Студопедия — ФЕДЕРАЛЬНОЕ АГЕНТСТВО ПО ВЫСШЕМУ ОБРАЗОВАНИЮ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ФЕДЕРАЛЬНОЕ АГЕНТСТВО ПО ВЫСШЕМУ ОБРАЗОВАНИЮ






 

Отримані результати внесіть в зошит протоколів дослідів. Порівняйте їх з нормальними значеннями.

Вольтаж зубців. Виміряйте амплітуду зубців ЕКГ у вибраному Вами відведенні. Амплітуда вимірюється від ізоелектричної лінії до вершини зубця. Розрахуйте вольтаж зубців.

Отримані результати внесіть в зошит протоколів дослідів. Зробіть висновки, виходячи з того, що на нормальній ЕКГ вольтаж зубців найбільший в II відведенні. Він коливається в діапазоні Р - 0,05-0,3 мВ; Q - 0,05-0,3 мВ; R - 0,6-2,0 мВ; S - 0,2-0,6 мВ. При аналізі амплітуди зубців ЕКГ важливо зробити висновок про співвідношення найбільш високих зубців в різних відведення, так як за цим показником можна судити про становище серця (електричної осі серця) в грудній клітці. Зокрема, при відхиленні електричної осі вправо фіксується т. н. право грама, при якій в наявності глибокий S в I відведенні і високий R в III відведенні. При норма грамі амплітуда зубця R найбільша в II відведенні, а при т. зв. ліво грамі спостерігаються високий R в I відведенні і глибокий S в III відведенні.

При аналізі ЕКГ зверніть увагу на зміну положення сегментів та інтервалів відносно ізолінії (підйом, опускання, нахили). Вольтаж зубців характеризує інтенсивність процесів збудження в серці, а тривалість інтервалів - час збудження відділів серця.

Висновок про автоматики робиться за результатами аналізу правильності ритму серця, ЧСС, локалізації водія ритму.

Локалізацію водія ритму визначте по послідовності і направлінню зубців ЕКГ з урахуванням ЧСС.

Зробіть висновки, виходячи з того, що локалізація водія ритму в синоатріальному вузлі характеризується правильним розташуванням і напрямком зубців ЕКГ (рис. 2). Такий ритм називається синусовим.

 

 

 

Рис 2. Атріовентрикулярний ритм на ЭКГ (ЧСС = 50–60 уд/хв.)

 

При локалізації пейсмейкера в атріовентрикулярному вузлі ЧСС буде 40-60 уд / хв., зубець Р – негативним і може розташовуватися перед комплексом QRST, накладатися на шлуночковий комплекс або зовсім не визначатися. Такий ритм називається атріовентрикулярним.

При локалізації водія ритму в центрі автоматії 3-го порядку (пучок, ніжки пучка Гіса) ЧСС – менше 40 уд/хв.; при цьому внаслідок незвичайного поширення збудження комплекс QRS стає розширеним, має неправильну форму. Через відсутність сінусового водія ритму спостерігається фібриляція передсердь, яка на ЕКГ виглядає у вигляді частих малих хвиль. Такий ритм називається шлуночковим.

Висновок про проведення збудження по серцевому м'язу складається з двох частин: висновок про стан електричної осі серця і про функціональної цілісності провідної системи серця.

Висновок про становище електричної осі зробіть при порівнянні амплітуд зубців R у трьох стандартних відведеннях ЕКГ. Іноді при цьому враховується і зубець S в I та III відведеннях (див. вище). У нормі електрична вісь серця збігається з анатомічної. На ЕКГ це відбивається співвідношенням зубців R 2> R 1> R 3, яке називають Нормограми (рис. 3).

При відхиленні електричної осі вправо на ЕКГ визначається право грама, для якої характерно співвідношення R 3> R2> R 1. Правограмма говорить про вертикальний анатомічний зсув осі серця, або порушення проведення збудження по правому шлуночку

При відхиленні електричної осі серця вліво на ЕКГ визначається лівограма, для якої характерно співвідношення R 1> R2> R 3. Лівограма свідчить про горизонтальний анатомічний зсув осі серця, або про порушення проведення збудження по лівому шлуночку. Висновок щодо функціональної цілісності провідної системи серця зробіть на підставі аналізу тривалості зубців і інтервалів на ЕКГ.

Порушення провідності передсердь характеризується подовженням і порушенням форми зубця Р: в правому передсерді – висхідної частини, в лівому передсерді – низхідної.

Часткова атріовентрикулярна блокада характеризується подовженням сегмента РQ, а при поглибленні ступеня блокади можуть спостерігатися випадання окремих шлуночкових комплексів. При повній атріовентрикулярній блокаді передсердя скорочуються у своєму синусному ритмі, а шлуночки – у своєму. В результаті зубці R і QRS на ЕКГ не пов'язані один з одним (рис. 3).

Порушення проведення збудження в шлуночках (склероз, ішемія, інфаркт міокарда) характеризується розширенням комплексу QRS і зміщенням сегмента ST вище або нижче ізолінії більш ніж на 1 мм.

Ритм правильний (синусова, атріовентрикулярна аритмія, ліво-і правошлуночкова), синусовий (атріовентрикулярний, шлуночковий). ЧСС - 70 уд / хв, нормокардія (тахікардія, брадикардія). Нормограми (правограмма, левограмма). Провідність не порушена (блокада, порушення провідності із зазначенням локалізації). Нижче наведено приклад.

Ритм правильний, атріовентрикулярний, 45 уд / хв, брадикардія. Лівограма. Порушення проведення збудження по правому передсердю. Синусова аритмія, 125 уд / хв, тахікардія. Правограма. Порушення проведення збудження по шлуночках.

 

 

 

Рис. 3. Частковий атріовентрикулярний блок 1-го ступеня. Подовження інтервалу РQ

В деяких випадках фізичне навантаження провокує появу на ЕКГ змін, які відсутні у спокої і після навантаження у здорових людей.

Відразу після фізичного навантаження ЕКГ характеризується незначними змінами: 1) частота серцевих скорочень збільшується на 50-60% у порівнянні з вихідною; 2) положення електричної осі не змінюється або кілька зміщується вправо, зрідка вліво; 3) інтервал Р-Q не змінюється або незначно коротшає; 4) тривалість комплексу QRS не змінюється або незначно коротшає; 5) сегмент ST залишається на рівні ізоелектричної лінії або зміщується донизу не більше ніж на 0,5 мм; 6) спостерігається сплощення зубця Р в I відведенні та його збільшення у II відведенні не більше ніж до 3 мм; 7) дещо збільшується амплітуда зубця Т у відведеннях II, III і V поглиблюються у відведеннях I, V 8) зубці Q і S не змінюються або злегка і V6. Відновлення всіх вихідних показників закінчується на п'ятій хвилині відпочинку.

Зміни показників ЕКГ, що виходять за межі перерахованих, можуть свідчити про порушення функціонального стану серця, які потребують уваги лікаря-спеціаліста.

ФЕДЕРАЛЬНОЕ АГЕНТСТВО ПО ВЫСШЕМУ ОБРАЗОВАНИЮ

«ВОЛГОГРАДСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ»

Кафедра «Процессы и аппараты химической промышленности»







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1118. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия