Студопедия — В клітині.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

В клітині.






1. Під час трансляції до кожної молекули іРНК приєдналось одночасно кілька розміщених вздовж її молекули рибосом на певній відстані одна від одної. Яку назву отримав цей трансляційний комплекс?

А. Нуклеосома

B. Центросома

C. Полісома

D. Лізосома

E. Гетерофагосома

2. Студенти при вивченні особливостей генетичного коду з’ясували, що є амінокислоти, які кодуються від 2 до 6 кодонами. Вкажіть, яку властивість генетичного коду вони перевизначили?

А. Універсальність

В. Колінеарність

С. Виродженість

D. Однозначність

Е. Триплетність

3. Дія ряду антибіотиків базується на припиненні процесу трансляції у мікроорганізмів. Синтез яких молекул блокується внаслідок цього?

А. ДНК

В. тРНК

С. рРНК

D. Поліпептидів

Е. іРНК

4. В еукаріот на структурних генах спочатку синтезується про-іРНК, яка потім формується в іРНК. Як називається процес її дозрівання?

А. Трансляція

В. Процесинг

С. Сплайсинг

D. Термінація

Е. Транскрипція

5. Деякі триплети (УАА, УАГ, УГА) не кодують амінокислоти, а є стоп-кодонами в процесі зчитування інформації. Яку вони отримали назву?

А. Інтронів

В. Кодонів

С. Антикодонів

D. Термінаторів

Е. Екзонів

6. У генетичній лабораторії при роботі з молекулами ДНК білих щурів замінили один нуклеотид на інший. Внаслідок цього отримали заміну тільки однієї амінокислоти в поліпептидному ланцюзі. Яку властивість генетичного коду виявлено?

А. Колінеарність

В. Універсальність

С. Надлишковість

D. Неперервність

Е. Специфічність

7. У молекулі іРНК закодовано інформацію про послідовність амінокислот у поліпептидному ланцюгу. Кількість молекул тРНК відповідає кількості:

A. Білків

B. Нуклеотидів

C. Триплетів ДНК

D. Кодонів іРНК

E. Різних типів іРНК

8. Біосинтез речовин вивчають за допомогою мічених атомів. Для виявлення локалізації біосинтезу білка мишам вводили мічені амінокислоти аланін і триптофан. В яких органоїдах клітини накопичаться ці амінокислоти?

А. Гладенькій ЕПС

B. Рибосомах

C. Мітохондріях

D. Лізосомах

E. Центросомах

9. У клітинах еукаріот молекула ДНК містить екзони та інтрони, на наступному етапі біосинтезу відбувається “вирізання” інтронів і “зшивання” екзонів. Як називається цей процес?

А. Процесинг

В. Сплайсинг

С. Репарація

D. Термінація

Е. Редуплікація

10. Відомо, що на одній молекулі іРНК відбувається процес трансляції не однією, а одночасно декількома десятками рибосом. Це в значній мірі підвищує продуктивність трансляції за одиницю часу. Як називається цей комплекс?

А. Центросома

В. Комплекс Гольджі

С. Полісоми (полірибосоми)

D. Гранулярна ЕПС

Е. Гладенька ЕПС

11. Т-лімфоцити людини вражено вірусом імунодефіциту. Синтез якої молекули каталізує зворотна транскриптаза (ревертаза) при цьому?

A. Вірусної іРНК на ДНК

B. ДНК на вірусній рРНК

C. Вірусної ДНК на ДНК

D. ДНК на вірусній іРНК

E. іРНК на вірусному білку

12. Внаслідок інтоксикації в епітеліальній клітині слизової оболонки рота зупинилося утворення ферментів, що забезпечують сплайсинг. Синтез якої молекули порушиться при цьому?

A. рРНК

B. іРНК

C. тРНК

D. Про-іРНК

Е. ДНК

13. Установлено, що послідовність триплетів нуклеотидів суворо відповідає послідовності амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюзі. Яку назву отримала ця властивість генетичного коду?

А. Колінеарність

В. Триплетність

С. Неперекривність

D. Виродженість

Е. Універсальність

14. Під час опитування студентів викладач поставив запитання: “Чому генетичний код є універсальним?”. Яка відповідь студентів буде правильною?

А. Є триплетним

В. Єдиний для всіх організмів

С. Кодує синтез амінокислот

D. Передається з покоління в покоління

Е. Один нуклеотид входить в один триплет

15. На рибосомі відбувається біосинтез поліпептидного ланцюга (первинної структури білка). Яку назву отримав цей процес?

А. Транскрипція

В. Трансляція

С. Редуплікація

D. Трансформація

Е. Трансдукція

16. У клітинах еукаріот молекула ДНК містить екзони (інформативні ділянки), а також інтрони (неінформативні фрагменти). Пізніше, після транскрипції, утворюється зріла молекула іРНК, котра надходить до рибосоми. Як називається цей складний процес?

А. Зворотна транскрипція

В. Процесинг

С. Транскрипція

D. Реплікація

Е. Репарація

17. У генетичному коді кожному кодону іРНК відповідає певна амінокислота. Яку назву отримала ця властивість генетичного коду?

А. Колінеарність

В. Специфічність

С. Триплетність

D. Виродженість

Е. Універсальність

18. Відомо, що генетичний код є триплетним і виродженим. Заміна якого нуклеотиду в кодуючому триплеті переважно не порушує його змісту?

A. Першого

B. Другого

C. Третього

D. Першого та другого

E. Другого та третього

19. При заміні одного нуклеотиду в молекулі ДНК замінюється лише одна амінокислота в поліпептиді. Про яку властивість генетичного коду це свідчить?

A. Неперекривність

B. Виродженість

C. Універсальність

D. Триплетність

E. Специфічність

20. У клітину потрапив вірус грипу. Де буде здійснюватися трансляція при біосинтезі вірусного білка в клітині?

A. На полісомах

B. В ядрі

C. У лізосомах

D. На каналах гладкої ЕПС

E. У центросомі

21. У хворого виявлено зниження іонів магнію Mg2+, які потрібні для прикріплення рибосом до гранулярної ЕПС. Відомо, що це призводить до порушення біосинтезу білка. На якому етапі відбувається порушення?

A. Транскрипції

B. Трансляції

C. Процесінгу

D. Сплайсінгу

E. Модифікації

22. У ядрі клітини з РНК-посередниці (молекули про-іРНК) утворено зрілу іРНК, яка має значно менший розмір. Яку назву має сукупність етапів цього перетворення?

A. Транскрипція

B. Модифікація

C. Сплайсинг

D. Трансляція

Е. Процесинг

23. Унаслідок інтоксикації епітеліальних клітин слизової оболонки порожнини рота припинився синтез ферментів, що забезпечують сплайсинг. Внаслідок чого припиниться біосинтез білка?

A. Не синтезується АТФ

B. Не утворюється зріла іРНК

C. Порушується транспорт амінокислот

D. Не активуються амінокислоти

E. Не утворюється рРНК

24. У клітині хвороботворної бактерії відбувається процес транскрипції. Яка структура є матрицею для синтезу однієї молекули іРНК у цьому випадку?

A. Ланцюг ДНК без екзонів

B. Уся молекула ДНК

C. Один із ланцюгів ДНК

D. Ланцюг ДНК без інтронів

E. Ділянка ланцюга ДНК

25. У клітині в гранулярній ЕПС відбувається етап трансляції, при якому спостерігається просування іРНК вздовж рибосоми. Амінокислоти з’єднуються пептидними зв’язками в певній послідовності – відбувається біосинтез поліпептиду. Чому буде відповідати послідовність амінокислот у поліпептиді в цій ситуації?

А. Антикодонам тРНК

В. Нуклеотидам тРНК

С. Антикодонам рРНК

D. Нуклеотидам рРНК

Е. Кодонам іРНК

26. Установлено ураження Т-лімфоцитів вірусом імунодефіциту людини. При цьому фермент вірусу зворотна транскриптаза (РНК-залежна ДНК-полімераза) каталізує синтез:

А. ДНК на матриці вірусної

іРНК

В. Вірусної іРНК на матриці

ДНК

С. іРНК на матриці вірусного

білка

D. Вірусної ДНК на матриці

ДНК

Е. ДНК на вірусної рРНК

27. Експериментально було встановлено кількість і послідовність амінокислот у молекулі гормону інсулін. Чим кодується ця послідовність?

А. Нуклеотидами екзонних

частин гена

В. Структурними генами

С. Азотистими основами ДНК

D. Нуклеотидами інтронних

частин гена

Е. Чергуванням екзонів та

інтронів

28. В ядрі клітини з молекули незрілої іРНК утворилася молекула зрілої іРНК, що має менший розмір. Яку назву отримала сукупність етапів цього перетворення?

А. Реплікація

В. Рекогніція

С. Термінація

D. Трансляція

Е. Процесинг

29. Деякі триплети іРНК (УАА, УАГ, УГА) не кодують амінокислоти, а є термінаторами в процесі зчитування інформації, тобто здатні припиняти трансляцію. Яку назву отримали ці триплети?

А. Оператори

В. Антикодони

С. Екзони

D. Стоп-кодони

Е. Інтрони

30. Синтез іРНК відбувається на матриці ДНК за принципом комплементарності. Якщо триплети ДНК АТГ-ЦГТ, то відповідні кодони іРНК будуть:

А. УАГ-ЦГУ

В. ТАГ-УГУ

С. АТГ-ЦГТ

D. УАЦ-ГЦА

Е. АУГ-ЦГУ

31. Біосинтез білка в людини – складний багатоступеневий процес, однією зі стадій якого є транскрипція. Яка молекула синтезується при цьому спочатку?

А. ДНК

В. рРНК

С. іРНК

D. тРНК

Е. Про-іРНК

32. Молекула іРНК синтезується в ядрі на одному з ланцюгів ДНК. Як називається цей процес?

А. Трансляція

В. Сплайсінг

С. Модифікація

D. Транскрипція

Е. Активація амінокислот

33. Однією з реакцій матричного синтезу є трансляція. Яка молекула утворюється на рибосомі внаслідок цього?

А. Про-іРНК

В. іРНК

С. ДНК

D. тРНК

Е. Поліпептид

34. Установлено, що амінокислоту фенілаланін (Фен) можуть кодувати два кодони – УУУ та УУЦ. Яку назву отримала ця властивість генетичного коду?

А. Специфічність

B. Універсальність

C. Виродженість

D. Колінеарність

Е. Триплетність

35. Для повноцінного лікування цукрового діабету все частіше використовують отриманий штучно (від бактерій) білок-інсулін. Яка властивість генетичного коду дозволяє використовувати бактерії з цією метою?

А. Триплетність

B. Специфічність

C. Виродженість

D. Колінеарність

Е. Універсальність

36. Для утворення транспортної форми амінокислот для синтезу білка необхідна:

А. Рибосома

В. іРНК

С. Аміноаціл-тРНК-синтетаза

D. ГТФ

Е. Ревертаза

37. Встановлено, що деякі токсини грибів і антибіотики здатні пригнічувати активність ферменту РНК-полімерази. Якій процес буде порушено внаслідок цього?

А. Реплікація

В. Транскрипція

С. Процесинг

D. Трансляція

Е. Репарація

38. У клітині в гранулярній ЕПС відбувається етап трансляції, при якому спостерігається просування іРНК вздовж рибосоми. Амінокислоти з’єднуються пептидними зв’язками в певній послідовності – відбувається біосинтез поліпептиду. Чому буде відповідати послідовність амінокислот у поліпептиді в цій ситуації?

А. Антикодонам тРНК

В. Нуклеотидам тРНК

С. Антикодонам рРНК

D. Нуклеотидам рРНК

Е. Кодонам іРНК

39. Установлено ураження Т-лімфоцитів вірусом імунодефіциту людини. При цьому фермент вірусу зворотна транскриптаза (РНК-залежна ДНК-полімераза) каталізує синтез:

А. ДНК на матриці вірусної

іРНК

В. Вірусної іРНК на матриці

ДНК

С. іРНК на матриці вірусного

білка

D. Вірусної ДНК на матриці

ДНК

Е. ДНК на вірусної рРНК

40. Експериментально було встановлено кількість і послідовність амінокислот у молекулі гормону інсулін. Чим кодується ця послідовність?

А. Нуклеотидами екзонних

частин гена

В. Структурними генами

С. Азотистими основами ДНК

D. Нуклеотидами інтронних

частин гена

Е. Чергуванням екзонів та

інтронів

41. В ядрі клітини з молекули незрілої іРНК утворилася молекула зрілої іРНК, що має менший розмір. Яку назву отримала сукупність етапів цього перетворення?

А. Реплікація

В. Рекогніція

С. Термінація

D. Трансляція

Е. Процесинг

42. Молекула іРНК синтезується в ядрі на одному з ланцюгів ДНК. Як називається цей процес?

А. Трансляція

В. Сплайсінг

С. Модифікація

D. Транскрипція

Е. Активація амінокислот

 

Регуляція експресії генів.

 

1. Відомо, що ген-регулятор кодує синтез білка-репресора, котрий здатен виключати роботу всього оперона. До якого елементу структури приєднується цей білок для припинення процесу транскрипції?

А. Промотора

В. Оператора

С. Термінатора

D. Цистрона

Е. Транспозона

2. Білок-репресор, приєднуючись до гена-оператора, блокує роботу всього оперона. Яка речовина є його індуктором?

А. Субстрат реакції

В. Ген-промотор

С. Ген-оператор

D. Структурний ген

Е. Ген-регулятор

3. У процесі транскрипції РНК-полімераза просувається вдовж нитки молекули ДНК від промотора до термінатора. Яку назву отримала послідовність нуклеотидів цієї ділянки ДНК, що визначає синтез іРНК?

А. Цистрона







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1043. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия