Студопедия — Загальні вимоги до навчальних комп’ютерних програм.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні вимоги до навчальних комп’ютерних програм.






Сформуємо ряд загальних положень, які конкретизують стратегію розробки і використання в навчанні комп'ютерних навчальних програм.

1. Комп'ютерні системи навчання повинні цілеспрямовано створюватися для включення (втілення) в цілісну навчальну діяльність і з врахуванням всіх її складових (особливо з врахуванням навчальних дій і операцій). Це дозволить запобігти деформації і навіть руйнуванню цієї діяльності при використанні ЕОМ в процесі навчання (що нерідко в даний час і відбувається). Комп'ютери повинні бути призначені не тільки для навчання людини тим чи іншим знанням та вмінням, але і для організації її навчальної діяльності і керівництва нею.

2. Комп'ютерні системи навчання повинні створюватися на основі попереднього аналізу змісту відповідних знань і вмінь як об'єктів засвоєння: різному змісту повинні відповідати і різні програми комп'ютерного навчання. Але один персональний комп'ютер, з відповідним програмним забезпеченням, може задовольняти вимоги різних навчальних предметів.

3. Кожна програма створюється стосовно до засвоєння змісту, який подається на мові певних дій і операцій. Це дозволяє будувати навчальну діяльність за принципом руху думки людини від засвоєння вихідних дій і операцій до оволодіння їх складною сукупністю, останнє є передумовою інтеграції навчальних предметів.

4. Комп'ютерні системи навчання повинні поєднувати в собі якості динамічних семіотичних (знакових) моделей: засвоюючи ці моделі, людина тим самим виконує відповідні навчальні дії і засвоює зміст певної предметної галузі, який відкривається ними. Працюючи з такими системами, людина не адаптується до них, а діє з ними, здійснюючи перетворення деякого предметного матеріалу, а також контролює ці перетворення з точки зору поставлених завдань.

5. Сама собою комп'ютерна система не є "учителем", не вона представляє "апарат керування", який регулює навчальний процес, вона органічно входить до розв'язку людиною систем навчальних завдань. При цьому комп'ютер виступає як засіб організації спільної діяльності вчителя і учнів та забезпечує такі форми їхньої взаємодії: розділення дій і операцій при розв'язуванні навчального завдання між різними учасниками і їх кооперацію; взаємний контроль і оцінку дій і операцій учнів у ході розв'язування навчальних завдань певної послідовності; спільне моделювання схем представлення об'єкту, які задаються учителем; відображення і представлення одним учням способу розв'язання завдання здійсненого іншими.

6. Ці форми організації взаємодії учнів дозволяють учителеві використовувати комп'ютер для організації навчальної діяльності в системі колективного поліалогу, тобто проектувати навчальні ситуації як комунікативно-організоване середовище, яке динамічно моделюється, забезпечуючи широку взаємодію і співпрацю учасників цієї діяльності.

7. Окремі види комп'ютерних систем повинні використову­ватися для діагностики рівня сформованості окремих складових навчальної діяльності, а також для контролю і оцінювання (в тому числі текстової оцінки) результатів засвоєння змісту певних знань і вмінь.

8. Навчальні комп'ютери повинні враховувати вікові аспекти розвитку людини: різним віковим періодам повинні відповідати різні способи подання змісту в комп'ютерних системах навчання (від ігрових форм у молодшому віці до дослідницьких, творчих форм в середньому і старшому шкільному віці і т.д.).

9. Створення комп'ютерних систем навчання повинно здійснюватись шляхом розгорненого вивчення способів їх застосування в різних навчальних ситуаціях; відповідні розробки і дослідження повинні виступати основою для вивчення можливостей кожної системи і їх використання у викладанні навчальних предметів.

10. Застосування комп'ютерних систем навчання повинне сприяти формуванню в людини основ рефлексивно-теоретичного мислення, яке використовує логічно-математичні засоби для програмування і планування людиною своїх пізнавальних дій і аналізу основ їх виконання.

Комп'ютерні програми, які застосовуються у навчанні можна поділити на 4 класи за принципом їх роботи:

1. Навчальні програми (Tutorial software). Програми, які відносяться до цього класу, призначені для навчання учнів або студентів шляхом представлення їм фактичного матеріалу в тій чи іншій формі і контролю знань за допомогою тестів, практичних завдань і вправ. Навчання відбувається під керівництвом викладача або комп'ютера і дає непогані результати при вивченні багатьох дисциплін, які мають формалізоване подання знань. Постійний контроль рівня знань тих, хто навчається, з боку програми, забезпечення зворотного зв'язку протягом всього курсу навчання, дозволяє коригувати складність завдань і темп просування у курсі, який вивчається.

2. Моделюючі програми (Simulation software). Програми цього класу є конкретною реалізацією будь-якого розділу однієї дисципліни, і дозволяють його вивчати. Моделю­ючі програми дуже схожі на динамічний мультфільм з конкрет­ної дисципліни, сценарій якого визначає дії учня на модель процесу, який вивчається. Маніпулюючи доступними для зміни параметрами фізичних величин, учень за реакцією моделюючої системи визначає діапазон їх допустимих змін і усвідомлює суть процесів, які здійснюються під його керівництвом. Наприклад, в моделі екологічної системи, той хто навчається, може змінити процентний склад гризунів і хижаків та прослідкувати за всіма змінами, які відбуваються в усталеній до цього системі. Моделюючі системи, так само як й інші навчаючі програми, можуть подавати для вивчення як невеликі розділи дисципліни, так і великі процеси, що вимагають знання декількох предметів. Такі процеси можуть супроводжувати того, хто навчається, у вигляді моделей, які можуть постійно ним підстроюватись протягом всього курсу навчання, зберігаючи в собі весь комплекс знань, які отримав той, хто навчається, за цей час.

3. Інструментальне програмне забезпечення (Tools software) не має, як правило, будь-якої орієнтації на конкретний курс, який вивчається, або методику навчання. Подібні програми надають своїм користувачам можливість самостійно розв'язувати певні завдання за більш короткий час і з меншими зусиллями, звільняючи їх від рутинної обчислювальної і статистичної роботи, надаючи їм свободу у виборі методів розв'язування конкретних завдань і простір для творчості. Інструментальне програмне забезпечення дає прекрасну можливість навчити тих, хто навчається, конструюванню середовища користувача і розвивати в них творче мислення.

4. Інтегровані навчальні програми (Integrated software). До останнього класу відносяться всі програми, які комбінують в собі ознаки двох або більше вище перерахованих класів. Основний показник високої якості навчальної програми - це ефективність навчання. Багаті демонстраційні можливості і ви­сокий ступінь інтерактивності системи самі по собі не можуть служити основою для того, щоб вважати навчаючу програму корис­ною. Ефективність програми визначається тим, наскільки вона забезпечує передбачену мету навчання, як найближчу, так і відда­лену, наприклад, розвиток здібностей. При розв'язуванні будь-якого питання, починаючи з використання графіки і закінчуючи індивідуалізацією навчання, в основу повинна бути поставлена мета. Можливості комп'ютера повинні бути проаналізовані з точки зору психології і дидактики та використанні тоді, коли це необхідно з педагогічної точки зору. Не слід гнатися за зовнішнім ефектом, система навчаюча повинна бути не ефектною, а ефективною.

Питання про те, наскільки ефективна навчальна програма, може бути розв'язане лише після її апробації. Проте, можна намітити ряд психолого-педагогічних вимог, які повинна задовольняти навчаюча комп'ютерна програма. Навчаюча система повинна:

1) дозволяти будувати зміст навчальної діяльності із врахуванням основних принципів педагогічної психології і дидактики;

2) допускати реалізацію різноманітних способів управління навчальною діяльністю, вибір яких обумовлено, з одного боку, теоретичними поглядами розробників навчаючої програми, а з іншого - цілями навчання;

3) стимулювати різні види пізнавальної активності тих, хто навчається, включаючи, природно, і продуктивний, які необхідні для досягнення основних навчальних цілей – як найближчих, так і віддалених;

4) враховувати у змісті навчального матеріалу і навчальних завдань уже набуті знання, уміння і навички тих, хто навчається;

5) стимулювати високу мотивацію тих, хто навчається, до навчання (не тільки за рахунок цікавості до самого комп'ютера), підтримувати і розвивати навчальні мотиви, цікавість учнів до пізнання;

6) забезпечувати діалог як зовнішній, так і внутрішній, в свою чергу, які виконують такі функції: активізувати пізнавальну діяльність тих, хто навчається, шляхом включення їх у процес міркування; моделювати сумісну (суб'єкт-суб'єктивну) діяльність; сприяти розумінню тексту; будувати допоміжний навчаючий вплив у відповідності з віковими особливостями і з врахуванням індивідуальних особливостей тих, хто навчається; забезпечувати педагогічно обумовлений зворотній зв'язок, інформувати про допущені помилки, містити інформацію, достатню для їх усунення; діагностувати того, хто навчається, з метою індивідуалізації навчання; не потребувати спеціальних знань для введення відповіді, зводити до мінімуму рутинні операції із введення відповіді;

7) забезпечити педагогічно обґрунтовану допомогу у розв'язку навчальних завдань, достатню для того, щоб не тільки розв'язати завдання, але й засвоїти спосіб її розв'язування;

8) надавати допомогу учню з урахуванням характеру утруднення і моделі того, хто навчається;

9) інформувати того, хто навчається, про мету навчання, повідомляючи йому, наскільки він просунувся в її досягненні;

10) виявляти дружелюбність, особливо при поданні допомоги тим, хто навчається;

11) допускати індивідуалізацію навчання;

12) адекватно використовувані всі способи подання інформації (текст, графіка, зображення, звук, колір і т.д.), не нав'язувати темп подання інформації;

13) вести діалог, який дозволяє управляти не тільки комп'ютером, але й тим, хто навчається, допомагає ставити запитання;

14) дозволяти тому, хто навчається, вхід і вихід із програми в будь-який момент, забезпечувати доступ до раніше пройденого навчального матеріалу;

15) допускати модифікацію, внесення змін в способи управління навчальною діяльністю.

Одні з цих вимог можуть і повинні бути реалізовані в будь-якій навчальній програмі, інші в деяких системах, які допускають діалог, а ще одні – в інтелектуальних навчаючих системах. Нині нагромаджено досить солідний фонд програмних засобів навчання, що базуються на застосуванні технології мультимедіа.

Мультимедіа є новою інформаційною технологією, тобто сукупністю прийомів, методів, способів продукування, обробки, зберігання, передавання аудіовізуальної інформації, заснованою на використанні компакт-дисків. Це дає нам змогу поєднати в одному програмному продукті текст, графіку, аудіо-та відеоінформацію, анімацію.

Важливою властивістю мультимедіа є інтерактивність, що надає користувачеві можливість зворотного зв'язку. До цього слід додати, що в мультимедіа реалізується цифрове кодування інформації і, таким чином, велика кількість даних зберігається на компакт-дисках (CD). На одному дискові, наприклад, зберігається така кількість інформації, яку зміщують 300000 друкованих сторінок, 500 дискет. 300 кольорових фотографій, 74 хвилин стерео – або 60 хвилин відеозапису.

Світовим лідером у виробництві програмного забезпечення і, зокрема, програмних засобів навчання, є корпорація Microsoft (США). В Америці, та й у всьому світі, такі продукти, як довідники, енциклопедії, навчальні програми, користуються величезним попитом. Вони є не лише надзвичайно зручними підручниками, а й також відмінним прикладом практичного застосування технології мультимедіа.

Комп'ютерні енциклопедії, хоч і надають необмежені можливості для мандрування у світі інформації, є лише частковим прикладом технології мультимедіа. Спеціалістами фірм, що розробляють програмне забезпечення, створено досить багато навчальних програм різноманітної тематики. У навчальних закладах нашої країни вже закріпилась тенденція до організації нового структурного підрозділу, що називається медіатекою. Цей термін застосовують, насамперед, для того, щоб підкреслити нові форми послуг з використанням засобів інформації та сучасної апаратури. Медіатека є не лише пристроєм, а й носієм інформації, самою інформацією, засобом віддаленого доступу до неї. Отож, медіатека – це спосіб зберігання і знаходження інформації. Медіатека зберігає найрізноманітнішу інформацію: аудіо- та відеослайди, комп'ютерні програми, текстову інформацію. Невелика за розміром, вона дає значне збільшення обсягу інформації, що зберігається. При цьому можна знайти потрібну інформацію за декілька секунд, – уводячи в комп'ютер лише один-два ключових слова.

На базі медіатеки викладач може проводити заняття, що мають груповий або індивідуальний характер. Викладач також може організовувати самостійну роботу учнів у вигляді індивідуальних занять та завдань самопідготовки. У результаті такої роботи учень отримує не тільки предметну або професійну підготовку, а й навички самостійної роботи з новими інформаційними засобами на базі комп'ютерних технологій. Він вчиться працювати з електронними каталогами літератури, базами даних, довідниками, електронними енциклопедіями. Використовуючи тренувальні та навчаючі програми, учень самостійно регулює навчальний процес.

Зрозуміло, що із збільшенням кількості комп'ютерів у нашій країні підвищується інтерес до мультимедійних програмних засобів навчання, виникає потреба в розробці такої продукції. Навіть добротні зарубіжні програми вимагають адаптації та перекладу на рідну мову. Тому відповідні дослідження здійснюються і в Україні.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 632. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия