Студопедия — Теплообмін та його регуляція
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теплообмін та його регуляція






Сталість температури тіла в теплокровних тварин підтримується за рахунок зрівноважування процесів теплопродукції і тепловіддачі.

Продукування тепла відбувається у всіх органах і тканинах тіла, тому що скрізь відбуваються процеси окислювання органічних речовин.

Пристосування організму тварин до високих і низьких температур здійснюється за допомогою хімічної і фізичної терморегуляції.

Під хімічною терморегуляцією розуміють зміну енергетичного обміну в умовах низьких і високих температур. При низьких температурах обмін речовин підвищується, при високих - знижується. Основну роль у хімічній терморегуляції відіграють зміни рівня обміну речовин у м'язах і печінці. У стані спокою м'язи утворюють незначну кількість тепла, але оскільки вони становлять 35 – 50% маси тіла, їхній внесок у загальну теплопродукцію достатньо великий.

У стані спокою теплопродукція за рахунок окремих органів така: м'язи – 25%, печінка – 20, головний мозок – 13, серце - 11, нирки – 7, шкіра – 5, інші органи – 19%. При інтенсивній роботі внесок м'язів у загальну теплопродукцію досягає 70 - 75%.

Не слід думати, що температура тіла однакова для різних його частин. Якщо температура тіла в різних видів тварин стала, то температура поверхні тіла (шкіри) схильна до значних коливань. Це залежить як від ступеня нагрівання шкіри притікаючою кров'ю, так і від охолодження її за рахунок факторів навколишнього середовища. Тому організм тварин ділять на дві частини - внутрішню, ядро або серцевину (внутрішні органи грудної, черевної і тазової порожнин, а також головний мозок), і поверхневу оболонку тіла (шкіра, скелетні м'язи).Вона складає приблизно 25 - 30% маси тіла, але цей об'єм непостійний, він залежить від температури середовища: при її зниженні об'єм оболонки зростає, а при підвищенні - зменшується. Це відіграє роль буфера, що пом'якшує різкі температурні коливання. Температурний гомеостаз підтримується переважно в серцевині тіла.

Температура поверхні шкіри неоднакова для різних ділянок. Різниця температур на тулубі і кінцівках може досягати 10°С і більш. Найбільш висока температура тіла у тварини в області паху, черева та за вухами.

Температура зовнішнього середовища, в умовах котрої тварини не витрачають енергію на підтримку температурного гомеостазу, називається термонейтральною зоною або зоною температурного комфорту. У ній підтримується на постійному рівні найбільш низький рівень обміну речовин. Широта цієї зони специфічна і залежить від порідних, вікових особливостей і ступеня акліматизації тварин.

Особливості хімічної терморегуляції обумовлені як морфологічними особливостями тварини (теплоізоляція шерстю і підшкірним жировим прошарком, розвитком потових залоз, поверхнею тіла, вагою, і т.їн.), так і екологічними умовами існування тварин і сезоном року.

Температура середовища, при котрої теплоутримуючі механізми, не можуть більше підтримувати постійну температуру тіла і теплопродукція повинна зростати, називається критичною.

 

 

Температурним оптимумом для сільськогосподарських тварин є:

велика рогата худоба +4 - +20°
вівця +12 - +20°
свині +20 - +23°

Для молодняка (особливо поросят і курчат) термонейтральна зона ще вище - до 30 - 35°С.

 

У зв'язку з наповненням шлунка жуйні не можуть значно понижати рівень обміну і тому значення хімічної теплорегуляції в них менше, ніж фізичної.

Молодняк сільськогосподарських тварин має різний рівень можливостей хімічної теплорегуляції, так у телят, курчат і ягнят гарна хімічна терморегуляція, а в поросят, курчат і качат – погана, як при низьких, так і при високих температурах. У цілому сільськогосподарські тварини більше пристосовані до низьких температур, ніж до високих.

Велике значення в хімічній терморегуляції грає м'язова активність:

рухова активність,

* теплорегуляційний тонус

* озноб (дрож).

Фізична терморегуляція - це сукупність фізичних процесів, спрямованих на підвищення або зниження розсіювання тепла організмом.

Тепло виділяється з організму різними шляхами:

тепловипромінюванням;

теплопровідністю;

конвекцією;

випаровуванням води.

У різних умовах навколишнього середовища може переважати той або інший засіб тепловіддачі. При підвищених температурах посилюється випаровування. Кількість тепла, витраченого тілом при випаровуванні 1 г води, складає приблизно 2,4 кДж.

Шкіра відіграє важливу роль у терморегуляції, тому що через неї при виділяється біля 60% загальної втрати тепла.

 

Фізична терморегуляція Температура навколишнього середовища
оптимальна 35°
Проведення (конвекція) 31%  
Випромінювання (радіація) 43,74% 15%
Випаровування 21,71% 26% з органів дихання 59% з поверхні тіла
Нагрівання їжі 1,55%  
Нагрівання повітря 1,3%  
Втрата тепла з калом і сечею 0,7%  

У теплий час року основним шляхом зниження температури тіла є випаровування. На випаровування 1 г поту з поверхні шкіри витрачається 2,4273 кДж.

Зона комфорту для молочних корів від 4 до 21°С, критична - 27°С.

 

Зони температурного комфорту для тварин окремих порід така:

  Нижня межа Верхня межа
Голштини - 13° 21°
Швиці і джерсеї +2° 24 - 27°
Брахмани   32°

Термонейтральна зона для птиці 20 -25 або 12 - 25° С. Оптимум несучості при 13 - 22 С, а зниження при 28 С. Максимальна швидкість росту бройлерів спостерігається при 16 - 17 С. Температура в пташниках не повинна перевищувати 29˚ С, при 42 – 47˚ С спостерігається масова загибель птиці.

При температурі 35˚ С у птиці зростає частота дихання і послабляється серцева діяльність

Основними факторами, що визначають розмір критичної температури, є рівень годівлі і маса свиней. З підвищенням рівня годівлі і маси тіла температуру середовища можна знижувати без додаткової витрати кормів на теплопродукцію.

Критична температура повітря (° С) для свиней

 

Маса свиней, кг Рівень годівлі
  2 М 2.5 М 3 М
       
       
       
  -   -

М - норма підтримуючого корму

Верхня межа 30°С при 440 кДж/сут.

20°С при 1760 кДж/сут.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1913. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия