Студопедия — Ситуаційні задачі 3 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ситуаційні задачі 3 страница






A. Біопсія пункції печінки

B. Біопсія лімфатичного вузла

C. Дослідження периферичної крові

D. Трепанобіопсія кісткового мозку

E. Біопсія пункції селезінки

ANSWER: D

 

У хворого, що переніс кілька років тому операцію резекції шлунку з приводу виразкової хвороби, в клінічному аналізі крові виявлялося зменшення змісту гемоглобіну, зниження колірного показника при нормальній кількості еритроцитів. На розтині шкірні покриви і видимі слизисті оболонки бліді; кістковий мозок довгих трубчастих кісток яскраво червоний; еритроцити в мазках – нормальної форми і розмірів, дуже бліді. Який патологічний процес мав місце в даному випадку?

A. В12-фолієводефіцитна анемія

B. Серповидно-клітинна анемія

C. Гострий лімфобластний лейкоз

D. Апластична анемія

E. Залізодефіцитна анемія

ANSWER: E

 

Чоловік звернувся до гастроентеролога з скаргами на болі в епігастрії. При огляді звертала на себе увагу жовтяничність шкірних покривів і склер, зміни слизистої оболонки мови: мова виглядала блискучою, гладкою з червоними плямами. У мазаннях периферичної крові виявлені збільшені в розмірах еритроцити – мегалобласты. При гістологічному дослідженні биоптата з тіла шлунку має місце стоншування слизистої оболонки, зменшення кількості залоз, надмірне розростання сполучної тканини. Вкажіть, який з діагнозів найбільш вірогідний в даному випадку:

A. Хронічна постгеморагічна анемія

B. Апластична анемія

C. Гемолітична анемія.

D. Перніціозна анемія (В12-фолієводефіцитна)

E. Хронічний мієлолейкоз

ANSWER: D

 

У хворого на гострий мієлобластний лейкоз виявлено збільшення печінки, селезінки, анемія, мієлобласти в периферичній крові. Яка принципова ознака дозволяє відрізнити гострий мієлобластний лейкоз від хронічного?

A. Анемія

B. Панцитопенія

C. Тромбоцитопенія

D. Лейкемічний провал

E. Бластні клітини в периферичній крові

ANSWER: A

 

У жінки після укусу отруйної змії розвинулася гемолітична анемія. На 7-му добу наступила смерть. На розтині селезінка, печінка та лімфатичні вузли бурого кольору. Пігмент в цитоплазмі макрофагів дає позитивну реакцію за Перлсом. Який пігмент виявлений в тканинах?

A. Гематоїдин

B. Гемосидерин

C. Гематин

D. Ліпофусцин

E. Білірубін

ANSWER: A

 

Смерть 7-річного хлопчика наступила внаслідок гострої постгеморагічної анемії, обумовленої профузною кровотечею із шлуково-кишкового тракту. Під час розтину виявлено недокрів‘я внутрішніх органів, збільшення різних груп лімфатичних вузлів, тимомегалію, помірну гепатоспленомегалію, яскравочервоний кістковий мозок. Мікроскопічно: гіперцелюлярний кістковий мозок з мономорфним інфільтратом з бластних клітин, дифузно-осередкові пухлинні інфільтрати у внутрішніх органах. Діагностуйте форму лейкозу.

A. Гострий лімфобластний лейкоз

B. Гострий мієлобластний лейкоз

C. Гострий недиференційований лейкоз

D. Гострий монобластний лейкоз

E. Гострий плазмобластний лейкоз

ANSWER: A

 

? Хворий, що страждав хронічною обструктивною емфіземою легень, помер від легенево-серцевої недостатності. Які зміни можна виявити в серці?

A. Гіпертрофію правого шлуночка серця

B. Гіпертрофію лівого шлуночка серця

C. Амілоїдоз

D. Великоосередковий кардіосклероз

E. Розрив серця

ANSWER: A

 

У хворого висока температура, задуха, біль у правій частині грудної клітки. Плевральна пункція дала 700 мл в‘язкої рідини жовто-зеленого кольору. Який патологічний процес розвинувся у плевральній порожнині?

A. Емпієма плеври

B. Бронхопневмонія

C. Серозний плеврит

D. Геморагічний плеврит

E. Карциноматоз плеври

ANSWER: A

 

У результаті гістологічного дослідження біоптату із стінки бронха хворого хронічним бронхітом в слизовій оболонці виявлені розростання грануляційної тканини, що виступають над її поверхнею та містять дифузний запальний інфільтрат. Який вид бронхіту спостерігається у хворого?

A. Хронічний поліпозний бронхіт

B. Хронічний слизисто-гнійний бронхіт

C. Хронічний слизистий бронхіт

D. Хронічний гнійний бронхіт

E. Хронічний деформуючий бронхіт

ANSWER: A

 

Хворий 67 років мав важку форму грипу з летальним наслідком. На секції зміни в легенях були подібні змінам “великих строкатих легень”. При мікроскопічному дослідженні виявлено: різке повнокрів’я судин, крововиливи, набряк легеневої тканини, в просвіті бронхів і альвеол ексудат, який містить переважно еритроцити. Про який характер запалення легень свідчать ці морфологічні ознаки?

A. Геморагічна бронхопневмонія.

B. Катаральна бронхопневмонія.

C. Гнійна бронхопневмонія.

D. Десквамативна бронхопневмонія.

E. Фібринозна пневмонія.

ANSWER: A

 

В анамнезі у хворого 62 років з дитинства хронічні запальні хвороби легень. Харкотиння скупе, біле. Хворий потрапив до лікарні з ознаками легеневої та серцевої недостатності і при наростанні останньої помер. Які зміни в серці було знайдено на розтині?

A. Гіпертрофію та дилятацію правого шлуночка

B. Гіпертрофію та дилятацію лівого шлуночка

C. Гіпертрофію обох шлуночків

D. Дилятацію обох шлуночків

E. Серце без макроскопічних змін

ANSWER: A

 

На розтині померлого від легенево-серцевої недостатності чоловіка 47 років у лівій легені знайдено порожнину розміром 4х4см, заповнену гноєм, стінка фестончаста, нерівна, представлена легеневою тканиною. Найвірогідніше це:

A. фіброзуючий альвеоліт

B. хронічний абсцес

C. кавернозний туберкульоз

D. ехінококоз

E. гострий абсцес

ANSWER: E

 

Хворий на протязі 8 років скаржився на кашель з гнійним харкотинням, задуху. Пальці рук нагадували барабанні палички. Він помер з явищами легенево-серцевої недостатності. На розтині бронхи деформовані, з мішкоподібними випячуваннями стінки та гнійним запаленням в них. Найбільш ймовірно це:

A. хронічний бронхіт

B. туберкульоз

C. бронхоектатична хвороба

D. абсцес

E. гострий бронхіт

ANSWER: C

 

У хворого, померлого через 3 тижні від початку пневмонії, нижня доля правої легені різко збільшена, щільна, безповітряна, сіра, з накладаннями фібрину на плеврі. При мікроскопії у всіх альвеолах цієї долі виявлено фібрин та сегментоядерні лейкоцити. Ваш діагноз:

A. Грипозна пневмонія

B. Вогнищева бронхопневмонія

C. Крупозна пневмонія

D. Фібринозний плеврит

E. Інтерстиціальна пневмонія

ANSWER: C

 

У хворого 67 років з клінічним діагнозом хронічного бронхіту, пневмосклерозу, серцево-легеневої недостатності взято біоптат з підозрілої ділянки слизової правого бронха. Гістологічно встановлено клітинний і тканинний атипізм, появу структур у вигляді ”ракових перлин”. Якому патологічному процесу відповідають зазначені гістологічні зміни?

A. Плоскоклітинний рак бронха з ороговінням

B. Хронічний поліпозний бронхіт

C. Бронхоектаз

D. Гострий бронхіт

E. Плоскоклітинна метаплазія слизової бронху

ANSWER: A

 

Чоловік віком 42 років помер при явищах вираженої інтоксикації і дихальної недостатності. На розрізі тканина легень у всіх відділах строката, з множинними дрібновогнищевими крововиливами та вогнищами емфіземи. Гістологічно у легенях: геморагічна бронхопневмонія з абсцедуванням, у цитоплазмі клітин епітелію бронхів еозинофільні і базофільні включення. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

A. Респіраторно-синцитіальна інфекція

B. Парагрип

C. Аденовірусна інфекція

D. Грип

E. Стафілококова бронхопневмонія

ANSWER: D

 

При мікроскопічному дослідженні бронхобіопсії виявлена пухлина, яка побудована з гніздних скупчень атипових клітин багатошарового плоского епітелію, місцями із характерними “перлинами”. Ваш діагноз?

A. Плоскоклітинний рак без ороговіння.

B. Плоскоклітинний рак із ороговінням.

C. Солідний рак.

D. Слизовий рак.

E. Скір.

ANSWER: B

 

При розтині тіла дівчинки, яка померла від асфіксії, виявлено, що слизова трахеї і бронхів вкрита біло-сірою плівкою, яка рихло з’єднана з підлеглими тканинами і легко знімається пінцетом. Просвіт сегментарних бронхів виповнений рихлими масами сіро-білого кольору. Який трахеобронхіт за характером ексудату відмічений при розтині?

A. Катаральний

B. Крупозний

C. Дифтеритичний

D. Гнійний

E. Гнильний

ANSWER: B

 

В біоптаті бронха хворого, який зловживає палінням, в потовщеній слизовій оболонці виявлено хронічне запалення і трансформація одношарового війчастого епітелія в багатошаровий плоский епітелій. Який з процесів найбільш вірогідний?

A. Метаплазія

B. Гіперплазія епітелію

C. Плоскоклітинний рак

D. Лейкоплакія

E. Гіпертрофія епітелію

ANSWER: A

 

У хворого, внаслідок обтурації середньодольового бронха, утворився ателектаз середньої долі правої легені. При бронхобіопсії в зоні обтурації виявлені розростання залозистоподібного атипового епітелію з патологічними мітозами, який проростає в підлеглі тканини і хрящ. Якому захворюванню найбільш вірогідно відповідають ці дані?

A. Бронхогенний рак легень

B. Деформуючий бронхіт

C. Запальний поліп

D. Дисплазія епітелію бронха

E. Саркома бронха

ANSWER: A

 

У дитини 8 років виражені ознаки легенево-серцевої недостатності, ядуха, пальці у вигляді барабанних паличок, нігті у вигляді годинникових скелець, кашель із значною кількістю слизисто-гнійного харкотиння (особливо вранці). При рентгенологічному дослідженні виявлене різке розширення бронхів. Якому захворюванню найбільш вірогідно відповідають ці дані?

A. Хронічний бронхіт.

B. Бронхіальна астма.

C. Бронхоектатична хвороба

D. Бронхопневмонія.

E. Емфізема легень

ANSWER: C

 

42-річний чоловік захворів гостро після охолодження. Захворювання супроводжувалось серцево-дихальною недостатністю, від якої він помер. Під час розтину виявлено, що уся права легеня збільшена, печінкової щільності, важка; на плеврі – значні фібринозні накладання. На розрізі легеня сірого кольору, зерниста, з поверхні стікає каламутна рідина. При гістологічному дослідженні – гостре запалення з наявністю у просвітах альвеол гнійно-фібринозного ексудату. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Ідиопатичний фіброзуючий альвеоліт

B. Осередкова пневмонія

C. Інтерстиційна міжальвеолярна пневмонія

D. Стафілококова пневмонія

E. Крупозна пневмонія

ANSWER: E

 

При розтині трупа хлопця 19 років виявили, що легені дещо здуті, пухкі, повнокровні, зовні та на розрізі усіяні безліччю просоподібних вогнищ сірого кольору. Гістологічно ці вогнища складались із лімфоїдних, епітеліоїдних, гігантських клітин Пірогова- Ланхганса. Про яке захворювання йде мова?

A. Бронхоектатична хвороба

B. Крупозна пневмонія

C. Бронхопневмонія

D. Інтерстиціальна пневмонія

E. Туберкульоз

ANSWER: E

 

На розтині трупа чоловіка 50 років виявлено наступні зміни: права легеня помірно у всіх відділах щільна, на розрізі тканина безповітряна, мілкозерниста, сухувата. Вісцеральна плевра з нашаруванням фібрину сіро-коричневого кольору. Визначте діагноз?

A. Крупозна пневмонія

B. Туберкульоз

C. Бронхопневмонія

D. Інтерстиціальна пневмонія

E. Пневмофіброз

ANSWER: A

 

У померлого, що понад 20 років працював у шахті, при розтині знайдені ущільнені легені сіро-чорного кольору зі значними ділянками новоутвореної сполучної тканини та наявністю великої кількості макрофагів з пігментом чорного кольору у цитоплазмі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Антракоз

B. Антракосилікоз

C. Силікоантракоз

D. Талькоз

E. Сидероз

ANSWER: A

 

На розтині виявлено, що вся права легеня збільшена, щільна, на плеврі нашарування фібрину, на розрізі тканина сірого кольору, з якої стікає каламутна рідина. Для якого захворювання легенів характерна така картина?

A. Бронхоектатична хвороба

B. Інтерстиціальна пневмонія

C. Гангрена легені

D. Вогнищева пневмонія

E. Крупозна пневмонія

ANSWER: E

 

На розтині тіла чоловіка віком 58 років, який тривалий час вживав значну кількість алкоголю і помер вдома, було знайдено: макроскопічно - права легеня щільна і збільшена в розмірах, тканина на розрізі сіруватого кольору, однорідна, плевра вкрита сіруватими плівчастими нашаруваннями; мікроскопічно - просвіти альвеол містять нитки фібрину, гемолізовані еритроцити. Діагностуйте захворювання.

A. Інтерстиційна пневмонія

B. Вогнищева пневмонія

C. Крупозна пневмонія

D. Первинний туберкульоз легень

E. Казеозна пневмонія

ANSWER: C

 

На розтині померлого хлопчика 8 років в обох легенях перибронхіальні ділянки ущільнення неправильної форми різних розмірів, червоного кольору, які вибухають або інколи западають відносно поверхні розрізу легеневої тканини, з вибухаючих ділянок розрізу стікає червона рідина. Найбільш вірогідна етіологія хвороби:

A. Стрептокок

B. Повна обтурація окремих бронхів

C. Часткова обтурація окремих бронхів

D. Вірус грипу

E. Паличка Фрідлендера

ANSWER: D

 

Чоловік 62 років помер внаслідок декомпенсації легеневого серця. На секції було знайдено: легені збільшені в розмірах, тканина легень містить щільні вузли, овальної форми і темно-сірого або чорного кольору. Гістологічно у вузлах виявлялася сполучна тканина та значні скупчення коніофагів, в цитоплазмі яких були скупчення екзогенного пігменту. Діагностуйте захворювання.

A. Пневмоконіоз

B. Крупозна пневмонія

C. Бура індурація легень

D. Пневмоцироз

E. Вогнищева пневмонія

ANSWER: A

 

У 30-річного чоловіка, який хворів на гостре респіраторне захворювання та загинув при явищах гострої легенево-серцевої недостатності, під час розтину знайдено фібринозно-геморагічне запалення в слизовій оболонці гортані та трахеї, деструктивний панбронхіт, збільшені легені, яки мають пістрявий вигляд за рахунок абсцесів, крововиливів, некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Парагрип

B. Респіраторно-синцитіальна інфекція

C. Кір

D. Аденовірусна інфекція

E. Грип

ANSWER: E

 

?При гістологічному дослідженні структури яєчника жінки 32 років в гермінативному епітелії яєчника виявлено сформовані серозні та слизові кісти. Вкажіть для якого процесу характерні дані зміни

A. склероз кортикального шару

B. аденома

C. сосочковий рак

D. кіста жовтого тіла

E. залозиста метаплазія

ANSWER: E

 

При гістологічному дослідженні біоптата стравоходу у чоловіка 57 років в багатошаровому плоскому епітелії було виявлено залозисті структури. Назвіть вид патологічного процесу

A. кератоакантоз

B. папілома

C. carcinoma in situ

D. проліферуючий ендометріоз

E. залозиста метаплазія

ANSWER: E

 

При гістологічному дослідженні рубцевої тканини чоловіка 40 років було виявлено ділянки осифікації. Назвіть вид патологічного процесу, який виник у ділянці загоєння рани.

A. дистрофічне звапнення

B. метастатичне звапнення

C. розвиток злоякісного процесу

D. особливе запалення

E. метаплазія

ANSWER: E

 

При час торакоскопії у пацієнта С. виявлено спайки між вісцеральною та парієтальною плеврою. Назвіть вид патологічного процесу, який виник у плевральній порожнині.

A. ексудація

B. проліферація

C. білкова дистрофія

D. альтерація

E. організація

ANSWER: E

 

При гістологічному дослідженні біоптата епітелію бронхів у хворого із хронічним бронхітом виявлено структурні зміни епітеліоцитів, які виражаються у втраті війок. Для якого патологічного процесу відносяться дані структурні зміни епітелію?

A. ексудація

B. проліферація

C. апоптоз

D. некроз

E. метаплазія

ANSWER: E

 

Хворий 24 років скаржиться на світлобоязнь, періодичні судоми, галюцинації. При огляді на шкірі виявлено множинні темно-коричневі плями, рубці, виразки, темні зуби, які в ультрафіолетовому світлі набувають червоного кольору. Порушенням обміну якого пігменту спричинене захворювання?

A. гемоглобіну

B. ліпофусцину

C. гемомеланіну

D. меланіну

E. порфірину

ANSWER: E

 

Мужчина 32 років захворів гостро: профузна водяниста діарея, блювота, судоми. Через 3 доби наступила смерть від уремії. Під час розтину виявлено: шкіра суха, нагадує гусячу, кров густа і темна, петлі тонкої кишки розтягнуті, містять рідину схожу на рисовий відвар, в нирках – некроз епітелію звивистих канальців. Про яке захворювання можна думати в даному випадку?

A. черевний тиф

B. дизентерія

C. сальмонельоз

D. амебіаз

E. холера

ANSWER: E

 

Під час патологоанатомічного дослідження померлого, на всьому протязі товстої кишки виявлено її гіперемію, набряк, дрібні крововиливи та поверхневі некрози. Вкажіть вид коліту.

A. виразковий

B. фібринозний

C. гнійний

D. фолікулярний

E. катаральний

ANSWER: E

 

Під час огляду хворого 72 років із скаргами на періодичні приступоподібні болі в дрібних суглобах ніг виявлено потовщення і деформацію суглобів, підвищений вміст сечової кислоти в крові та сечі. Порушення обміну яких речовин спричинило дане захворювання?

A. ліпопротеїдів

B. хромопротеїдів

C. кальцію

D. заліза

E. нуклеопротеїдів

ANSWER: E

 

Під час гістологічного дослідження легень померлого від легеневої недостатності виявлені множинні епітеліоїдноклітинні гранулеми з гігантськими клітинами Пірогова-Лангханса, оточених лімфоцитами, але без казеозного некрозу в центрі гранулеми. Про яке захворювання можна думати в даному випадку?

A. туберкульоз

B. лімфогранулематоз

C. сифіліс

D. неспецифічний гранулематоз

E. саркоїдоз

ANSWER: E

 

В історії хвороби раптово померлого чоловіка вказано на лікування хворого в ендокринологічному відділенні зі скаргами на не пропорційний ріст стоп, кистей, носа, вух. Проводячи некропсію, патологоанатом виявив тканинний ембол в ділянці біфуркації легеневого стовбура та пухлинний ріст в області турецького сідла. Яка процес, найвірогідніше, став причиною змін в організмі:

A. соматотропна аденома передньої частки гіпофіза

B. еозинофільна аденома передньої частки гіпофіза

C. базофільна аденома передньої частки гіпофіза

D. шванома зорового перехрестя

E. аденокарцинома передньої частки гіпофіза

ANSWER: E

 

В історії хвороби хворого вказані скарги на не пропорційний ріст стоп, кистей, носа, вух, а також на часткову втрату медіальних полів зору. Проведена томографія виявила затемнення в області турецького сідла, а прицільна біопсія показала пухлинний ріст, атипових мітозів не виявлено. Який діагноз буде найбільш імовірним?

A. базофільна аденома передньої частки гіпофіза

B. адренокортикотропна аденома передньої частки гіпофіза

C. менінгіома

D. шванома зорового перехрестя

E. еозинофільна аденома передньої частки гіпофіза

ANSWER: E

 

В ендокринологічному відділенні знаходиться літня жінка зі скаргами на появу неприємного відчуття дискомфорту та розпирання в передній ділянці шиї, особливо при ковтанні. Пальпаторно лікар виявив не болюче збільшення та ущільнення щитоподібної залози. Лабораторні аналізи вказують на дещо знижений рівень три- та тетра-йодтиронінуе, підвищений рівень титру тиреоїдних аутоантитіл. При біопсії патологоанатом виявив дифузну лімфо-плазмоцитарну інфільтрацію та наявність лімфоїдних фолікулів у паренхімі залози. Ваш діагноз…

A. тиреоідит Риделя

B. хвороба Грейвса

C. дифузний токсичний зоб

D. Базедова хвороба

E. хвороба Хасімото

ANSWER: E

 

На дослідженні в патологоанатома знаходиться мікропрепарат тканин ампутованого пальця ноги. З історії хвороби відомо, що пацієнт випадково травмував палець та пробував самостійно його лікувати. Рана довго не гоїлася, а занесена інфекція стала причиною розлитого гнійно запалення та некрозу, що привело до операції. При гістологічному дослідженні виявлено некроз тканин, гнійний інфільтрат, пошкодження базальної мембрани судин мікроциркуляторного русла з склерозом та накопиченням ліпогіаліну. Яка патологія, на Вашу думку, могла б бути основною причиною змін в організмі?

A. амілоїдоз

B. тиреотоксичний зоб

C. мікседема

D. тромбоз судин нижньої кінцівки

E. цукровий діабет

ANSWER: E

 

У пацієнтки ендокринологічного відділення спостерігається прогресуюче ожиріння за верхнім типом, атрофія сідничних та стегнових м’язів, вірилізм, остеопороз, артеріальна гіпертензія. Проведена МРТ гіпофіза та надниркових залоз виявила вузол до 2 см на латеральній стороні лівої надниркових залози. В біоптаті вузла виявлені дрібні клітини з темною цитоплазмою і ліпофусцином та крупні клітини зі світлою цитоплазмою і ліпідними включеннями, фігури мітозу не виявляються. Найбільш вірогідний діагноз …

A. базофільна адренокортикотропна аденома гіпофіза (хвороба Іщенко-Кушінга)

B. гломерульозоклітинна аденома надниркових залоз

C. світлоклітинна адренокортикальна аденома над ниркових залоз (альдостерома)

D. адренокортикальний рак.

E. змішана адренокортикальна аденома надниркових залоз (синдром Кушінга)

ANSWER: E

 

Після ін’єкції морфіну хвора відчула напад задишки, розвинулась дихальна недостатність, яка призвела до смерті. На аутопсії виявлено набряк слизової і підслизової оболонок бронхнів, обтурація бронхіол слизом, в якому виявляються еозинофіли і злущений епітелій. В легеневій тканині – гостра обструктивна емфізема з вогнищами ателектазу. Діагностуйте захворювання яке спричинило смерть.

A. крупозна пневмонія

B. бронхоектази

C. рак легень

D. емфізема легень

E. бронхіальна астма

ANSWER: E

 

Жінка з метою зниження температури тіла прийняла таблетку ацетилсаліцилової кислоти. Через декілька хвилин в неї виник напад експіраторної задишки. Вкажіть причину розвитку даного явища.

A. виділення Ig A

B. виділення Ig M

C. виділення Ig G

D. виділення Ig D

E. виділення Ig E

ANSWER: E

 

У хворого рентгенологічно виявлено затемнення в нижній частці правої легені з наявністю порожнин. Була проведена пульмонектомія. При гістологічному дослідженні було виявлено скупчення залозистих структур з явищами поліморфізму і мітотичної активності епітеліальних клітин. Діагностуйте захворювання виявлене у хворого.

A. крупозна пневмонія

B. силікоз

C. туберкульоз

D. цироз легень

E. рак легень

ANSWER: E

 

Пацієнт К. госпіталізований у клініку з високою температурою тіла (39 0С), кашлем із виділенням харкотиння із неприємного запаху. З анамнезу відомо, що на передодні пацієнт переніс крупозну пневмонію. Рентгенологічно виявлено у нижній долі справа визначається округлої форми ділянка затемнення, без чітких зовнішніх контурів. На фоні затемнення видно просвітлення, розміщене над горизонтальним рівнем рідини. Діагностуйте патологічний процес.

A. крупозна пневмонія

B. силікоз

C. рак легень

D. бронхопневмонія

E. абсцес легені

ANSWER: E

 

Хворий помер від легеневої недостатності. На аутопсії при дослідженні легень виявленочисленні плямки чорного кольору з нечіткими контурами. Гістологічно кожний вузлик побудований із рубцевої тканини як в міжальвеолярних стінках, так і в місці колабованих альвеол і навколо них. В центрі – аморфні маси з частинками вугільного пилу. Про яке захворювання можуть свідчити виявлені дані?

A. крупозна пневмонія

B. силікоз

C. рак легень

D. хронічний бронхіт

E. антракоз легені

ANSWER: E

 

Через 2 години після появи загрудинних болей хворий помер від гострої серцево-судинної недостатності. Електрокардіографічно був діагностований інфаркт міокарда. За допомогою якої проби можна підтвердити даний діагноз під час секції.

A. ШИК-реакції

B. реакція Шультца

C. Реакція Перлса

D. Реакція з метиленовим синім

E. реакція з солями тетразолію

ANSWER: E

 

Під час розтину померлого від хронічної серцевої недостатності чоловіка віком 57 років виявлено, що серце значно збільшене в розмірах, переважно за рахунок лівого шлуночка, маса серця 780г. Міокард на розрізі тьмяний, з білуватими прошарками. Мікроскопічно виявлено дифузний фіброз, який чергується ділянками атрофії та гіпертрофії кардіоміоцитів. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A. ІХС: інфаркт міокарда

B. гіпертрофічна кардіоміопатія

C. гіпертонічна хвороба

D. ревматичний міокардит

E. дилятаційна кардіоміопатія

ANSWER: E

 

При гістологічному дослідженні операційного матеріалу після секторальної резекції молочної залози виявлено ознаки тканинного атипізму: залози не будують часточки, вони різного діаметру та форми. Строма новоутвору представлена щільною волокнистою сполучною тканиною, яка концентрично розростається навколо базальної мембрани проток, дещо звужуючи їх просвіт. Ваше гістологічне заключення.

A. вузлова форма раку молочної залози

B. хвороба Мінца

C. рак Педжета

D. цистаденома

E. фіброаденома

ANSWER: E

 

У гістологічну лабораторію доставлений лімфатичний вузол розміром 1,5см2,5см, видалений у чоловіка віком 57 років з лівої надключичної ділянки. При мікроскопічному морфологічному дослідженні виявлені залозисті структури різної форми та величини. Епітелій залоз з ознаками клітинного атипізму у вигляді вираженого поліморфізму клітин та гіперхромії ядер. Ваше гістологічне заключення.

A. лімфогранулематоз

B. лімфосаркома

C. хронічний лімфолейкоз

D. ВІЛ-інфекція, період персистуючої генералізованої лімфаденопатії

E. метастатичне ураження лімфатичного вузла

ANSWER: E

 

Хворий 57 років помер від хронічної ниркової недостатності. Під час розтину виявлено, що обидві нирки дещо зменшені у розмірах з дрібногорбистою поверхнею. При гістологічному дослідження тканини нирок виявлено: потовщення стінок капілярів, проліферація мезангіальних клітин та гіаліноподібні маси поміж петлями капілярів, окрім того спостерігається виражений гіаліноз приносних та виносних артерій. Епітелій канальців високий із світлою напівпрозорою цитоплазмою, яка містить червоні гранули при забарвленні карміном Беста. Вкажіть найвірогіднішу причину хронічної ниркової недостатності.

A. хронічний гломерулонефрит

B. підгострий гломерулонефрит

C. амілоїдоз нирок

D. вовчаковий нефрит

E. діабетична нефропатія

ANSWER: E

 

Хворий Н. більше 20 років страждає гіпертонічною хворобою. Останнім часом наростають явища серцевої недостатності. Яких морфологічних змін з боку серця варто очікувати у такого хворого?

A. вікарна гіпертрофія

B. тоногенна гіпертрофія

C. абактеріальний міокардит

D. міокардит

E. міогенна гіпертрофія

ANSWER: E

 

Хворий помер через 4 тижні після перенесеного інфаркту міокарда при явищах наростаючої серцевої недостатності. На розтині, окрім первинного інфаркту міокарда, виявлено фібринозний перикардит і плеврит, двобічну вогнищеву нижньочасткову пневмонію, припухлість лівого плечового суглобу. Що стало причиною смерті?

A. панцирне серце з декомпенсацією функцій

B. гнійний артрит із розвитком сепсису

C. крупозна пневмонія

D. тромбоемболія легеневої артерії

E. синдром Дреслера

ANSWER: E

 

Під час автопсії чоловіка, котрий раптово помер на вулиці, знайдено свіжий інфаркт міокарда в передніх відділах міжшлуночкової перегородки, а також вогнище склерозу розмірами 2,4х1,9 см у боковій стінці лівого шлуночка. Яка форма ішемічної хвороби серця спричинила летальний наслідок?







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2608. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия