Студопедия — Дезінсекція — комплекс заходів з боротьби з шкідливими кома­хами та кліщами. Знищення кліщів називають також дезакариза-ціею.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дезінсекція — комплекс заходів з боротьби з шкідливими кома­хами та кліщами. Знищення кліщів називають також дезакариза-ціею.






Дезінфекція — знищення збудників інфекційних хвороб у нав­колишньому середовищі.

Детоксикація пестицидних засобів — перетворення препа­рату на інші хімічні сполуки, не токсичні для шкідливого організму або теплокровних тварин.

Дисперсність — ступінь подрібнення на окремі часточки твер­дих і рідких речовин.


Діюча речовина (д.р.), або активний інгредієнт, — речови­на, що має пестицидну дію на живі організми, на основі якої виго­товляють різні препаративні форми пестицидів. Діюча речовина визначається сумою всіх інгредієнтів суміші, які мають пестицид-ний ефект.

Доза пестицидних препаратів — кількість препарату в оди­ницях маси на одиницю поверхні, об'єму або маси дослідного об'єкта.

Доза смертельна (летальна) — кількість речовини, яка спричинює загибель при введенні в організм.

Доза токсична — кількість речовини, дія якої на організм спричинює токсикацію без смертельного кінця.

Допустимий залишок діючої речовини пестицидів — мак­симально допустима органами охорони здоров'я кількість діючої ре­човини пестициду і його біологічно активних метаболітів у продо­вольчих продуктах споживання або подальшої переробки.

Економічна ефективність захисту рослин від шкідливих організмів — оцінюється в грошовому вимірі порівнянням вартості урожаю, зібраного з одиниці площі, де проводили захисні заходи, з вартістю урожаю, зібраного з контрольної ділянки.

Ентомофаг — організм, що живиться комахами.

Емульсія — механічна суміш рідин різної густини і в'язкості, робоча рідина, насичена рідкими частинками (краплинками) пес­тициду розміром 2 — 3 мкм. Якість рідких робочих сумішей визнача­ється їх сталістю, здатністю добре змочувати оброблювану поверхню об'єкта, прилипати і утримуватися на ньому тривалий час.

Ефект адитивний — відсутність взаємодії при сумісному за­стосуванні двох різних фітофармакологічних препаратів, сумарний вияв факторів, що діють одночасно.

Завчасне протруювання — протруювання насіннєвого або са­дивного матеріалу за два і більше місяців до сівби.

Залишкова післядія пестициду — вплив препарату, що ви­користовувався в попередні роки, на стан культурних рослин, ґрун­ту в наступні роки.

Залишкові кількості — вміст діючої речовини фітофармако­логічних препаратів і агрохімікатів, їхніх похідних і продуктів пе­ретворення (метаболітів) у живих системах і навколишньому сере­довищі.

Застосування аерозолів — уведення фітофармакологічних препаратів у високодисперсному твердому або рідкому стані у вигля­ді диму чи туману в середовище, заселене шкідливими організмами.

Змочуваний порошок — порошкоподібний препарат, що міс­тить діючу речовину і поверхнево-активний наповнювач, який при розбавлянні у воді утворює стійку суспензію.

GD


Інсектоакарицид фумігантної дії — пестицид, іц0 спричи­нює отруєння шкідливих комах і кліщів унаслідок проникнення в маро- або газоподібному стані через органи дихання.

Кишковий інсектицид — інсектицид, що призводить до заги­белі комах унаслідок надходження в їхній організм разом з їжею

Коефіцієнт кумуляції пестицидних речовин — відношення сумарної середньолетальної дози препарату при багаторазовому вве­денні в організм до середньолетальної дози разового застосування.

Колоїдні розчини — дисперсні системи з розміром часточок від 100 до 1 мкм.

Комбінований пестицидний препарат — препарат, який складається із суміші діючих речовин різного призначення вплив яких поширюється на значну кількість шкідливих організмів.

Контактний гербіцид — препарат з токсичною дієвд в місцях безпосереднього контакту робочої рідини з рослиною.

Контактний інсектицид — інсектицид, що призводить до і.ігибелі комах при безпосередньому контакті з ними внаслідок проникнення через зовнішні покриви.

Контактний фунгіцид — фунгіцид, що призводить д0 загибе­лі збудників грибних хвороб при безпосередньому контакті з ними.

Концентрат емульсії — рідкий або пастоподібний фітофар-макологічний засіб, що містить діючу речовину, розчинник, емуль­гатор і змивач.

Концентрація — кількість речовини (д.р. або препарату), яка міститься в одиниці маси або об'єму суміші, виражена у відсотках (%).

Метаболізм, пестицидів — перетворення інгредієнтів, які нходять до складу препарату, в живих організмах і навколишньому середовищі під впливом біотичних і абіотичних факторів.

Метод захисту — метод знищення шкідливих організмів.

Механізм пестицидної дії — сукупність і послідовність фізіо-лого-біохімічних та інших процесів на молекулярному, субклітин­ному і клітинному рівнях, які спричинюють порушення нормальної життєдіяльності організму і його відмирання. Для правильного ро­зуміння механізму дії пестицидів необхідно знати комплекс факто­рів біотичного і абіотичного характеру, визначальними серед яких є проникнення препаратів в організм людини, тварин і рослин, взає­модія з їх ключовими ферментами, вплив на метаболізм тощо.

Мокре протруювання — протруювання насіннєвого або садив­ного матеріалу шляхом занурення його в розчин, суспензію або емульсію препарату.

Мутаген — фактор (речовина, агент), спроможний спричинити в організмі зміни спадкових властивостей.

Назва пестициду — ідентифікує його хімічні компоненти і структуру. Така назва наводиться у списку інгредієнтів (складові

С


частини) на етикетці. Наприклад, хімічна назва діазинону така: 0,0-діетил-0-(2-ізопропіл-4-метил-6-піримідил)тіофосфат. Оскільки хімічна назва пестицидів складна, багатьом з них дається більш коротка проста торгова назва.

Наповнювачі — пасивні інгредієнти, недієві компоненти пре­паративної форми пестициду. Використовуються з метою розбав­ляння діючої речовини, підвищення пестицидної дії, безпеки їх ви­користання, поліпшення придатності для вимірювання норм витра­ти, а також для зручності транспортування, зберігання, застосуван­ня і зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

Норма витрати препарату — для пестицидів кількість пре­парату (кг, л, г, м3) на одиницю вимірювання (га, м2, кг, т). При за­стосуванні робочих сумішей для обприскування визначається норма витрати води та їх концентрація.

Обприскування викорінююче — застосування пестицидів для боротьби із зимуючими стадіями збудників деяких хвороб та шкід­ників плодових, ягідних культур і виноградної лози. Проводиться восени чи рано навесні (за відсутності сокоруху).

Отрути — речовини, які, потрапивши в організм різними шля­хами в незначних кількостях, вступають у взаємодію з життєво важ­ливими структурами організму і спричинюють порушення його життєвих функцій, що призводить до виникнення хворобливого

стану (отруєння).

Паспортизація об'єкта — документальне засвідчення наяв­ності належних умов для зберігання фітофармакологічних засобів

та роботи з ними.

Персистентність пестицидних речовин — хімічна стій­кість пестицидів у навколишньому середовищі.

Пестициди — загальноприйнята у світовій практиці збірна на­зва хімічних засобів захисту рослин від шкідників, збудників хво­роб, бур'янів.

Післядія пестицидів — пригнічення або активізація життєді­яльності поколінь шкідливого організму протягом кількох генера­цій під впливом сублетального їх отруєння.

Порогова доза (концентрація) — мінімальна кількість речо­вини в міліграмах на 1 кг живої маси організму або на 1 л повітря (для газоотруйних речовин), яка спричинює початкові ознаки отру­єння.

Препаративна форма пестицидів — склад і співвідношення діючої і допоміжної речовин препарату зі сталими фізико-хімічними властивостями.

Протруйник — препарат для обробки насіннєвого або садивно­го матеріалу сільськогосподарських культур з метою знищення шкід­ливих організмів.

| 40 |


Протруювання зі зволоженням — протруювання насіннєвого або садивного матеріалу препаратом з додаванням відповідної кі­лькості води.

Протруювання змочуванням — протруювання насіннєвого ибо садивного матеріалу із застосуванням рідких протруйників у кількості не більш ніж 1 дм3 на 100 кг насіння з наступним просу­шуванням.

Регламенти застосування пестицидів — сукупність вимог щодо їх застосування.

Регулятори росту і розвитку комах — загальний клас при­родних і синтетичних сполук, які беруть участь у регулюванні росту і метаморфозу у комах (ювеноїди, інгібітори ювенільних гормонів їм ін.).

Регулятори росту рослин — природні або синтетичні сполу­ки, які змінюють швидкість і напрямок окремих процесів онтогенезу рослин (проростання насіння, коренеутворення, закладання гене­ративних органів, достигання тощо).

Реєстраційний номер пестициду надається йому при реєстра­ції Укрдержхімкомісією.

Резистентність — стійкість організму до впливу різних фак­торів, у тому числі хімічних сполук і біологічних агентів.

Репелент — хімічна сполука, що використовується переважно для відлякування комах та інших тварин, які шкодять людині, свійським тваринам або корисним рослинам.

Ретарданти — речовини, які знижують ріст рослин, що при­зводить до вкорочення стебел та пагонів.

Робоча суміш для обприскування — дисперсна система, яка ■-владається здебільшого із трьох компонентів: розчинника (диспер­сійне середовище, частіше вода, інколи масло); тонкоподрібнених Часточок пестициду, які перебувають у завислому стані в основному середовищі (дисперсна фаза); допоміжних речовин — інгредієнтів, пні сприяють поліпшенню якості робочої суміші.

Родентицид — хімічна сполука для боротьби з гризунами.

Розчин — рідина, в якій тверда речовина розчиняється повніс­тю. Розчинами є молекулярно-йонні системи з розміром частинок І мкм, за якого нівелюється різниця між дисперсною фазою і ди­сперсійним середовищем.

Рядкове застосування пестицидів — обприскування просап­них культур, за якого робочий розчин розподіляється безпосередньо на рослини в рядках.

Санітарія — застосування на практиці гігієнічних заходів, які спрямовані на поліпшення стану здоров'я населення, запобігання виникненню захворювань.

Середня смертельна (СД), або летальна (ЛД), доза — доза, яка спричинює загибель половини дослідних тварин.


Синергізм — підвищення рівня токсичності суміші препаратів порівняно з токсичністю її окремих компонентів.

Системний гербіцид — гербіцид, здатний проникати в росли­ни і спричинювати їх відмирання.

Системний інсектицид — інсектицид, здатний проникати в рослини, рухатись у їхніх тканинах і спричинювати загибель комах.

Системний фунгіцид — фунгіцид, який проникає в рослин­ний організм, поширюється по судинній системі і захищає його про­тягом певного періоду від хвороб, що спричинюються грибами.

Спрямоване застосування гербіциду — обприскування гер­біцидами вегетуючих бур'янів за умови виключення безпосередньо­го потрапляння робочої рідини на культурні рослини.

Стерилянти — хімічні сполуки, які при введенні в організм позбавляють його здатності до розмноження.

Стимулятори росту рослин — речовини, здатні в дуже ма­лих концентраціях значно прискорювати ріст рослин, у вищих дозах виявляють пригнічувальну дію. Поділяються на штучні та природ­ні.

Стійкість індивідуальна — стійкість шкідливого організму

до однієї окремо взятої хімічної сполуки.

Стійкість групова — стійкість шкідливого організму до двох або кількох речовин, подібних за хімічним складом, механізмом дії, які належать до однієї хімічної групи.

Стійкість перехресна — стійкість до однієї або кількох речо­вин різних груп як за хімічним складом, так і за механізмом дії, що виникає після використання одного препарату.

Стійкість пестицидної речовини у довкіллі — здатність препарату відповідний час зберігати свої властивості залежно від впливу на нього зовнішніх факторів навколишнього середовища.

Стійкість специфічна (набута) — властивість шкідливого організму виживати та розмножуватись за наявності хімічної спо­луки, яка раніше пригнічувала його розвиток.

Стійкість шкідливого організму до пестицидів (рези­стентність) — біологічна властивість шкідливого організму про­тистояти токсичній дії пестицидів.

Сублетальна доза пестицидної речовини — доза препарату, яка при одноразовому введенні спричинює порушення функції ор­ганізму без смертельних наслідків.

Суспензія — механічна суміш змочуваного порошку і рідини, в якій препарат не розчиняється, а перебуває у завислому стані. Рі­дина, яка містить тверді часточки розміром від 1 до 65 мкм.

Токсичність — здатність хімічних сполук у певних дозах вияв­ляти негативну дію на життєдіяльність організму людини, тварин, рослин, у зв'язку з чим виникає отруєння з летальним ефектом.


Токсичність пестицидних речовин — властивість препарату у певних кількостях порушувати нормальну життєдіяльність шкід­ливого організму і спричинювати його загибель.

Тривалість пестицидної дії препаратів — інтервал часу після застосування препарату, протягом якого він зберігає дію на шкідливий організм.

Утримуваність пестицидних препаратів — властивість препаратів зберігатися на оброблюваній поверхні об'єкта, що підля­гає захисту від шкідливого організму.

Фунгістатичний засіб — хімічна речовина, здатна гальмува­ти ріст грибів.

Циркуляція пестицидних речовин у довкіллі — переміщен­ня їх у навколишньому середовищі під впливом фізичних і біологі­чних факторів із місць первинного застосування в інші ареали.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 584. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия