигзагоподібної схеми ("зигзаги" — потоки товарів і грошей від одного класу до іншого).

У таблиці Кене фігурують продукти, "аванси" (витрати) на основний і оборотний капітал, кошти. Схема демонструє, звідки виникають доходи, де створюються сукупний і чистий продукти, як вони розподіляються, яким чином відшкодовуються витрати (на техніку, орендну плату, поліпшення землі, насіння і т. д.).

Ефект багатства (Пігу) - нижчий рівень цін збільшує цінність грошей, наявних у домогосподарств, і вищий реальний рівень багатства стимулює споживчі витрати.

Ефект відсоткової ставки (ефект Кейнса) - полягає у тому, що із зростанням рівня цін скорочуються реальні запаси грошових коштів. За незмінної пропозиції грошей зростає відсоткова ставка. Як наслідок, скорочується обсяг інвестицій в економіку і далі знижується обсяг сукупного попиту.

Ефект імпортних закупок - результат, який характеризує зменшення сукупного попиту на вітчизняні товари і послуги внаслідок імпорту товарів і послуг.

Ефект Храповика - передбачає, що зі зростанням сукупного попиту на горизонтальному відрізкові кривої сукупної пропозиції реальний внутрішній обсяг виробництва збільшиться, а рівень цін залишиться незмінним.

Ефект мультиплікатора – здатність приросту сукупного попиту зумовлювати n-кратний порівняно з ним приріст загальних обсягів виробництва і національного доходу.

Ефект акселератора - акселератор служить кількісним виразом «принципу акселерації», згідно з яким кожен приріст або скорочення доходу, попиту або продукції викликає більший у відносному виразі приріст або скорочення індивідуальних інвестицій. Акселератор характеризує зміни обсягу інвестицій, зумовлених зростанням або падінням споживчих витрат.

Експортна субсидія –форма державного стимулювання експорту за рахунок бюджету. Експортні субсидії дають можливість експортерам реалізовувати товари за кордоном за низькими цінами. Це робить їх продукцію конкурентноздатнішою, збільшує обсяги вивезення. Експортні субсидії практикуються як засіб форсування експорту, досягнення активного торгового балансу.

Експансіоністська грошово-кредитна політика- застосовується з метою подолання спаду виробництва та пожвавлення ділової активності шляхом стимулювання інвестиційних процесів та збільшення платоспроможного попиту на товари і послуги.

Економічне зростання- зміна результатів функціонування економіки в кращу сторону. Збільшення отримання прибутку.

Ефект витіснення – виникає через підвищення ринкових процентних ставок у випадку фінансування бюджетного дефіциту за допомогою випуску державних цінних паперів.

Ефект чистого експорту відбиває вплив зовнішнього сектора економіки на сукупний попит і ВВП. Він проявляється тоді, коли ціни на вітчизняні товари зростають або зменшуються порівняно з цінами на іноземні товари.

Економічні видатки держави - охоплюють державні капітальні вкладення, бюджетні кредити підприємствам, державні субсидії й дотації, операційні витрати (на виробничу інфраструктуру, геологорозвідувальні роботи, роботи щодо землевпорядкування тощо). Вони спрямовуються в галузі економічного комплексу

 

З

Зовнішній сектор – сукупність економічних відносин, які гарантують взаємозв’язки і взаємодію нац.. економік світових господарств.

Закон сея -економічний принцип, що приписується французькому економісту та підприємцю Жану Батисту Сею та який стверджує, що пропозиція (або виробництво) породжує попит на продукти виробництва.

Заоща́дження — грошові вклади фізичних осіб, населення в ощадні банки з метою отримання процентів.

Закон Оукена — емпірично встановлена зворотна залежність між рівнем безробіття й обсягом виробленого ВВП, кількісне значення якої коливається в межах від 2 до 3 %.

Зовнішньоекономічна політика - це політика держави, що проводиться з метою врегулювання платіжного балансу завдяки торговельній політиці, яка здійснюється у двох формах: протекціонізму та лібералізму.

Захисні операції на відкритому ринку- мають на меті нейтралізувати впливи інших чинників, що впливають на грошову масу, таких, як зміни депозитів Державної скарбниці у ФРС або кількості чеків, що перебувають в процесі інкасації.

Зовнішні причини макроекономічних коливань- об'єктивні та суб'єктивні обставини, які викликають періодичну повторюваність економічних явищ і які знаходяться поза економічною системою

Зовнішній державний борг (D*) – це заборгованість держави перед іноземними громадянами, фірмами, урядами та міжнародними фінансовими організаціями.

Зовнішні позики - надходять ззовні від урядів, юридичних і фізичних осіб інших країн, міжнародних організацій і фінансових інституцій.

Зовнішній дефіцит державного бюджету — різниця між зовнішніми видатками та надходженнями від зовнішніх джерел.

Загальний (фактичний) дефіцит - складається під впливом дискреційної бюджетно-податкової політики (структурний дефіцит) і циклічних коливань в економіці (циклічний дефіцит).

К

Кейнсіанство - у економічній теорії 20 століття — одна з чільних макроекономічних шкіл, закладених Джоном Кейнсом. Започаткована працею«Загальна теорія зайнятості, відсотків і грошей

Ключова пара цілей економічної політики -забезпечення необхідних темпів економічного зростання;
забезпечення повної зайнятості населення країни; стабільність рівня цін і стійкість національної валюти; підтримка зовнішньоекономічної рівноваги.

Класичний підхід -?

«Кейнсіанський хрест» — макроекономічна модель, графічне зображення позитивної залежності між сукупними витратами економічних агентів і загальним рівнем цін в економіці.

Концепція взаємоперетворень витрат і доходів - витрати домогосподарств на споживчому ринку перетворюються у доходи підприємств-продавців товарів, які далі перетворюються у їхні витрати на ринку ресурсів, а отже, і в доходи домогосподарств уже як продавців ресурсів.

Коефіцієнт Оукена -показує, на скільки відсотків відхиляється фактичний ВВП від потенційного, якщо безробіття перевищує природний рівень на 1%. Значення цього коефіцієнту оцінюється в межах 2–2,5.

Крива Лоренца - це графічне зображення нерівності розподілу доходів серед населення. Запропонована в 1905 р. американським економістом і статистиком Максом Отто Лоренцом (1876-1959). Крива описує, яку частину сукупного доходу суспільства отримує кожна частка низькодохідних і високоприбуткових домогосподарств.

Квінтильні коефіцієнти-

А) Квінтильний коефіцієнт диференціації доходів населення – співвідношення мінімального рівня доходів серед 20% найбільш забезпеченого населення до максимального рівня доходів серед 20% найменш забезпеченого населення, ранжованого за показником середньодушових еквівалентних доходів.

Б) Квінтильний коефіцієнт фондів – співвідношення сумарних доходів 20% найбільш та 20% найменш забезпеченого населення,ранжованого за показником середньодушових еквівалентних доходів.

Комбіно́ване ми́то — мито, що визначається як поєднання ставок адвалерного та специфічного мита і нараховується по сумі більшої митної вартості.

Квотування (контингентування)зовнішньої торгівлі – це обмеження щодо вартості або кількості, які вводяться на імпорт або експорт певних товарів на певний період. Квоти поділяються: експортні, імпортні, глобальні, індивідуальні.

Компенсаційне мито – різновид митних тарифів, які завдяки підвищеним розмірам забезпечують вирівнювання умов продажу внутрішніх та імпортних товарів компенсацією різниці в цінах і є формою захисту внутрішнього ринку.

Конвертованість валюти - здатність певної валюти до вільного обміну на валюту інших країн або міжнародно визнані платіжні засоби; у світовій практиці розрізняють повну й часткову, зовнішню і внутрішню конвертованість валют.

Кінцеві цілі грошово-кредитної політики- збігається з основоположними цілями макроекономічної політики держави. Тобто, центральний банк, будучи функціональним органом країни з регулювання грошового обігу, прагне досягнення цілей, що їх ставить перед собою уряд.

Криза- завершує попередній періодичний цикл і є початком наступного.

КОЕФІЦІЄНТ ОБСЛУГОВУВАННЯ БОРГУ (DSCR) – відношення чистого доходу від об’єктів комерційної нерухомості за певний проміжок часу до суми вартості обслуговування кредиту за цей же період.

Квазіфіскальний (квазібюджетний) дефіцит державного бюджету — прихований дефіцит бюджету, обумовлений квазіфіскальною діяльністю держави.

Крива Лафера – показує зв’язок між податковими ставками та обсягом податкових надходжень і виявляє таку податкову ставку (від нульової до 100%), при якій податкові надходження досягають максимуму.

X - рівень податкової ставки у відсотках; Y - середньорічний обсяг податкових надходжень у бюджет; Х0 - оптимальна ставка податку, при якій надходження в бюджет досягають максимуму – Y0.

Конверсія боргу(борговий своп), яка може набирати таких форм:

Викуп боргу – надання країні-боржникові можливості викупити власні боргові забов’язання на вторинному ринку боргів.

Капіталізація боргу, тобто обмін зовнішнього боргу на власність (акціонерний капітал) зі знижкою.

Конверсія «борг-борг», тобто заміна існуючих боргових забов’язань новими борговими забов’язаннями.

Капітальзація боргу, тобто обмін зовнішнього боргу на власність (акціонерний капітал) зі знижкою. Капіталізація боргу передбачає надання іноземним банкам можливості обмінювати боргові зобов’язання даної країни на акції її промислових, торговельних та ін. корпорацій.

Кредитна мультиплікація - процес емісії платіж­них засобів у рамках системи комерційних банків.

Комерційні банки — наступний елемент банківської системи, як правило, не є державною власністю.

Комісійні операції комерційних банків пов'язані з наданням послуг, виконанням доручень

клієнтів, посередництвом, за що клієнти мають платити особливу плату - комісійні (плата за консультації, здійснення довгострокових операцій тощо).

Коефіцієнт депонування грошей (cr) характеризує структуру зберігання населенням ліквідних коштів у вигляді їхнього розподілу між готівковими грошима (С) і коштами на поточних (чекових) депозитах (D). Коефіцієнт депонування – це відношення попиту на готівку до депозитів: сr = С/D.

Класична крива сукупної пропозиції - Крива AS у цих умовах вертикальна на рівні випуску при повній зайнятості факторів. Передбачається, що ціни на ресурси змінюються в тій самій пропорції, що й ціни на товари і послуги, тобто економіка при будь-якому рівні цін пропонує той самий обсяг реального ви­пуску. Якщо вся робоча сила цілком зайнята, то обсяги вироб­ництва не можуть бути збільшені понад досягнутий рівень, навіть якщо підвищується рівень цін.

Класична теорія економічної ролі держави - економіка здатна до саморегулювання і повного використання своїх ресурсів, а будь-яке виробництво організовується для того, щоб збільшити споживання і так далі.

Крива IS - відбиває взаємозв'язок між процентною ставкою і рівнем доходу, який виникає при рівновазі на товарному ринку, це графічна інтерпретація залежності міме процентною ставкою і рівнем доходу, яка з'являється в результаті взаємодії функції інвестицій і "кейнсіанського хреста".

Крива LM - відображує рівноважні точки на грошовому ринку, тобто комбінації сукупного обсягу виробництва і процентної ставки, для яких величина попиту на гроші дорівнює величині пропозиції грошей.

 

 

Л

Ліцензування (licensing)зовнішньої торгівлі – регулювання зовнішньоекономічної діяльності шляхом дозволу, який видається державними органами на експорт або імпорт товару в певній кількості за певний проміжок часу. Ліцензії бувають: разові, генеральні, глобальні, автоматичні.

лібералізм — це ідеологія, що є складовою частиною класичного лібералізму. В економічній філософії економічний лібералізм підтримує і пропагує економіку Laissez-faire. Послідовники економічного лібералізму вірять, що політична свобода і соціальна справедливість невіддільні від економічної свободи і використовують філософські аргументи на підтримку економічного лібералізму і вільного ринку. Ідеологія засуджує втручання уряду в вільний ринок і підтримує максимальну свободу торгівлі і конкуренції, на відміну від меркантилізму, кейнсіанства, соціалізму, і фашизму.

Лондонський клуб, офіційно відомий як «Консультативний комітет комерційних банків» — неформальне об'єднання, в яке входить біля 1000 банків-кредиторів. Діє подібно до Паризького клубу кредиторів.

Ліквідність грошових засобів — грошові засоби і цінності (векселі, цінні папери, що є в обігу на біржах), які можуть бути використані для погашення боргів.

 

 

М

Макроекономіка - наука, що вивчає закономірності функціонування національної економіки, тобто функціонування економіки країни в цілому (або її частини, галузі), такі загальні процеси

Макроекономічні агрегати -иди грошей та грошових засобів, які відрізняються один від одного своєю ліквідністю, тобто можливістю швидкого перетворення в готівку, показники структуригрошової маси.

Магічний чотирикутник -Магічний чотирикутник включає, з одного боку, стабільний рівень цін і зовнішньоекономічне рівновагу, з іншого - високий ступінь зайнятості та економічне зростання. Формування цілей вимагає ретельного опрацювання і детальної конкретизації при складанні прогнозів і робочих програм.

Макроекономічний кругообіг - взаємодії макроекономічних суб'єктів між ними форми руются взаємозв'язки, що визначають стійкі закономірності розвитку всієї економі ки

Модель двох секторної економіки – коло обіг відбувається між домогосподарствами, ринком ресурсів, ринком продуктів і фірмами

Модель трьохсекторнох економіки -коло обіг відбувається між домог

Модель чотирьох секторної економіки -

Модель міжгалузевого балансу витрат-випуск - — це економіко-математична структурна модель, яка відображає існуючі функціональні зв'язки між галузями і сферами економіки, а також взаємозв'язок між загальноекономічними пропорціями та пропорціями розвитку окремих галузей.

Мультиплікатор витрат - числовий коефіцієнт, що показує, у скільки разів сума приросту або скорочення запланованих витрат.

Модель “витрати-випуск” - кейнсіанська модель товарного ринку. Визначальним у цій моделі є сукупний попит, який знаходить своє відображення через сукупні витрати, і сукупна пропозиція, яка представлена реальним ВВП. В її основі лежить пряма залежність між ВВП і сукупними витратами, тобто чим більші сукупні витрати, тим більший ВВП.

Модель “вилучення-ін’єкції“ – це модель визначення рівноважного ВВП на умовах тотожності між вилученнями та ін’єкціями в економічному кругообігу. В основі цієї моделі лежить та обставина, що в потоці “доходи-витрати” постійно виникають як вилучення, так і ін’єкції.

Мито — непрямий податок, різновид митних платежів, який накладається на товари, що переміщуються через митний кордон, тобто ввіз/вивіз чи транзит.

Митний тариф - інструмент торгової політики і державного регулювання внутрішнього ринку країни при його взаємодії зі світовим ринком. перелік ставок мита, що застосовуються до товарів, що переміщуються через митний кордон, систематизований відповідно до товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності;

Монетарне правило- в економіці має підтримуватися постійність темпів зростання пропозиції грошей відповідно до темпів зростання реального ВВП

Монетарне резервування- розв'язання макроекономічних довгострокових завдань стабілізації грошового обігу та регулювання обсягів грошової пропозиції (ма­си), тобто як інструмент монетарної політики.

Механізм грошової трансмісії- діє через прийняття підприємницьких рішень щодо інвестиційних витрат, основною ланкою його є вплив процентних ставок на планові інвестиції

Макроекономічний цикл- включає в себе як сферу суспільного виробництва,так і сфери суспільного роз- поділу,обміну і споживання.

Макроекономічні коливання- Зростання і падіння обсягів виробництва, цін, процентних ставок і зайнятості складають діловий цикл, що є характерною рисою ринкової економіки.

Монетизація дефіциту - заходи по покриттю дефіцитів державних бюджетів коштами.

Монетарна політика (грошово-кредитна) — політика держави, через яку уповноважена державою інституція контролює обсяг пропозиції грошей з метою встановлення цінової стабільності, сприяння економічному зростанню, дотриманню рівня безробіття населення на низькому рівні.

Макроекономічні функції держави - – фінансове регулювання (через систему фіскальної політики); – грошово-кредитне регулювання (через регулювання грошової маси і процентної ставки); – цінове регулювання (корекція рівня цін товарного ринку); – структурне регулювання (через зміну галузевої структури економіки і, відповідно, структури попиту і пропозиції на ринку); – соціальне регулювання (соціальний захист населення через державний перерозподіл доходів); – адміністративне регулювання (через застосування неекономічних методів впливу на економічне життя).

Модель Мандела-флемінга - пояснює основні макроекономічні взаємозв’язки у малій відкритій економіці у короткостроковому періоді за умови незмінного рівня цін.

Модель IS-LM - макроекономічна модель, яка описує загальну макроекономічну рівновагу, яка утворюється шляхом комбінації моделей рівноваги на товарному (крива IS) і грошовому (крива LM) ринках.

Мультиплікатор державних видатків - де ∆Y – приріст національного доходу, (mg) – коефіцієнт мультиплікації державних витрат, ∆G – приріст державних витрат.

Мультиплікатор збалансованого бюджету - завжди менший або дорівнює 1, якщо державні витрати та автономні податкові відрахування зростають на одну і ту ж величину, то і рівноважний обсяг виробництва зростає.

 

 

Н

Неолібералізм -варіант ідеології лібералізму. Як термін, вперше використаний 1938 р. французьким економістом Бернаром Лаверне і того ж року запропонований німецьким економістомОлександром Рюстов для протиставлення ідей класичного лібералізму домінуючим, на той час, колективістським та егалітарнимтенденціям в ліберальній ідеології.

Нео консерватизм - заміна реформістської моделі розвитку монетаристською моделлю, орієнтованою на звільнення приватного капіталу від надмірного державного втручання, всебічне стимулювання ринкових відносин, приватного підприємництва.

Нерезидент -це інституційні одиниці, що постійно перебувають за межами даної країни; такими вважаються і філії або дочірні компанії резидентів, якщо вони постійно знаходяться і ведуть свої операції на території іноземної держави.

Націона́льний дохі́д — це сукупність усіх доходів в економіці домашніх господарств і підприємців незалежно від того, де вони використовують ресурси — у своїй країні чи за межами своєї країни.

Номінальні макроекономічні показники – це показник загального обсягу виробництва, який обчислюється в поточних цінах року.

Нецінові фактори сукупного попиту - різноманітні шоки - раптові зміни умов загальної рівноваги на внутрішніх ринках, викликані заходами економічної політики, незалежними діями економічних агентів, зовнішньоекономічними, політичними та природними чинниками, що впливають на обсяги споживання, інвестицій, державних видатків або на обсяг чистого експорту країни.

Нецінові фактори сукупної пропозиції - зміна цін на ресурси (наявність власних ресурсів, ціни на імпортні ресурси, співвідношення на ринку національних та імпортних ресурсів); зміна ефективності виробництва (продуктивності праці); зміна економічних та правових норм (податки з підприємств та субсидії, державне регулювання).

Недохідні фактори споживання і заощадження: багатство, податки, рівень цін, відрахування на

Нетарифні методи регулювання міжнародної торгівлі – це комплекс заходів обмежувально-заборонного характеру, що перешкоджають проникненню іноземних товарів на внутрішні ринки та стимулюють розвиток експортного потенціалу держави як суб’єкта світогосподарських зв’язків.

Норма фактичного резервування депозитів (rr) визначається відношенням загальних резервів комерційних банків до депозитів: rr= ТR/D.

Нестабільність інвестиції- це нестабільне вкладення грошей в розвиток економіки, чи підприємства.

Надлишкові резерви - це резерви, які комерційні банки зберігають у центральному банку на власний розсуд, добровільно, крім обов'язкових резервів.

Неінфляційні джерела фінансового бюджету містять в собі:

 внутрішні та зовнішні позики на фінансових ринках: кредити комерційних банків, іноземних урядів та міжнародних організацій; продаж державних цінних паперів комерційним банкам, фірмам та домогосподарствам;

 трансферти – фінансування у вигляді безоплатної допомоги.

Надходження до державного бюджету - це кошти, що залучаються до складу доходів державного бюджету з метою фінансування запланованих видатків. Надходженнями до бюджету є доходи бюджету та кошти, що залучаються на умовах позик.

Невелика відкрита економіка - це економіка, яка не робить істотного впливу на процеси світового ринку і на рух світової ставки відсотка.

Номінальний обмінний курс - курс між двома валютами, тобто відносна ціна двох валют (пропозиція їхнього обміну однієї на іншу).

О

Операції з продуктами і послугами -виробництво, обмін та використання продуктів і послуг у галузях і секторах економіки. Вони відображають їх походження (виробництво, імпорт) та використання (проміжне і кінцеве споживання, формування основного капіталу, експорт) на протязі року.

Особистий дохід — грошовий дохід працівника, що складається із заробітної плати і додаткових платежів, включаючи дивіденди, відсотки, ренту, премії, трансферти.

економіці.

Операції на відкритому ринку- це купівля центральним банком державних цінних паперів на фінансових ринках і продаж їх комерційним банкам, фірмам та населенню, спрямовані на зміну розміру або структури резервів комерційних банків і, таким чином, на регулювання пропозиції грошей.

Облікова ставка- ціна за рефінансування комерційних банків, яке здійснюється шляхом купівлі векселів Національним банком України до настання строку платежу за ними, й утримується з номінальної суми векселя.

Операційний дефіцит державного бюджету — дефіцит державного бюджету із вирахуванням інфляційної частини відсоткових платежів з обслуговування державного боргу.

Обов’язкові резерви — це певна сума активів, які комерційний банк згідно з чинним законодавством зобов’язаний зберігати в центральному банку.

Обернене котування - це вираження одиниці національної валюти в іноземній.

 

 

П

Парадокс Леонтьева - полягає в тому, що всупереч теорії Хекшера-Оліна, країни, що мають надлишок праці, експортують капіталомістку продукцію, і навпаки.

Платіжний баланс - це підсумковий документ, у якому відображаються всі операції резидентів країни з резидентами інших країн протягом визначеного часу, звичайно календарного року, у формі співвідношення надходжень та платежів.

Податки - це обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до Податкового кодексу.

Податковий мультиплікатор - відношення зміни реального національного доходу до викликав його зміни податків.

Профіцит державного бюджету — це перевищення доходів бюджету над його видатками

Пряме котування - при якому курс одиниці іноземної валюти (базова валюта) виражається в національній валюті (валюта, що котирується)

Публічно правові видатки держави - це врегульована нормами фінансового права система фінансово-правових відносин, які виникають, змінюються або припиняються у зв'язку з використанням фондів коштів держави, місцевого самоврядування для задоволення загальнодержавних і місцевих публічних інтересів.

Подвійний запис – це метод відображення господарський операцій в бухгалтерський документах, за допомогою кредитку одного рахунку, і дебету іншого однієї і тієї ж самої суми

Практична функція макроекономіки - у визначенні мети і напрямів економічного зростання, рекомендацій для економічної поведінки суб'єктів економічної системи, пріоритетів і цілей економічної політики держави;

Проміжний тип грошово кредитної політики- відповідає така модель пропозиції грошей: при зміні попиту на гроші пропозиція грошей змінюється, але в обсязі, недостатньому для підтримки процентних ставок на фіксованому рівні.

Проміжні цілі грош-кред політики- полягають у змінах певних економічних процесів для сприяння досягненню стратегічних цілей.

Підйом- Обсяги виробництва збільшуються до нового максимального рівня, що перевершує передкризовий.

Пожвавлення- спостерігається ріст ділової активності, що супроводжується зростанням промислового виробництва та інвестицій, помітного скорочення безробіття, підвищенням особистих доходів і прибутків корпорацій.

Піднесення- фаза циклу, коли обсяг виробництва перевищує обсяг найбільшого піднесення попереднього циклу і зростає найвищими темпами.

Показники економічного зростання- збільшення реального ВВП або ЧНП або НД в абсолютних вибірниках за деякий період часу; збільшення реального ВВП або ЧНП або НД на душу населення; виробництво основних видів продукції на душу населення;рівень та якість життя населення.

Проміжне споживання — це витрати на товари та послуги (сировину, паливо, електроенергію, поточний ремонт, послуги транспорту тощо), які були використані статистичними одиницями для виробничих потреб.

Проміжний відрізок кривої сукупної пропозиції - проміжний відрізок кривої відображає розширення обсягу сукупної пропозиції під впливом зростання рівня цін до максимально можливого рівня (саме цей відрізок репрезентує дію закону пропозиції). Він показує стан економіки, що виходить з кризи і депресії, нарощує виробництво, збільшуючи при цьому витрати на одиницю продукту, що веде до зростання цін.

Парадокс ощадливості - спроба суспільства більше зберігати обертається таким самим чи меншим обсягом заощаджень.

Природне безробіття - це частка безробітних, яка відповідає доцільному рівню повної зайнятості в економіці, тобто потенційному ВВП. Цей рівень безробіття не пов'язаний з динамікою економічного зростання. Він залежить від природних причин, таких як: плинність кадрів, міграція, демографічних факторів. Вважається, що природній рівень безробіття становить 4-5 % від загальної кількості робочої сили.

Приховане безробіття – це неповна вимушена зайнятість працівників, які стали зайвими з різних організаційно-економічних причин виробництва, але продовжують знаходитися у складі підприємства.

Професійна орієнтація, профорієнтація — заходи, спрямовані на ознайомлення людини з її здібностями й можливостями для того, щоб запропонувати їй вибрати одну з найбільш підходящих для неї професій з врахуванням потреб виробництва. Професійна орієнтація — це наукова дисципліна, яка допомагає людині обрати свою майбутню професію з урахуванням всіх її здібностей, потреб і бажань. Також професійна орієнтація містить технологію розвитку у людини позитивного ставлення до праці.

Перепідготовка кадрів – це отримання іншої спеціальності та професії на основі здобутого раніше освітньо-кваліфікаційного рівня (ОКР) та практичного досвіду, а також одночасне навчання за двома спеціальностями відповідного ОКР в одному або різних навчальних закладах. У межах перепідготовки кадрів в університеті здійснюється навчання громадян, що мають ОКР “ба­калавр”, для набуття ними ОКР “спеціаліст”.

Перекваліфікація кадрів - вид додаткової освіти, що дозволяє працівнику за короткий час получити нову професію на основі тієї, що вже мається.

Протекціоні́зм — економічна політика держави, спрямована на обмеження міжнародної торгівлі. одним із головних аргументів протекціонізму є критика теорії зовнішньої торгівлі з позицій захисту національного добробуту, що випливає безпосередньо з аналізу виграшів і втрат. Вигода від застосування експортного й імпортного мита може бути протиставлена виробничим і споживчим втратам, які виникають від викривлення мотивів поведінки виробників і споживачів.

Повна конвертованість валюти – означає вільний обмін національної на іноземну валюту для всіх категорій власників і при всіх операціях без жодних обмежень; за режиму повної конвертованості всі резиденти і нерезиденти, що володіють певною сумою грошей даної країни, мають можливість без перешкод здійснювати валютні операції за всіма статтями платіжного балансу

Пропозиція грошей – вся сукупність фінансових коштів, що обертаються на ринку.MS = M (H, r, B (i), d (i)), де MS – грошова пропозиція; M– грошовий мультиплікатор; H – гр




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
B 6 . В тре­уголь­ни­ке угол равен 90°, , . Най­ди­те . | Казахстан – арсенал фронта в годы ВОВ

Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 1224. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия