Студопедия — Сучасний стан руху капіталу Скандинавських країн
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сучасний стан руху капіталу Скандинавських країн






До скандинавських країн включають країни Північної Європи (Швецію, Фінляндію, Данію, Норвегію й Ісландію). Їх розвиток хара­ктеризується специфічними рисами, завдяки чому з'явилось поняття «скандинавська модель» розвитку. Вона означає сукупність загальних рис економічного, соціального і політичного розвитку країн, а також концепцій і тенденцій суспільного розвитку, включаючи історичні і національно-культурні особливості даного регіону. (Відверто кажучи, слід зазначити, що Фінляндія є північноєвропейською, але не сканди­навською державою, проте у літературі скандинавськими країнами часто називають усі п'ять країн. Має місце також поняття "Фіноскан-дія") [17].

Над формування скандинавської моделі «працюють» багато факто­рів. Це подібні природно-географічні умови, загальні кордони і тра­диційні історичні зв'язки (не говорячи вже про те, що, наприклад, Фінляндія кілька століть входила до складу Швеції, а Норвегія - до складу Данії), мовна, релігійна і культурна близькість. У національ­них традиціях і менталітеті всіх скандинавів, також існує багато спільного і подібного.

До особливостей скандинавської моделі відносяться і багато поза­економічних факторів. Це:

· активна участь соціал-демократів і інших лівих партій в уряді і законодавчих органах влади;

· високий ступінь «юніонізації» (частка членів профспілок серед працюючих у різних галузях у країнах Скандинавії складає 70 – 90/%);

· висока політична та економічна активність жінок;

· особливий екологічний менталітет усіх скандинавів;

· специфічна скандинавська культура праці та етика бізнесу.

Усі країни Північної Європи відносяться до групи так званих ма­лих країн (критерії віднесення до малої країни - це абсолютні обсяги ВВП, промислового виробництва й інші абсолютні показники, а не показники, розраховані на душу населення). На них припадає усього 1 % населення, 3 % ВВП і промислової продукції розвинутих держав. Проте за показникам ВВП і промислового виробництва на душу на­селення (розрахованими по паритетах купівельної спроможності ва­лют) скандинавські країни входять у перші 12 - 15 найбільш високо-розвинутих держав світу, а відповідно до класифікації, запропонова­ної «Програмою розвитку ООН», за показником «індекс людського розвитку», що включає в себе вимірники різних аспектів життя лю­дини (освіта, рівень доходів, грамотність дорослого населення, рівно­правність жінок і ін.) країни Північної Європи займають місця в пер­шій п'ятірці держав світу [12, 17].

Динаміка економічного розвитку у повоєнний період країни Пі­внічної Європи розвивалися динамічно, темпи їхнього економічного росту перевищували середні показники для країн-членів ОЕСР. Проте на початку 90-х рр. почалася глибока економічна криза у Фінляндії і Швеції і спад виробництва в Данії, Норвегії й Ісландії.

Для фінської економіки це було найбільшим потрясінням за останні сто років. У 1990 р. темпи економічного росту уповільни­лися, а в 1991 р. обсяг ВВП упав на 6,5/%. В усіх галузях національної економіки відбулося падіння виробництва, а також платіжного балансу зображено у (табл.1).

Таблиця 1.1

Платіжний баланс Скандинавських країн у 2011-2012рр. в млн. євро

Значення    
Кредит дебіт сальдо кредит дебіт сальдо
Рахунок поточних операцій 189 411 142 488 2 400 163 234 161 349 1 885

Продовження таблиці 1.1

Товари 13 720 19 159 -5 439 9 334 14 063 -4 729
Послуги 51 205 29 793 21 411 41 019 23 855 17 165
Доходи 119 232 131 105 -11 873 108 768 118 960 -10 191
Поточні трансферти 5 254 6 325 -1 071 4 113 4 472 -360

 

Криза початку 90-х рр. виявила «структурну слабість» фінської економіки і термінову необхідність у ній великих структурних змін для адаптації до нових умов і подальшого розвитку національного го­сподарства. До 80-х рр. економічний ріст у Фінляндії базувався в ос­новному на залученні у виробництво усіх нових ресурсів (природних, трудових, капітальних). З 80-х рр. ситуація почала змінюватися. Усе більша увага стала приділятися інтенсивним факторам економічного росту: підвищенню продуктивності праці, фондовіддачі і т. ін. Почав­ся так званий перехідний період від «переважно екстенсивного типу економічного росту» до «переважно інтенсивного» (до якого основні країни-конкуренти Фінляндії почали переходити на 10 - 20 років ра­ніш, ніж вона). Проте структурні зрушення, що відбувалися, у фінсь­кій економіці і підвищення ефективності використання різних вироб­ничих ресурсів у 80-і рр. виявилися недостатніми для збалансованого економічного розвитку.

Могутніми зовнішніми факторами, що вплинули на глибину кризи у Фінляндії, були економічний спад у країн членів ОЕСР (основних торгових партнерах Фінляндії), а також катастрофічно швидке і рі­зке падіння зовнішньоторговельного обороту з колишнім СРСР, а по­тім і з Росією. Падіння ролі СРСР (пізніше СНД) в зовнішній торгівлі Фінляндії від максимальної - у 25 – 27/% у середині 80-х рр. до 4 – 5/% у даний час, тобто в 6 разів, - не могло не позначитися негативно на фінській економіці. Особливо постраждали від відсутності радянсь­ких (а потім російських) замовлень суднобудування, легка та харчова промисловість.

В результаті кризи швидко зростало число банкрутств підприємств. Серйозною соціально-економічною проблемою стало безробіття. Як­що в 1990 р. число безробітних склало 88 тис. чоловік, а рівень без­робіття - 3,4 %, то всього за рік - до 1991 р. - число безробітних скла­ло вже 193 тис. чоловік при рівні безробіття в 7,6/%. Протягом насту­пних років безробіття продовжувало зростати і у 1993 р. вже охоплювало більш 18 % економічно активного населення Фінляндії.

Показники «незатребуваності» робочої сили Фінляндії в 2 - 3 рази перевищують аналогічні показники практично для всіх розвинутих країн (тільки в Іспанії ситуація з зайнятістю є ще гіршою).

За останні роки безробіття у Фінляндії почало скорочуватися, хоча як і раніше залишається на досить високому рівні. Фінські економісти відзначають, що безробіття має яскраво виражений структурний ха­рактер, і не дають оптимістичних прогнозів із приводу швидкого по­ліпшення ситуації на ринку праці.

На початку 90-х рр. у глибокій економічній кризі знаходилася і Швеція. За 1991 - 1993 р. ВВП скоротився на 5 % (скорочення ВВП у Швеції не спостерігалося жодного разу з 30-х рр.). Швидко зростаю­чий дефіцит бюджету склав близько 14 % ВВП. Середній рівень без­робіття в роки кризи зріс до 8 % (у попередній період він складав 1,5 -2/%).

Для Швеції з її «повною зайнятістю» це було досить серйозним ударом. Як і у Фінляндії, усі ці гострі проблеми носили не кон'юнк­турний, а структурний характер. У звіті урядової комісії під керівни­цтвом відомого професора економіки А. Ліндбека вказувалося на причини такої глибокої економічної кризи у Швеції: «Розвиток дер­жави та добробуту у 70-х та 80-х рр. було зв'язано з ростом держав­них витрат і ослабленням економічних стимулів. Аналогічне поло­ження склалося і в області заробітної плати. Вимога її підвищення слабко сполучалося із суспільно економічними можливостями: за­мість заохочення ефективності переважали аспекти розподілу».

Тривалий підйом у шведській економіці в 80-і рр. приховував бага­то структурних проблеми. Насамперед, це величезний дефіцит держ­бюджету, що почав рости ще в 70-і рр. у зв'язку зі швидким розши­ренням державного сектора. Разом з дефіцитом держбюджету збіль­шувався державний борг. Було порушено оптимальне співвідношення між державним і приватним сектором. Розширення державного сек­тора вимагало підвищення рівня оподатковування (і без того найви­щого у світі), що послабляло і стимули до праці найманої робочої си­ли, і стимули до підприємництва. Усе більша частка шведів залежала від стягнутих у бюджет податків (усі службовців державного сектора, різні категорії учнів, пенсіонери, безробітні і багато інших груп гро­мадян, що одержують різні допомоги і дотації).

Збільшення заробітної плати перевищувало ріст продуктивності праці, росли витрати виробництва, погіршувалася конкурентноздат­ність продукції і, відповідно, падав експорт. Банківська криза і не­стійкість національної валюти поглибили економічну кризу.

Для подолання кризових явищ в економіці Швеції і Фінляндії були знижені податки і соціальні трансферти.

У Норвегії, Данії, Ісландії з кінця 80-х рр. почалося уповільнення темпів економічного росту, а на початку 90-х рр. кризові явища про­довжували стрімко наростати. Спостерігалося падіння виробництва в окремих галузях промисловості, знижувалися валові капіталовкла­дення, росло безробіття. Проте сформована соціально-економічна си­туація в цих країнах докорінно відрізнялася від найглибших криз на­ціональних господарств у Швеції і Фінляндії.

Кризові явища в економіці скандинавських країн деякі фахівці вважають проявом кризи безпосередньо «скандинавської моделі», проте збереження ідей побудови «держави загального добробуту» спростовує дану точку зору, хоча, безумовно, деякі міри державної і соціальної політики вимагають серйозного корегування, оскільки пе­ретворилися в гальмо подальшого ефективного розвитку цих країн.

В другій половині 90-х рр. усі скандинавські країни мали відносно сприятливі тренди в загальногосподарській кон'юнктурі [5, 12].

Галузева структура економіки і фактори економічного розвит­ку. Галузева структура національного господарства скандинавських країн цілком відповідає сучасній структурі економіки інших високо-розвинених країн (частка сільського господарства і видобувної про­мисловості у ВВП складає від 2 до 4\% (тільки в Ісландії вона дорів­нює приблизно 9\% через інтенсивний розвиток рибальства); обробної промисловості і будівництва - 25-30\%, сфери послуг - 65-75/%). Та­ким чином, у структурі ВВП усіх скандинавських країн за останні де­сятиліття відбувалися зрушення, аналогічні структурним змінам у світовому господарстві, а саме: ріст частки сфери послуг, падіння ча­стки сільського господарства, що зростає значення новітніх наукомістких галузей.

У національних господарствах скандинавських країн провідними є два великих комплекси галузей: лісова промисловість, що включає в себе деревообробку і целюлозно-паперове виробництво, і так назива­на металопромисловість, що поєднує металургію, металообробку і всі галузі машинобудування, серед яких виділяються автомобілебуду­вання, суднобудування, виробництво устаткування для всього ком­плексу галузей лісової і харчової промисловості, виробництво засобів зв'язку, електротехнічного й електронного устаткування. Крім того, у Норвегії найважливішим галузевим комплексом є нафто- та газови-добуток. Нафтопереробка і хімічна промисловість розвиваються там на основі власної сировини, а в інших державах регіону - імпортова­ного. Харчова промисловість досягла особливо високого рівня розви­тку в Данії.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 699. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия