Студопедия — В. Рекона
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

В. Рекона






С. Мутона

D. Транскриптона

Е. Спейсера

4. При вивченні мутантного штаму кишкової палички виявлено, що фермент, котрий розщеплює лактозу, продукується незалежно від наявності лактози в середовищі. Порушенням роботи якого гена можна пояснити виявлене?

А. Промотора

В. Оператора

С. Термінатора

D. Регулятора

Е. Структурного

5. У ДНК бактерій виділяють ділянки – гени, які виконують різноманітні функції. Які з цих генів регулюють експресію ферменту опосередковано через синтез білка-репресора?

А. Промотори

В. Оператори

С. Термінатори

D. Цистрони

Е. Регулятори

6. Видатні вчені Фр. Жакоб і Ж. Моно в 1961 р. запропонували схему регуляції експресії генів у прокаріот. При інактивації якої структури, згідно цієї гіпотези, відбувається запуск роботи всього оперона?

А. Гена-промотора

В. Гена-оператора

С. Гена-термінатора

D. Білка-репресора

Е. Певного структурного гена

7. Вивчається робота оперона бактерії. Відбулося звільнення гена-оператора від білка-репресора. Який процес в клітині почнеться безпосередньо після цього?

А. Процесинг

В. Трансляція

С. Сплайсинг

D. Транскрипція

Е. Реплікація

 

Життєвий цикл і поділ клітини.

Мітоз, мейоз.

 

1. Соматичні клітини людини – диплоїдні (2n). Проте, мегакаріоцити червоного кісткового мозку іноді можуть мати навіть по 64n хромосом. Який спосіб їхнього виникнення?

А. Політенія

В. Ендомітоз

С. Мітоз

D. Амітоз

Е. Мейоз

2. Мітоз є рівноспадковим процесом поділу клітин, при котрому дочірні хроматиди кожної з хромосом рівномірно розходяться до полюсів клітини. На якій фазі відбувається цей процес?

А. Профазі

В. Прометафазі

С. Метафазі

D. Анафазі

Е. Телофазі

3. На електронно-мікроскопічній фотографії видно клітину, в котрій відсутнє ядро, хромосоми розташовані в цитоплазмі, починається формування веретена поділу. Для якої фази мітозу характерна описана картина?

А. Профази

В. Прометафази

С. Метафази

D. Анафази

Е. Телофази

4. На препараті видно клітину, в котрій хромосоми розташовані по екватору, веретено поділу з’єднало центріолі з центромерами хромосом. Яку стадію мітотичного циклу описано?

А. Інтерфазу

В. Профазу

С. Метафазу

D. Анафазу

Е. Телофазу

5. У процесі мітотичного циклу відбувається редуплікація ДНК, внаслідок чого відтворюється ще один ідентичний набір спадкової інформації, також однохроматидні хромосоми стають двохроматидними. Коли відбувається описаний процес?

А. G1

В. S

С. G2

D. G0

Е. М

6. Досліджуються клітини червоного кісткового мозку людини, які відносять до постійно поновлюваного клітинного комплексу. Внаслідок якого поділу утворюються ці клітини людини в нормі?

А. Шизогонії

В. Мітозу

С. Мейозу

D. Амітозу

Е. Ендомітозу

7. У певний період життя клітини в ній відбуваються процеси росту, формування та накопичення органел завдяки активному синтезу білків, РНК, ліпідів, вуглеводів. Проте, кількість ДНК залишається незмінною. Який це період мітотичного циклу?

А. Пресинтетичний

В. Синтетичний

С. Премітотичний

D. Мітоз

Е. Цитокінез

8. У медико-генетичному центрі культивують лейкоцити з метою діагностики хромосомної хвороби в дитини. До культури клітин добавили речовину, яка стимулювала мітоз, нормальний хід якого перервали введенням в культуру колхіцину. На якій фазі потрібно припинити мітоз, щоби вивчити хромосоми цієї дитини?

А. Профазі

В. Прометафазі

С. Метафазі

D. Анафазі

Е. Телофазі

9. У пресинтетичному періоді мітотичного циклу синтез молекули ДНК не відбувається, тому хромосоми однохроматидні. Скільки хромосом і молекул ДНК містять клітини людини в цьому періоді?

А. 23 хромосоми, 46 ДНК

В. 23 хромосоми, 92 ДНК

С. 46 хромосом, 23 ДНК

D. 46 хромосом, 46 ДНК

Е. 46 хромосом, 92 ДНК

10. На культуру лейкоцитів периферичної крові людини подіяли колхіцином, після чого знайдено клітини з 44 і 48 хромосомами. Про порушення якої фази мітозу це свідчить?

А. Профази

В. Прометафази

С. Метафази

D. Анафази

Е. Телофази

11. При вивченні під світловим мікроскопом препарату зрізу слинної залози мушки дрозофіли виявлено гігантські хромосоми. Відомо, що вони утворюються шляхом багаторазової редуплікації ДНК, проте, збільшення кількості хромосом при цьому не відбувається, вони набувають великих (гігантських) розмірів. Яку назву отримав цей процес?

А. Мейозу

В. Мітозу

С. Ендомітозу

D. Політенії

Е. Амітозу

12. При вивченні фаз мітотичного циклу в корінці цибулі було знайдено клітину, в якій хромосоми розташовані в екваторіальній площині, утворюючи “материнську зірку”. На якій фазі мітозу перебуває ця клітина?

А. Профази

В. Прометафази

С. Метафази

D. Анафази

Е. Телофази

13. У клітину за умов експерименту введено хімічну речовину, що блокує роботу ферментів, які беруть участь у деспіралізації молекули ДНК. Який процес порушиться внаслідок цього?

А. Редуплікація і транскрипція

В. Кон’югація хромосом

С. Розподіл центросом

D. Розходження хроматид

Е. Утворення веретена поділу

14. При вивченні поділу клітини дослідник спостерігав фазу, на якій мембрана ядра і ядерця відсутні. Центріолі знаходяться на полюсах клітини. Хромосоми мають вигляд розташованого в цитоплазмі клубка ниток. В якій фазі перебуває ця клітина?

А. Профази

В. Прометафази

С. Метафази

D. Анафази

Е. Телофази

15. Клітина людини, котра в G1-періоді інтерфази вийшла з мітотичного циклу на диференціювання, більше ніколи не ділилася мітотично. Які клітини все життя знаходяться в цьому періоді?

А. Епітеліальні

B. Фібробласти

C. Нервові

D. Кровотворні

E. Гаметогонії

16. В анафазі мітозу до полюсів клітини розходяться однохроматидні хромосоми. Скільки хромосом містить соматична клітина людини в цю фазу?

А. 23

B. 96

C. 48

D. 69

E. 92

17. Під час G2-періоду інтерфази експериментально порушено синтез білків-тубулінів, котрі беруть участь у побудові веретена поділу. До порушення якого процесу призведе описане явище?

А. Спіралізації хромосом

B. Цитокінезу

C. Деконденсації хромосом

D. Формування ядерець

E. Розходження хромосом

18. Досліджуються клітини червоного кісткового мозку людини, які відносяться до клітинного комплексу, що постійно оновлюється. Яким чином утворюються ці клітини в нормі?

А. Шизогонія

В. Брунькування

С. Мейоз

D. Мітоз

Е. Амітоз

19. На електронно-мікроскопічній фотографії зрізу статевої залози видно клітину, в якій відсутнє ядро, гомологічні хромосоми сполучені в пари – біваленти. Яка це фаза мейозу?

А. Профаза І

В. Метафаза І

С. Анафаза І

D. Профаза ІІ

Е. Анафаза ІІ

20. Зв’язок між поколіннями здійснюється через статеві клітини. Який механізм підтримання сталості хромосом із покоління в покоління в організмів, які розмножуються статевим шляхом?

А. Мітоз

В. Амітоз

С. Політенія

D. Мейоз

Е. Ендомітоз

21. У багатодітній сім’ї четверо синів і три дочки; діти фенотипово відрізняються один від одного за багатьма ознаками. Це пояснюється тим, що в батьків при гаметогенезі в кожну зі статевих клітин потрапляють різні комбінації хромосом. В якій фазі мейозу це відбувається?

А. Профазі І

В. Метафазі І

С. Анафазі І

D. Профазі ІІ

Е. Анафазі ІІ

22. На клітину подіяли колхіцином, що блокує збирання ахроматинового веретена. Які етапи мітотичного циклу буде порушено?

А. Цитокінез

В. Профаза

С. Анафаза

D. Передсинтетичний період інтерфази

Е. Постсинтетичний період інтерфази

23. При поділі клітини дослідник спостерігав фазу, при якій були відсутні мембрана ядра, ядерце, центріолі знаходилися на полюсах клітини, Хромосоми мали вигляд клубка ниток, які вільно розташовані в цитоплазмі. Для якої фази це характерно?

А. Профази

В. Метафази

С. Анафази

D. Телофази

Е. Інтерфази

24. У діагностиці хромосомних хвороб із метод вивчення каріотипу на культуру клітин під час мітозу діють колхіцином – речовиною, яка блокує скорочення ниток веретена поділу. На якій фазі буде зупинено мітоз?

А. Інтерфаза

В. Профаза

С. Метафаза

D. Анафаза

Е. Телофаза

25. У клітині, яка ділиться мітотично, спостерігається розходження дочірніх хроматид до полюсів. На якій стадії мітотичного циклу знаходиться ця клітина?

А. Профаза

В. Метафаза

С. Анафаза

D. Телофаза

Е. Інтерфаза

26. У мітозі розрізняють кілька фаз. На якій із них клітина має 92 однохроматидні хромосоми?

А. Інтерфаза

В. Профаза

С. Метафаза

D. Анафаза

Е. Телофаза

27. Соматичні клітини людини – диплоїдні (2n хромосом). Проте, поліплоїдні клітини червоного кісткового мозку (мегакаріоцити) можуть мати до 64n хромосом. Який механізм їх виникнення?

А. Політенія

В. Ендомітоз

С. Мейоз

D. Амітоз

Е. Мітоз

28. Згідно правила сталості числа хромосом, кожний вид тварин має певну та сталу кількість хромосом. Який механізм підтримання цієї сталості при статевому розмноженні?

А. Шизогонія

В. Брунькування

С. Амітоз

D. Мейоз

Е. Мітоз

29. У малярійного плазмодія набір хромосом 1n=12, надалі він розмножується шляхом шизогонії (один із видів мітозу). Чому дорівнюватиме кількість хромосом в ядрі малярійного плазмодія, який розмножуються в клітинах людини?

А. 12

В. 24

С. 32

D. 64

Е. 76

30. У культурі клітин людини спостерігали поділ, внаслідок якого з однієї клітини з диплоїдним набором хромосом утворилися дві клітини з таким же набором хромосом. Яку назву має цей поділ?

А. Політенія

В. Мітоз

С. Мейоз

D. Амітоз

Е. Брунькування

31. У мітозі виділяють кілька фаз. В якій із них клітина людини містить 92 однохроматидні хромосоми, які розподілилися по 46 у полюсів?

А. Профаза

В. Метафаза

С. Анафаза

D. Телофаза

32. Під час вивчення культури клітин гепатоцитів виявлено, що в деяких із них під час поділу, після реплікації хромосом поділ клітини не відбувся, заново сформувалося ядро, в якому набір хромосом становив 4n4С. Яку назву отримало це явище?

А. Цитокінезу

В. Каріокінезу

С. Мітозу

D. Амітозу

Е. Ендомітозу

33. У процесі мітотичного циклу клітина накопичує енергію та необхідні для поділу клітини ядерні білки, наприклад, тубуліни. Коли саме це відбувається?

А. G1-період інтерфази

В. S-період інтерфази

С. G2-період інтерфази

D. Профаза мітозу

Е. Анафаза мітозу

34. На електронно-мікроскопічній фотографії видно клітину, в якій формуються два нових ядра, ядерця, хромосоми деспіралізовані. Для якої фази клітинного циклу це характерно?

А. Інтерфази

В. Профази

С. Метафази

D. Анафази

Е. Телофази

35. У процесі мейозу відбувається кон’югація гомологічних хромосом і кросинговер. Яка це фаза поділу?

А. Профаза І

В. Метафаза І

С. Анафаза І

D. Профаза ІІ

Е. Анафаза ІІ

36. Мейоз – це спосіб поділу клітин, під час якого змінюється набір хромосом. Який набір хромосом і ДНК у клітині після другого мейотичного поділу?

А. 1n1С

В. 1n2С

С. 2n1С

D. 2n2С

Е. 2n4С

37. У процесі мейозу відбувається кон’югація хромосом, їхні біваленти (тетради) розташовуються в площині екватора клітини. Яка це фаза мейозу?

А. Профазу І

В. Метафазу І

С. Анафазу І

D. Профазу ІІ

Е. Анафазу ІІ

38. На електронній мікрофотографії видно, що двохроматидні хромосоми під час мейозу розходяться до полюсів клітини. Для якої фази мейозу це характерно?

А. Профази І

В. Метафази І

С. Анафази І

D. Профази ІІ

Е. Анафази ІІ

39. Унаслідок кон’югації в профазі мейозу І утворюються пари хромосом – біваленти. Скільки хроматид містить ця структура?

А. 1

В. 2

С. 4

D. 6

Е. 8

40. Між гомологічними хромосомами відбувся кросинговер – перехрест із обміном відповідними ділянками. На якій стадії профази І мейозу знаходиться клітина?

А. Лептонеми

В. Зігонеми

С. Пахінеми

D. Диплонеми

Е. Діакінезу

41. При обстеженні 2-місячного хлопчика педіатр звернув увагу, що плач дитини схожий на котяче муркотіння, також виявлено мікроцефалію та природжену ваду серця. За допомогою цитогенетичного методу встановлено каріотип: 46,XY,5р–. На якій стадії мітозу дослідили каріотип цього хворого?

А. Інтерфаза

В. Профаза

С. Метафаза

D. Анафаза

Е. Телофаза

42. Під час вивчення мітотичного поділу диплоїдної соматичної клітини на неї подіяли колхіцином. Хід мітозу порушився і утворилась одноядерна поліплоїдна клітина. Мітоз було призупинено на стаді:

А. Профази

В. Метафази

С. Анафази

D. Телофази

Е. Цитокінезу

43. У пресинтетичному періоді мітотичного циклу синтез ДНК не відбувається, тому молекул ДНК стільки ж, скільки й хромосом. Скільки молекул ДНК має соматична клітина людина в пресинтетичному періоді?

А. 46 ДНК

В. 92 ДНК

С. 23 ДНК

D. 69 ДНК

Е. 48 ДНК

44. На клітину подіяли колхіцином, що блокує “збирання” ахроматинового веретена. Які етапи мітотичного циклу будуть порушені??

А. Передсинтетичний період інтерфази

В. Постсинтетичний період інтерфази

С. Профаза

D. Анафаза

Е. Цитокінез

45. У діагностиці хромосомних хвороб із метою вивчення каріотипу на культуру клітин під час мітозу діють колхіцином — речовиною, яка блокує скорочення ниток веретена поділу. На якій фазі зупинено мітоз?

А. Профаза

В. Метафаза

С. Анафаза

D. Телофаза

Е. Інтерфаза

46. На клітину подіяли колхіцином, що блокує збирання ахроматинового веретена. Які етапи мітотичного циклу буде порушено?

А. Цитокінез

В. Профаза

С. Анафаза

D. Передсинтетичний період

інтерфази

Е. Постсинтетичний період

інтерфази

47. При поділі клітини дослідник спостерігав фазу, при якій були відсутні мембрана ядра, ядерце, центріолі знаходилися на полюсах клітини, Хромосоми мали вигляд клубка ниток, які вільно розташовані в цитоплазмі. Для якої фази це характерно?

А. Профази

В. Метафази

С. Анафази

D. Телофази

Е. Інтерфази

48. У діагностиці хромосомних хвороб із метод вивчення каріотипу на культуру клітин під час мітозу діють колхіцином – речовиною, яка блокує скорочення ниток веретена поділу. На якій фазі буде зупинено мітоз?

А. Інтерфаза

В. Профаза

С. Метафаза

D. Анафаза

Е. Телофаза

49. У клітині, яка ділиться мітотично, спостерігається розходження дочірніх хроматид до полюсів. На якій стадії мітотичного циклу знаходиться ця клітина?

А. Профаза

В. Метафаза

С. Анафаза

D. Телофаза

Е. Інтерфаза

50. У мітозі розрізняють кілька фаз. На якій із них клітина має 92 однохроматидні хромосоми?

А. Інтерфаза

В. Профаза

С. Метафаза

D. Анафаза

Е. Телофаза

51. Соматичні клітини людини – диплоїдні (2n хромосом). Проте, поліплоїдні клітини червоного кісткового мозку (мегакаріоцити) можуть мати до 64n хромосом. Який механізм їх виникнення?

А. Політенія

В. Ендомітоз

С. Мейоз

D. Амітоз

Е. Мітоз

52. Згідно правила сталості числа хромосом, кожний вид тварин має певну та сталу кількість хромосом. Який механізм підтримання цієї сталості при статевому розмноженні?

А. Шизогонія

В. Брунькування

С. Амітоз

D. Мейоз

Е. Мітоз

53. У малярійного плазмодія набір хромосом 1n=12, надалі він розмножується шляхом шизогонії (один із видів мітозу). Чому дорівнюватиме кількість хромосом в ядрі малярійного плазмодія, який розмножуються в клітинах людини?

А. 12

В. 24

С. 32

D. 64

Е. 76

54. У культурі клітин людини спостерігали поділ, внаслідок якого з однієї клітини з диплоїдним набором хромосом утворилися дві клітини з таким же набором хромосом. Яку назву має цей поділ?

А. Політенія

В. Мітоз

С. Мейоз

D. Амітоз

Е. Брунькування

55. У процесі мітотичного циклу клітина накопичує енергію та необхідні для поділу клітини ядерні білки, наприклад, тубуліни. Коли саме це відбувається?

А. G1-період інтерфази

В. S-період інтерфази

С. G2-період інтерфази

D. Профаза мітозу

Е. Анафаза мітозу







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1593. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия