Студопедия — Митний контроль за автомобільному транспорті
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Митний контроль за автомобільному транспорті






 

Митний контроль за вантажними автомобільними перевезеннями здійснюється відповідно до правил, що вміщені у главі 19 МК України та спеціальних правил, зокрема зазначеною Типовою технологічною схемою пропуску через митний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, та особливо Типовою технологією здійснення митного контролю при переміщенні суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності товарів, транспортних засобів через автомобільний пункт пропуску через державний кордон України, що затверджена наказом ДМСУ від 13 квітня 2000 р.№212.

Особи, які здійснюють перевезення товарів і громадян через митний кордон України автомобільним транспортом, у передбачених законом випадках повинні мати відповідну ліцензію. На них покладається ряд обов’язків. Так, відповідно до ст. 146 МК України особи, що переміщують товари під митним контролем автомобільним транспортом, зобов’язані:

1) доставити товари за місцем призначення із збереженням митних забезпечень;

2) не розпочинати вивантаження чи перевантаження товарів без дозволу митного органу;

3) пред’явити митному органу необхідні для здійснення митного контролю і митного оформлення документи;

4) у невідкладних випадках за свій рахунок здійснювати вивантаження, навантаження, розпакування та упакування товарів і пред’являти їх до митного контролю.

Підставою для здійснення митного контролю є подання перевізником, експедитором або декларантом оригіналів документів: \

1. Картки контролю автотранспорту (за встановленим зразком);

2.Свідоцтва про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажів під митними печатками та пломбами;

3. Примірники оформленої ВДМ на переміщувані товари та транспортні засоби (у встановлених випадках);

4. Товаротранспортні накладні;

5. Рахунки-фактури;

6.Відвантажувальні сертифікації (в разі потреби);

7. Пакувальні листи (в разі потреби);

8. Книжки міжнародного дорожнього перевізника (в разі потреби її використання);

9. Дозвільні документи державних органів (в разі потреби);

Автотранспортний засіб, що використовується для переміщення товарів через митний кордон України, не потребує окремої митної декларації, якщо під час такого переміщення декларуються товари, які перевозяться цим автотранспортним засобом. Відомості про автотранспортний засіб, що перевозить товари, вносяться до митної декларації, якою оформлено ці вантажі, книжки МДП, передбаченої Митною конвенцією про перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року, товарно-транспортних накладних, дорожнього листа, провізних та інших супровідних документів, передбачених законодавством.

Митний контроль на автотранспорті можна розділити на два види: митний контроль автотранспортних засобів, що перевозять товари або слідують за товарами, чи після вивантаження товару і митний контроль товару. Транспортні засоби, що використовуються для перевезення товарів і інших предметів через митний кордон України, як і ті, що вивозять товари й інші предмети за межі України, виїжджають за межі України для завезення товарів і інших предметів в Україну, декларуються без заповнення окремої вантажної митної декларації.

Митний контроль здійснюється в прикордонних пунктах пропуску на шосейних переходах, на шляху проходження та в місцях доставки товару. При здійснення митного контролю переслідується мета:

— виявлення і припинення використання транспортних засобів для приховання товарів від митного контролю;

— недопущення переміщення транспортних засобів через митний кордон для іншої мети, крім міжнародних перевезень пасажирів і офіційних вантажів.

— перевірка відповідності транспортних засобів встановленим вимогам для доставки вантажів під митним контролем.

Митному контролю так само підлягають товари, що переміщуються водіями вантажних автомобілів, експедиторами і водіями пасажирських автобусів. Цей контроль здійснюється аналогічно контролю товарів, які переміщуються фізичними особами.

Митний контроль і оформлення на пунктах перетину державного кордону здійснюються у такій послідовності (4 етапи):

Перший: попередні операції для проведення яких подаються документи на товари та транспортні засоби та інші предмети.

— перевірку комплектності поданих документів;

- реєстрацію документів;

- на товаросупровідних і товаротранспортних документах проставляються відбитки штампа «Під митним контролем»;

- загальний огляд транспортного засобу (перевіряються цілісність тенту, непошкодженість накладеного на транспортний засіб митного забезпечення;

- у разі потреби старший зміни митного підрозділу в пункті пропуску звіряє товаросупровідні та товаротранспортні документи з митним органом сусідньої держави.

Якщо в інфраструктурі пункту пропуску є вантажні термінали, автопорти чи інші спеціально обладнані території митний контроль здійснюється в зонах митного контролю, які визначені на цих територіях. Відповідно переміщення транспортних засобів з вантажами із зонит митного контролю безпосередньо в пункті пропуску в зону митного контролю (термінала) або у зворотному напрямку здійснюється під контролем митниці.

Митний контроль незавантажених транспортних засобів проводиться безпосередньо в пункті пропуску без використання автопорту (авторерміналу).

Другий етап – аналіз документів та здійснення митного контролю починається з того, що посадова особа митниці перевіряє товаросупровідні, товаротранспортні та інші документи, отриману інформацію про переміщувані товари, транспортні засоби і інші предмети в Єдиній автоматизований інформаційній системі ДМСУ і проводить митний контроль. Рішення про його здійснення приймає старший зміни митного підрозділу в пункті пропуску з урахуванням попереднього аналізу змісту поданих документів та можливих виявлених ознак порушення митних правил або учинення контрабанди, чи наявної інформації про них. Митний огляд завершується складенням Акта про митний огляд встановленого зразка.

Третій етап – здійснення контролю суміжними службами проводиться у тому разі коли переміщувані через митний кордон товари та транспортні засоби підлягають санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному, екологічному та іншим видам в контролю. Він завершується в разі позитивного висновку служб, що здійснюють такі види контролю, а формалізується відмітками державних інспекторів в картках контролю та у наданих для перевірки документах: товаросупровідних, товаротранспортних тощо.

Крім того тут же здійснюється посадовою особою служби міжнародних перевезень (СМАП) й контроль руху автотранспорту.

Посадова особа митниці на підставі поданих документів та затвердженого постановою КМУ від 24 1. 1 2002 р. №1569 Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, наявних у митних органів відомостей визначає види контролю, які необхідно здійснити, та видає примірники потрібних документів для їх здійснення перевізникові, експедиторі чи декларанту.

Огляд товарів, що перевозяться автотранспортом, відноситься до форм митного контролю й здійснюється при перевірці наявного товару, транспортного засобу, заявленим у митних документах. Для проведення митного огляду товарів і транспортного засобу на прикордонних переходах обладнані спеціальні місця — доглядові склади, які оснащені всіма необхідними технічними засобами. Огляд автотранспорту провадиться, як правило, безпосередньо в режимній зоні автопереходу в боксах для догляду, які повинні бути оснащені ямами чи підйомниками.

Якщо в пропуску через митний кордон буде відмовлено складається письмове рішення та повідомляється інші контрольні органи для вжиття відповідних заходів.

Четвертий етап – завершення митного контролю полягає у нарахуванні та справлянні єдиного збору в пунктах пропуску через митний кордон України. Такі збори справляються одноразово незалежно від режиму переміщення (ввезення чи транзит) з транспортних засобів вітчизняних та іноземних власників відповідно до встановленого у ст. 5 ЗУ «Про запровадження єдиного збору, який справляється в пункті пропуску через державний кордон України» за єдиним платіжним документом – уніфікованою квитанцією МД-1. Таким єдиним збором обкладаються: автобуси, вантажні автомобілі з/або без причепа, тягачі з/або без напівпричепа, контейнери, що переміщуються на автомобілі.

В той же час зазначений єдиний збір справляється:

- з плати за здійснення передбачених законом видів контролю вантажу і транспортного засобу (митного при транзиті, санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного);

- плати за проїзд транспортного засобу автомобільними дорогами;

- додаткової плати за проїзд автомобільного транспортного засобу з перевищенням встановлених загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів.

За відсутності зауважень при митному оформленні позитивно вирішується питання про пропуск товарів, транспортних засобів на митну територію України, а у відповідних журналах реєстрації проводяться відповідні реєстрації та заносяться відомості про пропущені на митну територію України, або за її межі товари, транспортні засоби та інші предмети до ЄАІС (Єдина автоматизована інформаційна система) ДМСУ.. Оформлення документів завершується проставленням на них відбитків особистого в митного забезпечення.

Якщо є достатні підстави вважати, що товари і транспортні засоби переміщуються через митний кордон України з порушенням чинного законодавства за рішенням керівника митного органа або його заступника приймається рішення про перегляд товарів і транспортних засобів. Після завершення перегляду накладаються митні забезпечення. Документи, які не залишаються у митниці повертаються перевізникові, експедитору чи декларанту під особистий підпис у журналі реєстрації. У справах митниці залишаються оригінали документів, які слугували документальною підставою для переміщення товарів через митний кордон України, зокрема товаросупровідні та товаротранспортні документи.

Контроль транспортного засобу, товарів вважається закінченим якщо в супровідних документах на транспортний засіб, товари проставлені відповідні відмітки митних органів (інших контрольних органів і служб тільки стосовно підконтрольних вантажів)

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 322. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия