Студопедия — Відповіді.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Відповіді.






                     
Б Г Б В, Г Б В А Б, В А А Б, Г

Тема 4. Сукупний попит та сукупна пропозиція

1. Методичні поради до вивчення теми

З даної теми передбачається вивчення таких питань:

- економічний кругообіг в умовах чистого ринку;

- сукупний попит;

- сукупна пропозиція;

- сукупний попит — сукупна пропозиція як модель економічної рівноваги.

Для самостійного вивчення теми рекомендується література: 8,
с. 264 — 274; 15, с. 98 — 123; 17, с. 181 — 199.

Мета теми — дати студентам знання про економічний кругообіг в умовах чистого ринку, основні категорії товарного ринку та базову модель економічної рівноваги.

Вихідною моделлю рівноваги на товарному ринку є модель економічного кругообігу [15, с. 101], в якій товарний ринок відображається як структуризована система, де домогосподарства і підприємства взаємодіють через ринок ресурсів і ринок продуктів.

Зазначена модель на цьому етапі вивчення дисципліни розглядається на умовах чистого ринку, тобто без участі держави. В умовах чистого ринку взаємодіють лише домогосподарства і підприємства. На ринку ресурсів домогосподарства є продавцями, а підприємства — покупцями. На ринку продуктів усе навпаки: підприємства є продавцями споживчих товарів та послуг, а домогосподарства — їх покупцями. Під час продажу своїх товарів суб’єкти ринкових відносин отримують доходи, при купівлі їх — несуть відповідні видатки.

Але слід брати до уваги, що товарний ринок не охоплює всіх ринкових відносин між домогосподарствами і підприємствами. Їхні відносини опосередковуються фінансовим ринком, за допомогою якого підприємства залучають у домогосподарств фінансові ресурси, необхідні для інвестування.

В основі економічного кругообігу лежить природне тяжіння ринку до рівноваги між доходами і видатками. Щоб зрозуміти, як ринок забезпечує цю рівновагу, звернімося до таких ринкових категорій, як сукупний попит і сукупна пропозиція.

Сукупний попит (АD), як платоспроможний попит на реальний ВВП, залежить від рівня цін на кінцеві товари та послуги. Між сукупним попитом і ціною існує обернена залежність, і тому в графічній моделі крива сукупного попиту прибирає вигляду від’ємно похилої лінії [15, с. 103].

Але сукупний попит істотно відрізняється від однотоварного попиту (попиту на окремі види товарів). Однотоварний попит перебуває в оберненій залежності від ціни безпосередньо, а сукупний попит — опосередковано. Опосередкована залежність сукупного попиту від ціни виявляється завдяки трьом чинникам: ефекту відсоткової ставки, ефекту багатства, ефекту чистого експорту. Механізм впливу їх на сукупний попит розкривається в [15, с. 104—105].

Перелічені чинники називають ціновими. Крім них на сукупний попит впливають нецінові чинники: очікування, зміни в економічній політиці, зміни в світовій економіці. Про механізм впливу їх на сукупний попит див. [15, с. 106—107]. Графічно вплив їх відображається зміщенням кривої сукупного попиту у відповідний бік [15, с. 106].

Сукупна пропозиція (AS) — це пропозиція реального ВВП. На неї справляють вплив ціни і нецінові чинники.

Стосовно залежності сукупної пропозиції від ціни в теорії існує дві моделі: класична і кейнсіанська. Графічно вони показані на рис. 4.1 і 4.2.

 

Рис. 4.1. Класична модель Рис. 4.2. Кейнсіанська модель

 

В основі класичної моделі — положення про абсолютну гнучкість цін і зарплати. Спираючись на це положення, прихильники класичної моделі вбачають такий зв’язок між ціною і сукупною пропозицією. Якщо, наприклад, сукупний попит падає порівняно з потенційним ВВП, то, з одного боку, знижуються ціни; з іншого — одночасно падає попит на ринку праці та адекватно зменшується зарплата. Внаслідок цих одночасних змін прибутковість виробництва не змінюється. Тому у підприємств не виникає мотивації до змен­шення сукупної пропозиції. Вона залишається на рівні ВВПп, але при адекватно нижчій ціні і зарплаті. Звідси — висновок класичної моделі: сукупна пропозиція не залежить від цін. Тому на графіку крива AS прибирає вигляду вертикальної лінії, яка започатковується в точці потенційного ВВП.

Проте зауважимо, що така модель суперечить реальній економіці. Практика показує, що фактичний ВВП досить часто і на тривалий період відхиляється від потенційного ВВП. Це означає, що ринок не може швидко відновити сукупну пропозицію на потен­ційному рівні. Лише в тенденції, в межах довгострокового періоду, динаміка фактичного ВВП може визначатися динамікою потенційного ВВП. Тому класична модель — це модель сукупної пропозиції для довгострокового періоду.

Зв’язок між ціною і сукупною пропозицією в короткостроковому періоді пояснює кейнсіанська модель. В її основі — положення про негнучкість зарплати протягом короткострокового періоду. Це пояснюється існуванням колективних угод між профспілками і підприємцями, а також небажанням підприємців зменшувати зарплату, щоб уникнути зниження мотивації до праці та виникнення соціальних конфліктів. Отже, згідно з кейнсіанською моделлю, в короткостроковий період гнучкими є лише ціни, а зарплата тимчасово не змінюється.

Якщо, наприклад, сукупний попит падає відносно ВВПп, то, за логікою цієї моделі, знижуються лише ціни, а зарплата тимчасово залишається стабільною. За цих умов прибутковість виробництва зменшується, що стимулює підприємців до скорочення сукупної пропозиції. Звідси — висновок моделі: в короткостроковому періоді, протягом якого зарплата не змінюється, сукупна пропозиція перебуває в прямій залежності від товарних цін. Тому на графіку крива AS прибирає вигляду додатньо похилої лінії. Це означає, що кейнсіанська модель — це модель сукупної пропозиції для короткострокового періоду.

Особливість короткострокової кривої сукупної пропозиції полягає в тому, що вона відбиває неоднаковий зв’язок між ціною і сукуп­ною пропозицією в умовах різного рівня зайнятості. В цьому контексті криву AS можна умовно поділити на три ділянки: горизонтальна, висхідна, вертикальна.

На горизонтальній ділянці, яка характеризує економіку в умовах глибокого падіння виробництва, збільшення сукупного попиту не викликає зростання цін. Тому сукупна пропозиція збільшується адекват­но зростанню сукупного попиту. На висхідній ділянці, яка відображає економіку в умовах помірного падіння виробництва, збільшення сукупного попиту викликає як зростання цін, так і збільшення сукупної пропозиції. На вертикальній ділянці, яка характеризує економіку в умовах повної зайнятості, при збільшенні сукупного попиту сукупна пропозиція тимчасово збільшитися не може. Тому єдиним наслідком є зростання цін. Слід звернути увагу на те, що вертикальна ділянка короткострокової кривої сукупної пропозиції, зазвичай, збігається з довгостроковою кривою сукупної пропозиції.

Крім ціни, на сукупну пропозицію впливають нецінові чинники: ресурсові ціни, продуктивність ресурсів, податок на прибуток та субсидії підприємствам. Перші два чинники і субсидії впливають на середні витрати і, як наслідок, на валовий прибуток. Податок на прибуток впливає на чистий прибуток. Завдяки цьому вони стимулюють відповідні зміни в сукупній пропозиції. В графічній моделі це викликає зміщення її кривої у відповідний бік [15, с. 114].

Внутрішньою властивістю ринкової економіки є постійне тяжіння до рівноваги між сукупним попитом і пропозицією. Тому модель «сукупний попит — сукупна пропозиція» є базовою моделлю економічної рівноваги [15, с. 115]. Між сукупним попитом і сукупною пропозицією постійно виникає розбіжність. Але вона також постійно відновлюється ринком.

Найбільш нестабільним компонентом економічної рівноваги є сукупний попит. Якщо рівновага порушується падінням сукупного попиту відносно потенційного ВВП, то це викликає зниження цін, яке скорочує сукупну пропозицію до сукупного попиту. В такий спосіб забезпечується рівновага в короткостроковому періоді на умовах неповної зайнятості. Але довгострокова рівновага, яка відповідає умовам повної зайнятості, не буде досягнута. Вона може відновитися лише з часом, якщо зарплата відреагує на падіння су­купного попиту і, як наслідок, зменшення попиту на ринку праці. Це зменшить середні витрати і збільшить прибутковість виробництва, що стимулюватиме зростання сукупної пропозиції до рівня потенційного ВВП. Одночасно збільшення сукупної пропозиції викликає зниження цін, що збільшить сукупний попит до рівня потенційного ВВП і урівноважить його з сукупною пропозицією на умовах повної зайнятості [15, с. 117].

Економічна рівновага може порушуватися і сукупною пропозицією. Якщо вона порушується падінням сукупної пропозиції відносно потенційного ВВП, то ціни зростуть, а сукупний попит під їх впливом зменшиться до рівноваги з сукупною пропозицією в умовах неповної зайнятості. Це — короткострокова рівновага на умовах стагфляції. У довгостроковому періоді рівновага на умовах повної зайнятості може відновитися, якщо адекватно скороченню попиту на ринку праці зменшиться зарплата. Це збільшить прибутковість виробництва і стимулюватиме зростання сукупної пропозиції до рівня потенційного ВВП. Одночасно зменшаться ціни, що збільшить сукупний попит до рівня потенційного ВВП, внаслідок чого економічна рівновага відновиться на умовах повної зайнятості [15, с. 120].

Спроможність ринкового механізму до відновлення економічної рівноваги на умовах повної зайнятості не піддається часовому визначенню. Тому шлях до неї лише за допомогою ринкового механізму може бути невизначено тривалим і супроводжуватися великими економічними і соціальними втратами. Щоб скоротити його тривалість і зменшити втрати, необхідне державне втручання в економіку.

2. Термінологічний словник

Вертикальна ділянка кривої сукупної пропозиції — ділянка на короткостроковій кривій сукупної пропозиції, яка за умов зростання сукупного попиту відображає лише зростання цін, тобто виникнення інфляції.

Висхідна ділянка кривої сукупної пропозиції — ділянка на короткостроковій кривій сукупної пропозиції, яка за умов зростання сукупного попиту відображає одночасно зростання цін і реального ВВП у певному співвідношенні.

Горизонтальна ділянка кривої сукупної пропозиції — ділянка на короткостроковій кривій сукупної пропозиції, яка за умов зростання сукупного попиту відображає незмінність цін і зростання лише реального ВВП.

Довгострокова крива сукупної пропозиції — крива, що відображає незалежність сукупної пропозиції від цін у довгостроковому періоді і прибирає вигляду вертикальної лінії, яка започатковується в точці потенційного ВВП.

Довгостроковий період — у макроекономіці період, протягом якого зарплата пристосовується до змін, викликаних сукупним попитом та сукупною пропозицією.

Ефект багатства — ціновий чинник сукупного попиту, який опосередковує вплив цін на сукупний попит через зміну реальної вартості фінансових активів з фіксованим номінальним доходом.

Ефект відсоткової ставки — ціновий чинник сукупного попиту, який опосередковує вплив цін на сукупний попит через зміну від-
соткової ставки.

Ефект чистого експорту — ціновий чинник сукупного попиту, що опосередковує вплив цін на сукупний попит через зміну чистого експорту.

Закрита економіка — економіка країни, в якій відсутні експорт та імпорт товарів та послуг.

Кейнсіанська модель сукупної пропозиції — модель, згідно з якою між ціною і сукупною пропозицією існує пряма залежність, оскільки зарплата є негнучкою в короткостроковому періоді.

Класична модель сукупної пропозиції — модель, згідно з якою сукупна пропозиція не залежить від цін, оскільки зарплата і ціни є абсолютно гнучкими.

Короткостроковий період — у макроекономіці період, протягом якого зарплата є негнучкою і не змінюється при зміні сукупного попиту.

Короткострокова крива сукупної пропозиції — крива, яка відображає пряму залежність між ціною і сукупною пропозицією і прибирає вигляду додатньо похилої лінії.

Крива сукупного попиту — крива, яка відображає обернену залежність між ціною і сукупним попитом і має вигляд від’ємно похилої лінії.

Нецінові чинники — чинники, які впливають на сукупний попит і сукупну пропозицію за даних товарних цін і тому зміщують їх криві у відповідний бік.

Ресурсові ціни — ціни на матеріальні та трудові ресурси.

Сукупний попит — такий обсяг реального ВВП, який економіка має бажання закупити з метою задоволення своїх платоспроможних потреб.

Сукупна пропозиція — такий обсяг реального ВВП, який економіка пропонує для продажу з метою отримання прибутку.

Товарні ціни — ціни на кінцеві товари та послуги.

3. Завдання для самостійної роботи

1. Поясніть, у яких відносинах перебувають домогосподарства і підприємства в процесі економічного кругообігу.

2. Яку роль відіграють фінансові посередники в економічному кругообігу?

3. У чому полягає відмінність між впливом цін на однотоварний і сукупний попит?

4. Розкрийте зв’язок між товарними цінами і сукупною пропозицією в класичній моделі.

5. Чому в кейнсіанській моделі сукупної пропозиції її крива прибирає вигляду додатньо похилої лінії?

6. Поясніть, які зміни відбуваються на графіку короткострокової кривої сукупної пропозиції при зростанні товарних цін і при зниженні ресурсів цін.

7. Розкрийте ринковий механізм відновлення рівноваги між сукупним попитом і сукупною пропозицією, якщо вона порушується падінням сукупного попиту або падінням сукупної пропозиції.

4. Тести для самоперевірки знань

1. У процесі економічного кругообігу підприємства виконують таку функцію:

А. Сплачують податки.

Б. Постачають ресурси.

В. Купують ресурси.

Г. Купують споживчі товари.

 

2. У процесі економічного кругообігу домогосподарства виконують таку функцію:

А. Отримують податки.

Б. Постачають ресурси.

В. Купують ресурси.

Г. Отримують трансферти.

 

3. Рух економіки вправо уздовж горизонтальної ділянки кривої сукупної пропозиції супроводжується:

А. Підвищенням зайнятості.

Б. Зменшенням зайнятості.

В. Зростанням цін.

Г. Зниженням цін.

 

4. До нецінових чинників сукупного попиту належать:

А. Зміни в продуктивності ресурсів.

Б. Ефект багатства.

В. Зміни в економічній політиці.

Г. Ефект відсоткової ставки.

 

5. Ціни впливають на сукупний попит:

А. Обернено.

Б. Прямо.

В. Безпосередньо.

Г. Опосередковано.

 

6. В умовах повної зайнятості зростання сукупного попиту супроводжується:

А. Зменшенням безробіття.

Б. Збільшенням номінального ВВП.

В. Збільшенням реального ВВП.

Г. Зниженням цін.

 

7. До цінових чинників сукупної пропозиції належать:

А. Зміна товарних цін.

Б. Ефект відсоткової ставки.

В. Зміна ресурсових цін.

Г. Ефект чистого експорту.

 

8. До нецінових чинників сукупного попиту належать:

А. Ефект відсоткової ставки.

Б. Ефект багатства.

В. Зміни в світовій економіці.

Г. Зміни в економічній політиці.

 

9. Згідно з класичною моделлю сукупної пропозиції падіння сукупного попиту спричинює:

А. Зменшення прибутковості.

Б. Зниження лише цін.

В. Збільшення прибутковості.

Г. Зниження цін і зарплати.

 

10. Згідно з кейнсіанською моделлю сукупної пропозиції падіння сукупного попиту викликає:







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 3178. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия