Студопедия — III. Структура
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

III. Структура






II. Завдання

1. Керівництво роботою з економічного планування на підприємстві, спрямованого на організацію раціональної господарської діяльності, виявлення і використання резервів виробництва з метою досягнення найбільшої економічної ефективності.

2. Організація комплексного економічного аналізу діяльності підприємства та участь у розробці заходів щодо прискорення темпів зростання продуктивності праці, ефективного використання виробничих потужностей, матеріальних і трудових ресурсів, підвищенню рентабельності виробництва.

3. Організація та вдосконалення внутрішньозаводського господарського розрахунку.

4. Розробка проектів оптових і роздрібних цін на реалізовану продукцію і затвердження внутрішньозаводських планово-розрахункових цін.

III. Структура

 

1. Структуру і штати відділу затверджує директор підприємства відповідно до типових структурами апарату управління та нормативами чисельності фахівців і службовців з урахуванням обсягів робіт та особливостей виробництва.

2. До складу відділу входять підрозділи техніко-економічного планування, собівартості, цін, економічного аналізу, обліку та статистики, калькуляції, нормативів та ін

3. Розподіл обов'язків між працівниками відділу здійснюється начальником відділу у відповідності з посадовими інструкціями та цим Положенням.

 

IV. Функції

 

1. У галузі планування

1.1. Організація і загальне керівництво розробкою проектів перспективних і поточних планів підприємств відповідно з контрольними цифрами, державними замовленнями, довготривалими економічними нормативами і лімітами, а також прямими замовленнями споживачів та органів матеріально-технічного постачання на продукцію (роботи, послуги):

підготовка пропозицій для затвердження керівництвом підприємства про порядок, строки і учасниках (відділах, службах, цехах) розробки проектів планів;

складання проектів планів підприємства в цілому.

1.2. Планування виробничо-господарської діяльності цехів і служб на основі затвердженого плану підприємства:

доведення річних і квартальних завдань цехам і службам за встановленим переліком показників;

розгляд цехових планів, їх перевірка, внесення необхідних корективів.

1.3. Внесення відповідних коригувань у плани підприємства та окремих підрозділів у разі зміни виробничо-господарської ситуації.

2. В області організації планово-економічної роботи

2.1. Підготовка необхідних матеріалів для розгляду проектів планів, підсумків роботи підприємства і цехів на постійно діючому виробничій нараді та засіданнях техніко-економічної ради підприємства.

2.2. Організація госпрозрахунку на підприємстві:

розробка системи госпрозрахункових показників цехів і служб у відповідності зі специфікою їх роботи;

2.3. Організація роботи з нормування і ціноутворення на підприємстві:

систематизація нормативних витрат на виготовлення продукції; складання нормативних калькуляцій, контроль за внесенням до них усіх поточних змін;

участь у розробці прогресивних планових техніко-економічних норм і нормативів та доведення їх до цехів, відділів і служб підприємства;

2.4. Організація розробки заходів з ефективного використання виробничих потужностей основних і оборотних фондів, матеріальних і трудових ресурсів, щодо використання всіх резервів виробництва.

2.5. Організація розробки заходів щодо виконання і перевиконання встановлених планових завдань.

3. У галузі аналізу та оперативно-статистичного обліку

3.1. Контроль за виконанням цехами і службами підприємства річних, квартальних, місячних, декадних і добових планів і завдань.

3.2. Організація і керівництво роботою з комплексного, економічного аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства.

3.3. Складання спільно з бухгалтерією пояснювальної записки до річного звіту, участь в балансовій комісії за підсумками діяльності підприємства.

3.4. Подання необхідних узагальнюючих матеріалів і довідок за результатами аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства.

3.5. Контроль за правильністю вироблених відповідними службами та цехами підприємства розрахунків економічної ефективності впровадження нової техніки, раціоналізаторських пропозицій та інших організаційно-технічних заходів, спрямованих на підвищення ефективності виробництва, надійності і якості продукції, розвиток спеціалізації і кооперування, механізацію інженерної та управлінської праці.

3.6. Участь в організації постійно діючих комплексних груп контрольно-ревізійної роботи з представників різних підрозділів підприємства.

3.7. Організація статистичної звітності підприємства:

збір необхідних матеріалів, узагальнення, підготовка та подання статистичної звітності в строки та за формами, встановленими Держкомстатом України;

контроль за якістю всієї статистичної звітності на підприємстві;

систематизація статистичних матеріалів та складання довідок по статистичній звітності.

 

V. Взаємодії з іншими структурними підрозділами

 

1. З головною бухгалтерією

Отримує: звіти з випуску продукції (в номенклатурі і грошовій оцінці), відомості про стан незавершеного виробництва; інші дані, необхідні для планування та аналізу; фінансовий план; звіти про виконання фінансового плану; розрахунок амортизаційних відрахувань по цехах і підприємству в цілому, копія завдання цехах і відділам по зниженню запасів оборотних коштів; щоденні відомості щодо виконання плану реалізації цехами (підприємством).

Представляє: план виробництва по номенклатурі на рік, квартал і місяць; планову собівартість фактично випущеної товарної продукції; план виробництва продукції за номенклатурою та обсягом товарної продукції по цехах.

2. З відділом головного конструктора

Отримує: перспективні та поточні плани розвитку і впровадження нової техніки і поліпшення організації виробництва з розрахунками економічної ефективності від впровадження та звіти про їх виконання; висновки про можливість прийняття замовлення на експортні вироби; кошторису витрат на освоєння нових виробництв, на дослідно-конструкторські та науково- дослідні роботи; звіти про виконання завдань по зниженню собівартості продукції; звіти про госпрозрахункової діяльності відділів за встановленими показниками.

Представляє: плани виробництва продукції по номенклатурі (перспективні, річні та квартальні); завдання по зниженню собівартості продукції; терміни випуску нових виробів для складання планів і графіків конструкторської та технічної підготовки виробництва; планові завдання про госпрозрахункової діяльності відділів.

3. З відділом стандартизації та нормалізації

Отримує: розрахунки економічної ефективності від впровадження нових стандартів, нормалей, інструкцій, технічних умов та іншої технічної документації; звіти про виконання робіт з розробки стандартів, нормалей, інструкцій, технічних умов та іншої технічної документації.

Представляє: планове завдання з розробки нових стандартів, нормалей, інструкцій, технічних умов та іншої технічної документації.

4. З відділом технічного навчання

Отримує: план підготовки кадрів робітників і фахівців, кошторису витрат на підготовку кадрів.

5. З бюро раціоналізації та винахідництва

Отримує: відомості про виконання плану з раціоналізації до винахідництва; акти про впроваджені пропозиціях з довідками про досягнутої економії у вартісному вираженні і в кількості; розрахунки техніко-економічної ефективності від впровадження технічних удосконалень, раціоналізаторських пропозицій і винаходів на укладення.

Представляє: завізовані розрахунки техніко-економічної ефективності від впровадження технічних удосконалень, раціоналізаторських пропозицій і винаходів; укладення про економічну доцільність прийняття раціоналізаторських пропозицій і винаходів.

6. З відділом головного технолога та бюро технічної підготовки виробництва

Отримує: проекти перспективних і поточних планів розвитку і впровадження нової техніки і поліпшення організації виробництва і звіти про їх виконання; матеріали та розрахунки для економічного аналізу роботи підприємства; розрахунки потужностей цехів і підприємства в цілому; розрахунки випуску зварних металоконструкцій і норми витрати на одиницю цих виробів; висновки про можливість прийняття замовлення на експорт, звіти про виконання завдань по зниженню собівартості продукції; маршрутно-технологічні карти.

Представляє: затверджені перспективні, річні та квартальні плани виробництва в номенклатурі; терміни випуску нових виробів та модернізації серійних для складання графіків технологічної підготовки виробництва; завдання за сумою економії про виконання плану організаційно-технічних заходів; вказівки, методику та розрахунки з визначення економічної ефективності організаційно- технічних заходів.

7. З відділом головного механіка

Отримує: план ремонту устаткування на квартал, рік і на перспективу; місячні звіти про виконання планово-попереджувального ремонту устаткування; кошторису витрат на ремонт споруд і устаткування та на виконання організаційно-технічних заходів; звіт про виконання завдань по зниженню собівартості товарної продукції.

Представляє: завдання по зниженню собівартості товарної продукції.

8. З бюро матеріального нормування

Отримує: специфіковані норми витрати матеріалів; зведені норми витрат; повідомлення про зміни норм витрати матеріалів.

Представляє: номенклатуру виробів, що підлягають виготовленню.

9. З виробничо-диспетчерським відділом

Отримує: квартальні та місцеві виробничі плани цехів; подекадні графіки виробництва готових виробів з внутрішньозаводського кооперації.

Представляє: план виробництва по номенклатурі; завдання по зниженню собівартості; оптові та роздрібні ціни випускається; наряди на експортну продукцію для узгодження термінів постачання.

10. З відділом збуту

Отримує: звіти про відвантаження готових виробів; річні, квартальні та місячні плани виробництва за обсягом і номенклатурою; щоденні зведення випуску готової продукції.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 275. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия