Студопедия — Трудовий договір з молодим спеціалістом
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Трудовий договір з молодим спеціалістом






Такий договір регулюється низкою нормативно-правових актів, прийнятих в Україні в останні роки.

Указом Президента України "Про заходи по реформуванню системи підготовки спеціалістів і працевлаштування випускни­ків вищих навчальних закладів" від 23 січня 1996 р, № 77/96 у редакції Указу від 16 травня 1996 р. №342/96 (Урядовий ку­р'єр. — 1996. — 25 січня) встановлені три способи фінансового забезпечення підготовки фахівців вищими навчальними закла­дами: 1) за державним замовленням (за рахунок коштів Держав­ного бюджету України, республіканського бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів); 2) за рахунок коштів юридичних і фізичних осіб; 3) за рахунок власних коштів учня.

Відповідно до джерела фінансування визначається і сектор народного господарства, де молодий фахівець буде працевлаш­тований. Особи, які навчалися за державний рахунок, укладають з адміністрацією вищого навчального закладу угоду, за якою вони зобов'язуються після закінчення навчання та отримання відпо­відної кваліфікації відпрацювати в державному секторі народ­ного господарства не менше 3 років.

Порядок працевлаштування випускників, які навчалися за рахунок коштів відповідних юридичних і фізичних осіб, визна­чається угодою між ними.

Випускники, які навчалися за власні кошти, мають право оби­рати місце працевлаштування за власним бажанням.

Працевлаштування молодих фахівців здійснюється на основі Положення про сприяння в працевлаштуванні випускників дер­жавних вищих навчальних і професійних навчально-виховних за­кладів України, затвердженого наказом Міністерства освіти Украї­ни від 23 березня 1994 р. № 79 (зі змінами, внесеними наказом від 9 грудня 1996 р. № 379) (Інформаційний бюлетень Україн­ського державного центру правової інформації. — 1994. — № 14).

Постановою Кабінету Міністрів від 22 серпня 1996 р. № 992 затверджений Порядок працевлаштування випускників вищих


264

навчальних закладів, підготовка яких здійснювалася на державне замовлення (ЗП України. — 1996. — № 17. — С. 460). Випуск­ники вищих навчальних закладів, яким присвоєно кваліфікацію спеціаліста з вищою освітою різних освітньо-кваліфікаційних рівнів і які працевлаштовані на підставі направлення на роботу, вважаються молодими спеціалістами протягом 3 років, а випуск­ники професійного навчально-виховного закладу — 2 років з моменту укладення ними трудового договору Із замовником. Час навчання в інтернатурі в цей період не включається. Керівники вищих навчальних закладів після зарахування осіб на навчан­ня за держзамовленням укладають з ними угоди за спеціальною формою. Випускники, які уклали таку угоду, зобов'язані відпра­цювати за місцем призначення не менше 3 років.

Розірвання угоди допускається з поважних причин: встанов­лення інвалідності І або II групи, внаслідок чого випускник не може виїхати на роботу за призначенням; встановлення інвалід­ності І або II групи у чоловіка (дружини) випускника, одного з батьків (або осіб, що їх замінюють); якщо випускник — вагітна жінка, мати або батько, що має дитину у віці до 3 років або ди­тину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею 6-річного віку); випускник — самотня мати або батько, які мають дитину у віці до 14 років або дитину-інваліда; проходження чоловіком (дружиною) військової служби (крім строкової), у тому числі за контрактом, і служби в органах вну­трішніх справ поза місцем розташування замовника; вступ у вищі навчальні заклади III—IV рівнів акредитації для випуск­ників навчальних закладів І—II рівнів акредитації.

Випускники працевлаштовуються на місця, доведені до вищого навчального закладу за держзамовленням. Керівництво вищого навчального закладу не пізніше ніж за рік до закінчення навчан­ня пропонує випускникові посаду відповідно до укладеної уго­ди. При цьому оформляється картка працевлаштування випуск­ника. Замовник (міністерство, обласні держадміністрації, держав­ні організації й установи) за 2 місяці до закінчення навчання повинен підтвердити вищому навчальному закладу достовірність місць для працевлаштування.

Випускнику після закінчення вищого навчального закладу вручаються диплом про його закінчення, направлення на роботу і видаються належні випускникові кошти, перераховані вищо-


265

му навчальному закладу замовником. Направлення на роботу є підставою для укладення трудового договору між молодим спе­ціалістом і замовником.

Випускнику, який виявив бажання працевлаштуватися само­стійно (у випадку, якщо з ним не укладено цільовий договір), на його письмове прохання видається довідка про можливість са­мостійного працевлаштування. Така ж довідка видається у ви­падку, якщо навчальний заклад не вирішив питання про працев­лаштування випускника.

Молодий фахівець зобов'язаний прибути до місця призначен­ня в термін, визначений у направленні на роботу.

У разі неприбуття молодого фахівця за направленням або від­мови без поважної причини приступити до роботи за призначен­ням; звільнення його з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни; звільнення за власним бажанням протя­гом трьох років випускник зобов'язаний відшкодувати у вста­новленому порядку до державного бюджету вартість навчання і компенсувати замовнику всі витрати (п. 2 Указу Президента від 23 січня 1996 р. № 77/96; п. 18 Положення про сприяння в пра­цевлаштуванні випускників державних вищих навчальних і професійних навчально-виховних закладів України, затвердже­ного наказом Міністерства освіти від 23 березня 1994 р. № 79; п. 14 Порядку працевлаштування випускників вищих навчаль­них закладів, підготовка яких здійснювалася за державним за­мовленням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 22 серпня 1996 р. № 992).

Вказане положення знайшло підтримку й у думці Верховно­го Суду України (див. Правові позиції щодо розгляду судами окремих категорій цивільних справ // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. — 1998. — № 8. — С. 220).

Проте положення про обов'язок випускника відшкодувати до державного бюджету вартість його навчання викликає запере­чення. Ця норма встановлена підзаконними нормативно-право­вими актами, тоді як у ст. 53 Конституції України визначено, що держава забезпечує доступність і безоплатність професійно-тех­нічного і вищого навчання в державних і комунальних навчаль­них закладах. Цілком імовірно, ця норма протримається до чер­гового конституційного звернення громадян і рішення Консти­туційного Суду, який таку норму, є підстави сподіватися, визнає


266

неконституційною. У цьому випадку має місце публічно-право­вий характер суспільних відносин, в яких держава виконує кон­ституційний обов'язок щодо безоплатного навчання. Стипенді­альні виплати мають характер соціальної підтримки студентів з боку держави і є по суті соціальною допомогою, яка надається на прожиття студентам. Розміри їх надзвичайно низькі. У цьо­му випадку повинен застосовуватися принцип безповоротності таких виплат.

В умовах економічної нестабільності, зростання легального і прихованого безробіття, а також загрозливих процесів скорочення чисельності населення і падіння рівня народжуваності в Україні неприпустимо переводити всі відносини у сфері освіти в русло цивільно-правових договорів. У цьому випадку суб'єкти явно не рівні. Соціальна держава зобов'язана забезпечити певний міні­мум соціальних прав людини за рахунок державного бюджету чи інших коштів, головне, щоб таке забезпечення було безоплат­ним для громадянина. Не можна взагалі ставити питання про відшкодування у таких відносинах ще й тому, що, як відомо, молодими спеціалістами є молоді люди, які у переважній своїй більшості ще не працювали і грошових накопичень не мають. Не можна не звернути уваги і на виняткову значущість освіти у суспільстві, адже саме освічені висококваліфіковані фахівці здатні забезпечити прогрес суспільства.

Іншу правову природу мають відносини особи, яка проходила навчання за договором з юридичними і фізичними особами за рахунок грошових коштів останніх. Ці відносини мають цивілі-стичну природу, і в разі порушення випускником умов договору сума заподіяного збитку повинна бути відшкодована. Повинні бути також відшкодовані транспортні та компенсаційні витра­ти організацій і фізичних осіб на проїзд молодого фахівця до місця роботи, якщо випускник не прибув без поважних причин.

Випускникові, якому відмовлено в прийнятті на роботу після прибуття до місця призначення, замовник компенсує витрати, пов'язані з переїздом випускника і членів його сім'ї як до місця призначення, так і з поверненням до місця постійного прожи­вання (якщо він був направлений в іншу місцевість) відповідно до певних умов угоди.

Молодим фахівцям, які отримали направлення на роботу, на­дається відпустка тривалістю ЗО календарних днів з виплатою


допомоги в розмірі місячної стипендії за рахунок замовника. На них поширюються всі соціальні пільги, передбачені колективним договором підприємства. Надання житла визначається угодою і чинним законодавством.

Слід звернути увагу на те, що чинним нині законодавством не передбачено заборони прийняття на роботу молодого спеціаліста не за призначенням, яка була встановлена раніше. На цю обста­вину вказав Верховний Суд України (див. Бюлетень законодав­ства і юридичної практики України. — 1998. — № 8. — С. 220).







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 497. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия