Студопедия — Ситуаційні задачі 1 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ситуаційні задачі 1 страница






 

Хворий 30 років поступив в лікарню із скаргами на головний біль, непритомність. Впродовж останнього року визначаються високі показники артеріального тиску. У біоптаті нирки виявлена екстракапілярна проліферація епітелію капсули клубочків з утворенням "півмісяців". Для якого захворювання це характерно?

A. Хронічний гломерулонефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Вівчаковий гломерулонефрит

D. Мембранозна нефропатія

E. Підгострий гломерулонефрит

ANSWER: E

 

Хворий помер при явищах азотемічної уремії. На розтині: нирки збільшені, набряклі, повнокровні, капсула легко знімається. Порожнини мисок і чашок розширені, заповнені каламутною сечею з гноєм, їх слизова оболонка тьмяна, з вогнищами крововиливів. На розрізі тканина нирок строката, жовто-сірі ділянки оточені зоною повнокрів'я і геморрагій. Якому захворюванню відповідає такий макроскопічний вид нирок?

A. Гострий пієлонефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Амілоїдоз нирок

D. Хронічний пієлонефрит

E. Хронічний гломерулонефрит

ANSWER: A

 

У чоловіка 45 років, що лікувався від простудного захворювання великими дозами парацетамолу, з'явилися симптоми олігурії, азотемії. Через 5 днів наступила смерть при явищах ГНН. При гістологічному дослідженні нирок виявлений дифузний набряк проміжної тканини мозкового шару нирок, його інфільтрація лімфоцитами, еозинофілами, окремими нейтрофілами, деструкція епітелію канальців; клубочки мало змінені. Назвіть найбільш вірогідне захворювання?

A. Тубулоінтерстиціальний нефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Нефротичний синдром

D. Гострий пієлонефрит

E. Некронефроз

ANSWER: A

 

У чоловіка 42 років, який хворів на важку форму черевного тифу, розвинулася ГНН, від якої він помер. При аутопсії нирки збільшені в розмірах, набряклі, фіброзна капсула знімається легко; на розрізі кіркова речовина - блідо-сіра, піраміди темно-червоні. При гістологічному дослідженні в більшості канальців просвіт звужений, епітеліальні клітини збільшені в розмірах, без ядер; клубочки коллабовані; у стромі - набряк, невелика лейкоцитарна інфільтрація, дрібні геморагії. Вкажіть патологію нирок, яка стала причиною смерті даного хворого.

A. Некронефроз

B. Гострий пієлонефрит

C. Гострый гломерулонефрит

D. Піонефроз

E. Нефротичний синдром

ANSWER: A

 

У чоловіка 60 років, який тривало хворів на гіпертонічну хворобу і помер від хронічної ниркової недостатності, при аутопсії виявлено, що обидві нирки значно зменшені в розмірах, поверхня їх дрібнозерниста; гістологічно - більшість клубочків гіалінізовані і склерозовані, окремі клубочки - гиперплазовані; у стромі виявляються поля склерозу, артеріоло - і артеріосклероз, еластофіброз крупних гілок ниркових артерії. Назвіть виявлені зміни нирок.

A. Артеріолосклеротичний нефросклероз

B. Атеросклеротичний нефросклероз

C. Хронічний гломерулонефрит

D. Хронічний пієлонефрит

E. Вторинно зморщена нирка

ANSWER: A

 

На розтині жінки 56 років, яка померла від ниркової недостатності, нирки нерівномірно зменшені в розмірах, з крупногорбистою поверхнею; на розрізі миски розширені, стінки їх потовщені, ділянки рубцевої тканини чергуються з незміненою паренхімою. Мікроскопічно в стінках мисок, чашок і в інтерстиції - явища склерозу і лімфо-плазмоцитарної інфільтрації. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

A. Хронічний пієлонефрит

B. Гострый пієлонефрит

C. Гострий гломерулонефрит

D. Тубулоінтерстиціальний нефрит

E. Хронічний гломерулонефрит

ANSWER: A

 

У хворого, який місяць тому переніс стрептококову ангіну, визначається підвищений тиск, олігурія, набряки на обличчі. При мікроскопічному дослідженні ниркових биоптатів виявляються збільшені в об'ємі, повнокровні клубочки, капіляри і мезангіум яких дифузно інфільтровані нейтрофілами. Який з діагнозів найбільш вірогідний?

A. Гострй гломерулонефрит, ексудативна фаза

B. Гострий гломерулонефрит, экссудативно-проліферативна фаза

C. Гострий гломерулонефрит, проліферативна фаза

D. Підгострий гломерулонефрит

E. Хронічний гломерулонефрит

ANSWER: A

 

На аутопсії померлого від ниркової недостатності відмічено, що нирки збільшені, в'ялі, кірковий шар жовто-сірого кольору з червоним крапом. При мікроскопічному дослідженні біоптату виявлено, що епітелій капсули клубочків проліферує з утворенням "півмісяців", капілярні петлі некротизовані з фібриновими тромбами в просвітах. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

A. Підгострий гломерулонефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Ліпоїдний нефроз

D. Хронічний гломерулонефрит

E. Амілоїдоз нирок

ANSWER: A

 

На аутопсії чоловіка 45 років, померлого від ниркової недостатності відмічено, що нирки зменшені, щільні, воскоподібні, з великою кількістю втягнень на їх поверхні. Мікроскопічно: багато клубочків заміщено позитивною для конго-рот речовиною, в інших - ця речовина присутня в базальних мембранах капілярів, в мезангії, а також, в стінках артерій і стромі. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

A. Амілоїдоз нирок

B. Гострий гломерулонефрит

C. Хронічний гломерулонефрит

D. Підгострий гломерулонефрит

E. Ліпоїдний нефроз

ANSWER: A

 

У хворого 68 років кровотеча з варикозно розширених вен привела до значної крововтрати. Не дивлячись на компенсацію крововтрати, в післяопераційному періоді зберігалася стійка анурія і на 5-й день наступила смерть. На розтині нирки мали вигляд "шокових". Вкажіть морфологічний еквівалент гострої ниркової недостатності.

A. Некротичний нефроз

B. Гломерулонекроз

C. Парапротеїнемічний некроз

D. Гломерулосклероз

E. Фібриноїдний артеріолонекроз

ANSWER: A

 

Чоловік 60 років впродовж 10 років страждав хронічним остеомієлітом великогомілкової кістки. Три роки тому з'явився нефротичний синдром. Смерть наступила від уремії. На секції нирки помірно зменшені, щільні, білі, з рубцями в кірковому шарі. Вкажіть патологію нирок, яка розвинулася.

A. Періодична хвороба

B. Первинний амілоїдоз

C. Старечий амілоїдоз

D. Вторинний амілоїдоз

E. Ідіопатичний амілоїдоз

ANSWER: D

 

Хворий 49 років госпіталізований з приводу болей в поясниці. При ультразвуковому дослідженні в різко розширеній нирковій мисці і чашках правої нирки виявлені камені. Проведена нефректомія. При морфологічному дослідженні: нирка різко збільшена, паренхіма атрофована, чашки і миска значно розширені, заповнені прозорою жовтуватою рідиною. Мікроскопічно виявляється дифузний склероз, атрофія клубочків і канальців, збережені канальці кістозно розширені. Яке ускладнення нирковокам'яної хвороби виникло у хворого?

A. Гідронефроз

B. Піонефроз

C. Пієлонефрит

D. Гломерулонефрит

E. Хронічний паранефрит

ANSWER: A

 

Чоловік 23 років захворів гостро після переохолодження. Спостерігалося підвищення артеріального тиску, гематурія, набряки на обличчі. Лікування було неефективним. Через 6 місяців він помер від уремії. На розтині нирки збільшені, в'ялі, кірковий шар широкий, набряклий, жовто-сірий, тьмяний, з червоним крапом, добре відмежований від темно-червоної мозкової речовини. Мікроскопічно виявляється проліферація епітелію капсули клубочків, подоцитів і макрофагів з формуванням „півмісяців". Поставте діагноз.

A. Підгострий гломерулонефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Хронічний гломерулонефрит

D. Гострий пієлонефрит

E. Амілоїдоз нирок

ANSWER: A

 

У 52-річної жінки з артеріальною гіпертензією в анамнезі, протягом останнього року почали наростати явища уремії, розвинулися набряки. У нирковому біоптаті виявлене дифузне ураження всіх досліджуваних клубочків, переважна частина з них - з ознаками фокального і тотального склерозу і гіалінозу, лише в одиночних збережених клубочках спостерігається розширення мезангіальних просторів з проліферацією мезангіальних клітин Діагностуйте вид гломерулонефриту.

A. Хронічний фібропластичний гломерулонефрит

B. Хронічний мезангіокапилярний гломерулонефрит

C. Хронічний мезангіопроліферативний гломерулонефрит

D. Підгострий екстракапілярний гломерулонефрит

E. Гострий інтракапілярний гломерулонефрит

ANSWER: A

 

На розтині чоловіка 62 років виявлено: шкіра сіро-землистого кольору з дрібноточковими крововиливами, шкіра ніби припудрена білуватим порошком, фібринозно-геморагічний ларингіт, трахеїт, фібринозний перикардит, гастрит, ентероколіт. Для якого синдрому характерний даний комплекс морфологічних змін?

A. Синдром хронічної ниркової недостатності

B. Синдром Іценко-Кушинга

C. Синдром гострої ниркової недостатності

D. Синдром хронічної серцевої недостатності

E. Синдром хронічної печінкової недостатності

ANSWER: A

 

У хворого, який страждав гіпертонічною хворобою і помер про крововиливу в головний мозок, на розтині виявлені маленькі, щільні нирки з дрібнозернистою поверхнею, паренхіма і кіркова речовина атрофічні. Вкажіть вид змін в нирках.

A. Первинно зморщені

B. Амілоїдно зморщені

C. Вторинно зморщені

D. Пієлонефритично зморщені

E. Нефритично зморщені

ANSWER: A

 

Хворий 63 років, який тривалий час страждав інфекційним поліартритом, помер при явищах ниркової недостатності. Макроскопічно: нирки значно збільшені, щільні, соскоподібні. При гістологічному дослідженні нирок виявлений склероз інтермедіальної зони і пірамід, велика кількість ліпідів і конгофільної речовини в стромі канальців. Який патологічний процес ускладнив перебіг інфекційного поліартриту?

A. Нефритичний амілоїдоз

B. Нефротичний синдром

C. Нефросклероз

D. Хронічний гломерулонефрит

E. Хронічний пієлонефрит

ANSWER: A

 

На розтині тіла хворого з синдромом тривалого здавлення виявлені збільшені набряклі нирки, фіброзна капсула яких легко знімається, оголяючи блідо-сірий кірковий шар, різко відмежований від темно-червоних пірамід Гістологічно визначається некроз епітелію канальців з явищами тубулорексису, закупорка канальців детритом і кристалами міоглобіну, набряк інтерстиція і інфільтрація його нейтрофільними лейкоцитами Який з діагнозів найбільш вірогідний?

A. Гострий гломерулонефрит

B. Гострий пієлонефрит

C. Гостра ниркова недостатність

D. Тубуло-інтерстіцианий нефрит

E. Гемолітична нирка

ANSWER: C

 

У хворого 44 років, який страждає на хронічне захворювання нирок, в аналізах сечі визначається стійка протеїнурія При мікроскопічному дослідженні біоптату нирок виявляється дифузне, рівномірне потовщення базальних мембран капілярів клубочків з утворенням їх виростів у бік подоцитів («шипиків»), відсутня або слабко виражена проліферація мезангіоцитів, невеликі вогнища склерозу в мозковому шарі і жирова дистрофія епітелію проксимальних канальців Поставте діагноз

A. Мезангіопроліферативний гломерулонефрит

B. Мезангіокапіллярний гломерулонефрит

C. Мембранозний гломерулонефрит

D. Ліпоїдний нефроз

E. Фокальний сегментарний гломерулярний склероз

ANSWER: C

 

При мікроскопічному дослідженні біоптату нирки виявлена виражена проліферація мезангіальних клітин з виселенням їх відростків на периферію капілярних петель (інтерпозиція мезангію), дифузне потовщення і подвоєння базальних мембран капілярів і накопичення мезангіального матриксу Вкажіть, який з діагнозів найбільш вірогідний?

A. Мезангіальний гломерулонефрит

B. Мезангиопроліферативний гломерулонефрит

C. Мембранозний гломерулонефрит

D. Мезангіокапіллярний гломерулонефрит

E. Гострий інтракапіллярний гломерулонефрит

ANSWER: D

 

Хворий 38 років скаржився на задишку, кашель з великою кількістю мокроти, підвищення t° до 38°С, зменшене виділення сечі Рентгенологічно - осередкове затемнення легенів, в крові підвищена кількість сечовини і сечової кислоти В сечі - низька питома вага, протеїнурія, циліндри Хворий за два тижні помер На розтині виявлені фібринозно-некротичний ляринготрахеобронхіт, фібринозно-геморагічна пневмонія, зморщені нирки

A. жіть, який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

B. Хронічний деструктивний бронхіт

C. фибринозно-геморагічна пневмонія

D. Грип з легеневими ускладненнями

E. Хронічний гломерулонефрит

F. Хронічна ниркова недостатність

ANSWER: E

 

При електронномікроскопічному дослідженні біоптату нирки 10-річного хлопчика, у якого спостерігаються виражені набряки і протеїнурія, виявлено, що в клубочках відсутні малі відростки подоцитів, базальні мембрани капілярів потовщені, мезангій трохи розширений. В просвітах розширених проксимальних канальців визначаються гіалинові і зернисті циліндри, епітелій канальців з явищами гіаліново-краплинної, гідропічної і жирової дистрофії В інтерстиції безліч ліпідів, ліпофагів Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

A. Мембранозний гломерулонефрит

B. Підгострий гломерулонефрит

C. Гострий гломерулонефрит

D. Ліпоїдний нефроз

E. Мезангиокапіллярний гломерулонефрит

ANSWER: D

 

На розтині тіла жінки 60 років, яка 15 років страждала бронхоектатичною хворобою і померла від ниркової недостатності, виявлені зменшені щільні нирки "сального вигляду" з дрібновузловою поверхнею При мікроскопічному дослідженні клубочки атрофовані, заміщені сполучною тканиною Під інтимою і адвентицією судин, в базальних мембранах канальців і в стромі нирок - накопичення конгофільних мас Вкажіть найбільш вірогідний діагноз

A. Хронічний пієлонефрит

B. Ліпоїдний нефроз

C. Амілоїдоз нирок

D. Хронічний тубуло-інтерстиціальний нефрит

E. Постнекротичний нефросклероз

ANSWER: C

 

Під час розтину жінки, померлої від уремії, виявлені різного розміру нирки з великобугристою поверхнею, між нирковою поверхнею і капсулою нирок є щільні спайки Мікроскопічно в нирковій тканині осередково визначаються наступні зміни: множинні інкапсульовані абсцеси, виражена лімфогістіоцитарна інфільтрація інтерстицію і розростання сполучної тканини Слизова оболонка мивок з вогнищами метаплазії перехідного епітелію в багатошаровий Канальці частиною атрофовані, частиною розтягнуті і заповнені коллоїдоподібним вмістом Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

A. Хронічний пієлонефрит

B. Хронічний гломерулонефрит

C. Гострий пієлонефрит

D. Гострий гломерулонефрит

E. Тубулоїнтерстіциальний нефрит

ANSWER: A

 

Через 3 тижні після сильного переохолодження у молодого чоловіка підвищилася температура, з'явився біль в поясниці, набряки, протеїнурія, гематурія Нирковий біоптат показав збільшення розмірів клубочків, повнокров'я їх капілярів, в порожнині капсули Шумлянського-боумена - эозинофильна рідина, фібрин і еритроцити, мезангій інфільтрований поліморфноядерними лейкоцитами Який діагноз найбільш ймовірний?'

A. Гострий пієлонефрит

B. Підгострий гломерулонефрит

C. Гостра ниркова недостатність

D. Гострий продуктивний гломерулонефрит

E. Гострий ексудативний гломерулонефрит

ANSWER: E

 

На розтині трупа жінки, яка хворіла на нирковокам’яну хворобу, ускладненою двостороннім гідронефрозом, виявлено деформацію дрібних суглобів через наявність утворень каменистої щільності. За життя в крові підвищився вміст сечової кислоти. Зміни у дрібних суглобах зумовлені відкладенням?

A. Уратів

B. Холестерину

C. Ліпідів

D. Гіаліну

E. Фосфатів

ANSWER: A

 

На розтині у померлого хворого виявлена аденома передміхурової залози і великі нирки з різко збільшеними баліями і чашечками, заповненими прозорою рідиною. Назвіть процес у нирках.

A. Гідронефроз

B. Гломерулонефрит

C. Полікістоз

D. Туберкульоз

E. Пієлонефрит

ANSWER: A

 

У 12-річного хлопчика після перенесеного стрептококового тонзиліту роз_винулась олігурія, підвищення артеріального тиску та набряки підшкріної жирової клітковини в ділянці обличчя. Проведено пункційну біопсію нирки. В біоптаті виявлено дифузне ураження всіх досліджуваних клубочків, гіперемію капілярів клубочків, поодинокі фібринові мікротромби в просвітах капілярів, розширення мезангіальних просторів та інфільтрація мезангіуму сегментоядерними лейкоцитами. Діагностуйте вид гломерулонефриту.

A. Гострий ексудативний гломерулонефрит

B. Хронічний мезангіопроліферативний гломерулонефрит

C. Хронічний мезангіокапілярний гломерулонефрит

D. Хронічний фібробластичний гломерулонефрит

E. Підгострий екстракапілярний гломерулонефрит

ANSWER: A

 

Хворий 67 років страждав хронічним гломерулонефритом з хронічною нирковою недостатністю. Помер від азотемічної уремії. На аутопсії виявлені всі прояви уремії дистрофічного і запального характеру в органах і тканинах. Який вид запалення найчастіше має місце при уремії?

A. Фібринозне запалення.

B. Серозне запалення.

C. Гнійне запалення.

D. Катаральне запалення.

E. Гнилосне запалення.

ANSWER: A

 

У чоловіка 60 років, який хворів на бронхоектатичну хворобу і помер від ниркової недостатності, на автопсії виявлено амілоїдоз нирок. Вкажіть діагностично найважливішу його ознаку.

A. Конго-рот позитивні депозити у клубочках

B. Сальний вигляд нирок

C. Склероз нирок

D. Збільшення нирок у розмірах

E. Ущільнення нирок

ANSWER: A

 

На розтині чоловіка 62 років виявлено: шкіра сіро-землистого кольору з дрібноточковими крововиливами, шкіра ніби припудрена білуватим порошком, фібринозно-геморагічний ларингіт, трахеїт, фібринозний перикардит, гастрит, ентероколіт. Для якого синдрому характерний даний комплекс морфологічних змін?

A. Синдром хронічної ниркової недостатності

B. Синдром Іценко-Кушинга

C. Синдром гострої ниркової недостатності

D. Синдром хронічної серцевої недостатності

E. Синдром хронічної печінкової недостатності

ANSWER: A

 

У хворого, який страждав гіпертонічною хворобою і помер про крововиливу в головний мозок, на розтині виявлені маленькі, щільні нирки з дрібнозернистою поверхнею, паренхіма і кіркова речовина атрофічні. Вкажіть вид змін в нирках.

A. Первинно зморщені

B. Амілоїдно зморщені

C. Вторинно зморщені

D. Пієлонефритично зморщені

E. Нефритично зморщені

ANSWER: A

 

Хворий 30 років поступив в лікарню із скаргами на головний біль, непритомність. Впродовж останнього року визначаються високі показники артеріального тиску. У біоптаті нирки виявлена екстракапілярна проліферація епітелію капсули клубочків з утворенням "півмісяців". Для якого захворювання це характерно?

A. Хронічний гломерулонефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Вівчковий гломерулонефрит

D. Мембранозна нефропатія

E. Підгострий гломерулонефрит

ANSWER: E

 

Хворий 63 років, який тривалий час страждав інфекційним поліартритом, помер при явищах ниркової недостатності. Макроскопічно: нирки значно збільшені, щільні, соскоподібні. При гістологічному дослідженні нирок виявлений склероз інтермедіальної зони і пірамід, велика кількість ліпідів і конгфільної речовини в стромі канальців. Який патологічний процес ускладнив перебіг інфекційного поліартриту?

A. Нефритичний амілоїдоз

B. Нефротичний синдром

C. Нефросклероз

D. Хронічний гломерулонефрит

E. Хронічний пієлонефрит

ANSWER: A

 

?На секції – явища ураження бронхів; а саме панбронхіт внутрішньо-часточкового бронха, ацинозна сирниста пневмонія, спостерігаються клітини Пирогова-Лангганса. Спостерігається також неспецифічні реактивні зміни в прикореневих легеневих лімфовузлах. В легеневій тканині: в ІІ сегменті кілька осередків запалення. Назвіть осередки за автором.

A. Вогнища Гона

B. Вогнища Симона

C. Вогнища Асмана-Редекера

D. Вогнища Абрикосова

E. Вогнища Ашоф-Пуля

ANSWER: D

 

У пацієнта 23 років після перенесеного первинного туберкульозу внаслідок повторного зараження виник специфічний бронхіт, сирниста ацинозна пневмонія. Внаслідок проведеного лікування симптоми туберкульозного процесу зникли. Які зміни відбулися в осередках казеозного некрозу?

A. Осифікація осередків

B. Асептичне розплавлення

C. Петрифікація

D. Утворення кіст

E. Інкапсуляція та петрифікація

ANSWER: E

 

На розтині виявлено повністю зруйновані легені, видно масивні розростання сполучної тканини по ходу судин, бронхів. Бронхи деформовані, їх просвіт звужений. Великі каверни спалися, стінки їх предтавлені гіалінізованою сполучною тканиною. Який патологічний процес має місце в легенях?

A. Фіброзно-кавернозний туберкульоз

B. Дифузний пневмофіброз, емфізема

C. Дифузний пневмосклероз

D. Інфільтративний tbc

E. Циротичний туберкульоз

ANSWER: E

 

В біопсійному матеріалі з легені виявлено гранульому наступної будови: в центрі некроз, по пенриферії вал з епітеліоїдних клітин з домішками макрофагів і плазматичних клітин. При імпрегнації сріблом серед клітин гранульоми виявляють сітку аргірофільних волокон. Відомо, що пацієнт хворіє на туберкульоз. Які клітини є специфічними для даної гранульоми?

A. Березовського

B. Клітини сторонніх тіл

C. Пирогова-Лангханса

D. Штернберга

E. Абрикосова

ANSWER: C

 

У хворого після перенесеного первинного туберкульозу, на фоні зниженого імунітету з’явились явища загальної інтоксикації та респіраторна симптоматика: кашель, біль в грудній клітці, задишка, спостерігається кровохаркання. Рентгенологічно: кільцевидні тіні в обох легенях, ознаки пневмофіброзу та ділянки ателектазу легень. Яка форма туберкульозу має місце у хворого?

A. Гострий осередковий

B. Гострий кавернозний

C. Туберкулема

D. Фіброзно-кавернозний

E. Казеозна пневмонія

ANSWER: D

 

У пацієнта спостерігаються дихальна недостатність, легенева гіпертензія. Рентгенологічно: пневмофіброз, фіброз плеври, наявні бронхоектази, значна кількість каверн. Яке ускладнення з боку легень є найбільш небезпечним у цьому випадку?

A. Легенева кровотеча

B. Інфаркт легень

C. Токсичний шок

D. Колапс легень

E. Набряк легень

ANSWER: A

 

На розтині легенева тканина збережена у вигляді невеликих острівців сіро-чорного кольору. Тканина губчаста, повітряність її знижена. Плевральні порожнини облітеровані гіалінізованою сполучною тканиною. Яка форма вторинного tbc має місце?

A. Фіброзно кавернозний tbc

B. Полікавернозний tbc

C. Казеозна пневмонія

D. Циротичний tbc

E. Дифузний tbc, пневмосклероз

ANSWER: D

 

Під час секції в легенях виявлено ацинарну пневмонію, в легенях великі інкапсульовані вогнища. В деяких з цих вогнищ має місце петрифікація. Патологічний процес правобічний, за межі І і ІІ сегментів не виходить. Назвіть передуючу дані форму 2-го tbc.

A. Гострий осередковий tbc

B. Первинний tbc-комплекс

C. Гостра казеозна пневмонія

D. Інфільтративний

E. Сирниста бронхопневмонія

ANSWER: A

 

В лівій легені, в І та ІІ сегментах, під час секції виявлено 4 вогнища до 10 мм діаметром. Вогнища відокремлені від здорової тканини сполучнотканинною капсулою, ріжуться з хрустом. Відзначено також ознаки ацинозної казеозної пневмонії. Для якої форми 2 tbc характерні такі зміни?

A. Гострого осередкового

B. Фіброзно-осередкового

C. Казеозної пневмонії

D. Інфільтративного

E. Міліарного

ANSWER: B

 

На розрізі в легеневій тканині спостерігаються великі порожнини, оточені товстою сполучнотканинною капсулою. Навколо порожнин виражений пневмосклероз. Поміж ділянками пневмосклерозу присутні ателектази. Діагноз: фіброзно-кавернозний туберкульоз. Назвіть шари, що утворюють стінку каверни

A. внутрішній – піогенний, середній – грануляційна тканина, зовнішній – сполучна тканина

B. внутрішній – казезний некроз, середній – епітеліоїдноклітинний, зовнішній - сполучнотканинний

C. внутрішній – казеозний некроз, зовнішній – сполучна тканина

D. внутрішній – грануляційна, зовнішній – сполучна тканина

E. внутрішній – казеозний некроз, середній – грануляційний, зовнішній – склерозована легенева тканина

ANSWER: A

 

В верхівках легень виявлено в І та ІІ сегментах симетрично розташовані вогнища до 5 мм діаметром. Одночасно спостерігаються крупні осередки з ознаками петрифікації – вогнища Ашоф-Пуля. Назвіть за автором дрібні, симетричні вогнища.

A. Асмана-Редекера

B. Реінфекти Абрикосова

C. Гона

D. Симона

E. Пирогова

ANSWER: D

 

На секції померлого від ускладнень 2 tb, в гортані виявлено виразкування, поверхня шорстка, слизова оболонка відсутня. Значна кількість серозно-гнійного ексудату. Діагноз tbc гортані. Чим зумовлене дане ускладнення?

A. Гематогенне поширення

B. Лімфогенне поширення

C. Виділення великої кількості харкотиння

D. Повторне потрапляння мікобактерії в організм

E. Аліментарне зараження

ANSWER: C

 

Пацієнт 26 років переніс первинний туберкульоз легень, внаслідок вчасно проведеного лікування прояви первинного туберкульозного комплексу зникли. Який імунітет утворився в даного хворого?

A. Абсолютний

B. Відносний

C. Короткотривалий

D. Постійний

E. Нестійкий

ANSWER: B

 

Новонародженій дитині на 5-й день життя була проведена внутрішньошкірна вакцинація БЦЖ-вакциною. Через 2 місяці після щеплення на місці введення вакцини з’явився інфільтрат розміром 8 мм. Охарактеризуйте дану реакцію.

A. Позитивна на щеплення

B. Наявність первинного туберкульозу

C. Неуспішна вакцинація

D. Ексудативне гнійне запалення

E. Первинні зміни, характерні для tbc шкіри

ANSWER: A

 

Новонародженому на 7 день життя зроблено БЦЖ-вакцинацію для профілактики tbc. Відомо, що батько дитини хворів на гострий осередковий туберкульоз, на даний момент відносно здоровий, але являється бацилоносієм. Протягом якого періоду після вакцинації є ризик зараження дитини?

A. 2 тижні

B. 3 тижні

C. Протягом всього часу, якщо є контакт з бацилоносієм

D. 1,5 місяці

E. 1 місяць

ANSWER: D

 

У пацієнта хворого на фіброзно-кавернозний туберкульоз спостерігаються: біль за грудиною, загальна інтоксикація, кашель з виділенням великої кількості харкотиння, а також кровохаркання. Чим зумовлене кровохаркання у даного хворого?

A. Арозією судин в стінці каверни

B. Підвищеною проникністю стінки судин

C. Розривом судини дрібного калібру

D. Легеневою гіпертензією

E. Викидом крові з альвеол в головний бронх і в трахею

ANSWER: A

 

На секції в правій легені виявлено порожнину розпаду легеневої паренхіми діаметром 1,5см. Порожнина заповнена сирнистою білою масою та оточена легеневою тканиною підвищенної щільності. Поруч у сферична каверна з сполучнотканинною стінкою, без сирнистої маси исередені. Назвіть форму tbc.

A. Інфільтративний

B. Гострий осередковий

C. Гострий кавернозний

D. Полікавернозний

E. Казеозна пневмонія

ANSWER: C

 

На секції виявлено:плевральні порожнини облітеровані гіалінізованою сполучною тканиною. Тканина ця настільки щільна, Що ріжеться з значним зусиллям. Легенева тканина зрощена з окістям ребер. Ліву легеню вилучили разом з окістям ребер. Яка форма tbc призводить до таких змін?

A. Фіброзно-кавернозний

B. Полікавернозний tbc

C. tbc плеври

D. Циротичний tbc

E. Казеозна пневмонія, плеврит

ANSWER: D

 

Макроскопічно: обидві легені цілком зрощені, дифузний пневмосклероз. Великі каверни спались, заміщені гіаліновим рубцем. Мікроскопічно: легеневий малюнок стертий, альвеоли відсутні, на її місці розростання гіалінової тканині. Респіраторні ходи та бронхіоли представлені сполучною тканиною. Яким процесо зумовлені такі зміни в легенях?







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 3579. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия