Студопедия — Види міського пасажирського транспорту і маршрутна система організації його роботи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Види міського пасажирського транспорту і маршрутна система організації його роботи






Тривалий історичний період розвитку людства (до XYI сторіччя) не виникало у людей значних і тривалих переміщень. Їх переміщення здійснювалися пішки. Але з розвитком економічних відносин між людьми, виробництва, обміну різними товарами, зростанням міських поселень гостро постає потреба заміни піших переміщень людей на використання транспортних засобів. Історично в розвитку міського пасажирського транспорту можна виділити наступні періоди [33]: кінної, парової, електричної тяги, період автомобілізації і сучасний період впровадження в перевізний процес новітньої техніки і технології.

Період кінцевої тяги (почався в останній чверті XYII сторіччя, закінчився в середині XIX сторіччя) характеризується, перш за все, рухом кінних візків в міжміському сполученні. На початку XYIII сторіччі перевозили кіньми пасажирів, багаж і пошту диліжансами (французьке слово: dili-gence-велика крита карета для перевезень пасажирів, багажа і пошти), які вперше з’явилися в Англії в XYI сторіччі, і омнібусами (латинське слово: omnibus – для всіх – багатомісна кінна карета для проведення регулярних міських перевезень і в міжміському сполученні), які вперше з’явилися в Парижі в 1662 р. Потім здійснилась заміна звичайних карет на більш зручні для пасажирів вагони з кінною тягою, які рухалися не по звичайному шляху, а по рейках. Така формула перевезень пасажирів отримала назву конки [33].

Парова тяга (з’явилась в перше в Нью-Йорку в 1837 р.) мала більшу економічність і провізну спроможність. Вона забезпечує переміщення разово декількох вагонів. Але паровики забруднювали навколишнє середовище і були дуже пожаронебезпечні. В 1863 р. в Лондоні вперше залізничні колії з паровою тягою було під землею в тунелях, які стали називатися метрополітеном (Metropolitan-Way – столична залізниця). Але через значне задимлення тунелів вони спочатку не користувалися великим попитом. Потім метрополітен було побудовано в 1872 році в Берліні. Всі вуличні міські залізниці стали називатися трамваєм.

Електрична тяга з’явилась після винаходу електродвигуна. Вперше в Берліні в 1879 році використано для електричного трамвая невелику дільницю колії, яка передбачає між двома ходовими коліями третю додаткову колію для передачі електроенергії. В Росії вперше електричний трамвай з’явився в 1892 р. в Києві. В Німеччині у 1882 р. було апробовано зразок безрейковий транспортний засіб з електродвигуном, схожим на сучасний тролейбус. Перший в нашій державі тролейбус з’явився в Москві в 1933 р. Завдяки наявності безперечних переваг міський електричний транспорт буде виконуватися в перспективі.

Автомобілі стали використовуватися в пасажирських перевезеннях з появою двигунів внутрішнього згорання. Починаючи з 1920 року автомобілізація пасажирських перевезень розвивалась дуже повільно. Різкий розвиток вона отримала в 50-і роки минулого сторіччя. Перевезення пасажирів автомобілями здійснюється в містах США на 80 % і на 60 % в Англії і Франції.

Сучасний період функціонування міського пасажирського транспорту характеризується наступним [33]:


-; впроваджена спеціалізація міських вулиць за призначенням і видам руху;

- -проводиться подальший розвиток міських швидкісних транспортних ліній

- - вирішується розведення транспортних потоків в різних рівнях;

- - вирішуються питання якісного транспортного забезпечення.

З метою ліквідації місць виникнення конфліктних ситуацій:

- розвиток міської транспортної мережі здійснюється з використанням системного методу;

- розробляються нові методи організації роботи пасажирського транспорту;

- удосконалюються існуючі види транспорту (впроваджується новий рухомий склад);

- оптимізується маршрутна система пасажирського транспорту;

- через розвиток міст і їх окремих районів (спальних, виробничих) розвиток міського транспорту здійснюється за двома напрямками: розширюється транзитна система (проходження транспортних певних районів міста без зупинок) і місцева, яке передбачає обслуговування конкретних районів міста.

Метрополітен – рейковий вид міського пасажирського транспорта із власним колійним розвитком, який улаштовується в тунелях, на поверхні землі і естакадах. Він представляє собою самий потужний вид міського транспорту (може перевозити 40-50 тис. чол. за годину). Особливості метрополітену полягають у наступному [33]:

- характеризується величинами капіталовкладень;

- ефективний в містах з населенням більше 1 млн. чол. з максимальним пасажиро потоком понад 21 тис. чол.. за годину;

- швидкість руху регулює і контролює дії машиніста автоматизована система;

- найбільш зручний, надійний і безпечний вид міського транспорту;

- вирішує проблему масових швидкісних перевезень пасажирів;

- забезпечує рух поїздів в періоди інтенсивних перевезень і з інтервалом 80 сек. І технічною швидкістю понад 40 км/год.

Трамвай наземний рейковий вид міського транспорта. Він займає друге місце по провізній спроможності після метрополітену. Особливості трамвая полягають у наступному [33]:

- перевозить 12-15 тис. чол.. за годину;

- представляє собою суцільнометалевий вагон, колеса якого приводяться в рух електродвигуном постійного струму;

- електрична енергія надходить від контактної мережі від підвищеного проводу з напругою 500-700 в через контактну дугу (пантограф) і рейки;

- управління трамваєм здійснюється контролером, за допомогою якого змінюється сила струму в електричній мережі;

- економічний по експлуатаційним витратам і екологічно чистий вид транспорту;

- низька маневреність в порівнянні з іншими видами міського транспорту;

- є джерелом шума;

- швидкісний трамвай став перспективним видом транспорта у містах з населенням до 1 млн. чол.

Тролейбус (англійські слова: trolley – контактний провід, роликовий токоприймач, bus - автобус) – безрейковий вид транспорта з подачею електроенергії від підвісної контактної мережі. Тролейбуси характерні особливості [33]:

- максимальний обсяг перевезень складає 8-9 тис. чол.. за годину;

- конструкційна швидкість 70 км/год;

- конструкція поєднує переваги автобуса і трамвая;

- електричний струм підводиться по двох підвісних проводах, по яким ковзають два струмоприймача;

- економічні в експлуатації, прості, надійні і екологічно чисті;

- спорудження контактної мережі вимагає значних капітальних витрат;

- захаращуються вулиці улаштуваннями контактної мережі;

- обмежена маневреність;

- доцільно використовувати в містах з населенням понад 250 тис. чол. на лініях з пасажиро потоком не менше 2 – 2.5 тис. чол.. за годину;

- може використовуватися на різних лініях як основний, так і допоміжний (той, підвозить до місць перетину різних видів транспорту) вид транспорту;

- рухомий склад може мати різну місткість: середню, велику і особливо велику за рахунок з’єднання транспортних одиниць.

Автобус – безрейковий вид транспорта з автономним двигуном, що забезпечує високу маневреність без спеціальних рейкових споруд. Особливості використання автобусів полягає в наступному [33]:

- забезпечує перевезення від 200 до 4500 пасажирів за годину;

- в містах створюється розвинута автобусна мережа;

- використовується як основний, так і допоміжний вид транспорту;

- перевозиться 9-10 тис. пасажирів за годину;

- через коливання пасажиро потоків легко змінюється маршрутна мережа і організовуються нові маршрути;

- в малих містах і різних поселеннях він є єдиним видом транспорту;

- значні експлуатаційні витрати на перевезення;

- невелика місткість транспортних засобів;

- має місце забруднення навколишнього середовища і високий рівень шума.

Важливим технічним показником міської транспортної мережі є маршрутний коефіцієнт, який представляє собою відношення суми довжин усіх маршрутів у місті і суми довжин всіх вулиць , по яким проходять ці маршрути [33]:

. (13.1)

 

Величина не може бути меншою, ніж одиниця. Приблизні значення коефіцієнта бувають: для міст із нерозвинутою маршрутною мережею – 1, 2 – 1, 4, а для міст із добре розвинутою маршрутною мережею – 2-4 а то і більше. Маршрутна система повинна відповідати реальним пасажиро потокам (за величиною і напрямками). Таку інформацію отримують на підставі результатів обстеження пасажиро потоків, представлених у вигляді матриці (косої таблиці), в якій для кожної пари місця районів утворення – погашення пасажиро потоків указують кількість поїздок пасажирів за певний час. Крім того, для оптимізації маршрутної системи необхідно мати дані про пасажиро оборот зупиночних пунктів, обсяг перевезень пасажирів по маршрутах і видах транспорту і витрати часу пасажирів на одну поїздку.

Слід виділити наступні етапи оптимізації маршрутної системи міського транспорту. Перший етап передбачає побудову топологічної схеми, яка представляє собою граф, вершинами якого є мікрорайони (центр кожного співпадає з перетином транспортних ліній) з відміченим центром населеного пункта (міста) і вказаними відстанями і тривалостями поїздок. Другим етапом складається перелік маршрутів з повною інформацією кожного з них [33]:

- перелік номерів мікрорайонів, через які передбачається проходження кожного маршрута;

- довжина маршрута;

- тривалість руху за технологічною схемою від початкового до кінцевого пункта;

- середня місткість автобусів кожного маршрута;

- кількість автобусів на кожному маршруті і інтервал їх руху.

Третій етап передбачає оптимізацію маршрутної системи з використанням економіко-математичних методів і ЕОМ. Оптимізація полягає в мінімізації сумарних витрат часу пасажирів на поїздки (на очікування транспортного засобу, на рух і пересадки), які визначаються для кожного маршрута на базі матриці пасажиро потоків і топологічної схеми. На четвертому етапі проводиться вибір виду транспорта, що здійснюється на підставі оцінки за трьома факторами [33]:

- економічний фактор вимагає витрати на організацію руху, придбання рухомого складу, будівельні роботи і експлуатаційні витрати;

- технічний фактор враховує швидкості руху, зручностями транспортного засобу, плавності при рушанні і уповільненні, безпеки руху;

- експлуатаційний фактор забезпечує пропускну спроможність зупиночних пунктів, інтервали руху транспортних засобів.

Розрахунками необхідно визначити сфери використання конкретних видів транспорту і типів транспортних задач, а також найбільш економічні їх показники функціонування. Остаточний вибір найбільш раціонального варіанта вибору транспорта і рухомого складу на підставі приведених витрат будуть графіки змін приведених витрат від величин пасажиро потоків . Перетини кривих для різних видів транспорта і типів рухомого складу показують граничні межі використання видів транспорту і типів рухомого складу.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2074. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия