Студопедия — Вигідність географічного положення регіону. Природно-ресурсний потенціал регіону та його вплив на господарство США і Канади
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вигідність географічного положення регіону. Природно-ресурсний потенціал регіону та його вплив на господарство США і Канади






Коротка довідка.

Площа: 24, 25 млн. км2

Населення: 482, 762 млн. осіб

Середня густота населення: 20 осіб/км2

Кількість країн: 23

Найбільша за площею країна: Канада, 9 970 610 км2

Найменша за площею країна: Сент-Кітс і Невіс, 269, 4 км2

Країна з найбільшим населенням: США, 283, 955 млрд. осіб

Найвища точка: г. Мак-Кінлі, 6 194 м

Найдовша річка: Місісіпі (з Місурі), 6 019 км

Найбільше озеро: Верхнє, 82 100 км2

Найбільший острів: Гренландія, 2 175 600 км2

До складу регіону входять дві суверенні держави (Канада і США) і три залежні території: Сен-П”єр і Мікелон (володіння Франції), Бермудські Острови (володіння Великої Британії) та Гренландія – найбільший острів на Землі, який належить Данії.

Оскільки частина Канади (північ і центр) та Аляска мають суворий клімат і мало придатні для життя людини, заселеною й освоєною частиною Північної Америки є територія 48 „суміжних” штатів США і смуга Південної Канади, яка прилягає до неї.

Географічне положення регіону дуже вигідне. Він омивається водами трьох океанів. Простори Атлантичного й Тихого океанів відокремлюють північноамериканські держави від Африки та Євразії, тільки на північному заході узбережжя близько підходить до берегів Росії. Морський кордон у Беринговій протоці пролягає між островами Діоміда.

Тихий та Атлантичний океани сприяють розвитку міжнародних з”язків. До середини ХХ ст. найбільшу роль у зовнішньоекономічних зв”язках відігравав басейн Атлантичного океану. Ці території, розташовані навпроти Європи, стали первинними об”єктами європейської колонізації. На них припадала більшість зв”язків з країнами Європи. США та Канада мають зручні виходи до світових торгових шляхів через океани. Північні та східні береги Гренландії недоступні для судноплавства, тому що майже весь час блоковані плавучими кригами, лише на невеликій південно-західній ділянці узбережжя судна мають підходити до берега.

На південь від США розташований сусідній регіон – Латинська Америка, яка є помітним потенційним ринком збуту північноамериканської продукції й одночасно важливою сировинною базою. Завдяки вигодам географічного положення, віддаленості від театрів світових війн країни регіону зберегли й збільшили свій економічний потенціал.

Природні умови. У регіоні надзвичайно своєрідний рельєф, компактно розташовані рівнинні та гірські області. Західну частину займає гірська система Кордильєри (г. Мак-Кінлі, 6194 м) – одна з найбільших та найкрасивіших гірських систем світу. Вони простягаються на 2, 5 тис. км із півночі на південь і на 750 км із заходу на схід. Формування Кордильєр не закінчилося, про що свідчать часті землетруси й інтенсивний вулканізм. Внутрішні райони регіону займають високі Великі рівнини на заході і низькі Ценральні рівнини. Вздовж південно-східного узбережжя простягаються берегові низовини.

Геологічна особливість Кордильєр – післявулканічні явища, найяскравіше виражені в районі Єллоустонського національного парку: виверження гейзерів (деякі сягають 90 м висоти), термальні джерела, грязьові вулкани тощо.

Клімат Канади і США дуже різниться: Канада – країна переважно помірного і субарктичного клімату, США – субтропічного і помірного. У Канаді навіть у літку середні температури не перевищують +20 С, тоді як майже на всій території США перевищують цей рівень, а у Флориді сягають + 27 С. Найбільша кількість опадів випадає на Тихоокеанському узбережжі Аляски і Канади, на північному сході США. Взимку формується стійкий сніговий покрив.

Найбільші ріки Північної Америки: Міссісіпі, Святого Лаврентія, Маккензі, Юкон, Колумбія, Колорадо. Живлення їх здебільшого сніго-дощове. В Цетральних та північних районах річки від 5 до 9 місяців вкриті кригою. Безліч порогів і водоспадів утворюють величезні запаси гідроенергії. На р. Ніагара знаходиться відомий Ніагарський водоспад (висота 51м), гуркіт його води за тихої безвітряної погоди можна почути за 20 км.

У регіоні понад 4 млн озер. Найбільші з них: Великі озера (Мічіган, Верхнє, Гурон, Ері, Онтаріо), Велике Ведмеже, Велике Невільниче, Велике Солоне. За кількістю озер Канада посідає 1-ше місце у світі. Озера завдяки порізаним скелястим берегам і чистій воді надзвичайно мальовничі. Їх береги улюблене місце відпочинку північноамериканців.

Загальна площа сучасного зледеніння – понад 2 млн км2 (Гренландія, Аляска, Канадський Арктичний ахіпелаг, вершини Кордильєр).

Природні ресурси. Надра регіону містять величезі багатства, які представляють майже всю таблицю Менделеєва: кольорові, рідкісні та благородні метали, залізна руда, уран, нафта, природний газ, кам”яне вугілля, азбест, калійні солі та багато інших.

Земельні ресурси різнопланові, серед них величезні площі займають землі, придатні для сільськогосподарського використання. У Північній Америці переважають червоноземи. Західні території, особливо південний захід США, мають можливості для штучного зрошення. Тільки у Гренландії та на півночі Канади природні агрокліматичні умови несприятливі для сільського господарства. Понад 4/5 площі Гринландії вкрито льодом, а вузька прибрежна смуга з весни до осені вкрита соковитою травою.

У Північній Америці великі запаси лісових ресурсів, більшість яких припадає на Канаду (понад ½ її площі). За запасами лісів Канада посідає 1-ше місце у світі.

США і Канада були піонерами створення природоохоронних територій. Рослинний і тваринний світ охороняється у 75 національних парках і численних заповідниках. Багато національних парків мають всесвітню популярність: Єллоустонський, Йосемітський, Великий каньон, Вуд Баффало, Секвоя, Банф тощо.

Різноманітні умови, багатющі мінеральні, лісові й енергетичні ресурси стали основою для формування потужної гірничодобувної та розвинутої обробної промисловості в країнах регіону. А родючі грунти та сприятливі агрокліматичні ресурси зумовили створення в США найбільшої світової зони товарного сільського господарства, що постачає продукти харчування як на внутрішній, так і на зовнішній ринок.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 609. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия