Студопедия — Досвід створення системи утилізування відходів у Португалії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Досвід створення системи утилізування відходів у Португалії






У відповідності до законодавства Португалії з 1 січня 1998 р. промислові споживачі паковання (фасувальники), імпортери і дестрибютери (оптова торгівля) повинні були створити інтегровану систему утилізації пакувальних відходів (включаючи використане одноразове первинне, вторинне і транспортне паковання). Ця обставина була розповсюджена і на промислове паковання після введення в Португалії Закону №162/2000

Управління відходами в Португалії здійснює некомерційна організація «Понто – Верде», яка свою діяльність основує на ліцензійному збиранні внесків за право використання товарного знаку «Зелена точка».

Діяльність «Понто – Верде» розповсюджується на такі сфери:

ü використане паковання, що утворюється в населення міст;

ü використане паковання, що утворюється в сфері обслуговування (готелі, ресторани, кафетерії тощо);

ü використане паковання, що утворюється в інших сферах (промисловість, торгівля/сфера послуг, сільське господарство).

В рамках цієї інтегрованої системи утилізації і у відповідності з діючим законодавством одноразове паковання повинно обов’язково маркуватись товарним знаком «Зелена точка» на основі угод (контрактів) з організацією «Понто – Верде», яка є «оператором» системи і має ліцензію на цю діяльність. У відповідності до закону 162/2000 від примусового маркування звільнені вторинна і транспортна тара. Сьогодні в Португалії немає інших схем у сфері управління пакувальними відходами, крім тієї, що рекомендована «Понто – Верде». Однак, природним є поява деяких галузевих схем, наприклад, схема, що відноситься до паковання для медичних препаратів і ліків.

Якщо ж товар імпортується в Португалію і потім тут упаковується, то відповідальність завжди покладається на ту компанію (фірму), яка першою ввела цю продукцію в обіг на внутрішньому ринку. Ці компанії відносяться до імпортерів до тих пір, поки «Понто – Верде» не підпише з ними контракти про партнерство, при чому іноземні компанії можуть підписати такі контракти лише в тому випадку, якщо вони мають представника в Португалії.

«Понто – Верде» заключає з виробниками продукції, промисловими споживачами паковання, а також з імпортерами ліцензійні контракти. Згідно з ними «Понто – Верде» бере на себе:

ü відповідальність за оборот(обіг) одноразового паковання;

ü видає ліцензію і сертифікат на право використання товарного знаку «Зелена точка».

У відповідності до цього контракту ліцензіат:

ü платить ліцензійний внесок за право використання товарного знаку «Зелена точка» (розмір внеску залежить від маси і типу пакувального матеріалу, щорічно розміщеного ліцензіатом на ринку);

ü дотримується графічних правил, визначених для використання товарного знаку «Зелена точка»;

ü щорічно надає декларацію, завірену бухгалтером.

В своїй роботі і стосунках з ліцензіатом «Понто – Верде» використовує такі методики. Ще до вступу в силу законодавства ця організація налагодила контакти зі всіма 26 тис. компаній(фірм), зайнятих у сфері обігу паковання і пакувальних відходів. Як результат методика стосунків з ліцензіатами спрощена: використовується контакт спрощеної форми; приймається декларація від компаній, що виготовляють значну кількість виробів;розрахунки оплати за право використання повторного знаку «Зелена точка» проводяться тільки на базі продекларованої маси паковання.

Для покращення обслуговування ліцензіатів і забезпечення їхнього іміджу на ринку «Понто – Верде» застосовує методи:

ü спеціалізація, що дає змогу зрозуміти специфіку кожного сектору діяльності компаній на ринку;

ü проектування оптимального базового програмного забезпечення для задоволення внутрішніх потреб в обробленні та аналізі інформації;

ü регулярного розповсюдження інформації про розвиток системи і ключових аспектів діяльності ліцензіатів в системі;

ü створення ефективних стандартних друкованих довідників, інших необхідних матеріалів.

«Понто – Верде» веде аудит ліцензіатів, що подають щорічну декларацію про приналежність до системи.

В рамках діяльності «Понто – Верде» ключову роль відіграють контроль і торгівля в роздріб, оскільки саме там є важливою перевірка на наявність сертифіката на право використання товарного знаку «Зелена точка». Це дозволяє виявити порушників законодавства.

У своїй роботі «Понто – Верде» має вирішувати такі проблеми:

ü наявність «вільних стрільців» або «зайців», які незаконно використовують товарний знак «Зелена точка»;

ü наявність недостовірних щорічних декларацій;

ü наявність окремих «пробілів» (прогалин) в інтерпретації законодавства, що не дозволяє різним підприємствам визначити чітку межу між типами паковання(наприклад, товарне паковання і промислове паковання).

У відповідності з діючим законодавством промислові споживачі (фасувальники продукції) паковання беруть на себе зобов’язання, згідно з якими вони виплачують відповідну плату за право користування товарним знаком «Зелена точка». Плата розраховується в залежності від маси пакувального матеріалу та умов його перероблення.

Підприємства, що задіяні у сфері обігу паковання, гарантують збереження державної цінової політики і забезпечують перероблення пакувальних відходів на основі угоди з «Понто – Верде», отримуючи також від неї фінансову підтримку.

Муніципалітети проводять роздільне збирання і сортування пакувальних відходів, після чого їх поставляють «Понто – Верде», отримуючи компенсаційні оплати, що встановлені для кожного пакувального матеріалу.

Муніципалітети мають також право отримувати технічну допомогу та фінансові дотації за діяльність, що пов’язана з роз’яснювальною роботою серед населення. Підприємства торгівлі в роздріб згідно з законодавством можуть продавати тільки те паковання, яке відповідає законодавству про паковання і пакувальні матеріали.

Кінцеві споживачі(населення) повинні здійснювати вдома первинне сортування своїх пакувальних матеріалів, тобто відходів, і розміщувати їх у спеціальних контейнерах, що встановлені муніципалітетами.

«Понто – Верде» отримала офіційний дозвіл на розширення діяльності в інших сферах, що пов’язані з обігом паковання та відходів, що було викликане такими причинами:

ü захист інтересів ліцензіатів. Ліцензіати (в межах однієї окремої компанії) можуть висувати загальне рішення з управління пакувальними відходами, що утворюються в населення та в інших сферах;

ü виключення проблем, що виникають як результат пробілів в інтерпретації законодавства, що стосуються визначення чітких меж між різними типами паковання;

ü розрахунок частки інших типів паковання і вирішення завдань (задач) поставлених Європейським Союзом у сфері цінової політики і цільових показників щодо утилізування відходів.

На початковій стадії розвитку діяльності в інших сферах «Понто – Верде» встановлює плату за право використання товарного знаку «Зелена точка» і розмір компенсацій, еквівалентних для товарного паковання (використовується населенням) і паковання, що застосовується в інших сферах.

Для ефективного управління пакувальними відходами, що утворюються в інших сферах (не в населення), «Понто – Верде» встановлює такі правила:

ü дотримання відповідності з технічними специфікаціями «Понто – Верде» (також мають силу для товарного паковання, що використовується населенням);

ü оплата відповідного ліцензійного вкладу за користування товарним знаком «Зелена точка».

Муніципальні потреби. Державний устрій Португалії передбачає наявність 30 міжмуніципальних систем, навколо яких згруповані 307 муніципалітетів. Система збирання відходів паковання реалізується муніципалітетами і муніципальними системами і заснована на тому, що жителі добровільно приносять використане паковання в спеціальні контейнери для роздільного збирання матеріалів. В деяких регіонах використовують також додаткову систему «від дверей – до дверей».

«Понто – Верде» заключає з муніципалітетами контракти, в яких передбачено умови, загальні для всіх пакувальних матеріалів, і окремі умови для специфічних пакувальних матеріалів.

У відповідності з контрактами «Понто – Верде» забезпечує:

ü регулювання обігу пакувальних матеріалів;

ü просту схему ліцензійних внесків і компенсацій на всій території країни і островів;

ü надання дотацій заводам – переробникам відходів за рекомендаціями муніципалітетів (на основі угод);

ü технічну підтримку, для впровадження заходів щодо утилізації відходів.

У відповідності з контрактами муніципалітети:

ü передають «Понто – Верде» всю кількість пакувальних відходів, що зібрані в результаті роздільного збирання (всі типи матеріалів);

ü забезпечують постачання матеріалів, що відповідають відповідним технічним специфікаціям, визначеними «Понто – Верде»;

ü беруть участь в роз’яснювальній роботі.

Більш тісне співробітництво з муніципалітетами передбачено національним стратегічним планом в сфері обігу твердих побутових відходів. Організаційна структура, що діє на всій території країни в рамках муніципальної системи, дозволяє скоротити в процесі перемовлень кількість контрагентів «Понто – Верде». На даний період існує близько 11 тисяч майданчиків, кожний з яких оснащений 3-ма контейнерами для роздільного збирання пакувальних відходів з розрахунку 1 майданчик на 700 жителів.

Роз’яснювальна робота. «Понто – Верде» забезпечує технічну експертизу планів роз’яснювальної роботи, що проводиться муніципалітетами, а також фінансує 50% витрат, пов’язаних з реалізацією погоджених планів роз’яснювальної роботи.

Проблеми, з якими стикаються муніципалітети під час проведення роз’яснювальної роботи:

ü низький рівень особистих ініціатив щодо розвитку планів роз’яснювальної роботи;

ü недостатність кваліфікованих кадрів для проведення експертних робіт у цій сфері;

ü низький рівень планомірності: спостерігається тенденція до реалізації окремих заходів, а не здійснення комплексних робіт;

ü недостатня скоригованість робіт і дій між муніципалітетами та в середині самих муніципалітетів;

ü труднощі щодо синхронізації роз’яснювальної роботи на регіональному і національному рівнях.

Способи проведення роз’яснювальної роботи:

ü реклама на телебаченні;

ü зовнішня реклама і реклама на транспорті.

Серед жителів розповсюджують листівки, в яких зазначені правила сортування пакувальних відходів, при цьому їхній зміст зорієнтовано на відповідні категорії населення.

Робота ведеться майже у всіх містах спільно з ЗМІ, здійснюється постійний обмін досвідом з іншими системами управління пакувальними відходами, що об’єднані в PRO EUROPE (міжнародна організація в Європі, що відповідає за надання ліцензії торговельного знаку «Зелена точка»).







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 461. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.052 сек.) русская версия | украинская версия