Студопедия — Дуальна система Німеччини – ефективне вирішення проблеми поводження з відходами
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дуальна система Німеччини – ефективне вирішення проблеми поводження з відходами






Охорона довкілля від забруднення промисловими та побутовими відходами стала фундаментом і принципом політики влади Німеччини. Доцільність створення в Німеччині системи «Зелена точка» (ЗТ) підтвердило міжнародне співробітництво: її стали впроваджувати в багатьох країнах, не дивлячись на деякі розбіжності, враховуючи ситуацію і умови внутрішнього законодавства та розвитку пакувальної індустрії, що свідчить про життєздатність, перспективу, а значить позитивні моменти ЗТ. «Зелена точка» сьогодні впроваджена в більшості Європейських країн як знак фінансування екологічної і економічної ефективності вторинного перероблення відходів пакувальної індустрії.

Так званий «Зелений кабінет» Німеччини розробив національну стратегію стабільності цієї системи з метою, щоб всі особи, що приймають рішення у сфері бізнесу і суспільного життя, прийняли її основні принципи справою персональної відповідальності і провели через всі обгрунтовані рішення і положення своєї діяльності.

Дуальна Система Німеччинибула створена як самостійна некомерційна організація в 1990 р і законодавчо регулюється німецькою постановою про паковання від 1991 р. Система розроблена як мережа, що об’єднує промислові підприємства, які виготовляють будь-які види продукції, відповідає за створення муніципальних програм і проектів з перероблення відходів і їхнього фінансування за рахунок збирання внесків від виробників продукції Німеччини. ДСН самофінансується за рахунок продажу ліцензії на використання товарного знаку «Зелена точка». В Україні знак «Зелена точка» сьогодні є достатньо добре відомим покупцям, оскільки він розміщується на пакованні продукції, яка надходить до нашої країни з Німеччини або з інших країн Західної Європи, тобто країн, які користуються і признали систему.

З утворенням ДСН, організацією і гарантією відповідних можливостей з боку державних підприємств і організацій, вперше частина домашніх відходів – паковання для збуту – була задіяна у процес збирання і утилізування, організований приватним економічним сектором.

В ефективності діяльності Дуальної системи провідну роль мала громадська свідомість населення, на яке покладено завдання добровільно співпрацювати і сортувати сміття. Для цього на вулицях німецьких міст і селищ стоять контейнери для розділення відходів. Як правило, це цілий ряд ємкостей різного кольору для чіткого розподілу за їхнім призначенням - окремо для картону і паперу, полімерних відходів, органіки, скла і металів.

Однією з переваг Дуальної системи є здатність до створення системи збирання, що знаходиться недалеко від споживачів і на всій території Німеччини.

До інших переваг слід віднести квоти утилізування, дотримання яких необхідно підтвердити шляхом представлення доказів в міністерство з питань екології.

Не малозначним фактором також є для цього застосування стимулів, юридичних мір, агітації і пропаганди серед населення від дитячого віку до похилого.

ДСН організовує повернення паковання, що було у використанні, для повторного перероблення. Її ліцензійний знак – «Зелена точка» протягом більш як 20 років з дня створення став знаком економічної доцільності в сфері важливих екологічних проблем.

При цьому мова йде не тільки про те, що збереження, сортування (сепарація) і перероблення відходів відбувається екологічно бездоганно, але про те, що до споживачів і економічного сектору вона (система) висуває вимоги відносно витрат. За паковання із знаком «Зелена точка» виробники або виконавці сплачують внески Дуальній системі, за допомогою яких фінансується збирання і сортування паковання, що було у використанні, а для синтетичних матеріалів – і утилізування.

Вартість ліцензії відображає реальні ціни з реалізації програми щодо організації перероблення пакувальних відходів в залежності від матеріалів, маси та виду цих відходів, тобто в залежності від технологій та умов перероблення іутилізування. Ця фінансова модель закликає виробників, промислові підприємства і фірми розробляти і виготовляти пакувальні матеріали і паковання, що легко піддається утилізуванню та повторному переробленню на нову продукцію, знижувати об’єми використання паковання і матеріалів. А це, відповідно, сприяє зниженню екологічних платежів.

Принцип роботи підприємства «Дуальна система Німеччини» визначається тим, що виробник паковання передає її фірмі, яка виконує наповнення її продуктом. (рис.6)

Споживач продукції
Збір і сортування відходів
Вторинна сировина
Упакування продукції
Компанія «Дуальна система»
Вироби з вторинної сировини
Виробництво паковання

 

 

Торгівля

 


Рис. 6. Принцип діяльності компанії «Дуальна система в Німеччині

 

Ця фірма заключає з підприємством «Дуальна система Німеччини» договір (біла двостороння стрілка) і вносить плату за встановленими тарифами (темна стрілка). Упакований продукт надходить в торгівлю. Якщо продукція виготовляється не в Німеччині, а імпортується на її територію, то плату за ліцензію «Зелена точка» вносить компанія, яка ввозить пакувальну продукцію. Далі продукція поступає споживачу. Компанія «Дуальна система Німеччини» для збирання і сортування відходів паковання укладає із спеціалізованими фірмами або з комунальними підприємствами відповідні угоди. Розсортовані відходи надходять на підприємство, яке переробляє вторинну сировину.

Застосування ДС у Німеччині призвело з, одного боку, до зростання економічних показників, а з іншого – до зниження споживання паковання. Так, у 2000році реальне споживання паковання було на 18% меншим, чим воно могло бути без застосування ДСН. Ці дані можна розглядати як результат вперше виконаного дослідження практичної, позитивної та ефективної діяльності ДСН, її стабільності і майбутнього перспективного розвитку.

Головне значення виконаного дослідження полягає в тому, що ДСН внесла позитивний внесок в стійкий розвиток економіки Німеччини, направлений на збереження ресурсів країни і захист довкілля. Перероблення відходів паковання супроводжується значно меншими обсягами викидів, ніж їхнє утилізування шляхом спалювання або захоронення на звалищах. Завдяки ДС обсяги залишків пакувальних відходів, що утилізуються щорічно шляхом спалювання або зберігання на сміттєзвалищах, знизились приблизно на 65% за період з 1991 до 2000 року.

Експерти аналізу ДСН в додаток до високої екологічної ефективності цієї системи зазначають також її високу соціальну значущість.

За рахунок використання інновацій, створення позитивного привабливого (заохочувального) інвестиційного клімату та соціального призначення з впровадженням ДСН в Німеччині створено додатково 17 тис. робочих місць. Бажання споживачів паковання розділяти і сортувати відходи свідчить про їхнє високе розуміння важливості цієї проблеми, чого не спостерігалось в країнах Західної Європи ще в 90-х роках минулого століття. Дев’ять з десяти домашніх господарок Німеччини самі сортують відходи паковання.

Споживачі все більш значною мірою цінують широке коло запропонованих ДСН послуг, завдяки чому відходи збираються безпосередньо від будинків кінцевих споживачів – тобто населення.

Високі оцінки ДСН – свідчення пунктуальності служб, що займаються збиранням відходів, а також близьке розміщення і доступність контейнерів для відходів.

В 2000 р. завдяки переробленню відходів пластикових пляшок (в рамках ДСН) в Німеччині було зекономлено біля 20 мільярдів МДж енергії; така кількість енергії дає змогу забезпечувати теплом 1,8млн. мешканців Берліна протягом 130 діб. Більше того, зниження викидів СО2, шкідливих і пагубних для навколишнього середовища, будуть також оцінені експертами в подальшому щодо ефективності рециклінгу в Німеччині. Рециклінг(нім.) –– повернення відходів у матеріальний кругообіг «виробництво-споживання». Можливі два варіанти рециклінгу відходів:

- повторне використання відходів за таким самим призначенням, наприклад, скляних пляшок після їхнього відповідного безпечного оброблення та маркування(етикетування);

- повернення відходів після відповідного оброблення у виробничий цикл, наприклад, жерстяних банок –– у виробництво сталі, макулатури –– у виробництво паперу і картону.

Послідовне дотримання законодавчих стандартів утилізування і безперервне покращення збирання, сортування і повторного використання в цьому взаємозв’язку є головними завданнями підприємців-виробників.

Удосконалення екологічних стандартів і повторне використання паковання – це два боки однієї медалі. В центрі уваги – автоматизація сортування, покращення утилізування з застосуванням сучасних видів техніки.

Технічні інновації впливають на суттєве скорочення відходів і разом з тим на покращення якості паковання. Нові технології значною мірою покращують процес сортування, а також повторного використання, і разом з тим підвищують ефективність самого процесу.

Здійснення висловлюваного вище і його впровадження дозволить вступити до Європейської організації з повторного використання паковання – це єдине свого роду головне завдання цієї організації: надання марки «Зелена точка» кваліфікованим в цьому питанні організаціям як Європейського знака маркування.

Входження в Європу залежить перш за все від уміння виготовляти конкурентоспроможні товари для людей. Ці проблеми необхідно вирішувати сьогодні. Адже до сфери виготовлення готових товарів, так як і до процесу ліквідації громадських відходів, необхідно відноситись з повагою і уважно, оскільки кожна епоха технічної і індустріальної історії характерна інноваціями, які ламають встановлену діяльність: винахід паровоза, автомобіля, двигуна, комп’ютера – ці і інші суттєво змінювали умови нашого життя.

АТ «Дуальна Система Німеччини» організовує процес збирання, утилізації паковання, має свій товарний знак «Зелена точка», який використовується як ліцензія, а маркування ним паковання, яке є свідченням того, що реалізатори паковання заздалегідь сплатили витрати на його ліквідацію або перероблення після того, коли воно буде віднесене споживачем до смітникового ящика.

Велике значення відіграють комунікації, роз’яснювальна робота; без розвиненої інформаційної мережі та інфраструктури в Німеччині не були б створені сучасне виробництво, ринок товарів і послуг; економіка кругообігу. Щорічний звіт АТ «Дуальна Система Німеччини» свідчить, що вона користується дуже високою репутацією у своїх клієнтів, які цінують послуги, що дають їм змогу знизити витрати на збирання і утилізацію паковання.

Важливими є наради, що проводяться ДСН в рамках Європейського Союзу, де вона знаходить нових клієнтів, які експортують продукцію в Німеччину. Грошовий оборот ДСН у 2003р склав 1,9 млрд. євро, обсяги зібраного паковання 5453600т, а утилізованого – 5323610т. Ідея «Зеленої точки» дуже є успішною на міжнародному ринку. «Сміттєвик» минулого перетворюється у поставщика вторинної сировини, необхідної для виробництва високоякісних товарів.

Вчені стверджують, що саме пакувальні відходи у багатьох країнах складають більшу частину всіх, так званих твердих побутових відходів. При цьому зазначають, що, по-перше, обсяги споживання паковання в країні постійно зростають і цей процес буде продовжуватись довгі роки, і, по-друге – саме пакувальні відходи, за правильної організації процесу їхнього утилізування, найбільш легко піддаються роздільному збиранню населенням, сортуванню за видами матеріалів і подальшому переробленню, тобто пакувальні відходи можуть бути багаторазово використані як вторинна сировина.

Мета ДСН – постійне покращення цінових пропорцій. Щоб знизити внески та одночасно забезпечити стійкий і стабільний розвиток ДС необхідно застосовувати нові технології збирання і перероблення відходів. ДС активно займається цією проблемою протягом багатьох років. Сьогодні, наприклад, обладнання для автоматичного сортування є високоефективним вирішенням проблеми збереження так званого «легкого паковання». Повністю автоматизоване сортування цього «легкого паковання» впроваджується на всій території Німеччини і дає змогу отримати значний обсяг і високу чистоту матеріалів після рециклінгу та знизити одночасно вартість перероблення пакувальних відходів.

Сьогодні ДС реалізує нову програму так званого глибокого рециклінгу використаного паковання, наприклад, пластикові пляшки можуть бути перероблені в нові пляшки для напоїв або продукцію для текстильної промисловості. Нова технологія дає змогу досягти такої ж високої якості продукції, як і з первинних матеріалів.

Завдяки інвестиціям в нові технології, удосконалення обладнання для сортування, транспортування і перероблення відходів «Зелена точка» з кожним роком стає дешевше і популярніше для промисловості, торгівлі і кінцевих споживачів. Внески за ліцензії знижуються в цілому на 440 млн. євро по відношенню до 1998 р., тобто стали дешевшими на 20%. Це планується і в подальшому. Споживачі платять тільки 1,9 євро на годину в місяць за централізоване збирання пакувальних відходів.

З метою стійкого розвитку ДС і зниження потенціалу цін на обіг пакувальних відходів передбачається застосування логістики збирання інших відходів для перероблення. Це принесе значну користь споживачам з одночасними перевагами для захисту навколишнього середовища. Таким чином, не кращий варіант, закопувати або спалювати відходи паковання, а їх необхідно збирати, сортувати за видами матеріалів, переробляти за допомогою відповідних технологій і процесів на високоякісні нові види пакувальних матеріалів, виробів, товарів народного споживання або різноманітних будівельних матеріалів.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 747. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия