Студопедия — Тема 3.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 3.






Принципи міжнародного права (2 години)

План

1. Поняття принципів міжнародного права та їх значення для формування сучасного міжнародного права.

2. Види і характеристика принципів міжнародного права.

Теми рефератів:

1. Специфіка принципів міжнародного права на відміну від інших норм міжнародного права.

2. Становлення принципу незастосування сили і погрози силою.

3. Розходження між принципами непорушності державних кордонів і територіальної цілісності держави.

Основні поняття: принцип міжнародного права, державний суверенітет, агресія, насильство, територія, державний кордон, окупація, сила, права людини, народ, нація, самовизначення.

Контрольні питання і завдання:

1. Чи є принцип мирного співіснування тепер актуальним і визначає усі інші принципи?

2. Чи є серед принципів міжнародного права незмінні?

3. Чи можлива в сучасних умовах реалізація принципу роззброювання?

4. У чому полягає подвійна природа принципу самовизначення народів і націй?

5. У чому полягає специфіка принципів міжнародного права у відзнаку про інших норм міжнародного права?

6. Чи має абсолютний характер принцип невтручання у внутрішні справи держав?

7. Яке місце займає принцип загальної поваги прав людини в сучасному міжнародному праві?

Готуючись першого питання, студенти повинні чітко засвоїти, що принципи міжнародного права є нормами міжнародного права, що мають вищу юридичну силу. Студенти повинні ознайомитися із системою основних принципів і міжнародно-правовими актами, в яких вони закріплені. Потім вони повинні визначити основні розходження між принципами міжнародного права і договірними звичними нормами міжнародного права.

Принцип міжнародного права - юридичне узагальнена норма поводження суб'єктів міжнародного права у повній області правовідносин. Їхнє дотримання складають своєрідні рамки, у яких існує велика або менша кількість норм. Принципи діляться на універсальні і регіональні (у залежності від кола суб'єктів, якими вони признаються), загальні і галузеві (в залежності від сфери дії).

Основні принципи міжнародного права можна поділити на 3 групи:

1. Основні принципи забезпечення миру і міжнародної безпеки.

2. Основні принципи міжнародного співробітництва держав.

3. Основні принципи захисту прав народів, націй і людини.

Генеральна Асамблея ООН у жовтні 1970 року прийняла резолюцію (XII) про принципи міжнародного права, що стосуються відношень між державами. У ній розкривається зміст семи основних принципів.

У заключному акті Наради по безпеці і співробітництву в Європі 1975 р. основні принципи були доповнені трьома положеннями.

Основні принципи міжнародного права мають імперативний характер, і їм повинні відповідати усі Інші принципи і норми міжнародного права.

Аналізуючи і співставляючи різноманітні міжнародно-правові документи можна сформулювати конкретну систему основних принципів.

Основними елементами цієї системи є:

1. Найбільше загальні принципи сучасного міжнародного правопорядку.

2. Принципи співробітництва в політичній області.

3. Принципи ненападу і заборони агресії.

4. Принципи підтримки міжнародного миру і безпеки.

5. Принципи мирного співіснування в області економічного співробітництва.

6. Принципи співробітництва в соціальній, культурній і гуманітарній області.

7. Принципи ефективності, універсалізму і регіоналізма в міжнародних організаціях.

Характеризуючи систему принципів міжнародного права у другому питанні, і зокрема, принципу суверенної рівності держав, варто звернути увагу курсантів у першу чергу на те, що принцип суверенної рівності суб'єктів міжнародного права базується на підстави урахування їхньої своєрідності і права кожного з них на волю і політичну незалежність. Це означає рівноправність усіх народів і держав у сучасному світі, незалежно від їх політичних, економічних і соціальних систем, а також їхнього розміру, географічного місцезнаходження або рівня економічного розвитку. Для повної відповіді також необхідно звернути увагу на історію його розвитку і сучасні тенденції. Доцільно, також розкрити додержання принципу незастосування сили і погрози силою. Особливу увагу курсантам варто звернути на визначення агресії і таких міжнародно-правових категорій, як "сила", "застосування сили", "погроза застосування сили", "озброєний напад". Студенти, також повинні знати винятки з загального правила, тобто коли сила, (у тому числі і збройні сили) застосовуються відповідно до норм міжнародного права. Необхідно обов'язково зупинитися на понятті й додержанні принципу непорушності кордонів. Підкреслити особливе значення цього принципу в сучасних умовах, коли знову мають місце спроби зміни політичної карти світу. Студенти повинні підкреслити органічний зв'язок цього принципу з принципом незастосування сили і погрози силою.

При розгляді принципу територіальної цілісності держав необхідно зазначити нормативне закріплення цього принципу. Потім варто звернути увагу курсантів на те, що цей принцип забороняє під будь-яким приводом анексію -протизаконне приєднання чужих територій і земель. Кожна держава, шануючи територіальну цілісність будь-якого суб'єкта міжнародного права, повинна утримуватися від будь-яких дій, спрямованих на часткове або повне порушення національної єдності і територіальної цілісності. Студенти повинні чітко засвоїти, що ніякі територіальні придбання, що стане результатом погрози силою або її застосування, не є законними.

Принцип мирного вирішення міжнародних суперечок зобов'язує держави через заборону застосування сили і навіть погрози силою в міжнародних відносинах, вирішувати мирно і справедливо свої міжнародні спори. Міжнародні спори вирішуються відповідно до норм міжнародного права. Студенти повинні обов'язково знати нормативні документи, в яких зафіксований цей принцип.

Під час розгляду принципу невтручання у внутрішні справи держави курсантам варто зрозуміти, що відповідно до цього принципу ніяка держава або група держав не мають права прямо або побічно втручатися з будь-якої причини у внутрішні або зовнішні справи іншої держави. Ніяка міжнародна організація, у тому числі і ООН, не має права втручатися в справи, які становлять внутрішню компетенцію будь-якої держави, або жадати від своїх членів надати такі справи до міжнародної організації. Студенти повинні знати випадки винятку з цього загального правила, тобто коли Рада Безпеки приймає примусові заходи на підставі гл.7 Статуту ООН. У зв'язку з цим необхідно знати зміст поняття "справи які становлять внутрішню компетенцію держави".

Особливу увагу варто звернути на дотримання принципу загальної поваги прав людини. Студенти повинні засвоїти те, що цей принцип зобов'язує усі держави діяти відповідно до Статуту ООН, загальної Декларації 1948 року при вирішенні питань, пов'язаних із дотриманням прав і свобод людини. Розкриваючи сутність принципу самовизначення народів і націй, необхідно звернути увагу навчаючихся на становлення цього принципу, на ті труднощі, що виникають сьогодні під час їого реалізації. Самовизначення народів і націй сьогодні неможливо без територій, точніше без перерозподілу територій, що найчастіше веде до конфліктів різноманітного роду, у тому числі й воєнних.

При розгляді принципу співробітництва держав необхідно вказати на нормативну базу фіксації цього принципу і тісний зв'язок його з раніше викладеними принципами міжнародного права. Цей принцип означає, що сучасний міжнародний порядок зобов’язує держави співпрацювати, незалежно від їхнього розходження в політичних, економічних або соціальних системах. Це співробітництво повинно:

1. Відповідати загальним і приватним інтересам народів.

2. Здійснюватися з урахуванням прав і прерогатив інших зацікавлених країн.

3. Не бути спрямоване проти інтересів іншої держави.

Кожна держава повинна підтримувати відносини з іншими суб'єктами міжнародного права відповідно до норм міжнародного права.

Студенти також повинні розкрити додержання принципу сумлінного виконання міжнародних зобов'язань. Суть цього принципу полягає в тому, що кожна держава повинна сумлінно виконувати свої зобов'язання, що випливають з прийнятих добровільно міжнародних договорів, діючих відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права. Студенти повинні запам'ятати, що внутрішньодержавний закон не взмозі змінити або відмінити правомірного міжнародного договору, прийнятого відповідно до Статуту ООН, загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

 

Тема 4







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 405. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия