Студопедия — Розділ І. Загальні характеристики фізичної підготовки футболістів 8-10 років.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розділ І. Загальні характеристики фізичної підготовки футболістів 8-10 років.






ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Кафедра футболу та хокею

 

 

ГРЕЧАНОВ РОМАН ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Особливості методики розвитку спритності у футболістів 8-10 років

 

Кваліфікаційна робота

 

Науковий керівник:

Професор кафедри футболу та хокею

Марченко Валерій Анатолійович

 

 

 

Харків - 2015

 

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………….3

Розділ І. Загальні характеристики фізичної підготовки футболістів 8-10 років……………………………………………………………..……………….7

1.1. Вікові особливості юних футболістів і зміни, що відбуваються в організмі під впливом занять футболом………………………………….….....8

1.2. Особливості методики розвитку спритності у футболістів 8-10 років………………………………………………………………..…………...19

1.3. Загальна характеристика спритності….………………………………….20

1.4. Фактори, що визначають спритність…………………………………..…21

Розділ ІІ. Методи розвитку спритності…………………………………….…22

2.1. Вправи на розвиток спритності, правила їх застосування……………………………………….……………………………32

2.2. Фізичні вправи на удосконалення спритності та покращення результатів «човникового бігу» 4х9 м………………………………………………………34

2.3. Методи вимірювання спритності……………………………………….…35

2.4. Нормативи оцінки спритності 8-10 років за державним тестом……………………………………………………………………………36

Висновки……………………………………………………………………..….38

Список використаних джерел…..………………………………….…………...40

 


ВСТУП

Футбол в даний час являється одним із провідних, видовищних та найпопулярніших видів спорту не тільки в Україні, а і у всьому світі. До нього постійно прикута увага багатьох жителів нашої планети.

Відмінною особливістю сучасного футболу являється підвищена інтенсивність гри, жорстка атлетична боротьба по всьому полю, універсалізація футболістів.

До підвищення рівня майстерності футболістів входить їх кваліфіковане навчання грі та розвиток фізичних якостей (спритності, швидкості, витривалості, сили та гнучкості).

Як підкреслює М.О.Бернштейн, спритність не чисто фізична якість, як сила чи витривалість, вона перекидає місток до справжньої розумової області. Перш за все в спритності є мудрість, вона концентрат життєвого досвіду відносно рухів і дій. [6]

Якість спритності виділяється із інших якостей. Безсумнівно, вона більш різностороння і універсальна ніж всі інші якості. „Спритність – це така валюта, на яку з охотою і в любий час можна розміняти всі інші психофізичні якості. Спритність – козирна масть, яка криє всі інші карти” (Н.А.Бернштейн). [6]

Актуальність теми. Розвиток сучасного футболу пов’язаний з розширенням та удосконаленням методики підготовки спортсменів високої кваліфікації та забезпеченням рівня їх підготовленості у відповідності з вимогами змагальної діяльності.

Етап початкової спортивної підготовки, що збігається в багатьох видах спорту з підлітковим віком, характерний зростанням соціальних вимог до особистості юного спортсмена, ускладненням змісту педагогічного впливу. Тому саме вивчення особливостей розвитку підлітків та розвитку різних фізичних здібностей в цьому віці актуальним.

Футбол - один з тих видів спорту, який вимагає координованого прояву всіх рухових здібностей в постійно змінних ситуаціях. Відомо, що число рухових дій у футболістів велике. Йдеться про складні структури і їх творчі комбінації з виключно великою кількістю варіантів [16].

Е.А.Фурманов, А.С.Захаров, С.П.Малютин вивчали здібності до навчання різним, складним за координацією рухам у дітей підлітків, таким як біг на 27 метрів, ведення м’яча, слаломний біг, обведення кругів, демонстрація здібності переключати та розподіляти увагу. Було встановлено, що у віковому інтервалі 8 – 10 років у хлопчиків іде нерівномірний процес розвитку здібностей до навчання складним руховим діям. Реалізація однієї ж програми привела до різних результатів в окремих вікових групах. Швидкість простого бігу мала найбільший темп приросту (по С.Броді) – 8,3% - у хлопчиків у віці 8 років. Цей же показник у слаломному бігу у них виріс на 8,8% при веденні м’яча – на 15,5%, а при обведенні кругів – на 38,9%.

Цим пояснюється необхідність розвитку спритності як одного з найважливіших аспектів фізичної підготовки у віці 8-10 років. Основна вимога полягає в тому, щоб багато разів пропонувати учневі різні ситуації з різним руховим рішенням, в яких він сам повинен швидко знайти оптимальний вихід. Безумовно, це веде до розширення так званого рухового досвіду. У міру успішного рішення ситуативних задач, слід прагнути до нової, оригінальнішої рухової структури, що виконується в ускладнених ситуаціях, які пред'являються в мінливих умовах, а також обмежених для виконання тимчасових відрізках, а значить необхідно як можна швидше реагувати на різні зміни в процесі гри, що потребують великої спритності в учня [4].

Все це безперервно пропоноване в учбовому процесі, викликає позитивні зрушення функціональних можливостей (як рухової, так і управляючої системи) і, отже, є основною базою розвитку спритності. Враховуючи те, що вимоги до індивідуальних дій, як в обороні, так і в атаці підвищуються (простір, час виконання і протидія суперника), нові схеми і комбінації неодмінно повинні наситити зміст тренувального процесу..
Відомі дослідники як В. Б.Пагієв, В.В. Корольов, Г. М. Римашевський обґрунтували підходи до вимірювання і розвитку швидкості, витривалості і сили. Спритність же залишалася маловивченою, не дивлячись на те, що саме від неї, на думку багатьох фахівців, в значній мірі залежить ефективність ігрових дій футболістів, тобто якість рішення більшості техніко-тактичних завдань гри у футбол..

Мета дослідження – проаналізувати основні напрямки сучасної методики розвитку спритності у вихованні футболістів 8-10 років та методів розвитку спритності у футболістів 8-10 років.

Завдання дослідження:

1. Дати характеристику спритності, як основної якості у підготовці футболістів 8-10 років.

2. Визначити взаємозумовленість розвитку спритності і фізіологічного розвитку дітей 8-10 років.

3. Дати характеристику факторам, що визначають спритність (рухова пам’ять, координація, рівновага, відчуття ритму).

4. Дати характеристику особливостям методики удосконалення спритності юних футболістів.

Об’єкт дослідження – процес розвитку спритності у футболістів 8-10 років.

Предмет дослідження – методика розвитку спритності у футболістів 8-10 років.

Методи дослідження - теоретичний аналіз наукових літературних джерел, узагальнення отриманих даних з практичного досвіду фахівців.

Наукова новизна: узагальнені сучасні дані про основи методики розвитку спритності у футболістів дають можливість вибору найбільш раціонального підходу для розвитку спритності у дітей 8-10 років.

Практичне значення одержаних результатів. Результати роботи можуть бути використані в розробці методики розвитку спритності у юних футболістів у процесі тренування в спортивних та загальноосвітніх школах, а також у підготовці до семінарських та практичних занять, для розробки матеріалів конференцій.

Структура роботи. Курсова робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел. Бібліографія налічує 31 джерело.

 

 

Розділ І. Загальні характеристики фізичної підготовки футболістів 8-10 років.

В даний час не піддається сумніву положення про те, що для досягнення високих спортивних результатів основи рухової діяльності та функціональної підготовки необхідно закласти своєчасно у віці 8-10 років. Тому не випадковий інтерес фахівців різних галузей знань по всебічному дослідженню процесів, що відбуваються в юному організмі. Проведено значну кількість різноманітних досліджень, що дозволяють розглянути анатомо-фізіологічні, біохімічні, психологічні та інші процеси, на основі яких проаналізовано вікові особливості фізичного розвитку дітей та юнаків і, особливості формування рухових навичок у різних видах спорту, в тому числі футболі. У ряді досліджень зі школярами різного віку розглядалися природні темпи фізичного розвитку при вивченні таких рухів як біг, стрибки, метання [11-12].

Оптимальний час, потрібний для удосконалення в дітей реакції на об’єкт, що рухається, становить 15–20 тренувань. За використання спеціальних вправ у процесі фізичної підготовки просторова точність відтворення вправ підвищується протягом 4–5 занять, точність передбачення початку руху протягом 3–4 занять, точність дозування, яке потребують м’язові зусилля, протягом 5–6 занять.

Після цих строків динаміка показників стабілізується.

Для досягнення оптимального ефекту від використаних вправ пропонується така кількість занять: з метою вдосконалення просторової точності рухів і точності прогнозування тимчасових інтервалів руху необхідно – 6–7 занять; з метою розвитку здібностей дозувати відповідні м’язові зусилля – 8–11 занять тренувальних занять.

При виконанні вправ, які сприяють розвитку спритності, доцільно застосовувати методичні прийоми із засобами гімнастики, аеробіки, легкої атлетики, спортивних та рухливих ігор.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1283. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия