Студопедия — ОСОБЛИВА ЧАСТИНА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА






Тема 1. Поняття Особливої частини кримінального права, її система та значення. Наукові основи кваліфікації злочинів.

Поняття Особливої частини кримінального права України. Специфіка Особливої частини кримінального права та її єдність і зв’язок із Загальною частиною.

Система та структура Особливої частини Кримінального кодексу України. Критерії поділу на розділи та статті. Співвідношення кримінально-правової норми та статті Особливої частини Кримінального кодексу.

Значення Особливої частини кримінального права.

Поняття і види кваліфікації злочинів. Конкуренція норм Особливої частини Кримінального кодексу. Правила кваліфікації при конкуренції норм. Відмінність конкуренції від колізії правових норм, шляхи подолання колізії. Значення правильної кваліфікації злочинів для здійснення правосуддя. Правильна кваліфікація як необхідна умова дотримання законності, прав і свобод людини.

Значення судової практики та її узагальнень з окремих категорій кримінальних справ для правильного тлумачення і застосування кримінально-правових норм Особливої частини.

Тема 2. Злочини проти життя та здоров’я особи.

Поняття, загальна характеристика, та види злочинів проти життя та здоров’я особи.

Злочини проти життя особи.

Значення ст. 2 Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод» та ст. 27 Конституції України про охорону життя людини.

Загальна характеристика злочинів проти життя. Життя як основний безпосередній об’єкт цих злочинів.

Поняття вбивства і його види: умисне вбивство та вбивство через необережність. Умисне вбивство та його види.

Умисне вбивство за обтяжуючих обставин. Вбивство двох або більше осіб. Єдність умислу на вбивство двох або більше осіб як обов’язкова ознака суб’єктивної сторони. Вбивство малолітньої дитини або жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності. Вбивство заручника. Поняття заручника. Вбивство, вчинене з особливою жорстокістю. Поняття особливої жорстокості. Вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб. Відмежування цього виду вбивства від терористичного акту. Вбивство з корисливих мотивів. Поняття корисливих мотивів. Вбивство з хуліганських мотивів. Поняття хуліганських мотивів. Вбивство особи чи її близького родича у зв’язку з виконанням цією особою службового або громадського обов’язку. Вбивство з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення. Вбивство, поєднане із зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом. Вбивство, вчинене на замовлення. Поняття замовлення. Відмежування від вбивства з корисливих мотивів. Вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство, за винятком вбивства, передбаченого статтями 116–118 КК України. Відмежування від вбивства двох або більше осіб. Вбивство, вчинене з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості.

Кваліфікація вбивства за наявності кількох обтяжуючих обставин. Умисне вбивство за пом’якшуючих обставин, його види.

Умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання. Особливості об’єктивних та суб’єктивних ознак цього злочину.

Умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини. Особливості суб’єктивних ознак цього злочину. Відповідальність співучасників цього злочину.

Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цього злочину.

Умисне вбивство без обтяжуючих обставин. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цього злочину.

Вбивство через необережність. Відмінність цього злочину від інших злочинів, наслідком котрих є смерть потерпілої особи.

Доведення до самогубства та його форми. Кваліфікуючі ознаки цього злочину. Відмінність доведення до самогубства від умисного вбивства та вбивства через необережність.

Злочини проти здоров’я особи.

Загальна характеристика злочинів проти здоров’я. Здоров’я як основний безпосередній об’єкт цих злочинів.

Поняття і види тілесних ушкоджень. Правила судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень.

Тяжке тілесне ушкодження, його поняття та види. Критерії визнання тілесного ушкодження тяжким: медичний, соціальний, економічний, естетичний.

Середньої тяжкості тілесне ушкодження, його поняття, види та критерії визначення.

Легке тілесне ушкодження, його поняття види, критерії визнання.

Кримінальна відповідальність за заподіяння тяжкого тілесного ушкодження. Відмежування тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого, від вбивства. Кримінальна відповідальність за заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження, вчиненого при пом’якшуючих обставин: заподіяне у стані сильного душевного хвилювання; у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця.

Кримінальна відповідальність за заподіяння середньої тяжкості тілесного ушкодження.

Кримінальна відповідальність за заподіяння легкого тілесного ушкодження.

Побої та мордування. Поняття і відмінність від тілесних ушкоджень. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Кримінальна відповідальність за катування. Поняття цього злочину, його кваліфікуючі ознаки.

Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Неналежне виконання професійних обов’язків. Що спричинило зараження особи вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної хвороби. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Зараження венеричною хворобою. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Злочини, що ставлять у небезпеку життя та здоров’я особи

Погроза вбивством. Реальність погрози як умова відповідальності за цей злочин. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування цього злочину від готування до злочину чи замаху на злочин.

Катування. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цього злочину. Кваліфікуючі ознаки цього злочину. Відмінність цього злочину від вчинення побоїв та мордувань.

Незаконне проведення аборту. Поняття аборту. Особливості суб’єкта злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Залишення в небезпеці. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цього злочину. Особливості суб’єкта злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані. Особливості об’єктивної сторони та суб’єкту злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконна лікувальна діяльність. Об’єктивні ознаки. Суб’єкт злочину.

Ненадання допомоги хворому медичним працівником. Завідомість як ознака цього складу злочину. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником. Об’єктивні ознаки. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Порушення прав пацієнта. Особливості складу злочину. Суб’єкт злочину.

Незаконне проведення дослідів над людиною. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Насильницьке донорство. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки.

Інші злочини

Розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Особливості суб’єкта злочину.

Незаконне розголошення лікарської таємниці. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Особливості суб’єкта злочину.

Тема 3. Злочини проти волі, честі та гідності особи.

Загальна характеристика злочинів проти волі, честі та гідності особи.

Незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Захоплення заручників. Відмежування від позбавлення волі або викрадення людини. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Підміна дитини. Відмежування від викрадення людини.

Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки. Особливо кваліфікуючі ознаки.

Експлуатація дітей. Кваліфікуючі ознаки експлуатації дітей. Особливо кваліфікуючі ознаки.

Використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконне поміщення в психіатричний заклад. Кваліфікуючі ознаки.

Тема 4. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

Загальна характеристика злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Зґвалтування. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Особливості суб’єкта злочину. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки зґвалтування.

Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки цього злочину. Відмежування насильницького задоволення статевої пристрасті від зґвалтування.

Примушування до вступу в статевий зв’язок. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки цього злочину. Відмежування примушування до вступу в статевий зв’язок від зґвалтування.

Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості. Кваліфікуючі ознаки цього злочину. Відмежування його від зґвалтування та насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом.

Розбещення неповнолітніх. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Тема 5. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина

Загальна характеристика та види злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина.

Злочини проти виборчих прав.

Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Форми та кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Форми та кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Голосування виборцем на виборчій дільниці більше ніж один раз. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки.

Незаконне знищення виборчої документації або документів референдуму. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки.

Порушення таємниці голосування. Суб’єкт порушення таємниці голосування. Порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку). Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Порушення законодавства про референдум. Форми та кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Злочини проти трудових прав.

Грубе порушення законодавства про працю. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Грубе порушення угоди про працю. Кваліфікуюча обставина злочину.

Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших встановлених законом виплат. Кваліфікуючі ознаки цього злочину. Звільнення від кримінальної відповідальності за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат.

Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки.

Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Примушування до участі у страйку або перешкоджання участі у страйку. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки.

Злочини проти інших особистих прав і свобод людини і громадянина

Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Порушення недоторканності житла. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною або особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування. Об’єктивні ознаки. Суб’єкт злочину.

Зловживання опікунськими правами. Види зловживань. Суб’єкт злочину.

Розголошення таємниці усиновлення. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Незаконні дії щодо усиновлення (удочеріння). Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки.

Порушення авторського права і суміжних прав. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Порушення права на винахід, корисну модель, промисловий зразок, топографію інтегральної мікросхеми, сорт рослин, раціоналізаторську пропозицію. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків.

Незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь.

Перешкоджання здійсненню релігійного обряду. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Посягання на здоров’я людей під приводом проповідування релігійних віровчень чи виконання релігійних обрядів. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Порушення недоторканності приватного життя.

Порушення права на отримання освіти. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Порушення права на безоплатну медичну допомогу. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Тема 6. Злочини проти власності

Загальна характеристика та види злочинів проти власності. Корисливі та некорисливі злочини проти власності.

Корисливі злочини проти власності: поняття види ознаки.

Предмет корисливих злочинів проти власності: його фізична, соціальна, економічна та юридична ознаки. Об’єктивні ознаки, вчинення цих злочинів. Спосіб вчинення. Суспільно небезпечні наслідки цих злочинів. Визначення розміру завданих збитків залежно від вартості майна. Суб’єктивні ознаки цих злочинів. Визначення корисливого мотиву.

Крадіжка. Поняття і види таємного викрадення чужого майна. Кваліфікуючі ознаки. Співвідношення із дрібним викраденням (ст. 51 КУпАП).

Грабіж. Характеристика відкритого викрадення чужого майна. Кваліфікуючі ознаки. Відмінність грабежу від крадіжки.

Розбій. Поняття і ознаки розбою. Безпосередній об’єкт розбійного нападу. Момент закінчення цього злочину. Кваліфікуючі ознаки розбою. Відмінність розбою від насильницького грабежу і бандитизму.

Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки.

Вимагання. Поняття, кваліфікуючі ознаки, відмежування вимагання, поєднаного з насильством від розбою.

Шахрайство. Поняття, кваліфікуючі ознаки, відмежування від крадіжки, поєднаної з обманом.

Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою. Кваліфікуючі ознаки цього злочину. Відмежування від шахрайства.

Привласнення особою знайденого або чужого майна, що випадково опинилося у неї.

Некорисливі злочини проти власності.

Поняття і види некорисливих злочинів проти власності.

Умисне знищення або пошкодження майна. Предмет цього злочину. Кваліфікуючі ознаки знищення або пошкодження майна.

Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики. Предмет цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Погроза знищення майна. Предмет цього злочину. Особливості погрози у складі цього злочину.

Необережне знищення або пошкодження майна.

Порушення обов’язків щодо охорони майна.

Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво. Місце вчинення цих злочинів, їх кваліфікуючі ознаки.

Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом як корисливий або некорисливий злочин.

Тема 7. Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг

Поняття, загальна характеристика й види злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг. Поняття службової особи.

Злочини проти правомірної діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних чи комунальних підприємств, установ чи організацій, а також юридичних осіб приватного права незалежно від організаційно-правової форми.

Зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК України). Об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Момент закінчення злочину. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Відмінність від суміжних злочинів. Кваліфікація злочину.

Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми (ст. 364-1 КК України). Об’єктивні ознаки.

Поняття та ознаки предмету злочину. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки. Відмінність від суміжних злочинів. Кваліфікація злочину.

Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги (ст. 365-2 КК України). Об’єктивні ознаки злочину. Поняття та ознаки предмету злочину. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Відмінність від суміжних злочинів. Кваліфікація злочину.

Перевищення повноважень службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми (ст. 365-1 КК України). Об’єктивні ознаки злочину. Поняття та ознаки предмету злочину. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Відмінність від суміжних злочинів. Кваліфікація злочину.

Службове підроблення (ст. 366 КК України). Предмет злочину. Види діяння. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів. Кваліфікація злочину.

Службова недбалість (ст. 367 КК України). Поняття та види діянь. Наслідки. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів. Кваліфікація злочину.

Злочини, проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств, установ чи організацій, а також юридичних осіб приватного права незалежно від організаційно-правової форми.

Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст. 368 КК України). Поняття та ознаки неправомірної вигоди. Характеристика діяння.

Момент закінчення злочину. Поняття суб’єкту. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів. Кваліфікація злочину.

Незаконне збагачення (ст. 368-2 КК України). Поняття та ознаки неправомірної вигоди. Ознаки діяння. Момент закінчення злочину. Поняття суб’єкту. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів.

Підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми (ст. 368-3 КК України). Поняття та ознаки предмету злочину. Форми та ознаки діяння. Обстановка вчинення злочину. Момент закінчення злочину. Поняття суб’єкту. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі ознаки.

Поняття та ознаки діяння передбаченого ч. 3 ст. 368-3 КК України. Поняття вимагання неправомірної вигоди як кваліфікуючої ознаки за ч. 4 ст. 368-3 КК України. Момент закінчення злочину. Поняття суб’єкту. Суб’єктивна сторона.

Підстави звільнення від кримінальної відповідальності за підкуп службової особи. Відмежування від суміжних злочинів.

Підкуп особи, яка надає публічні послуги (ст. 368-4 КК України). Поняття та ознаки предмету злочину. Форми та ознаки діяння. Обстановка вчинення злочину. Момент закінчення злочину. Поняття суб’єкту. Суб’єктивна сторона. Поняття та ознаки діяння передбаченого ч. 3 ст. 368-4 КК України. Поняття вимагання неправомірної вигоди як кваліфікуючої ознаки за ч. 4 ст. 368-4 КК України. Момент закінчення злочину. Поняття суб’єкту. Суб’єктивна сторона.

Підстави звільнення від кримінальної відповідальності за підкуп особи, яка надає публічні послуги. Відмежування від суміжних злочинів. Кваліфікація злочину.

Пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі (ст. 369 КК України). Поняття та ознаки неправомірної вигоди. Ознаки діяння передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікація злочину. Ознаки діяння передбаченого ч. 2 ст. 369 КК України. Момент закінчення злочину.

Суб’єкт злочину. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Кваліфікація злочину. Умови звільнення від кримінальної відповідальності за пропозиція або надання неправомірної вигоди.

Зловживання впливом (ст. 369-2 КК України). Поняття та ознаки неправомірної вигоди. Ознаки діяння передбаченого ч. 1 ст. 369-2 КК України. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікація злочину.

Ознаки діяння передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України. Момент закінчення злочину. Суб’єкт злочину. Суб’єктивна сторона. Вимагання неправомірної вигоди як кваліфікуюча ознака зловживання впливом. Кваліфікація злочину.

Провокація підкупу (ст. 370 КК України). Поняття та ознаки предмету злочину та діяння. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки. Кваліфікація злочину.

Тема 8. Злочини у сфері господарської діяльності

Поняття, загальна характеристика та види злочинів у сфері господарської діяльності.

Злочини у сфері грошового обігу, валютного регулювання та валютного контролю.

Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предмета злочину. Види дій. Момент закінчення злочину. Мета збуту як ознака суб’єктивної сторони. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування цього злочину від шахрайства.

Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предмету злочину. Види дій. Момент закінчення. Мета збуту як ознака суб’єктивної сторони. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування цього злочину від шахрайства та виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збуту підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї.

Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів. Характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі ознаки.

Умисне порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі ознаки.

Злочини у сфері мобілізації коштів до бюджетів та державних цільових фондів.

Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предметів злочину. Види діянь. Мета збуту як обов’язкова ознака суб’єктивної сторони. Кваліфікуючі ознаки. Поняття підпільних цехів та обладнання, що забезпечує масове виробництво таких товарів. Вчинення таких діянь, що становить загрозу для життя і здоров’я людей, призвело до їх отруєння чи інших тяжких наслідків.

Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предметів злочину. Умови кримінальної відповідальності за бездіяльність. Суспільно небезпечні наслідки. Момент закінчення злочину. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони. Кваліфікуючі ознаки. Умови звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення злочину.

Ухилення від сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Визначення предмету злочину. Умови кримінальної відповідальності за бездіяльність. Суспільно небезпечні наслідки. Момент закінчення злочину. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони. Кваліфікуючі ознаки. Умови звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення злочину.

Злочини у сфері розподілу і використання бюджетних коштів.

Порушення законодавства про бюджетну систему України: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття бюджетних коштів як предмета цього злочину. Визначення вчинення злочину у великому розмірі. Види діянь. Момент закінчення. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони злочину. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування цього злочину від заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

Видання нормативно-правових або розпорядчих актів, які змінюють доходи і видатки бюджету всупереч встановленому законом порядку: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Види діянь. Особливості суб’єктивної сторони і суб’єкта злочину. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування цього злочину від порушення законодавства про бюджетну систему України.

Злочини у сфері приватизації державного, комунального майна

Незаконна приватизація державного, комунального майна: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Види діянь. Момент закінчення злочину. Характеристика суб’єктивної сторони та суб’єкта. Кваліфікуючі ознаки.

Злочини у сфері забезпечення свободи господарської діяльності, недопущення монополізму і недобросовісної конкуренції.

Протидія законній господарській діяльності: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Види діянь. Потерпілий від злочину. Момент закінчення. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування цього злочину від вимагання.

Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предмета злочину. Поняття незаконного використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару. Отримання доходу у великому розмірі як ознака злочину. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предмета злочину. Види дій. Визначення суспільно небезпечних наслідків злочину. Відмежування цього злочину від адміністративного правопорушення, а також від шпіонажу.

Розголошення комерційної або банківської таємниці: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предмета злочину. Види дій. Визначення суспільно небезпечних наслідків злочину. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони злочину.

Незаконне використання інсайдерської інформації. Визначення предмета злочину. Характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі ознаки.

Приховування інформації про діяльність емітента. Визначення предмета злочину. Форми вчинення цього злочину. Особливості суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі ознаки.

Злочини у сфері забезпечення прав і законних інтересів споживачів товарів і послуг.

Випуск або реалізація недоброякісної продукції: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предмета злочину. Види дій. Поняття їх вчинення у великих розмірах. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони злочину.

Злочини у сфері виготовлення і використання документів у господарській діяльності

Незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору чи контрольних марок: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предметів злочину. Види діянь. Момент закінчення. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Підроблення документів, які подаються для реєстрації випуску цінних паперів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предмету злочину. Поняття суспільно небезпечних наслідків цього злочину. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони злочину.

Порушення порядку ведення реєстру власників іменних цінних паперів характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предмету злочину. Форми злочину. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони злочину.

Виготовлення, збут та використання підроблених недержавних цінних паперів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предметів злочину. Види діянь. Момент закінчення. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Злочини, які вчиняються у процесі банкрутства суб’єктів господарської діяльності

Доведення до банкрутства: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Види діянь. Суспільно небезпечні наслідки. Особливості суб’єктів злочину. Мотиви його вчинення.

Інші злочини у сфері господарської діяльності.

Контрабанда: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Визначення предметів злочину. Види діянь. Визначення предметів злочину. Момент закінчення. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва. Предмет цього злочину. Характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі ознаки.

Фіктивне підприємництво: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття створення та придбання суб’єктів підприємницької діяльності. Прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона. Момент закінчення злочину. Визначення предметів злочину. Види діянь. Момент закінчення. Особливості суб’єкта і суб’єктивної сторони злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Шахрайство з фінансовими ресурсами: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Характеристика діянь. Суб’єктивна сторона. Мета злочину. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування цього злочину від злочинів проти власності.

Зайняття гральним бізнесом: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі ознаки.

Маніпулювання на фондовому ринку: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі ознаки.

Тема 9. Злочини проти довкілля.

Поняття, загальна характеристика та види злочинів проти довкілля.

Злочинні посягання на об’єкти живої природи.

Знищення або пошкодження лісових масивів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Особливості предмета злочину. Характеристика способу скоєння злочину. Суб’єктивна сторона цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконна порубка лісу: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак злочину. Об’єкт та предмет злочину. Місце скоєння злочину. Поняття істотної шкоди.

Порушення законодавства про захист рослин: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак.

Незаконне полювання: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі ознаки цього злочину.

Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття промислу. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Злочинні посягання на об’єкти неживої природи.

Забруднення або псування земель: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Основний та додатковий об’єкт забруднення або псування земель. Предмет злочину. Об’єктивна сторона злочинного забруднення та псування земель. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Особливості предмету та об’єктивної сторони злочину. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки.

Незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки.

Безгосподарське використання земель: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Суб’єкт злочину.

Забруднення атмосферного повітря: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Суб’єктивна сторона забруднення атмосферного повітря. Суб’єкт злочину.

Забруднення моря: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Особливості предмета злочину. Особливості об’єктивної сторони злочину. Суб’єктивна сторона забруднення моря.

Порушення законодавства про континентальний шельф України: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття континентального шельфу України. Особливості об’єктивної сторони. Суб’єктивна сторона злочину.

Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак.

Злочини, що порушують правові норми у сфері екології.

Порушення правил екологічної безпеки: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття екологічної безпеки. Об’єктивна сторона. Суб’єкт злочину.

Порушення правил охорони надр: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття надр. Об’єктивна сторона. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Порушення правил охорони вод: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Види об’єктів злочину. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Проведення вибухових робіт з порушенням правил охорони рибних запасів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Суб’єкт проведення вибухових робіт з порушенням правил охорони рибних запасів.

Порушення ветеринарних правил: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття епізоотії. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт цього злочину.

Інші злочини проти довкілля

Невжиття заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Особливості об’єктивної сторони. Суб’єктивна сторона та суб’єкт зазначеного злочину.

Приховування або перекручення відомостей про екологічний стан або захворюваність населення: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Значення наслідків для кваліфікації злочину. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину.

Проектування чи експлуатація споруд без систем захисту довкілля: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Суб’єктивна сторона злочину. Особливості суб’єкту, що вчинив цей злочин.

Тема 10. Злочини проти громадської безпеки.

Поняття громадської безпеки, загальна характеристика та види злочинів, передбачених ІХ розділом Особливої частини Кримінального кодексу України. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цих злочинів.

Злочини, пов’язані з діяльністю злочинних угрупувань.

Створення злочинної організації: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єкт злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона створення злочинної організації. Вік, з якого настає кримінальна відповідальність за цей злочин. Умови звільнення від кримінальної відповідальності та особи, що підлягають звільненню від кримінальної відповідальності за створення злочинної організації.

Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Види діянь. Момент закінчення злочину. Відмінність від співучасті. Особливості суб’єкта цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Бандитизм: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття та ознаки банди. Об’єктивна сторона. Види діянь. Момент початку та закінчення цього злочину. Суб’єктивна сторона та суб’єкт бандитизму.

Створення терористичної групи чи терористичної організації. Поняття терористичної групи чи терористичної організації. Характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак.

Умови звільнення від кримінальної відповідальності за вказані злочини.

Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття воєнізованих формувань. Види діянь. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки цього злочину. Умови звільнення від кримінальної відповідальності за цією статтею.

Фінансування тероризму: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Види діянь. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки цього злочину. Умови звільнення від кримінальної відповідальності.

Злочини, пов’язані з порушенням громадського спокою.

Терористичний акт, характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття терористичного акту. Види об’єктів злочину. Характеристика дій. Наслідки злочину. Суб’єктивна сторона зазначеного злочину. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Відмежування від диверсії та бандитизму.

Втягнення у вчинення терористичного акту: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Кваліфікуючі ознаки.

Публічні заклики до вчинення терористичного акту: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Сприяння вчиненню терористичного акту: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Форми вчинення цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона злочину. Момент його закінчення. Завідомість як ознака злочину. Відмежування від злочинів проти власності. Кваліфікуючі ознаки.

Напад на об’єкти, на яких є предмети, що становлять підвищену небезпеку для оточення: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона злочину. Мета як обов’язкова ознака суб’єктивної сторони. Суб’єкт цього злочину.

Злочини, пов’язані з незаконним або недбалим поводженням зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від інших злочинів.

Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона та види діянь. Момент початку і закінчення злочину. Умови звільнення від кримінальної відповідальності за цей злочин.

Незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Види та характеристика суспільно небезпечних діянь. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від інших злочинів.

Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єкт і предмет злочину. Об’єктивна сторона. Значення наслідків для кваліфікації. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Злочини, пов’язані з незаконним поводженням з радіоактивними матеріалами, вибуховими, легкозаймистими та іншими шкідливими матеріалами.

Незаконне поводження з радіоактивними матеріалами: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь. Значення наслідків для кваліфікації. Суб’єктивна сторона злочину.

Незаконне виготовлення ядерного вибухового пристрою чи пристрою, що розсіює радіоактивний матеріал або випромінює радіацію. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Значення наслідків для кваліфікації. Суб’єкт та суб’єктивна сторона злочину.

Порушення вимог режиму радіаційної безпеки: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет та форми вчинення злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Погроза вчинити викрадення або використати радіоактивні матеріали: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона цього злочину, момент його закінчення. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єкти злочину. Предмет злочину. об’єктивна сторона. Види порушень та їх наслідки. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Суб’єкт цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконне перевезення на повітряному судні вибухових або легкозаймистих речовин: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єкт та предмет. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Злочини, пов’язані з порушенням вимог пожежної безпеки.

Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона злочину. Наслідки злочину та їх значення для кваліфікації. Поняття та розміри майнової шкоди. Відмежування цього злочину від злочинів проти власності.

Умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона злочину. Наслідки злочину та їх значення для кваліфікації. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Тема 11. Злочини проти безпеки виробництва.

Поняття злочинів проти безпеки виробництв, їх загальна характеристика та види. Особливості об’єктивних та суб’єктивних ознак.

Порушення вимог законодавства про охорону праці: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Вид кримінально-правової норми. Об’єктивна сторона. Наслідки та їх значення для кваліфікації. Суб’єктивна сторона зазначеного злочину. Суб’єкт злочину та його спеціальні ознаки.

Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Види порушень та їх наслідки. Суб’єктивна сторона. Спеціальні ознаки суб’єкта злочину. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Діяння та його наслідки. Значення наслідків для кваліфікації злочину. Суб’єктивна сторона. Особливості суб’єкта злочину.

Порушення правил ядерної або радіаційної безпеки: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Наслідки цього злочину та їх значення для кваліфікації. Суб’єктивна сторона. Спеціальні ознаки суб’єкта цього злочину.

Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Види порушень та їх наслідки. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину і його спеціальні ознаки. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Тема 12. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

Поняття злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту, їх загальна характеристика та види. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цих злочинів. Види об’єктів.

Злочинне порушення діючих на транспорті правил.

Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Види діянь. Значення наслідків для кваліфікації. Суб’єктивна сторона. Спеціальні ознаки особи, що вчинила злочин.

Здійснення професійної діяльності членом екіпажу або обслуговування повітряного руху диспетчером управління повітряним рухом (диспетчером служби руху) у стані алкогольного сп’яніння або під впливом наркотичних чи психотропних речовин: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Момент закінчення злочину.

Порушення правил повітряних польотів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Наслідки та їх значення. Вік кримінальної відповідальності за цей злочин. Кваліфікуючі ознаки.

Порушення правил використання повітряного простору: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона злочину. Значення наслідків для кваліфікації. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття транспортного засобу. Об’єктивна сторона. Наслідки злочину та їх значення для кваліфікації. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину. Відмежування цього злочину від суміжних.

Порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона злочину. Вимоги до особи, що скоїла злочин.

Порушення чинних на транспорті правил: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Суб’єктивна сторона та суб’єкт цього злочину. Відмежування від інших злочинів.

Злочини, пов’язані з пошкодженням чи знищенням транспортних засобів, їх частин або комунікацій.

Пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Види діянь. Момент закінчення злочину. Значення суб’єктивної сторони. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Види дій. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Пошкодження об’єктів магістральних нафто-, газо- та нафтопродуктопроводів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Злочини, пов’язані з незаконним заволодінням або блокуванням транспортних засобів чи комунікацій.

Угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Вік кримінальної відповідальності за зазначений злочин. Кваліфікуючі ознаки.

Блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Види діянь та їх наслідки. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі ознаки злочину. Відмежування злочину від суміжних злочинів.

Незаконне заволодіння транспортним засобом: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття транспортного засобу. Об’єктивна сторона. Поняття незаконного заволодіння транспортним засобом. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину. Вік кримінальної відповідальності за цей злочин. Кваліфікуючі ознаки злочину. Умови звільнення від кримінальної відповідальності за незаконне заволодіння транспортним засобом.

Інші транспортні злочини.

Примушування працівника транспорту до невиконання своїх службових обов’язків: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона злочину. Спосіб вчинення злочину та момент його закінчення. Кваліфікуючі ознаки.

Самовільне без нагальної потреби зупинення поїзда: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона злочину. Види дій. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючи ознаки злочину.

Ненадання допомоги судну та особам, що зазнали лиха: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Неповідомлення капітаном назви свого судна при зіткненні суден: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Суб’єктивна сторона. Особливості суб’єкта цього злочину.

Випуск в експлуатацію технічно несправних засобів або інше порушення їх експлуатації: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття транспортного засобу. Об’єктивна сторона злочину. Види діянь та їх наслідки. Суб’єктивна сторона. Завідомість як ознака злочину. Суб’єкт злочину і його спеціальні ознаки.

Тема 13. Злочини проти громадського порядку та моральності.

Поняття, загальна характеристика й види злочинів проти громадського порядку та моральності.

Злочини проти громадського порядку.

Групове порушення громадського порядку. Поняття та ознаки діяння. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Відмежування від суміжних злочинів.

Масові заворушення. Поняття та ознаки діяння. Момент закінчення злочину. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів.

Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку. Поняття та ознаки діяння. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки.

Хуліганство. Поняття та види. Момент закінчення злочину. Знаряддя хуліганства та їх вплив на кваліфікацію. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів.

Злочини проти моральності.

Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого. Види діяння. Місце вчинення злочину. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Відмінність від злочинів проти власності.

Незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини. Види діяння. Особливості предмета злочину. Момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки. Відмінність від суміжних злочинів.

Знищення, пошкодження або приховування документів чи унікальних документів Національного архівного фонду. Предмет злочину. Форми вчинення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки.

Жорстоке поводження з тваринами. Ознаки предмета злочину. Види діяння та його наслідки. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від суміжних злочинів.

Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію. Ознаки предмета злочину. Види діяння та момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки.

Ввезення, виготовлення, збування й розповсюдження порнографічних предметів. Ознаки предмета злочину. Види діяння та момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки. Кваліфікуючі ознаки.

Створення або утримання місць розпусти і звідництва. Види дій та момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Сутенерство або втягнення особи до заняття проституцією. Види дій та момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність. Види дій та момент закінчення злочину. Суб’єктивні ознаки.

Тема 14. Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення.

Поняття, загальна характеристика та види злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цих злочинів.

Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів

Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки, поняття великого та особливо великого розміру наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину та його види. Об’єктивна сторона. Види діянь та момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі ознаки злочину. Умови звільнення від кримінальної відповідальності.

Викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Форми заволодіння. Суб’єкт злочину. Вік відповідальності. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від злочинів проти власності.

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину і його види. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Мета – обов’язкова ознака суб’єктивної сторони цього злочину. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки. Умови звільнення від кримінальної відповідальності за некваліфікований склад злочину.

Посів або вирощування снотворного маку чи конопель: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину та його види і розмір. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь. Момент закінчення злочину. Кваліфікуючі ознаки. Умови звільнення від кримінальної відповідальності.

Викрадення, привласнення, вимагання прекурсорів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Форми заволодіння. Суб’єктивна сторона злочину. Суб’єкт. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут отруйних і сильнодіючих речовин: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Злочини, пов’язані з протиправним отриманням та вживанням наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також інших засобів, що не є наркотичними.

Незаконне виготовлення, підроблення, використання чи збут підроблених документів на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину та його види. Види дій. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконна видача рецепта на право придбання наркотичних засобів або психотропних речовин: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Мотиви злочину. Суб’єкт злочину та його спеціальні ознаки. Кваліфікуючі ознаки.

Порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона та суб’єкт цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Суб’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Потерпілий від цього злочину. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконне публічне вживання наркотичних засобів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Види дій. Поняття публічного вживання наркотичних засобів. Місце вчинення та момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Кваліфікуючі ознаки.

Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона злочину. Види діянь та момент закінчення злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконна організація або утримання місць для вживання одурманюючих засобів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Спонукання неповнолітніх до застосування допінгу: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Поняття допінгу. Потерпілий від цього злочину. Момент закінчення злочину. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Значення настання наслідків для кваліфікації. Суб’єктивна сторона. Ознаки суб’єкта цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Потерпілий від злочину.

Інші злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

Використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Види дій. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Мета злочину. Кваліфікуючі ознаки. Поняття великого розміру.

Викрадення, привласнення, вимагання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем та інші незаконні дії з таким обладнанням: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь та момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона та суб’єкт цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Інші злочини проти здоров’я населення.

Порушення правил боротьби з епідеміями: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Наслідки та їх значення для кваліфікації. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона.

Порушення правил поводження з мікробіологічними або іншими біологічними агентами чи токсинами: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Заготівля, перероблення або збут радіоактивно забруднених продуктів харчування чи іншої продукції: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Мета як обов’язковий елемент суб’єктивної сторони. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Тема 15. Злочини проти основ національної безпеки України.

Поняття, загальна характеристика та види злочинів проти національної безпеки України. Особливості суб’єктивної сторони цих злочинів.

Злочини, що посягають на основи конституційної системи.

Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Види дій. Момент закінчення злочину. Його кваліфікуючі ознаки.

Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Види дій. Момент закінчення злочину. Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки.

Посягання на життя державного чи громадського діяча. Особливості потерпілого від цього злочину. Момент закінчення злочину. Мотив злочину. Відмежування від умисного убивства.

Злочини, що посягають на основи зовнішньої безпеки України.

Державна зрада. Поняття і форми державної зради. Суб’єктивні ознаки державної зради. Спеціальні умови звільнення від кримінальної відповідальності за державну зраду.

Шпигунство та його форми. Суб’єкт шпигунства. Відмінність шпигунства від державної зради у формі шпигунства. Спеціальні умови звільнення від кримінальної відповідальності за шпигунство.

Злочини, що посягають на основи внутрішньої безпеки і економічної системи України.

Диверсія: поняття та види диверсійних дій. Зміст мети як обов’язкової ознаки суб’єктивної сторони складу злочину диверсії. Відмінність диверсії від терористичного акту, а також від суміжних злочинів проти життя та здоров’я особи, власності, довкілля та громадської безпеки.

Тема 16. Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації

Поняття, загальна характеристика, особливості та види злочинів у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації.

Злочини у сфері охорони державної таємниці.

Розголошення державної таємниці: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Поняття державної таємниці. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона злочину. Особливості суб’єкта цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Втрата документів, що містять державну таємницю: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Поняття державної таємниці. Момент закінчення злочину. Значення наслідків. Особливості суб’єктивної сторони цього злочину. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Передача або збирання відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка є власністю держави: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь та момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Значення мотиву для кваліфікації. Спеціальні ознаки суб’єкта злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Злочини у сфері недоторканності державних кордонів.

Незаконне переправлення осіб через державний кордон України: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття державного кордону. Об’єктивна сторона. Види діянь та момент закінчення злочину. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Порушення правил міжнародних польотів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Види діянь та момент закінчення злочину. Суб’єкт злочину.

Злочини у сфері забезпечення призову та мобілізації.

Ухилення від призову на строкову військову службу: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Поняття призову на строкову військову службу. Момент початку та закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Вік кримінальної відповідальності.

Ухилення від призову за мобілізацією: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Поняття призову за мобілізацією. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину.

Тема 17. Злочини проти авторитету органів державної влади, місцевого самоврядування та об’єднань громадян

Загальна характеристика злочинів проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 587. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия