Студопедия — Ситуаційні задачі 2 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ситуаційні задачі 2 страница






A. Склероз

B. Патологічною регенерацією

C. Цирозом

D. Гіалінозом

E. Фіброзом

ANSWER: C

 

Макроскопічно: в легенях пневмоцироз та пневмосклероз, відзначено склероз легеневих судин, просвіт їх оьлітерований. В легенях значна кількість порожнин, деякі з них спалися, і заміщені гіаліновою тканиною. Діагностовано: циротичний tbc легень. Які зміни будуть в серці в цій фазі tbc?

A. Гіпертрофія лівих відділів серця

B. Дифузний кардіослероз

C. Хронічна аневризма лівого шлуночка

D. Гіпертрофія всіх відділів серця, переважно за рахунок правих відділів

E. Рівномірна гіпертрофія всіх відділів серця

ANSWER: D

 

На секції виявлено ознаки циротичного туберкульозу: пневмоцироз, пневмосклероз. По ходу судин і бронхів масивні розростання сполучної тканини. Серце значно збілішене, вага 410гр, в основному за рахунок правого шлуночка. Які патологічні зміни спричинили гіпертрофію серця?

A. Застій крові в легеневих судинах

B. Склероз і облітерація легеневих судин

C. Склероз дольових бронхів

D. Хронічна залізодефіцитна анемія

E. Артеріальна гіпертензія

ANSWER: B

 

Пацієнт скаржиться на кашель з виділенням великої кількості харкотиння, відчуття дряпання в горлі, болісні відчуття при диханні. Голос пацієнта хриплий і дуже тихий. Анамнестично: гострий кавернозний туберкульоз. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Туберкульозний трахеїт

B. Туберкульоз гортані

C. Специфічний бронхіт

D. Туберкульоз гортані з ураженням голосових зв‘язок

E. Туберкульозний трахеобронхіт

ANSWER: D

 

За результатами гістологічного дослідження некропсії легеневої тканини виявлено: гомогенна, рожевого кольру ділянка, в полі цієї ділянки всі структури зруйновані, легенева тканина відсутня. В прилеглій тканині перетинки між альвеолами потовщені, склерозовані, подекуди розірвані. Встановіть діагноз.

A. Гострий вогнищевий tbc

B. Гостра казеозна пневмонія

C. Гострий кавернозний tbc

D. Фіброзно-вогнищевий tbc

E. Фіброзно-кавернозний tbc та емфізема

ANSWER: E

 

Мікроскопічно: в легеневій тканині численні туберкульозні горбики з вираженою проліферативною реакцією. В прилеглій легеневій тканині міжальвеолярні перетинки потовщені, склерозовані. В просвіті альвеол серозний ексудат, судини розширені, виповнені кров‘.. Заключення: перефокальна ексудативна реакція. Про що свідчать дані зміни?

A. Організація туберкульозних вогнищ

B. Петрефікація туберкульозних вогнищ

C. Поширення казеозного некрозу

D. Затухання туберкульозного процесу

E. Загострення туберкульозного процесу

ANSWER: E

 

У хворого на циротичний tbc легень на секції. Некропсійне дослідження нирок: в клубочках нирок ділянки з стертим структурним малюнком, забарвлені в інтенсивно рожевий колір. Макроскопчно: нирки збільшені, набряклі, тканина їх інфільтрована білястою речовиною. Назвіть патологію нирок.

A. Гломерулонефрит

B. Пієлонефрит

C. Туберкульоз нирок

D. Амілоїдний нефроз

E. Токсемія

ANSWER: D

 

Гістологічно досліджується тканина легень. Забарвлення за Вейгертом – для виявлення еластичних волокон. Видно велику ділянку рожевого кольору, оточену сполучнотканинною капсулою. В прилягаючій легеневій тканині перефокальна продуктивна реакція, гнізда скупчення лімфоцитів. Назвіть фазу tbc процесцу.

A. Казеозна пневмонія

B. Гострий вогнищевий tbc

C. Туберкулема

D. Фіброзно-вогнищевий tbc

E. Циротичний tbc

ANSWER: C

 

У пацієнта після інфільтративного tbc, з‘явились ознаки прогресування процесу. В лівій легені утворився сегментарний казеозно-пневмонійнийосеедок. Згодом казеозна пневмонія прийняла лобарний характер. Які зміни виникнуть на плеврі в цьому випадку?

A. Осередки казеозного некрозу

B. Осередки петрифікати

C. Осередки септичного розплавлення

D. Фібринозні накладання

E. Склеротичні злуки між легенями і плеврою

ANSWER: D

 

У дитини, батько та дід якої хворі на туберкульоз спостерігається наступна симптоматика: дефіцит маси тіла, вузька та довга грудна клітка. Переферичні (шийні, пахвові) лімфовузли збільшенні, щільні. Періодично зростає до 37,1 – 37,4 температура тіла. Туберкулінова проба позитивна, помірна гіпохромна анемія. Встановіть діагноз, зміни рентгенограми відсутні.

A. Гострий осередковий туберкульоз

B. Хронічна специфічна пневмонія

C. Хронічна туберкульозна інтоксикація

D. Первинний tbc

E. Туберкульозний лімфаденіт

ANSWER: C

 

Хлопчик 15 років помер від наростаючих явищ загальної важкої інтоксикації. Відмічались скарги: на температуру до 39,5 градусів, початок хвороби був гострий. Блідість шкіри, колючий біль в правій половині грудної клітки. З анамнезу відомо: перенесений первинний туберкульоз. На секції фібринозні нашарування на плеврі, шварти, легені дещо зменшені - без видимих змін. Що в даного хворого?

A. Туберкульоз плеври

B. Ексудативний tbc плеврит

C. Емпієма плеври

D. Гострий осередковий туберкульоз

E. Інфільтративний туберкульоз

ANSWER: B

 

Хворий туберкульозом помер від легеневої кровотечі. На секції в легенях виявлено багато каверн, ділянки ателектазу легень, бронхоектази. Патологічний процес поширюється з верхніх сегментів в нижні за ходом бронхів. Яка форма туберкульозу у хворого?

A. Гострий осередковий туберкульоз

B. Казеозна пневмонія

C. Фіброзно-осередковий туберкульоз

D. Інфільтративний туберкульоз

E. Фіброзно-кавернозний туберкульоз

ANSWER: E

 

?Під час розтину померлого 58 років виявлено: мітральний клапан деформований, потовщений, стулки змикаються не до кінця. Мікроскопічно: вогнища колагенових волокнинок еозинофільні; дають плюсову реакцію на фібрин.

A. Амілоїдоз

B. Мукоїдне набухання

C. Фібринозне запаленя

D. Фібринозне набухання

E. Гіаліноз

ANSWER: D

 

При гістологічному дослідженні стулки мітрального клапана серця виявлено: мукоїдний набряк, ушкодження ендотелію, утворення по замикаючому краю фібринових тромбів. Яка форма ревматичного ендокардиту спостерігається?

A. Поліпозно-виразковий ендокардит

B. Поворотно-бородавчастий ендокардит

C. Дифузний ендокардит

D. Гострий бородавчастий ендокардит

E. Фібробластичний ендокардит

ANSWER: D

 

У пацієнта при гістологічному дослідженні стулки мітрального клапана серця виявлено: мукоїдний набряк, ушкодження ендотелію, утворення по замикаючому краю фібринових тромбів. Яка форма ревматичного ендокардиту спостерігається?

A. Поліпозно-виразковий ендокардит

B. Поворотно-бородавчастий ендокардит

C. Дифузний ендокардит

D. Гострий бородавчастий ендокардит

E. Фібробластичний ендокардит

ANSWER: A

 

У дитини 7 років на шкірі розгинальних поверхонь ліктьових і колінних суглобів з'явились щільні, безболісні вузлики розміром 1-2 мм. В біоптаті вузликів - велике вогнище фібриноїдного некрозу сполучної тканини з лімфоцитами і макрофагами по периферії. При якому захворюванні спостерігаються такі вузлики?

A. Ревматизм

B. Ревматоїдний артрит

C. Склеродерми

D. Вузликовий периартеріїт

E. Системний червоний вовчак

ANSWER: A

 

У хлопчика 7 років на шкірі розгинальних поверхонь ліктьових і колінних суглобів з'явились щільні, безболісні вузлики розміром 1-2 мм. В біоптаті вузликів - велике вогнище фібриноїдного некрозу сполучної тканини з лімфоцитами і макрофагами по периферії. При якому захворюванні спостерігаються такі вузлики?

A. Ревматизм

B. Ревматоїдний артрит

C. Склеродерми

D. Вузликовий периартеріїт

E. Системний червоний вовчак

ANSWER: A

 

Дитина 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. Міокард повнокровний, щільний, мікроскопічно в інтерстиції виражений набряк, дифузна інфільтрація переважно лімфоцитами. Зміни у м'язовій оболонці серця за морфологією відповідають:

A. осередковому продуктивному міокардитові;

B. дифузному продуктивному міокардитові;

C. осередковому проміжному ексудативному міокардитові;

D. дифузному проміжному ексудативному міокардитові;

E. гострому альтеративному міокардитові.

ANSWER: D

 

Дівчинка 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. Міокард повнокровний, щільний, мікроскопічно в інтерстиції виражений набряк, дифузна інфільтрація переважно лімфоцитами. Зміни у м'язовій оболонці серця за морфологією відповідають:

A. осередковому продуктивному міокардитові;

B. дифузному продуктивному міокардитові;

C. осередковому проміжному ексудативному міокардитові;

D. дифузному проміжному ексудативному міокардитові;

E. гострому альтеративному міокардитові.

ANSWER: D

 

У жінки 45 років, яка з дитинства хворіла на ревматичну мітральну ваду серця, на фоні наростаючої серцевої недостатності розвинулася лівостороння геміплегія, наступила смерть. При розтині у мітральному клапані відзначене часткове зрощення стулок по лінії змикання і склероз вільного краю, укорочення хордальних (сухожильних) ниток, по лінії змикання виявлені ерозії з тром-ботичними накладеннями. Якій клініко-анатомічній формі ревматизму відповідає це спостереження?

A. кардіо-васкулярній;

B. вісцеральній;

C. суглобовій;

D. еритематозній;

E. нодозній.

ANSWER: A

 

Жінка 45 років з дитинства хворіла на ревматичну мітральну ваду серця. На фоні наростаючої серцевої недостатності у неї розвинулася лівостороння геміплегія і наступила смерть. При розтині у мітральному клапані відзначене часткове зрощення стулок по лінії змикання і склероз вільного краю, укорочення хордальних (сухожильних) ниток, по лінії змикання виявлені ерозії з тромботичними накладеннями. Якій клініко-анатомічній формі ревматизму відповідає це спостереження?

A. кардіо-васкулярній;

B. вісцеральній;

C. суглобовій;

D. еритематозній;

E. нодозній.

ANSWER: A

 

У жінки 45 років, яка з дитинства хворіла на ревматичну мітральну ваду серця, на фоні наростаючої серцевої недостатності розвинулася лівостороння геміплегія, наступила смерть. При розтині у мітральному клапані відзначене часткове зрощення стулок по лінії змикання і склероз вільного краю, укорочення хордальних (сухожильних) ниток, по лінії змикання виявлені ерозії з тром-ботичними накладеннями. Зміни мітрального клапана відповідають:

A. простому ендокардитові (вальвуліту Талалаєва);

B. гострому бородавчастому ендокардитові;

C. поворотному бородавчастому ендокардитові;

D. фібропластичному ендокардитові;

E. гранульоматозному ендокардитові.

ANSWER: A

 

Жінка 45 років, з дитинства хворіла на ревматичну мітральну ваду серця.На фоні наростаючої серцевої недостатності розвинулася лівостороння геміплегія і наступила смерть. При розтині у мітральному клапані відзначене часткове зрощення стулок по лінії змикання і склероз вільного краю, укорочення хордальних (сухожильних) ниток, по лінії змикання виявлені ерозії з тром-ботичними накладеннями. Зміни мітрального клапана відповідають:

A. простому ендокардитові (вальвуліту Талалаєва);

B. гострому бородавчастому ендокардитові;

C. поворотному бородавчастому ендокардитові;

D. фібропластичному ендокардитові;

E. гранульоматозному ендокардитові.

ANSWER: C

 

У жінки 45 років, яка з дитинства хворіла на ревматичну мітральну ваду серця, на фоні наростаючої серцевої недостатності розвинулася лівостороння геміплегія, наступила смерть. При розтині у мітральному клапані відзначене часткове зрощення стулок по лінії змикання і склероз вільного краю, укорочення хордальних (сухожильних) ниток, по лінії змикання виявлені ерозії з тромботичними накладеннями. Лівостороння геміплегія у даному випадку розвинулася у результаті:

A. крововиливу у головний мозок;

B. ішемічного інфаркту головного мозку;

C. ревматичного васкуліту;

D. ревматичної енцефалопатії;

E. ревматичного менінгоенцефаліту.

ANSWER: A

 

Жінка 45 років з дитинства хворіла на ревматичну мітральну ваду серця. На фоні наростаючої серцевої недостатності розвинулася лівостороння геміплегія і наступила смерть. При розтині у мітральному клапані відзначене часткове зрощення стулок по лінії змикання і склероз вільного краю, укорочення хордальних (сухожильних) ниток, по лінії змикання виявлені ерозії з тромботичними накладеннями. Лівостороння геміплегія у даному випадку розвинулася у результаті:

A. крововиливу у головний мозок;

B. ішемічного інфаркту головного мозку;

C. ревматичного васкуліту;

D. ревматичної енцефалопатії;

E. ревматичного менінгоенцефаліту.

ANSWER: B

 

У жінки 45 років, яка з дитинства хворіла на ревматичну мітральну ваду серця, на фоні наростаючої серцевої недостатності розвинулася лівостороння геміплегія, наступила смерть. При розтині у мітральному клапані відзначене часткове зрощення стулок по лінії змикання і склероз вільного краю, укорочення хордальних (сухожильних) ниток, по лінії змикання виявлені ерозії з тромботичними накладеннями. Найімовірнішим механізмом розвитку інфаркту головного мозку є:

A. стаз крові;

B. тромбоз;

C. тромбоемболія;

D. крововилив;

E. кровотеча.

ANSWER: A

 

У пацієнтки 45 років, яка з дитинства хворіла на ревматичну мітральну ваду серця, на фоні наростаючої серцевої недостатності розвинулася лівостороння геміплегія, наступила смерть. При розтині у мітральному клапані відзначене часткове зрощення стулок по лінії змикання і склероз вільного краю, укорочення хордальних (сухожильних) ниток, по лінії змикання виявлені ерозії з тромботичними накладеннями. Найімовірнішим механізмом розвитку інфаркту головного мозку є:

A. стаз крові;

B. тромбоз;

C. тромбоемболія;

D. крововилив;

E. кровотеча.

ANSWER: A

 

Дитина 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. При розтині мітральний клапан набряклий, мікроскопічно у ньому виявлені осередки мукоїдного та фібриноїд-ного набрякання. Міокард повнокровний, щільний, мікроскопічно в інтерстиції виражений набряк, дифузна інфільтрація переважно лімфоцитами. Перикард товстий за рахунок ниткоподібних стовщень сіруватого кольору, повнокровний. Описані зміни в серці можна кваліфікувати як:

A. ендокардит;

B. міокардит;

C. перикардит;

D. панкардит;

E. кардіосклероз.

ANSWER: D

 

Дівчинка 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. При розтині мітральний клапан набряклий, мікроскопічно у ньому виявлені осередки мукоїдного та фібриноїд-ного набрякання. Міокард повнокровний, щільний, мікроскопічно в інтерстиції виражений набряк, дифузна інфільтрація переважно лімфоцитами. Перикард товстий за рахунок ниткоподібних стовщень сіруватого кольору, повнокровний. Описані зміни в серці можна кваліфікувати як:

A. ендокардит;

B. міокардит;

C. перикардит;

D. панкардит;

E. кардіосклероз.

ANSWER: D

 

Дитина 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. При розтині мітральний клапан набряклий, мікроскопічно у ньому виявлені осередки мукоїдного та фібриноїд-ного набрякання. Міокард повнокровний, щільний, мікроскопічно в інтерстиції виражений набряк, дифузна інфільтрація переважно лімфоцитами. Перикард товстий за рахунок ниткоподібних стовщень сіруватого кольору, повнокровний. Зміни в мітральному клапані за морфологією відповідають:

A. простому ендокардитові (вальвуліту Талалаєва);

B. гострому бородавчастому ендокардитові;

C. поворотному бородавчастому ендокардитові;

D. фібропластичному ендокардитові;

E. гранульоматозному ендокардитові.

ANSWER: A

 

Хлопчик 7 років помер від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. При розтині мітральний клапан набряклий, мікроскопічно у ньому виявлені осередки мукоїдного та фібриноїд-ного набрякання. Міокард повнокровний, щільний, мікроскопічно в інтерстиції виражений набряк, дифузна інфільтрація переважно лімфоцитами. Перикард товстий за рахунок ниткоподібних стовщень сіруватого кольору, повнокровний. Зміни в мітральному клапані за морфологією відповідають:

A. простому ендокардитові (вальвуліту Талалаєва);

B. гострому бородавчастому ендокардитові;

C. поворотному бородавчастому ендокардитові;

D. фібропластичному ендокардитові;

E. гранульоматозному ендокардитові.

ANSWER: A

 

Дитина 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. При розтині в порожнині перикарда виявлено біля 100 мл напівпрозорої рідини. Перикард товстий за рахунок ниткоподібних стовщень сіруватого кольору, повнокровний. Зміни у перикарді за морфологією відповідають:

A. серозному перикардитові;

B. катаральному перикардитові;

C. фібринозному перикардитові;

D. гнійному перикардитові;

E. фібропластичному перикардитові.

ANSWER: C

 

Дитина 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. При розтині в порожнині перикарда виявлено біля 100 мл напівпрозорої рідини. Перикард товстий за рахунок ниткоподібних стовщень сіруватого кольору, повнокровний. Зміни у перикарді за морфологією відповідають:

A. серозному перикардитові;

B. катаральному перикардитові;

C. фібринозному перикардитові;

D. гнійному перикардитові;

E. фібропластичному перикардитові.

ANSWER: C

 

Дитина 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. При розтині мітральний клапан набряклий. Мікроскопічно у ньому виявлені осередки мукоїдного набрякання. Для підтвердження наявності мукоїдного набрякання необхідно використовувати одну з перерахованих гістохімічних методик:

A. ШИК-реакцію;

B. фарбування за ван Гізоном;

C. фарбування конго-рот;

D. фарбування толуїдиновим синім;

E. фарбування Суданом чорним В.

ANSWER: D

 

Дитина 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. При розтині мітральний клапан набряклий. Мікроскопічно у ньому виявлені осередки мукоїдного набрякання. Для підтвердження наявності мукоїдного набрякання необхідно використовувати одну з перерахованих гістохімічних методик:

A. ШИК-реакцію;

B. фарбування за ван Гізоном;

C. фарбування конго-рот;

D. фарбування толуїдиновим синім;

E. фарбування Суданом чорним В.

ANSWER: D

 

?На розтині трупа хворого, що страждав лейкозом і помер від наростаючої хронічної анемії, виявлено збільшене в розмірах серце, міокард тьмяний, в'ялий блідо-сірого кольору, під ендокардом визначаються жовті плями і смуги. Який патологічний процес розвинувся в серці?

A. Паренхіматозна жирова дистрофія

B. Вакуольна дистрофія

C. Гіаліново-крапельна дистрофія

D. Стромально-судинна жирова дистрофія.

E. Робоча гіпертрофія

ANSWER: A

 

70-річному хворому з вираженою гепатоспленомегалією і кахексією зроблена діагностична пункційна біопсія печінки. При гістологічному дослідженні встановлено: за ходом портальних трактів визначаються множинні інфільтрати з мономорфних круглих клітин, які верифіковані як пролімфоцити і В-лімфоцити. Для якого захворювання характерні вище перелічені зміни?.

A. Лімфосаркома

B. Гострий лімфолейкоз

C. Лімфогранулематоз

D. Хронічний лімфолейкоз

E. Хвороба Сезарі

ANSWER: D

 

У хворого, що тривалий час працював з бензолом, прогресує анемія і геморагічний синдром. У біоптаті грудини переважає жирова тканина, виявляються нечисленні дрібні острівці кровотворення з поодинокими клітинами мієлопоезу. Ваш діагноз.

A. Хронічний мієлолейкоз

B. Перніциозна анемія

C. Гемолітична анемія

D. Гіпопластічна анемія

E. Залізодефіцитна анемія

ANSWER: D

 

У хворого при рентгенологічному обстеженні в плоских кістках виявлені множинні осередки остеопорозу і остеолзіису. У трепанобіоптаті виявлений високий вміст пухлинних плазматичних клітин. Ваш діагноз.

A. Гострий моноцитарний лейкоз

B. Хронічній мієлолейкоз

C. Мієломна хвороба

D. Лімфогранулематоз

E. Гістіоцитоз

ANSWER: A

 

На розтині чоловіка, який страждав частими переломами кісток і загинув від уремії, в кістках черепи, ребрах і хребті - явища остеопорозу і множинні "штамповані" дефекти. При мікроскопічному дослідженні кісткового мозку виявлена дифузна інфільтрація його пухлинними клітинами лимфоплазмоцитарного ряду. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

A. Мієломна хвороба

B. Первинна макроглобулінемія

C. Хвороба важких ланцюгів

D. Хвороба Педжета

E. Хвороба Реклінгхаузена

ANSWER: A

 

При автопсії тіла померлої, яка страждала на захворювання крові (у клінічному аналізі крові лейкоцитоз досягав 100х109), виявлені: піоїдний кістковий мозок, збільшена до 7 кг селезінка (мікроскопічно в ній - ішемічні інфаркти та інфільтрація пульпи мієлоцитами), збільшена до 6 кг печінка (мікроскопічно в ній - дифузна лейкозна інфільтрація синусоїдів).Вкажіть, який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

A. Гострий мієлолейкоз

B. Хронічний мієлолейкоз

C. Гострий недиференційований лейкоз

D. Гострий лімфолейкоз

E. Мієломна хвороба

ANSWER: A

 

На розтині померлого в гематологічному відділенні виявлені множинні крововиливи в шкірі, слизових і серозних оболонках, збільшені мигдалики темно-сірого кольору. Лімфатичні вузли різних локалізацій до 1,5 см в діаметрі, м'які, сіро-рожеві на розрізі. Кістковій мозок стегнової кістки темно-червоного кольору. При мікроскопічному дослідженні в лімфатичних вузлах, печінці, селезінці і нирках виявлені лейкозні інфільтрати з лімфобластів. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

A. Лімфагранулематоз

B. Хронічний лімфолейкоз

C. Гострий лімфолейкоз

D. Лімфосаркома

E. Хронічний мієлолейкоз

ANSWER: C

 

При гістологічному дослідженні збільшеного шийного лімфовузла виявлені наступні мікроскопічні зміни: проліферація лімфоїдних клітин різного ступеня зрілості, наявність гігантських клітин Ходжкіна та Березовського-Штернберга, а також еозинофілів, плазматичних клітин, нейтрофільних лейкоцитів, серед яких визначаються осередки некрозу і фіброзу. Який з перерахованих варіантів лімфогранулематозу найбільш вірогідний?

A. З переважанням лімфоїдної тканини

B. Нодулярний склероз

C. Змішано-клітинний варіант

D. З пригніченням лімфоїдної тканини

E. Саркома Ходжкіна

ANSWER: A

 

При гістологічному дослідженні збільшеного лімфатичного вузла виявлена проліферація лімфоцитів, гістіоцитів, ретикулярних клітин, еозинофльни х лейкоцитів, маленьких і великих клітин Ходжкіна, багатоядерних клітин Березовського-Штернберга Якому з перерахованих захворювань відповідають описані морфологічні дані?

A. Лімфосаркома

B. Метастаз раку

C. Хронічний лейкоз

D. Гострий лейкоз

E. Лімфогранулематоз

ANSWER: A

 

При томографії у хворого в середостінні знайдені збільшені лімфатични вузли. При гістологічному дослідженні в лімфовузлі виявлені циркулярні розростання сполучної тканини, яка оточувала гранульомоподібні утворення з лімфоцитів, плазмоцитів і великих двоядерних клітин Березовського-Штернберга. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Туберкульоз

B. Лімфосаркома

C. Лімфогрануломатоз

D. Саркоїдоз

E. Лімфолейкоз

ANSWER: A

 

Під час мікроскопічного дослідження збільшеного шийного лімфатичного вузла дівчинки 14 років було знайдено: лімфоїдні фолікули відсутні, є ділянки склерозу та осередки некрозу, клітинний склад вузла поліморфний, присутні лімфоцити, еозинофіли, атипові клітини великих розмірів (клітини Березовського-Штернберга) та одноядерні клітини також великих розмірів. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Лімфома Беркітта

B. Гострий лімфолейкоз

C. Хронічний лімфолейкоз

D. Лімфогранулематоз

E. Грибоподібний мікоз

ANSWER: D

 

У хворого в обох щелепах рентгенологічно виявлені численні дефекти у вигляді округлих отворів з гладкими стінками. Гістологічно: явища остеолізису і остеопорозу на тлі слабкого кісткоутворення. У сечі - білок Бенс-Джонса. Назвіть захворювання.

A. Хронічний мієлолейкоз.

B. Мієломна хвороба.

C. Хронічний еритромієлоз.

D. Гострий недиференційований лейкоз.

E. Гострий мієлолейкоз.

ANSWER: B

 

У хворого при огляді порожнини рота визначається атрофія слизової оболонки язика з червоними плямами (гюнтерівський глосит). Склери жовтуваті. Кольоровий показник перевищує одиницю. Для якої анемії характерні ці зміни?

A. В12 - фолієводефіцитної.

B. Гострої постгеморагічної.

C. Гемолітичної.

D. Хронічної постгеморагічної.

E. Залізодефіцитної.

ANSWER: A

 

На розтині тіла померлого чоловіка, який страждав хронічною анемією, виявлено: лимонно-жовтий відтінок шкіри, гунтерівський глосит, атрофічний гастрит. Печінка, селезінка і нирки щільні, бурого кольору, кістковий мозок малиново-червоний, соковитий, має вигляд малинового желе. Який із перерахованих діагнозів найбільш можливий?

A. Спадкова гемолітична анемія.

B. Гіпопластична анемія.

C. Залізодефіцитна анемія.

D. Перніциозна анемія.

E. Апластична анемія.

ANSWER: D

 

При розтині трупа мужчини 78 років виявлено вогнищеве заміщення червоного кісткового мозку жовтим. Лімфатічні вузли, селезінка зменшені в розмірах з вираженими атрофічними змінами паренхіми. Такі зміни характерні при:

A. Гемолітічній анемії

B. Анемії Фанконі

C. Анемії Ерліха

D. Старінні

E. Залізодефіцитній анемії

ANSWER: B

 

При розтині трупа чоловіка 47 років виявлено атрофічні зміни з боку шлунково-кишкового тракту, малиново-червоний кістковий мозок, в якому переважають еритробласти і мегалобласти. У селезінці – осередки екстрамедулярного кровотворення, велика кількість сидерофагів. У спинному мозку в задніх і бокових стовпах виражений розпад мієліну осьових циліндрів. Зміни нервових волокон характерні для:

A. Спадкової нейропатії

B. Токсичної полінейропатії

C. Уремічної полінейропатії

D. Мегалобластичних полінейропатій

E. Діабетічної полінейропатії

ANSWER: D

 

У чоловіка, що піддався високій дозі іонізуючого випромінювання, відзначається кровоточивість з ясен, спонтанно виникаючі крововиливи в шкірі, слизових оболонках. У крові відзначається нормохромна анемія, панцитопенія. Вміст заліза в сироватці крові нормальний. При гістологічному дослідженні пунктату кісткового мозку відзначено заміщення гемопоетичної тканини жировою тканиною. Ваш діагноз:

A. Імуннна периферійна цитопенія

B. Мієлодиспластичний синдром

C. Гемолітична анемія

D. Апластична анемія

E. Перніціозна анемія

ANSWER: D

 

Машиною швидкої допомоги в клініку доставлений хворий, 46 років, із скаргами на альвеолярну кровотечу впродовж 6 год. після видалення зуба, загальну слабкість, запаморочення. У анамнезі - гіпертонічна хвороба. Об'єктивно: блідість шкіри і видимих слизистих оболонок, кількість гемоглобіну в крові - 80 г/л, гематокрит - 30 %, показники часу кровотечі і згортання крові - у межах норми. Яке ускладнення розвинулося у хворого у зв'язку з кровотечею?

A. Гостра постгеморагічна анемія.

B. Залізодефіцитна анемія.

C. Хронічна постгеморагічна анемія.

D. Гемолітична анемія.

E. Фолієводефіцитна анемія.

ANSWER: A

 

На підставі клинико-лабораторных даних хворому поставлений діагноз "хронічний мієлолейкоз". Який метод є найбільш інформативним для підтвердження мієлопроліферативного синдрому при даному захворюванні.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1735. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия