Студопедия — ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ






Оплата праці являє собою грошове вираження вартості та ціни робочої сили у формі грошової або натуральної винагороди, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Оплата праці виконує відтворювальну і мотиваційну функції. Відтворювальнафункція полягає у забезпеченні нормального відтворення робочої сили відповідної кваліфікації, мотиваційна — у спонуканні працівників до ефективних дій на робочих місцях. Як соціально-економічна категорія зарплата є основним засобом задоволення особистих потреб працюючих, економічним важелем, що стимулює розвиток виробництва, зростання продуктивності праці, скорочення витрат та ін.

Організація оплати праці у будівельних організаціях (незалежно від форм власності) здійснюється на підставі:

Ø державного регулювання оплати праці;

Ø тарифної системи оплати праці;

Ø преміювання працівників;

Ø договірного регулювання оплати праці.

Держава здійснює регулювання оплати праці працівників підприємств усіх форм власності шляхом встановлення розміру мінімальної заробітної плати та інших державних норм і гарантій, оподаткуванням доходів працівників тощо. Норми оплати праці і гарантії для працівників на компенсації встановлюються Кодексом законів про працю. Регулювання оплати праці здійснюється на основі системи угод. Генеральна Угодаукладається між КМ України і Українською спілкою промисловців і підприємців та профспілковими об'єднаннями України як чинний акт соціального партнерства, що визначає узгоджені позиції і дії сторін за основними принципами проведення соціально-економічної політики у державі, забезпечення прав і гарантій трудящих, досягнення злагоди в суспільстві.

Основу організації оплати працістановить тарифна система оплати праці – це сукупність нормативів, які визначають диференціацію оплати праці залежно від складності й умов праці, форми заробітної плати, яка застосовується в будівництві. Основними елементами тарифної системи є:

· тарифні сітки і тарифні ставки;

· схеми посадових окладів працівників;

· тарифно-кваліфікаційний довідник робіт і професій.

Тарифна сітка – це шкала розрядів із відповідним коефіцієнтом. Вона застосовується для обліку в оплаті праці робітників різного рівня кваліфікації. Тарифна сітка пов’язана з тарифно-кваліфікаційним довідником і містить 15 тарифних розрядів з діапазоном тарифних коефіцієнтів від 1 до 4,1. Розмір тарифної ставки першого розряду встановлено на рівні мінімального розміру заробітної плати. Тарифні ставки інших розрядів (Срі) визначають множенням тарифної ставки першого розряду р1) на тарифний коефіцієнт відповідного тарифного розряду і):

Срі = Ср1 х Кі, грн. (4.9)

Форми і системи оплати праці, норми праці, тарифні ставки і посадові оклади, розцінки, премії та ін. встановлюються підприємствами у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими угодами.

Забороняється будь-яке зниження розмірів оплати праці залежно від національної належності, статі, мови, політичних поглядів тощо.

У будівельних організаціях усіх форм власності в Україні застосовуються дві форми оплати праці – погодинна і відрядна.

Погодинна зарплата це оплата праці за відпрацьований час з урахуванням рівня кваліфікації і застосовується на роботах, що не підлягають нормуванню й обліку по трудомісткості, тісно пов’язана з роботою машин і регламентується нею. Ця форма має такі підсистеми:

1. Пряма погодинна

Зп.пог = Фміс х Сг, грн., (3.10)

де Фміс — фактично відпрацьований за місяць час, год./міс;

Сг — годинна тарифна ставка відповідно до розряду робітника, грн.

2. Погодинно - преміальна система

Зп.прем = Зтар + Дпр, грн ., (3.11)

де Зтар- — тарифна зарплата за прямою погодинною системою, грн.,

Дпр — сума преміальних доплат, грн.

Сума преміальних доплат визначається із залежності

Дпр = грн. (3.12)

Система посадових окладів є різновидом погодинно-преміальної системи і застосовується в основному для оплати праці спеціалістів, службовців і керівників.

Відрядна форма зарплати залежить від кількості виконаної роботи згідно встановлених відрядних розцінок за одиницю роботи, виражену в натуральних одиницях виміру, і має такі системи:

1. Пряму відрядну обчислюють за формулою

Зп.відр.= ,грн., (3.13)

де Pi — годинна тарифна ставка, встановлена відповідно до розряду виконуваної роботи, грн./год.;

Nфі — норма часу за одиницю роботи, год.;

п — кількість видів робіт.

2. Відрядно-преміальна визначається із залежності

Зв.прем = Зтар. + Дпр.в.,грн ., (3.14)

де Зтар.в — тарифний заробіток робітника, грн.;

Дпр.в. — сума преміальних доплат.

Різновидом відрядно-преміальної форми є відрядно-прогресивна, за якою за обсяг виконаної роботи в межах встановленої норми нараховується відрядна розцінка, розрахована у звичайний спосіб, а за обсяг робіт, виконаний понад план, - прогресивно наростаюча розцінка.

При цьому слід чітко встановити показники, за якими здійснюється преміювання, і розмір премії за виконання і перевиконання цих показників. Це можуть бути показники зростання виробітку, продуктивності праці, збільшення обсягів робіт, виконання норм виробітку, економії матеріалів тощо.

3. Непряма відрядна використовується при оплаті праці допоміжних робітників і підсобників (наприклад, робітників-механізаторів, які обслуговують будівельні машини у складі бригади). Заробітна плата за цією системою залежить від результатів роботи бригади (тобто непрямо від обсягів виконаних робіт).

4. Колективна (бригадна) система оплати праці

1) Метод годино-коефіцієнтів

а) загальна кількість годино-коефіцієнтів, відпрацьованих бригадою:

Гк.бр.= Тфі Кі, (3.15)

де Тф —кількість годин відпрацьованих і-м робітником, год./міс.;

Кі — тарифний коефіцієнт за розрядом і-го робітника;

m — кількість членів бригади,чол.;

б) сума бригадного заробітку на один годино-коефіцієнт

З1г.к. = ,грн.; (3.16)

в) заробіток і-го робітника

Зі = ТфіКі З1г.к.,грн. (3.17)

2) Метод коефіцієнта виконання норм використовують, коли члени бригади працюють у різних умовах. Розподіл бригадного заробітку:

а) визначають заробіток бригади

Збр.вик.фі Тс , грн., (3.18)

де Тс — годинна тарифна ставка і-го робітника,грн./год.;

б) знаходять коефіцієнт виконання норм

Квн = ; (3.19)

в) заробітну плату і-го робітника обчислюють так:

 

Зі = Тфі Тс Квн. (3.20)

 

За безтарифною системою зарплата працівника залежить від кваліфікаційного рівня працівника (К), коефіцієнта трудової участі (КТУ) і фактично відпрацьованого часу ф). Послідовність розрахунків:

1. Визначається кількість балів, набрана кожним і-м працівником

 

Бі= К х Тф х КТУ, (3.21)

 

де Тф — відпрацьована кількість людино-днів одним робітником.

2. Визначається загальна сума балів (Бсум) працівників

Бсум = , (3.22)

де m — чисельність працівників.

3. Визначається частка фонду оплати праці, що припадає на один бал

d = . (3.23)

4. Нараховується заробітна плата і-го працівника

Зі = d х Бі. (3.24)

Різновидом безтарифної системи оплати праці є к онтрактна система оплати праці, яка ґрунтується на контракті укладеному між роботодавцем і виконавцем. У договорі обумовлюються умови праці, а також строк дії контракту. Основна перевага контрактної системи – це чіткий розподіл прав та обов’язків працівника і керівників будівельних організацій. В умовах ринку це досить ефективна система.

Система участі в прибутках передбачає розподіл прибутку між працівниками у формі грошових виплат (акцій).

Основна заробітна плата — це винагорода, нарахована за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці за відрядними розцінками, тарифними ставками робітників та посадовими окладами для службовців.

Додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи і за особливі умови праці.

· Надбавки до тарифних ставок та посадових окладів:

- за звання майстра і класи кваліфікації; персональні надбавки; високі досягнення в праці або за виконання особливо важливих завдань; за суміщення професій, розширення зон обслуговування тощо.

· Доплати до середнього заробітку за роботу у важких, шкідливих, особливо шкідливих умовах; за роботу в багатозмінному та безперервному режимі виробництва (у вихідні дні, в нічний час) та ін.

· Інші заохочувальні та компенсаційні виплати виплати у формі винагород, премій, компенсаційних та інших грошових й матеріальних виплат. Премії за виробничі результати, економію матеріальних ресурсів, підвищення продуктивності праці, зменшення простоїв, тощо. Винагороди (процентні надбавки) за вислугу років, стаж роботи.

Відрахування на соціальні заходи у складі відрахувань на обов'язкове соціальне, пенсійне, медичне страхування, додаткове пенсійне страхування та інші обов’язкові збори і відрахування на соціальні заходи здійснюють за встановленим законодавством порядком і нормами.

Фонд тарифної заробітної плати погодинників:

Фт.пог.= Чі Фді С Ксер.і. ,грн., (3.25)

де Чі — чисельність погодинників, які працюють в і-х умовах праці (нормальних, шкідливих, особливо шкідливих), чол.;

Фді — дійсний фонд часу роботи одного робітника-погодинника, нормо-год./рік;

С — годинна тарифна ставка погодинника першого розряду, грн./год.;

Ксер.і — середній тарифний коефіцієнт погодинників.

Фонд тарифної заробітної плати відрядників:

Фт.відр.= Ті Тс.1 Ксер.і.,грн., (3.26)

де Ті — сумарна трудомісткість робіт при і-х умовах праці, нормо-год./рік;

Тс.1 — годинна тарифна ставка відрядника першого розряду, грн./год.;

Ксер.і — середній тарифний коефіцієнт відрядників за і-ми умовами праці.

 

 


ТЕМА 4. ПЛАНУВАННЯ ВИТРАТ ТА ФОРМУВАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Поняття витрат виробництва і собівартості продукції підприємства

 

В процесі своєї діяльності підприємство здійснює матеріальні та грошові витрати. Залежно від ролі, яку вони відіграють у процесі відтворення, їх поділяють на три групи [11, ст.146 ]:

1.Витрати, пов'язані з основною діяльністю підприємства. Це витрати на виробництво або реалізацію продукції, так звані поточні витрати, які відшкодовуються за рахунок виручки від реалізації продукції (послуг).

2.Витрати, пов'язані з інвестиційною діяльністю, тобто на розширення та оновлення виробництва. Одноразові витрати на просте та розширене відтворення основних фондів,

приріст оборотних коштів та формування додаткової робочої сили для нового виробництва. Джерелами фінансування цих витрат є амортизаційні відрахування, прибуток, емісія цінних паперів, кредити тощо.

3.Витрати на соціальний розвиток колективу (соціально-культурні, оздоровчі, житлово-побутові та інші потреби). Ці витрати не пов'язані з процесом виробництва, а тому джерелом їх фінансування є прибуток.

Найбільшу питому вагу у загальному обсязі витрат підприємства мають витрати на виробництво.

Розрізняють витрати економічні та бухгалтерські. Економічні витрати-це всі види виплат постачальникам за сировину та матеріальні ресурси. Ці витрати складаються із зовнішніх (явних) та внутрішніх (неявних або імпліцитних).

Зовнішні витрати — це платежі постачальникам матеріальних ресурсів, виплата заробітної плати, нарахування амортизації тощо. Ця група витрат і становитиме бухгалтерські витрати, які фактично відповідають витратам наших підприємств. Внутрішні витрати мають неявний, імпліцитний характер, оскільки відображають використання ресурсів, що належать власнику підприємства у вигляді землі, приміщень, активів тощо, за які він формально не платить. Підприємець фактично здійснює ці витрати, але не в явній формі, не в грошовій. Структура економічних витрат виробництва наведена на рис.1.1.

Рис.1.1. Структура економічних витрат виробництва

Явні витрати називають ще бухгалтерськими, або розрахунковими. Це – платежі за ресурси, які підприємство купує на ринках ресурсів. До них належать платежі за електроенергію, паливо, сировину, працю тощо. Вони є прямими грошовими виплатами підприємства власникам ресурсів. Тому явні витрати нерідко називають грошовими витратами [6, с.447-455]. Бухгалтерські витрати групують за економічними елементами та калькуляційними статтями.

Відповідно до економічного змісту, бухгалтерські витрати класифікують таким чином: 1) матеріальні витрати; витрати на оплату праці; 2) амортизація основних засобів; 3) відрахування на соціальні заходи; 4) інші витрати.

Групування витрат за економічними елементами використовують для складання кошторису витрат на виробництво. Співвідношення елементів витрат характеризує структуру витрат. А визначення витрат здійснюють відповідно до класифікації за калькуляційними статтями. Така класифікація відображає склад витрат залежно від місця їх виникнення і виробничого призначення.

Підприємство може володіти деякими ресурсами, які воно використовує у виробничому процесі. Це, наприклад, капітальні блага, управлінські навички власника підприємства, частина або всі фінансові ресурси тощо. Оскільки ці ресурси є власністю виробника, то платежі за їх використання мають неявний характер, їх прямо не оплачують. Такі витрати називають неявними, або неоплачуваними. Для визначення своїх економічних витрат підприємство повинне обчислити у грошовому вираженні неявні витрати і додати їх до бухгалтерських витрат[6, с.447-455].

Економічні витрати поділяють на короткострокові та довгострокові, тобто витрати, що здійснюються відповідно в короткостроковий та довгостроковий періоди (рис.1.2).

Рис.1.2. Класифікація економічних витрат за періодами здійснення

 

Економічний зміст собівартості продукції слід розглядати, почавши з класифікації показників собівартості продукції (табл.1.1).

Таблиця 1.1

Класифікація показників собівартості

Ознака класифікації Показник
Місце виникнення витрат Цехова собівартість
Виробнича собівартість
Повна собівартість
Тривалість періоду Середньомісячна собівартість
Квартальна собівартість
Середньорічна собівартість
Метод розрахунку Планова собівартість
Нормативна собівартість
Фактична собівартість
Об’єкти розрахунку Собівартість одиниці продукції
Собівартість порівнянної продукції
Собівартість непорівнянної продукції
Собівартість усієї товарної продукції (витрати на одну гривню товарної продукції)

 

При визначенні собівартості продукції у бухгалтерському обліку розрізняють собівартість реалізованої продукції та виробничу собівартість продукції. Структура собівартості продукції наведена на рис.1.3.

Собівартість реалізованої продукції Адміністративні витрати
Виробнича собівартість продукції Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати Наднормативні виробничі витрати Витрати на збут
Прямі матеріальні витрати Інші витрати операційної діяльності
Прямі витрати на оплату праці Фінансові витрати
Інші прямі витрати Втрати від участі в капіталі
Змінні загальновиробничі витрати та постійні розподілені загальновиробничі витрати Втрати від надзвичайних подій
Витрати внаслідок вилучення капіталу власниками

Рис.1.3. Структура собівартості продукції

Собівартість реалізованої продукції складається з виробничої собівартості продукції, яка була реалізована протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих та наднормативних виробничих витрат [1, 11].

До виробничої собівартості продукції включаються: -прямі матеріальні витрати; -прямі витрати на оплату праці; -інші прямі витрати; -змінні та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

Прямими вважаються витрати, які можна віднести безпосередньо на відповідний об’єкт витрат або які розподіляються між об’єктами витрат пропорційно до бази, з якою ці витрати знаходяться в близькій залежності. Прямі матеріальні витрати – це витрати цінностей (матеріалів), використаних безпосередньо на виробництво конкретного виду продукції, включаючи ті, що пов’язані з: підготовкою та освоєнням випуску продукції (суми цих витрат відносяться на собівартість продукції з початку її виробництва); виконанням технологічного процесу з виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг (сировина, паливо, енергія, ліки, корми, інструмент, пристрої та інші засоби і предмети праці, а також матеріали); проведенням поточного ремонту, технічного огляду і технічного обслуговування основних виробничих засобів, у тому числі взятих у тимчасове користування за угодами операційної оренди; забезпеченням працівників спеціальним одягом і взуттям, захисними пристроями та спеціальним харчуванням у випадках, передбачених законодавством.

Витрати на оплату праці включають суми основної і додаткової оплати, які нараховані згідно із прийнятою підприємством системою оплати праці і які відносяться на конкретний об’єкт обліку витрат. При нарахуванні оплати праці натурою продукція оцінюється в порядку, передбаченому податковим законодавством.

До інших прямих витрат належать: платежі зі страхування майна підприємства та цивільної відповідальності власників транспортних засобів, окремих категорій працівників, зайнятих у виробництві продукції, на роботах з підвищеною небезпекою для життя та здоров’я, передбачених законодавством; плата за оренду основних засобів, що може бути віднесена на конкретний об’єкт; витрати на утримання, експлуатацію та ремонт необоротних активів, що використовуються в конкретному виробничому процесі, (амортизація, витрати на освітлення, опалення, водопостачання, електропостачання тощо); податки і збори (обов’язкові платежі), які згідно із законодавством відносяться на витрати виробництва; інші витрати, які можуть бути віднесені на конкретний об’єкт витрат.

До складу загальновиробничих витрат включаються: витрати на управління виробництвом (оплата праці, відрахування на соціальні заходи й медичне страхування та витрати на оплату службових відряджень апарату управління та спеціалістів підрозділів тощо); амортизація необоротних активів загальновиробничого призначення; витрати на утримання, експлуатацію та ремонт, страхування, операційну оренду основних засобів, інших необоротних активів загальновиробничого призначення; витрати на вдосконалення технології й організації виробництва (оплата праці, включаючи відрахування на соціальні заходи працівників, зайнятих удосконаленням технології й організації виробництва, поліпшенням якості продукції, оплата послуг сторонніх організацій тощо); витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення та інше утримання загальних приміщень виробничого призначення; витрати на обслуговування виробничого процесу (оплата праці та інші витрати на здійснення технологічного контролю за виробничими процесами та якістю продукції тощо); витрати на охорону праці, техніку безпеки і охорону навколишнього природного середовища; інші витрати (втрати від браку, падіж тощо); плата за оренду землі і майна виробничого призначення.

Не відносяться на собівартість виробленої і реалізованої продукції: адміністративні витрати; витрати на збут; інші витрати операційної діяльності; фінансові витрати; втрати від участі в капіталі; втрати від надзвичайних подій; витрати внаслідок вилучення капіталу власниками.

Одним із ключових елементів системи внутрішньогосподарського обліку витрат на виробництво продукції є система калькулювання [22].

Під час калькулювання вимірюються витрати на виробництво, кількість випущеної продукції та собівартість одиниці виробу, визначається економічна ефективність виробництва [6]. Калькуляція – це спосіб обчислення собівартості всього обсягу, а також одиниці виготовленої продукції. Вона складається на продукцію основного і допоміжного виробництва (за місяць, квартал, рік) за встановленою номенклатурою статей, яку підприємство з урахуванням специфіки діяльності визначає самостійно. Проте основним призначенням калькуляції є отримання інформації про собівартість для організації та управління процесом виробництва і контролю за рівнем витрат. Собівартість є базою для визначення ціни виробленої продукції.

У процесі калькулювання розв’язують два основні завдання обліку:

- на основі витрат на виробництво продукції визначити конкурентноспроможну продажну ціну;

- дані про собівартість продукції використовуються для прогнозування і управління виробництвом та витратами.

Калькулювання собівартості продукції умовно можна поділити на три етапи. На першому етапі вираховується собівартість всієї випущеної продукції, на другому – фактична собівартість за кожним видом продукції, на третьому – собівартість одиниці продукції. Розрізняють такі види калькуляції (рис.1.4):

а) за часом складання:

- планові – складають на основі прогресивних норм витрачання засобів виробництва та робочого часу й використовують як вхідні дані при встановленні ціни;

- кошторисні – стосуються нових видів продукції, робіт та послуг для розрахунку відпускних цін;

- нормативні – складають на основі існуючих норм використання засобів виробництва та робочого часу;

- звітні – відображають фактичні витрати за даними обліку.

Перші три види калькуляції (їх ще називають попередніми) розробляють до початку виробництва продукції і використовують, складаючи план (кошторис). Звітні калькуляції необхідні для контролю за виконанням планових завдань із собівартості продукції і для виявлення резервів подальшого зниження витрат.

 

Рис.1.4. Види калькуляції собівартості продукції

б) за рівнем охоплення витрат або місцем їх здійснення:

- галузеві – відображають рівень собівартості певного виду продукції у конкретній галузі (наприклад, собівартість електроенергії, транспортних перевезень тощо);

- повні – відображають витрати на виробництво та збут продукції;

- виробничі – складають за всіма статтями витрат на виробництво;

- внутрішньогосподарські – складаються на продукцію окремих цехів основного та допоміжного виробництв;

- калькуляція змінних витрат – містить прямі витрати на виробництво.

в) за характером виробництва:

- періодичні – складають за певний період для розрахунку середньої собівартості одного виробу;

- індивідуальні – складають лише після завершення виробництва окремого замовлення або групи виробів;

- проміжні – складають на окремі етапи робіт для об’єктів з тривалим циклом виробництва.

г) за властивостями калькуляційного об’єкта калькуляції поділяються на:

- загальні – відображають собівартість певного виду продукції загалом на підприємстві;

- за центрами витрат – це розрахунок собівартості продукції певного підрозділу підприємства.

Витрати, пов’язані з виробництвом продукції, можуть групуватися за такими статтями калькуляції:

1. Сировина та матеріали. До цієї статті включають сировину і матеріали, які входять до складу виготовленої продукції і тим самим створюють її основу; покупні матеріали, які використовуються в процесі виробництва для забезпечення нормального технологічного процесу і пакування продукції.

2. Купівельні комплектуючі вироби і напівфабрикати. До цієї статті відносять вартість купівельних напівфабрикатів, комплектуючих виробів, що потребують монтажу або додаткової обробки на цьому підприємстві.

3. Паливо та енергія на технологічні потреби. До цієї статті включають витрати на всі види палива та енергії, які одержані зі сторони або виготовлені самим підприємством і використані безпосередньо в процесі виготовлення продукції.

4. Зворотні відходи (вираховуються). Сюди відносять вартість повернутих відходів, яку віднімають від загальної суми матеріальних витрат, що віднесені на собівартість продукції.

5. Основна заробітна плата робітників основного виробництва.

6. Додаткова заробітна плата робітників основного виробництва. У цих статтях відображають витрати, пов’язані з нарахуванням основної заробітної плати відповідно до прийнятих на підприємстві систем оплати праці та додаткової заробітної плати за працю понад встановлені норми, трудові успіхи, особливі умови праці.

7. Відрахування на обов’язкове соціальне страхування. До цієї статті відносять відрахування на обов’язкове соціальне страхування, в тому числі на випадок безробіття та від нещасних випадків на виробництві, а також відрахування на обов’язкове державне пенсійне страхування.

8. Витрати, пов’язані з підготовкою та освоєнням виробництва продукції. У цій статті відображаються витрати, пов’язані з підготовчими роботами, а також витрати на виробництво нових видів продукції в період їх освоєння, з підготовкою і освоєнням випуску продукції, яка призначена для серійного або масового виробництва.

9. Загальновиробничі витрати. Сюди відносять загальновиробничі витрати, передбачені П(С)БО 16 «Витрати».

10. Витрати внаслідок технічно неминучого браку. У цій статті відображають вартість остаточно забракованої продукції, а також витрати, пов’язані з усуненням браку.

11. Інші операційні витрати. Відповідно до П(С)БО 16 сюди включають втрати від знецінення запасів, нестачі і втрати від псування товарно-матеріальних цінностей, інші витрати [1, 16, 20].

Залежно від виду продукції, складності та самої організації виробничого процесу на підприємствах використовуються такі методи калькулювання собівартості продукції як позамовний, попередільний і нормативний.

Для більшості підприємств найбільш прийнятним є нормативний метод (рис.1.5). Він передбачає попереднє визначення фактичної собівартості виготовленої продукції на підставі діючих норм.

Передумовою нормативного методу є наявність норм витрат, які задовольняють потреби планування та обліку, що дозволяє до початку виробничого процесу складати нормативну калькуляцію продукту, а після його завершення на основі нормативної калькуляції та поточного обліку про відхилення та зміни норм визначати фактичну собівартість продукції. При встановленні цих норм береться до уваги звичайний (середній) рівень витрат сировини, матеріалів на одиницю продукції, нормальний рівень заробітної плати і накладних витрат при прогнозних обсягах виробництва [1, ст.. 134.].

Рис.1.5. Нормативний метод обліку та планування витрат

Особливістю нормативного обліку витрат на виробництво є те, що облік здійснюється за ходом технологічного процесу, тому всякі відхилення або зміна норм виявляється негайно на тій чи іншій операції. З цією метою на підприємствах складається нормативна калькуляція. Нормативна собівартість продукції – це вид попередньої собівартості на початок якогось періоду (року, кварталу, місяця тощо). Нормативну калькуляцію складають на основі діючих на початок року норм витрат на конкретний вид продукції за елементами собівартості (статтями витрат). Такий метод дозволяє заздалегідь спрогнозувати настання витрат та передбачити оперативні управлінські дії на підприємстві.

 

1.2. Планування витрат в системі управління витратами підприємства

 

В даній роботі розглядається побудова системи управління витратами, яка не обмежується веденням управлінського обліку, а передбачає здійснення управління в місцях виникнення витрат у поєднанні всіх функцій управління, мінімізацію загальної величини витрат у поєднанні з раціональним розміщенням виробничих ресурсів. Загальні теоретичні аспекти управління, які стосуються і управління витратами, розкрито в підручниках та посібниках з менеджменту, теорії фінансів та фінансового менеджменту. Зокрема, основні засади та загальні функції управління широко висвітлені Стадник В.В. та Йохною М.А. [12. ст15]. Але дані положення не конкретизовані щодо витрат. Проблему управління витратами досліджували Турило А.М., Кравчук Ю.Б., Турило А.А. [13, ст21], однак поняття та сутність управління розкрито з загальних позицій менеджменту.

Проблемним питанням є відсутність єдиної системи управління витратами на вітчизняних підприємствах. Крім того, на даний час ще немає чіткої системи управління процесом зниження собівартості [11, ст.7]. Окремі функції управління розмежовані, не вистачає об’єднаної системи обліку, яка б забезпечувала потрібною інформацією всю систему управління. Управління витратами має здійснюватися в місцях їх виникнення у поєднанні всіх функцій управління.

Для ефективного здійснення своїх функцій суб’єктами управління, необхідно активно використовувати можливості сучасних інформаційних технологій, облік, калькулювання витрат повинні доповнюватися плануванням і прогнозуванням, нормуванням витрат, аналізом, контролем і регулюванням собівартості.

До недавнього часу питаннями управління формуванням собівартості продукції, удосконалення процесів планування, калькулювання і аналізу витрат не приділялося належної уваги. На даний час, в умовах критичного спаду виробництва, в теорії і практиці управління все більше враховується досвід розвинених країн і передових підприємств радянського періоду, однак все ще недостатньо. Завдання з управління вирішуються переважно окремо по кожній функції. Питання ефективного управління витратами особливо актуальне в умовах інфляції, постійного росту тарифів і цін на ресурси, коли дані про теперішні виробничі витрати необхідно постійно звіряти з даними про майбутні витрати. Крім того, для отримання прибутку, замість зменшення витрат на виробництво продукції, підприємці найчастіше практикують збільшення цін на готові вироби. Тому ефективне управління витратами підприємств є суспільно важливим.

Державними органами управління здійснено низку заходів у сфері вдосконалення планування, аналізу собівартості за техніко-економічними факторами. Однак в умовах командної економіки дані обліку та планування витрат використовувались виключно в цілях державного ціноутворення, не існувало стимулів до їх скорочення. Ініціативу в організаціях, на підприємствах не заохочували. Перехід до ринку став несподіванкою для багатьох керівників, що призвело до втрати підприємствами ринкових позицій та погіршення їх роботи.

В умовах ринкової економіки здорова конкуренція примушує підприємства зменшувати ціни на продукцію та знижувати собівартість. Отже, в сучасних умовах необхідно надалі вивчати зарубіжний досвід управління, не відкидаючи напрацювання вітчизняної науки, активно впроваджувати в практику їх досягнення [11, C.10-13]. У вітчизняній практиці замість терміну «управління» часто вживають термін «менеджмент». Однак менеджмент – більш вузьке поняття, яке має багато тлумачень, які можна звести до єдиного визначення: вид діяльності, спрямованої на організацію ефективної роботи персоналу. Важливе місце в системі менеджменту займає делегування виробничих і управлінських функцій.

Ефективність менеджменту залежить від здійснених витрат і визначається як відношення результату від прийняття рішень до пов’язаних з їх виконанням витрат.

В теорії менеджменту виділяють три рівні управління за суб’єктами:

1) технічний – нижня ланка керівництва (менеджери, які керують переважно робітниками);

2) управлінський – середня ланка керівництва;

3) інституційний – вища ланка керівництва (адміністрація, яка здійснює загальне стратегічне управління).

В системі управління витратами доцільно виділити два рівні: оптимізаційний та інформативний (рис.1.6). Складовими оптимізаційного та інформативного

 

 

 


Рис.1.6. Планування в системі управління витратами підприємства

рівнів управління витратами є наступні функції: організація, розпорядництво, контроль, мотивація, планування, облік, аналіз.

Такий поділ обумовлений наявністю двох підсистем управління [13, ст. 21]:

- підсистема, яка управляє (керуюча);

- підсистема, якою управляють (керована).

Складовими оптимізаційного рівня є наступні функції: організація, розпорядництво, контроль, мотивація. Складовими інформативного рівня є планування, облік, аналіз. Інформативний рівень управління пов’язаний з функціонуванням керованої підсистеми.

Оптимізаційний рівень управління витратами реалізується через керуючу підсистему і створюється поетапно:

1) Формування організаційної та виробничої структури, тобто розробка ієрархічної системи функціональних та лінійних зв’язків в межах організації, визначення центрів відповідальності та місць формування витрат за всіма видами продукції;

2) Обрання цілей організації, зокрема прийняття рішень щодо витрат: визначення доцільності виробництва окремих видів продукції (виконання робіт, надання послуг), вибір альтернативних напрямів діяльності, сировини, обладнання, технології виробництва. Наслідки від прийнятих рішень підлягають оцінюванню;

3) Контроль за досягненням встановлених цілей, спонукання, спрямування діяльності працівників для досягнення визначених показників. На рівні мотивації працівників заохочують у разі досягнення планових показників і економії витрат, покарання за перевитрати не допускаються;

4) Організація заходів, спрямованих на подолання виявлених у процесі контролю проблем, організація ефективного застосування засобів виробництва, оптимізація обсягів виробництва, координація діяльності всіх складових виробничого процесу.

Інформативний рівень управління пов’язаний з функціонуванням керованої підсистеми управління, передбачає здійснення комплексу робіт, пов’язаних з ціл







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1151. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия