Студопедия — Зовнішня торгівля Скандинавських країн
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зовнішня торгівля Скандинавських країн






 

Наявність деяких видів природних ресурсів і особливості географі­чного положення зіграли важливу роль в економічному розвитку і міжнародній спеціалізації скандинавських країн.

Вихід до морів усіх скандинавських держав визначив розвиток у них судноплавства, рибальства і суднобудування, а місце розташу­вання на перехресті торгових шляхів обумовило активну участь у міжнародній торгівлі. Одним з основних природних багатств регіону є «зелене золото» - ліс, у тому числі високоякісний хвойний. Швеція, Фінляндія і Норвегія входять до числа провідних світових експорте­рів деревини і продукції з неї. Особливі кліматичні умови визначили розвиток у всіх скандинавських країнах (особливо в Данії) м'ясо-молочного напрямку в сільському господарстві.

Родовищами залізної руди найбільш багата Швеція (за запасами залізної руди і її видобутку вона займає друге місце в Західній Євро­пі). У більшості країн регіону є ресурси кольорових металів. Напри­клад, у Норвегії знаходиться одне з найбільших у світі родовище ти­танових і молібденових руд, Фінляндія лідирує в Західній Європі по запасах і видобутку мідної руди і цинку, а по запасах і видобутку хрому займає третє-четверте місце у світі, Швеція знаходиться на другому-третьому місці у Західній Європі по видобутку міді, свинцю і цинку. Крім того, у Швеції, Норвегії і Фінляндії знайдені родовища урану. У цих трьох країнах знаходяться також значні запаси нікелю, ванадію, кобальту, срібла, золота та інших кольорових металів.

З неметалічних корисних копалин Фінляндія має велику кількість різних будівельних і виробних матеріалів, азбесту, графіту, Норвегія - граніту, сланцю, мармуру. У Данії знаходяться великі запаси вапня­ку, глини і граніту, тоді як родовища всіх інших корисних копалин у цій країні (так само, як і в Ісландії) практично не зустрічаються.

Країни Північної Європи мають досить різний ступінь забезпече­ності енергосировиною. Так, наприклад, Швеція і Фінляндія позбав­лені нафти і газу (Фінляндія, крім того, не має кам'яного вугілля, хоча має значні запаси торфу). Норвегія ж багата як нафтою так і газом. Це родовища у Північному морі. Крім цього країна багата гідроенергоре­сурсами. Правда, Швеція і Фінляндія у свій час активно розвивали атомну енергетику, але зараз гостро коштує питання про закриття АЗС у зв'язку з потенційною небезпекою розвитку цього напрямку в енергетиці.

Трудові ресурси країн Північної Європи традиційно відрізняються високою якістю, тобто високим рівнем освіти і професійно-кваліфікаційної підготовки. Відповідно, вартість робочої сили в Ска­ндинавії досить висока. На це впливають також несприятливі демо­графічні тенденції в більшості держав регіону. До них відносяться низькі темпи природного приросту (в окремі роки у Швеції й у Данії навіть негативні) і висока частка старших вікових груп (так назване «старіння» населення, яке не характерне лише для Фінляндії). Це звужує базу пропозиції робочої сили в скандинавських країнах. З ін­шого боку, у регіоні відзначається висока трудова активність жінок, частка яких особливо значна серед працівників розумової праці. Ясне розуміння і на підприємницькому, і на державному рівні важливості «людського фактора» як найголовнішої умови для динамічного соці­ально-економічного розвитку та ефективного функціонування компа­ній є характерною рисою скандинавської моделі, а також географічний розподіл зовнішньої торгівлі Скандинавських країн зображені у (табл.2).

Таблиця 1.2

Географічний розподіл зовнішньої торгівлі Скандинавських країн у 2009-2012рр. (млн. дол. США).

Країни        
ЕС 20613,5 24157,1 26455,4 25198,2
Інші країни Европи 641,8 1051,8 1198,8 903,5
Америка 854,4 851,2 1515,3 2123,6
Азія 768,8 1000,1 1087,7 1251,1

 

Одним з основних факторів, що сприяли динамічному економічно­му зростанню скандинавських країн, стали їх природні ресурси: наф­тові (Норвегія), лісові, руди кольорових металів (Фінляндія), високо­якісні залізні руди (Швеція), а також інвестиційний фактор. Норма накопичення (тобто відношення валових інвестицій в основні фонди до вартості ВВП) у них досить висока, особливо в Норвегії і Фінлян­дії - 25 - 30\%. За цим показником протягом усього післявоєнного пе­ріоду Норвегія і Фінляндія поряд з Японією поділяли перші, другі і треті місця серед усіх розвинутих країн світу. Акцент на інвестицій­ний фактор став найважливішою складовою частиною державної стратегії економічного росту у цих країнах. Тому не випадково про­тягом того ж періоду саме Норвегія і Фінляндія (поряд з Японією) лі­дирували за темпами економічного росту серед високорозвинених країн і за відносно короткий час помітно підвищили рівень свого нау­ково-технічного та економічного розвитку.

В економічному розвитку малих країн Північної Європи надто зна­чна роль фактора науково-технічного прогресу. Частка витрат на НДДКР у ВВП постійно росте. Нині вона складає у Швеції та Норве­гії - 3,3/%, у Фінляндії - 2,4, у Данії - 1,8, в Ісландії - 1,4. Для порів­няння приведемо відповідні дані ОЕСР по найбільш розвитих країнах світу: Японія - 2,9/%, Швейцарія - 2,7, США - 2,5, Франція - 2,4, Ні­меччина - 2,3. Таким чином, Швеція і Норвегія за останні роки пере­творилася у світового лідера по частці витрат на НДДКР у ВВП, обі­гнавши і США, і Японію, а Фінляндія (разом із Францією) вийшла за цим показником на п'яте місце у світі.

Для збереження своїх позицій на світових ринках мала країна по­винна постійно здійснювати нововведення для підтримки конкурент-ноздатності своїх товарів і послуг. Частка держави у фінансуванні НДДКР у різних країнах Північної Європи досить висока і складає 40 – 50/%, що пояснюється прагненням держави допомогти своїм компа­ніям не відстати від фірм інших країн в інноваційній сфері. У Скан­динавії розвиваються переважно прикладні, а не фундаментальні до­слідження. За окремими напрямками НТП країни Північної Європи лідирують серед усіх високорозвинених країн.

Наприклад, Швеція займає перше місце у світі за чисельністю ро­ботів на одного зайнятого (і друге місце після Японії за абсолютною кількістю роботів, обігнавши США); Фінляндія - перше місце у світі по будівництву атомних криголамів, а фінська багатопрофільна фірма «Нокіа» поділяє перше-третє місця з американською компанією «Мо­торола» і шведською фірмою «Еріксон» по виробництву мобільних телефонів. Норвегія є лідером у розробці нафтовидобувного і нафто­переробного устаткування нового покоління (після відкриття у Півні­чному і Норвезькому морях родовищ нафти і газу), Данія має світові досягнення у виробництві устаткування для харчової промисловості

[5, 12].

Розвиток підприємництва і форми господарської діяльності. У порівнянні з країнами «традиційного капіталізму» (Великобританією, Францією, Німеччиною та ін.) держави скандинавського регіону піз­ніше вступили на шлях розвитку ринкових відносин. Компанії малих країн Північної Європи за масштабами своєї діяльності в цілому по­ступаються фірмам більш великих розвинутих країн. Проте серед них є кілька компаній, що входять до першої сотні 500 найбільших євро­пейських фірм. Серед них, у свою чергу, виділяються загальновизнані лідери, що займають місця серед двадцяти провідних європейських фірм: «Еріксон Л.М.» (Швеція) і «Нокіа» (Фінляндія).

Відмінною рисою скандинавських країн є досить висока ступінь монополізації економіки: іноді 1 - 2 - 3 компанії можуть панувати в окремій галузі національного господарства. За ступенем монополіза­ції малі країни Північної Європи обганяють великі розвинуті. Причо­му це стосується не тільки промислового, а і банківського капіталу.

Наприклад, у Швеції 80 % усіх банківських активів зосереджені в руках «великої четвірки» банків, у Норвегії-«великої трійки», а у Фінляндії - всього в одному банку «Меріта», утвореному у 1996 р. від злиття двох найбільших фінських банків.

Причини високого ступеня монополізації економіки полягають, по-перше, у тому, що в умовах менш ємного внутрішнього ринку малих країн монополізувати виробництво того чи іншого товару чи послуги порівняно легше, тому що конкуренція істотно утруднена; по-друге, необхідність виходу на зовнішні ринки визначає формування таких транснаціональних компаній малих країн, які б могли бути порівнян­ні за розмірами капіталу з фірмами провідних країн і, відповідно, конкурувати з ними на рівних. Тому найбільш могутні компанії в ма­лих країнах зосереджені саме в експортноорієнтованих галузях. У га­лузях, «працюючих» на внутрішній ринок, ступінь монополізації на­багато менша. В даний час найбільшими компаніями країн Північної Європи є наступні фірми:

у Швеції - «Вольво» (автомобільна промисловість), «Еріксон Л.М.», «АББ Асеа Браун Бовери» і «Електролюкс» (електротехніка й електроніка), „Сандвіч" (металургія), «Стура» і «Свенська Целюлоза» (деревообробка), «СКФ» (машинобудування);

у Норвегії - «Ношк Гідро» (багатогалузева), «Статойл» (нафтови­добуток), «Елкем» (металургія), «Квернер» (машинобудування);

у Фінляндії - «Нокіа» і «Репола» (багатогалузеві), «Кумене» (де­ревообробка і целюлозно-паперова промисловість), «Оутокумпу» (кольорова металургія), «Знсо-Гутцейт» (целюлозно-паперова про­мисловість), «Раума» і «Валмет» (машинобудування);

у Данії - «Карлсберг» і «Даниско» (харчова), «Данфос» (машино­будування).

У банківському секторі країн Північної Європи лідирують шведсь­кі банки «Свенська хандельсбанкен» і «Скандинавська еншильда ба-нкен», норвезький «Ден норске банк», датський «Ден Данске Банк» і фінський «Мерита». Як правило, кожен великий банк у регіоні є яд­ром якої-небудь фінансової групи сімейного характеру. Широко ві­домі такі сімейства, як наприклад, Валенберги в Швеції або Альстре-ми у Фінляндії.

У підприємницькій структурі скандинавських країн велике місце займає малий і середній бізнес. Малими фірмами в Скандинавії вва­жаються компанії з числом зайнятих менш 100 чоловік, середніми -від 100 до 499, великими - понад 500. Частка малих фірм у загально­му їхньому числі складає близько 95/%, на великі припадає менш 1%. Питома вага малих і середніх фірм в обороті складає 30 – 35%, у до­даній вартості - близько 40-45%, а за чисельністю зайнятих – більш 50 %.

Таким чином, макроекономічна роль підприємств малого і серед­нього бізнесу очевидна, особливо з погляду підтримки зайнятості. Тоді як у великих компаніях часто відбувається так звана «раціоналі­зація виробництва», що супроводжується звільненням робітників і фахівців. Малі і середні фірми залучають трудові ресурси, що вивіль­няються.

Особливо важливо, що такі підприємства в окремі періоди часу не тільки «компенсують» зниження зайнятості у великих компаніях, але і створюють додаткові робочі місця. Підтримуючи зайнятість, малий і середній бізнес тим самим виконує найважливіші соціальні задачі -створення більш стабільної соціальної обстановки і формування «се­редніх шарів» населення.

Особливістю країн Північної Європи є те, що малі і середні фірми у своїй переважній більшості функціонують у сфері послуг, оскільки, як вже відзначалося, промисловість цих країн украй монополізована і великі компанії практично не залишають шансів на ефективне функ­ціонування в цьому секторі економіки. Малі і середні підприємства є найбільш мобільним елементом підприємницької структури. У кри­зові періоди число фірм, що розорилися серед них, перевищує число створених, у роки сприятливої господарської кон'юнктури.

Малий і середній бізнес у Скандинавії активно підтримується дер­жавою за допомогою спеціально розроблених цільових програм, що містять у собі податкові, кредитно-фінансові й інші міри, спрямовані на створення більш сприятливих умов для діяльності малих і середніх підприємств.

Серед особливостей підприємницької структури економіки в скан­динавських країнах треба відзначити досить сильні позиції коопера­тивного сектора. Кооперативні об'єднання охоплюють сільське гос­подарство, торгівлю, житлове будівництво і багато інших галузей го­сподарства. Багато кооперативних об'єднань (наприклад, «Ека» і «Валіо» у Фінляндії) є досить великими за масштабами своєї діяльно­сті і входять до списку провідних компаній своїх країн [12, 14].







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 968. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия