Студопедия — Каріотип людини.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Каріотип людини.






1. З метою діагностики спадкової хвороби лікар-генетик вивчає під мікроскопом метафазну пластинку. Які клітини людини використовують для її виготовлення найчастіше?

А. Епідермальні

В. Мегакаріоцити

С. М’язові

D. Лейкоцити

Е. Еритроцити

2. Під час вивчення каріотипу людини виявлено хромосоми, які мають супутник. Він з’єднаний із плечем хромосоми особливою ділянкою – “містком”. Яку назву має ця ділянка хромосом?

А. Первинна перетинка

В. Довге плече

С. Кінетохор

D. Ядерцевий організатор

Е. Теломерна ділянка

3. У клітинах еукаріот спадкова інформація міститься в хромосомах. Які органічні речовини входять до їх хімічного складу?

А. Поліпептидні ланцюги

В. Амінокислоти

С. Гліколіпіди

D. Глікопротеїди

Е. Нуклеопротеїди

4. Під мікроскопом в інтерфазному ядрі виявлено інтенсивно забарвлені грудочки хроматину. Які органічні речовини входять до їх складу?

А. Молекули ДНК

В. ДНК + білки

С. рРНК + білки

D. іРНК + білки

Е. тРНК + білки

5. В ядрі клітини є непостійні структури, які зникають на початку поділу та знову з’являються наприкінці його. Вони містять білки та РНК, беруть участь у формуванні субодиниць рибосом. Яку назву отримали ці клітинні структури?

А. Мікротрубочки

B. Мікрофібрили

C. Полісоми

D. Нуклеосоми

E. Ядерця

6. Деякі хромосоми людини мають супутники. Які ці хромосоми за формою?

А. Метацентричні

В. Субметацентричні

С. Акроцентричні

D. Телоцентричні

7. Хромосомний набір кожного виду організмів характеризується певною кількістю і морфологічними ознаками хромосом. Яку назву він отримав?

А. Генотип

В. Геном

С. Каріотип

D. Ідіограма

Е. Генофонд

8. На мікрофотографії екваторіальної пластинки виявлено хромосоми різних форм. Які з цих хромосом мають плечі однакової довжини?

А. Метацентричні

В. Субметацентричні

С. Акроцентричні

D. Телоцентричні

9. У м. Денвер (США, 1960 р.) прийнято міжнародну класифікацію хромосом людини. Які характеристики хромосомного набору покладено в основу цієї класифікації?

А. Форма, розміри, забарвлення

В. Розміри, забарвлення, число

С. Забарвлення, число, форма

D. Форма, розміри, число

10. Для чіткої ідентифікації кожної пари хромосом застосовують метод диференційного забарвлення, після чого ці структури набувають специфічного чергування світлих і темних смужок, характерного для кожної пари. Яку назву мають ділянки хромосоми, що інтенсивно забарвлюються при використанні цього методу?

А. Еухроматичні

В. Теломерні

С. Центромерні

D. Гетерохроматичні

Е. Супутникові

11. При вивченні інтерфазних хромосом виявлено, що певні зони негомологічних хромосом деконденсуються та слабко забарвлюються. Яку назву отримали ці специфічні ділянки хромосом?

А. Еухроматичні

В. Гетерохроматичні

С. Центромерні

D. Теломерні

Е. Супутникові

12. У каріотипі чоловіка та жінки більша частина хромосом не відрізняється за формами та розмірами. Яку назву вони отримали?

А. Автосоми

В. Гетерохромосоми

С. Негомологічні

D. Гомологічні

13. Аналізується ідіограма клінічно здорового чоловіка. Скільки пар гомологічних хромосом у диплоїдному наборі соматичних клітин буде виявлено в нього?

A. 22

B. 23

C. 24

D. 44

E. 46

14. У науковій лабораторії ядра клітин обробили препаратом, який зруйнував лужні білки – гістони. Які компоненти клітин зміняться внаслідок цього в першу чергу?

A. Плазмалема

B. Ядерця

C. Рибосоми

D. Каріолема

E. Хромосоми

15. Проводиться каріотипування клітин здорового батька дівчинки, в якої є підозра на спадкову хромосомну хворобу. В метафазній пластинці було виявлено 46 хромосом, одна з них – непарна акроцентрична. Яка це хромосома?

A. Авосома групи D

B. Авосома групи E

C. Авосома групи G

D. Статева Х-хромосома

E. Статева Y-хромосома

16. Вивчення каріотипу людини проводиться на стадії метафази. За допомогою якої речовини припинили процес поділу клітин?

A. Колхіцину

B. Фітогемаглютиніну

C. Оцтової кислоти

D. Метилового спирту

E. Хлориду калію

17. При дослідженні в цитогенетичній лабораторії каріотипу здорового чоловіка встановлено, що всі його соматичні клітини містять по 46 хромосом. Яка кількість автосом знаходиться в його соматичних клітинах?

A. 22

B. 23

C. 44

D. 46

E. 92

18. Під електронним мікроскопом науковець виявив специфічну структуру, котру утворено вісьмома молекулами білків-гістонів, а також ділянкою молекули ДНК, що робить 1,75 обертів навколо них. Яку структуру побачив дослідник?

A. Нуклеосому

B. Теломеру

C. Центромеру

D. Вторинну перетинку

E. Метафазну хромосому

19. Установлено, що в клітинах організмів відсутні мембранні органели і їх спадковий матеріал не має нуклеосомної організації. Які це організми?

A. Віруси

B. Прокаріоти

C. Найпростіші

D. Аксоміцети

E. Еукаріоти

20. В ядрі клітини є непостійні структури, які зникають на початку поділу та знову з’являються наприкінці його. Вони містять білки та РНК, беруть участь у формуванні субодиниць рибосом. Яку назву отримали ці клітинні структури?

А. Мікротрубочки

B. Мікрофібрили

C. Полісоми

D. Нуклеосоми

E. Ядерця

21. Деякі хромосоми людини мають супутники. Які ці хромосоми за формою?

А. Метацентричні

В. Субметацентричні

С. Акроцентричні

D. Телоцентричні

 

Характеристика нуклеїнових кислот.

Будова гена про- і еукаріот.

 

1. Більшість структурних генів еукаріот (ділянки ДНК) неоднорідні. Вони містять екзони (інформативні фрагменти) й інтрони (неінформативні фрагменти). Яка саме молекула транскрибується на ній спочатку?

А. Про-іРНК

В. ДНК

С. рРНК

D. іРНК

Е. тРНК

2. У культуру клітин людини внесено урацил із радіоактивною міткою. Де знайдуть цю мічену азотисту основу при проведенні радіоавтографії?

А. У центросомах

B. У рибосомах

C. У пластинчастому комплексі Гольджі

D. В ЕПС

E. У лізосомах

3. Генетичний апарат еукаріот є таким: екзон-інтрон-екзон. Якою буде молекула про-іРНК відповідно до заданої схеми?

А. Екзон-інтрон-екзон

В. Екзон-екзон-інтрон

С. Екзон-екзон

D. Екзон-екзон-екзон

Е. Екзон-інтрон

4. У клітині під впливом ультрафіолетового випромінювання відбулося пошкодження ділянки молекули ДНК. За допомогою специфічного ферменту спрацювала система відновлення цієї ділянки по непошкодженому ланцюгу. Яку назву отримало це явище?

А. Репарація

В. Регенерація

С. Редуплікація

D. Мутація

Е. Рекомбінація

5. Під час дослідів із зараження бактерій вірусами виявилося, що віруси можуть захоплювати з собою частину молекули ДНК бактеріальної клітини. Потрапивши до іншої бактерію, вони передають їм властивості попередньої. Як називається цей вид передачі спадкової інформації?

А. Транскрипція

В. Трансляція

С. Редуплікація

D. Трансформація

Е. Трансдукція

6. Ген, що кодує синтез поліпептидного ланцюга, містить 4 екзони та 3 інтрони. Чому будуть комплементарні ділянки в молекулі зрілої іРНК після закінчення процесингу?

A. 4 екзонам

B. 2 екзонам і 2 інтронам

C. 1 екзону і 1 інтрону

D. 3 інтронам

E. 4 екзонам і 3 інтронам

7. Утворені в результаті реплікації подвійні дочірні молекули ДНК складаються з одного материнського і одного дочірнього ланцюгів, причому другий ланцюг ДНК синтезується комплементарно першому. Яку назву отримав цей спосіб реплікації?

А. Консервативний

B. Напівконсервативний

C. Аналогічний

D. Ідентичний

E. Дисперсний

8. Підтримка життя на будь-якому рівні пов’язано з явищем репродукції. На якому з них репродукція здійснюється на основі матричного синтезу?

А. Молекулярно-генетичному

В. Субклітинному

С. Клітинному

D. Тканинному

Е. Організменому

9. Молекула ДНК має велику молекулярну масу й є полімером. Яка сполука є її мономером?

А. Залишок фосфорної кислоти

В. Пуринова основа (А або Г)

С. Піримідинова основі (Т або Ц)

D. Дезоксирибоза

Е. Нуклеотид

10. У клітинах містяться молекули рРНК, іРНК, тРНК. Де відбувається синтез всіх цих типів РНК?

А. У лізосомах

В. На полісомах

С. В ядрі

D. У гладенькій ЕПС

Е. У пластинчастому комплексі Гольджі

11. У молекулі ДНК прокаріот закодовано інформацію про синтез багатьох поліпептидів. Яка ділянка молекули цієї нуклеїнової кислоти містить інформацію про синтез одного поліпептидного ланцюга?

А. Оперон

В. Нуклеотид

С. Ген

D. Триплет

Е. Промотор

12. У клітині існує декілька видів молекул РНК. Яка з них здійснює перенесення амінокислот до місця синтезу білка – рибосом?

А. рРНК

В. іРНК

С. Про-іРНК

D. тРНК

Е. мРНК

13. Експериментально порушено процес деспіралізації (деконденсації) молекули ДНК. Який процес біосинтезу білка зазнає змін?

А. Трансляція

В. Транспорт амінокислот

С. Посттрансляційна модифікація

D. Транскрипція

Е. Активація амінокислот

14. Однією з реакцій матричного синтезу є редуплікація. Яка нова молекула утворюється внаслідок цього на молекулі ДНК?

А. Про-іРНК

В. іРНК

С. ДНК

D. тРНК

Е. рРНК

15. Ген є одиницею спадкової інформації. До молекули якої речовини має відношення цей термін в клітинах еукаріот?

А. РНК

В. ДНК

С. Білка

D. іРНК

Е. Певної амінокислоти

16. У клітині розрізняють декілька типів РНК. Один із них має форму листа конюшини (трилисника) та два активні центри, що розташовано на вершині та в основі цього листа. Який тип РНК описано?

А. Про-іРНК

В. тРНК

С. іРНК

D. рРНК

Е. мРНК

17. Під дією різних фізичних і хімічних чинників при біосинтезі ДНК у клітині можуть виникати пошкодження, які здатні виправлятися. Яку назву отримав цей процес?

А. Трансформація

В. Транскрипція

С. Трансдукція

D. Реплікація

Е. Репарація

18. У клітині під впливом ультрафіолетового випромінювання відбулося пошкодження ділянки молекули ДНК. За допомогою специфічного ферменту спрацювала система відновлення цієї ділянки по непошкодженому ланцюгу. Яку назву отримало це явище?

А. Репарація

В. Регенерація

С. Редуплікація

D. Мутація

Е. Рекомбінація

19. Підтримка життя на будь-якому рівні пов’язано з явищем репродукції. На якому з них репродукція здійснюється на основі матричного синтезу?

А. Молекулярно-генетичному

В. Субклітинному

С. Клітинному

D. Тканинному

Е. Організменому

20. Ген є одиницею спадкової інформації. До молекули якої речовини має відношення цей термін в клітинах еукаріот?

А. РНК

В. ДНК

С. Білка

D. іРНК

Е. Певної амінокислоти

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1702. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия