Студопедия — Ефективність інформаційної системи в статистиці
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ефективність інформаційної системи в статистиці






Загальна тенденція удосконалення інформаційних систем організаційного управління - це децентралізація структури цих систем, яка ґрунтується на розподільній (децентралізованій) обробці інформації.

Технічною передумовою створення систем розподільної обробки інформації є значне поширення мікропроцесорної техніки, яка характеризується низькою вартістю і малими габаритами, підвищеною надійністю, простотою в обслуговуванні та експлуатації

Це дає змогу наблизити відповідне устаткування місць виникнення і використання інформації, розподілити його за окремими функціональними сферами діяльності.

Організаційною передумовою становлення концепції розподільної обробки інформації стали процеси децентралізації управління виробництвом і реалізацією продукції.

Саме централізація управління, висока вартість і недоступність засобів обчислювальної техніки зумовили інформаційну централізацію, тобто концентрацію інформаційних ресурсів та організацію глобальної обробки даних.

Цей підхід не забезпечує гнучкості управління, не дає змоги ефективно вирішувати економічні та адміністративні завдання в інтерактивному режимі. У такому режимі людина може впливати на обчислювальний процес обробки даних з урахуванням реальних обставин і викликати зворотну реакцію системи.

Принципово можливі чотири підходи до організації технології обробки даних в АСУ:

- централізоване зберігання і обробка інформації за умови централізованого управління економіко-виробничими об'єктами (традиційні АСУ);

- централізоване зберігання і обробка інформації за умови децентралізованих
або незалежних систем управління; розподільне зберігання та обробка
інформації при централізованому управлінні;

- розподільне зберігання та обробка інформації при централізованомууправлінні;

- розподільне зберігання та обробка інформації при децентралізованому управлінні.

Сучасний етап автоматизації управління характеризується стрімким розвитком систем розподільної обробки даних, що дає змогу прискорити обробку даних за рахунок максимального наближення засобів обробки даних до місць її виникнення. Ефективніше задовольнити різноманітні і мінливі інформаційні потреби управлінського персоналу, забезпечити застосування рішень до об'єктів оперативного управління; знизити розміри витрат на утримання обчислювальної системи; збільшити гнучкість і підвищити життєздатність системи (вихід із ладу однієї ЕОМ не приводить до відмови всієї системи); безпосередньо брати участь виконавцям у процесі управління (режимі діалогу) і підвищувати їх відповідальність; поступово (модульно) створювати обчислювальну систему за рахунок зміни периферійних засобів і доповнення нових персональних ЕОМ. Потрібно ефективніше задовольнити різноманітні і перемінливі інформаційні потреби управлінського персоналу інформаційно-обчислювальної системи статистики.

Статистична служба України побудована на основі регіональних організацій статистики і являється ієрархічною структурою, очолюваною Державним комітетом статистики України.

Одною із головних цілей впровадження інформаційних систем в статистиці є забезпечення обміну даними, розповсюдження та спільного їх використання.

Обробка статистичної інформації виконується Головним регіональним інформаційним центром (ГМЩ), в який передаються дані, що збираються і обробляються на обласному рівні. Сучасний етап автоматизації управління статистикою характеризується стрімким розвитком систем розподільної обробки даних, що дає змогу прискорити обробку даних за рахунок максимальної о наближення засобів обробки даних до місць її виникнення.

Ефективніше задовольнити різноманітні і перемінливі інформаційні потреби управлінського персоналу інформаційно-обчислювальної системи статистики,

- забезпечити застосування рішень до об'єктів оперативного управління;

- знизити розміри витрат на утримання обчислювальної системи;

- збільшити гнучкість і підвищити життєздатність системи (вихід із ладу

однієї ЕОМ не приводить до відмови всієї системи);

- безпосередньо брати участь виконавцям у процесі управління (режимі

діалогу) і підвищувати їх відповідальність;

- поступово (модульно) створювати обчислювальну систему за рахунок зміни периферійних засобів і доповнення нових персональних ЕОМ.

Збір і обробка статистичної інформації по регіонам України здійснюється обласними управліннями статистики (ІОС) і міськими управліннями м. Києва і м. Севастополя, які дістають початкову вхідну статистичну інформацію із районних відділів статистики.

Структурно розподільна обробка інформації реалізується у вигляді мереж обчислювальних машин (глобальних або локальних).

Для автоматизації управління виробничо-господарською діяльністю на об'єкті управління типу підприємство, установа, комерційна структура технологію розподільної обробки інформації доцільно реалізувати на базі локальної обчислювано мережі, яка забезпечує об'єднання ЕОМ та інших засобів обчислювальної техніки, розміщених на відстані до двох кілометрів один від одного.

Концепція розподільної обробки статистичної інформації, яка реалізується на базі сучасних персональних ЕОМ і локальних мереж, передбачає створення автоматизованих робочих місць плано-управлінського персоналу. Автоматизовані робочі місця та автоматизовані системи управління - це програмно-технічний комплекс, призначений для автоматизації діяльності зазначеного виду. Автоматизовані робочі місця можна застосовувати при розв'язуванні комплексів задач управління в різних сферах діяльності і на різних рівнях управління інформаційними системами в статистиці.

Для передачі інформації використовуються телеграфні канали район-область і телефонні канали, і електронна пошта на рівні обласних управлінь статистики і Головного інформаційного центру. Використовується також для передавання статистичної інформації кур'єрська служба.

Інформаційно-обчислювальна система статистичної України проектується виходячи з такого складу: Державний рівень, до якого належать Державний комітет статистики України і Головний міжрегіональний інформаційний центр; обласний рівень і районний рівень.

Інформаційно-обчислювальна система статистики України передбачає перехід до сучасних інформаційних технологій на основі міжнародних стандартів як у сфері технічних рішень, так і в області систем обробки даних у статистиці.

В основу побудови інформаційно-обчислювальної системи статистики покладений програмно-технічний комплекс, об'єднаний у локальні і глобальні обчислювальні мережі, які відповідають сучасному рівню інформаційних систем.

Згідно зі структурою статистичної служби України у структурі інформаційної обчислювальної статистичної системи можна виділити три рівні: (мал. 1)

Центральний Обласний Районний

Центральний (державний) рівень здійснює збір, обробку і аналіз статистичної інформації, яка одержується із обласних управлінь статистики; забезпечує нею керівні державні організації; організує контрольований доступ до статистичних фондів з боку інших міністерств і відомств. На цьому рівні здійснюється об'єднання обласних фрагментів у глобальну мережу статистики України.

Державний рівень інформаційно-обчислювальної системи статистики включає системи центрального рівня і локальних обчислювальних мереж, які об'єднують структурні підрозділи апарату Державного комітету статистики України і Головного міжрегіонального інформаційного центру в єдиний інформаційний простір з відповідним розподілом прав доступу до інформаційних фондів.

Районний рівень реалізує збір статистичної інформації від первинних об'єктів статистичного обліку, проводить вибіркові обстеження, обробку і аналіз одержаної статистичної інформації.

Для виконання задач, які покладені на центральний рівень інформаційно-обчислювальної системи статистики, будується єдиний інформаційно-обчислювальний комплекс Державного комітету статистики України і Головного міжрегіонального інформаційного центру.

Центральний рівень повинен забезпечити введення і обробку 68 х 107 байт, а також зберігання на протязі року 170х107 байт статистичної інформації.

Центральний (державний) рівень оснащений двома потужними обчислювальними машинами з процесором RІСК архітектури для функціонування системи управління інтегральними базами статистичних даних.

Обчислювальні системи забезпечують багатозадачний режим обробки інформації, систему апаратного захисту пам'яті на всіх рівнях, оптимальні параметри системної продуктивності, підтримку операційної системи UNIX і систему управління базами даних типу Оrаclе, які дають змогу працювати у середовищі клієнт-сервер.

Центральні обчислювальні системи забезпечують взаємодію з робочими станціями і серверами локальної обчислювальної мережі за допомогою операційної системи Netware і контролерів Ethernet.

Локальні обчислювальні мережі використовуються при побудові інформаційно-обчислювальної системи статистики для забезпечення робочих місць користувачів та інформаційної взаємодії на кожному рівні, вони дозволяють підвищити ступінь ефективності використання засобів обчислювальної техніки.

У апараті Державного Комітету статистики робочої станції кожного управління, відділу об'єднуються в локальну обчислювальну мережу, який забезпечує зберігання і управління даними й програми і доступом до них, створення і ведення баз даних поточного періоду за відповідними галузями статистики.

У Головному міжрегіональному інформаційному центрі кожна локальна обчислювальна мережа об'єднує робочі станції групи відділів в комплекс, зв'язаний з розв'язанням задач у відповідній галузі статистики.

Файл-сервер локальної обчислювальної системи групи відділів здійснює зберігання і управління даними і програми загального користування та доступом до них, створення і ведення баз даних поточного періоду по відповідним галузям статистики.

Для забезпечення засобів телекомунікацій на центральному рівні передбачається виділення комунікаційного сервера на базі персональних комп'ютерів, які включені в загальну мережу Ethernet і призначені для доступу до мереж зв'язку з реалізацією функцій електронної пошти і електронного обміну документами.

Обласний рівень інформаційної обчислювальної статистичної системи включає обласні управління статистики і статистичне управління м. Києва.

З метою забезпечення ефективного використання технічних засобів і скорочення строків обробки статистичної інформації програмно-технічний комплекс обласного управління статистики об'єднуються у локальну обчислювальну мережу.

Зазначені обчислювальні системи забезпечують багатозначний режим обробки трансакцій, систему апаратного захисту пам'яті па всіх рівнях, підтримку операційної системи типу UNIX і системи управління базами даних типу Оracle, які дозволяють можливість роботи в середовищі клієнт-сервер.

Центральні інформаційно-обчислювальні системи забезпечують взаємодію з робочими станціями і серверами локальної обчислювальної мережі за допомогою мереженої операційної системи Netware і контролерів Ethernet.

Локальна обчислювальна мережа обласного управління статистики, яка об'єднує інформації крім сервера на основі RІСK процесора забезпечується потужним файл-сервером.

Сервер зв'язку обласного управління статистики взаємодію з районним рівнем і являє собою персональний комп'ютер, який виділений для цієї мети і оснащений груповим модемом, який підтримує обмін даними по протоколу V.23 на діючих комутованих телефонних каналах Державного комітету зв'язку та інформатизації.

Інформаційна взаємодія обласного управління статистики з державним рівнем здійснюється з використанням засобів електронної пошти на персональному комп'ютері, який виділений для використання у вигляді „електронного поштамту".

Районний рівень включає 590 районних і міських відділів статистики і повинен забезпечити ведення і обробку до 30 x107 байт, передачу до 24 x107 байт і зберігання на протязі року до 56 х 107 байт.

З метою оснащення кожного районного відділу статистики локальною обчислювальною мережею і відповідною мережею і відповідною кількістю робочих станцій і одним або декількома багато термінальними комплексами введення і обробки даних на основі персонального комп'ютера локальної обчислювальної мережі районного відділу статистики.

Одна з робочих станцій оснащується модемом, який забезпечує облік даних згідно з протоколом V.23 за комунікативними телефонними каналами Державного комітету зв'язку і інформатизації, і виконує функції сервера зв'язку районного відділу статистики.

У цій багаторівневій автоматизованій системі статистики вирішується одне із основних питань - кожний статистик одержує у своє розпорядження технічні і програмні засоби, як інструмент для ефективної обробки і аналізу статистичних даних.

В перспективі розвитку інформаційних систем в статистиці планується створення бази даних на всіх трьох рівнях організаційної структури: в апараті Державного комітету статистики, обласних управліннях і районних відділах статистики. На центральному рівні дані будуть зберігатися на RІСК-сервері.

Збір і обробка статистичної інформації по регіонам України здійснюється обласними управліннями статистики (IOС) і міськими управліннями м. Києва і м. Севастополя, які дістають початкову вхідну статистичну інформацію із районних відділів статистики.

Одною із головних цілей впровадження інформаційних систем в статистиці є забезпечення обміну даними, розповсюдження та спільного їх використання.

Одним із основних завдань Державного комітету статистики та ГМЩ є побудова такої інфраструктури, яка б забезпечила б зв'язок як між структурними підрозділами самого Державного комітету статистики так і з іншими урядовими установами, міністерствами і організаціями. Вирішити цю задачу можна шляхом побудови мереж.

Мережа - це комплекс системного обладнання, комунікаційних засобів і програмного забезпечення, який дозволяє здійснювати зв'язок один із одним.

Мережі можуть бути локальні і глобальні. Використовуючи правильно архітектуру, Державний комітет статистики зможе більш повно задовольнити інформаційні потреби українського уряду та міжнародних спільнот. Опрацьована інформація лежить в основі системи оцінки і управління ринкової економіки.

В основу архітектури мережі Державного комітету статистики покладені такі компоненти:

- Технології FDDI (оптоволокняний інтерфейс розподілу даних) і Ethernet;

- Протокол управління передачею даних

- Локальні сполучення з високою пропускною здатністю і простий глобальний доступ до даних;

- Система клієнт-сервер;

- Інтелектуалізовано робочі станції,

- Безпека роботи всієї мережі

На основі локальних і глобальних мереж з високою пропускною здатністю в мережі апаратури Державного комітету статистики і обласних управлінь будуть використані стандартні протоколи управління передавання даних ТСР/ІР, які дозволяють здійснювати міжсистемний обмін інформацією.

Загальне мережне вирішення можна схарактеризувати так: - Велике оптоволокняне кільце буде виконувати роль високо пропускної магістралі мереж Державного комітету статистики і ГМЩ, з'єднаних за допомогою високошвидкісного мультиплексного комутатора і до якого будуть підключені центральні сервери;

Технологія мереж на регіональному рівні та обладнання для них будуть такі самі, як і на центральному рівні;

Обласні управління будуть підключені до центральних систем за допомогою мережі зв'язку. Районні відділи можна буде з'єднати безпосередньо з обласними управліннями.

Таким чином, обласні управління можуть здійснювати коригування на основі даних, переданих з районів в електронній формі (через модеми і диски). Таким же чином відомості і оброблена інформація буде по потребі доводитись з областей до районних відділів.

Для автоматизації управління виробничо-господарською діяльністю на об'єкті управління типу підприємство, установа, комерційна структура технологію розподільної обробки інформації доцільно реалізувати на базі локальної обчислювано мережі, яка забезпечує об'єднання ЕОМ та інших засобів обчислювальної техніки, розміщених на відстані до двох кілометрів один від одного.

Концепція розподільної обробки статистичної інформації, яка реалізується на базі сучасних персональних ЕОМ і локальних мереж, передбачає створення автоматизованих робочих місць плано-управлінського персоналу. Автоматизовані робочі місця та автоматизовані системи управління - це програмно-технічний комплекс, призначений для автоматизації діяльності зазначеного виду. Автоматизовані робочі місця можна застосовувати при розв'язуванні комплексів задач управління в різних сферах діяльності і на різних рівнях управління інформаційними системами в статистиці.

Для автоматизації управління виробничо-господарською діяльністю на об'єкті управління типу підприємство, установа, комерційна структура технологію розподільної обробки інформації доцільно реалізувати на базі локальної обчислювано мережі, яка забезпечує об'єднання ЕОМ та інших засобів обчислювальної техніки, розміщених на відстані до двох кілометрів один від одного.

Концепція розподільної обробки статистичної інформації, яка реалізується на базі сучасних персональних ЕОМ і локальних мереж, передбачає створення автоматизованих робочих місць плано-управлінського персоналу. Автоматизовані робочі місця та автоматизовані системи управління - це програмно-технічний комплекс, призначений для автоматизації діяльності зазначеного виду. Автоматизовані робочі місця можна застосовувати при розв'язуванні комплексів задач управління в різних сферах діяльності і на різних рівнях управління інформаційними системами в статистиці.

Одною із головних цілей впровадження інформаційних систем в статистиці є забезпечення обміну даними, розповсюдження та спільного їх використання.

Збір і обробка статистичної інформації по регіонам України здійснюється обласними управліннями статистики (IOС) і міськими управліннями м. Києва і м. Севастополя, які дістають початкову вхідну статистичну інформацію із районних відділів статистики.

Обробка статистичної інформації виконується Головним регіональним інформаційним центром (ГМЩ), в який передаються дані, що збираються і обробляються на обласному рівні. Сучасний етап автоматизації управління статистикою характеризується стрімким розвитком систем розподільної обробки даних, що дає змогу прискорити обробку даних за рахунок максимального наближення засобів обробки даних до місць її виникнення.

Одним із основних завдань Державного комітету статистики та ГМЩ є побудова такої інфраструктури, яка б забезпечила б зв'язок як між структурними підрозділами самого Державного комітету статистики так і з іншими урядовими установами, міністерствами і організаціями. Вирішити цю задачу можна шляхом побудови мереж.

Мережа - це комплекс системного обладнання, комунікаційних засобів і програмного забезпечення, який дозволяє здійснювати зв'язок один із одним.

Мережі можуть бути локальні і глобальні. Використовуючи правильно архітектуру, Державний комітет статистики зможе більш повно задовольнити інформаційні потреби українського уряду та міжнародних спільнот. Опрацьована інформація лежить в основі системи оцінки і управління ринкової економіки.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 742. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия