Студопедия — Теория и практика бизнеса
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теория и практика бизнеса






1. Вплив індивідуально-психологічних особливостей учнів на якість оволодіння іншомовною комунікативною компетенцією.

2. Шляхи вивчення індивідуально-психологічних особливостей учнів.

3. Цілі індивідуалізації навчання англійської мови у середніх закладах освіти.

4. Психологічна структура індивідуальності та види індивідуалізації процесу викладання англійської мови.

5. Зміст, прийоми і засоби реалізації видів індивідуалізації навчання англійської мови.

Практичні завдання

Завдання 1: Заповніть таблиці

Підструктури психологічної структури індивідуальності Види індивідуалізації
1. 1.
2. 2.
3. 3.
4. 4.
Мотивуюча індивідуалізація
Зміст Прийоми реалізації Засоби реалізації
     
Регулююча індивідуалізація
Зміст Прийоми реалізації Засоби реалізації
     
Розвиваюча індивідуалізація
Зміст Прийоми реалізації Засоби реалізації
     
Формуюча індивідуалізація
Зміст Прийоми реалізації Засоби реалізації
     
       

Завдання 2: Розробіть картки для розвитку вмінь монологічного мовлення учнів 4-го класу з низьким, середнім і високим рівнями володіння цим видом мовленнєвої діяльності. Будьте готові презентувати їх у групах.

Завдання 3: Виконайте тест. Інструкція: Визначте правильну відповідь і запишіть її.

Індивідуалізація процесу формування англомовної комунікативної компетенції учнів

1. До основних цілей індивідуалізації відноситься

а) формування індивідуального стилю оволодіння іншомовним мовленням

б) стимулювання навчальної діяльності учнів

в) активізація навчально-виховного процесу

2. Завданням індивідуалізації навчання ІМ є

а) контроль рівня сформованості навичок та вмінь

б) скорочення обсягу програмного матеріалу

в) підвищення рівня володіння ІМ

3. Види індивідуалізації процесу навчання ІМ визначаються

а) відповідно до підструктур психологічної структури індивідуальності учня

б) з урахуванням типу пізнавальної діяльності учня

в) з опорою на індивідуальний стиль оволодіння ІМ учнем

4. Психологічна структура індивідуальності включає 4 підструктури

а) індивідуальний досвід, спрямованість, форми відображення та переконання

б) спрямованість, соціальний досвід, форми відображення та вікові особливості

в) спрямованість, соціальний досвід, форми відображення та біологічні властивості

5. Провідними видами індивідуалізації є

а) мотивуюча, контролююча, розвиваюча, формуюча

б) регулююча, розвиваюча, мотивуюча, формуюча

в) розвиваюча, регулююча, стимулююча, мотивуюча

6. Для вивчення індивідуально-психологічних особливостей учнів використовується

а) пробне навчання

б) експеримент

в) тестування

7. Основним засобом реалізації мотивуючої індивідуалізації є

а) тести

б) пам’ятки

в) картки

8. Основним прийомом реалізації регулюючої індивідуалізації є

а) підбір мовленнєвих партнерів

б) підбір раціональних режимів виконання вправ

в) зміна обсягу завдань

9. Основним засобом реалізації розвиваючої індивідуалізації є

а) тести, що відповідають індивідуальним запитам учнів

б) адаптуючі роздавальні карти

в) підручник та навчальні роздавальні картки

10. Основним прийомом реалізації формуючої індивідуалізації на позакласних заняттях є

а) адаптуючі роздавальні картки

б) фонограма

в) пам’ятки

Ключі: 1а, 2в, 3а, 4в, 5б, 6в, 7а, 8в, 9б, 10в

Форми контролю: виступ на практичному занятті, захист проектів.

Орієнтовні питання до екзамену з дисципліни

" Методика викладання англійської мови в початковій школі"

  1. Система освіти в Україні та викладання іноземних мов. Державний освітній стандарт з ІМ. Структура і зміст Програми для загальноосвітніх навчальних закладів: Англійська мова. 1- 4 класи.
  2. Сучасні вимоги до кваліфікації учителя іноземної мови. Основні вимоги до теоретичної та практичної підготовки учителя ІМ. Функції учителя ІМ у навчально-виховному процесі. Методичні вміння учителя ІМ.
  3. Методика викладання іноземних мов як наука та її місце в системі наук. Основні завдання, об'єкт і предмет МВІМ. Зв'язок МВІМ з іншими науками. Характер цих зв'язків.
  4. Компоненти системи навчання англійської мови в початковій школі. Цілі навчання ІМ: практична, виховна, освітня, розвиваюча.
  5. Зміст навчання: іншомовна комунікативна компетенція та її складники. Принципи навчання англійської мови в початковій школі: дидактичні та методичні.

6. Комунікативний метод навчання: принципи навчання, характерні навчальні прийоми. Особливості втілення принципів комунікативно орієнтованого навчання у серії навчально методичних комплексів для початкової школи.

  1. Методи навчання. Методична система і метод-спосіб. Методичний прийом. Засоби навчання: основні та допоміжні; для вчителя і для учня; технічні й нетехнічні. Підручник і його роль в організації навчального процесу з ІМ.
  2. Лінгвопсихологічна характеристика мовленнєвої діяльності та спілкування. Компоненти мовленнєвої діяльності та її види. Основні уміння та навички мовлення.
  3. Психологічні особливості засвоєння англійської мови учнями початкової школи. Пам’ять та її особливості. Переваги мимовільної пам’яті над довільною. Попередження забування. Увага та засоби її утримання.
  4. Система вправ для формування іншомовної комунікативної компетенції. Характеристика основних типів і видів вправ. Вимоги до вправ для формування мовленнєвих навичок і мовленнєвих умінь.

11. Методика формування іншомовної лексичної компетенції: мета і зміст навчання лексики, поняття “активний” і “пасивний” лексичний мінімум, різні способи семантизації лексичних одиниць.

12. Основні етапи формування лексичної навички. Основні типи і види вправ для засвоєння лексичного мінімуму.

13. Методика формування іншомовної граматичної компетенції: мета і зміст навчання граматичного матеріалу, етапи ознайомлення з ГС активного мінімуму, типи і види вправ для їх засвоєння.

14. Методика формування іншомовної фонетичної компетенції: мета і зміст навчання вимови, принцип апроксимації, основні типи і види вправ для формування слуховимовних навичок.

15. Методика формування іншомовної компетенції в аудіюванні: мета і зміст навчання, суть аудіювання як виду мовленнєвої діяльності, труднощі аудіювання, способи презентації аудіотекстів.

16. Система вправ для навчання аудіювання. Етапи роботи з текстом для аудіювання. Способи контролю розуміння прослуханого аудіотексту.

17. Методика навчання техніки читання: поняття “техніка читання”, труднощі навчання, методи навчання техніки читання англійською мовою, типи і види вправ для навчання техніки читання.

18. Методика формування іншомовної компетенції в читанні: мета і зміст навчання читання, особливості навчання різних видів читання. Робота з текстом для читання: передтекстові та післятекстові вправи, різні способи перевірки розуміння прочитаного.

19. Загальні та відмінні характеристики (психологічні й мовні) діалогічного і монологічного мовлення та їх урахування у процесі навчання. Функціональні типи діалогу та монологу.

20. Методика формування іншомовної компетенції в діалогічному мовленні: мета і зміст навчання. Етапи навчання діалогічного мовлення. Система вправ для навчання діалогічного мовлення.

21. Методика формування іншомовної компетенції в монологічному мовленні: мета і зміст навчання, Етапи навчання монологічного мовлення. Система вправ для навчання монологічного мовлення.

22. Методика навчання техніки письма: поняття “техніка письма”, труднощі навчання, типи і види вправ для навчання графіки та орфографії.

23. Методика формування іншомовної компетенції в письмі: мета і зміст навчання письма як виду мовленнєвої діяльності, система вправ для навчання письма.

24. Методика контролю рівня сформованості іншомовної комунікативної компетенції: функції, об’єкти, види і форми. Вимоги до контролю знань, навичок і вмінь з іноземної мови, оцінювання навчальних досягнень учнів.

25. Особливості планування навчально-виховного процесу з іноземної мови: види планів, планування уроків іноземної мови на початковому ступені навчання.

26. Урок як основна форма навчально-виховного процесу з англійської мови. Типи уроків ІМ. Компоненти внутрішньої організації уроку. Вимоги до сучасного уроку іноземної мови.

27. Зміст і функції структурних частин уроку: його початку, основної та заключної частин. Засоби та прийоми запобігання перевантаженню уваги учнів на уроці.

28. Підготовча робота вчителя до уроку, її складники. Формулювання цілей уроку. Вимоги до плану-конспекту уроку.

29. Структура і зміст підручників АМ для 1-4 класів. Характеристика серії навчально-методичних комплексів за роками навчання.

30. Мета, зміст і форми позакласної роботи з іноземної мови в початковій школі.

  1. Сучасні технології навчання на уроках АМ в початковій школі. Інтерактивні форми та методи роботи. Роль ігор на уроці англійської мови в початковій школі.

 

Типові практичні завдання до екзамену

· Сформулюйте практичні, освітні, розвиваючі та виховні цілі одного з уроків за підручником для початкової школи.

· Змоделюйте початок/основну частину/кінець уроку англійської мови у … класі за темою " …." за підручником для початкової школи. Укладіть фонетичну/мовленнєву зарядку до уроку англійської мови у … класі за темою " …"

· Розробіть фрагмент уроку з навчання активного лексичного матеріалу на початковому ступені за темою " …" Наведіть способи семантизації лексичних одиниць, методичні прийоми, що використовуються на етапі презентації/тренування у вживанні лексичних одиниць, приклад лексичної підстановчої таблиці для початкової школи, приклади тестів з використанням малюнків для контролю розуміння лексичних одиниць за темою “...”. Продумайте мовленнєву розминку та лексичні рухливі ігри відповідно до теми.

· Розробіть фрагмент уроку з навчання активного граматичного матеріалу на початковому ступені для засвоєння ГС… на етапі презентації/тренування у вживанні за підручником для початкової школи. Наведіть приклади умовно-комунікативних/некомунікативних вправ для навчання граматичного матеріалу, тестів для контролю засвоєння граматичної структури...

· Розробіть фрагмент уроку з навчання вимови та інтонації. Наведіть приклади вправ для навчання артикуляції звуків /…/, /…/ на етапі презентації, приклади вправ на впізнавання, диференціацію та ідентифікацію звуків /…/, /…/, приклади умовно-комунікативних вправ для навчання інтонаційної моделі … Укладіть зразок фонетичної зарядки/фонетичної гри.

· Розробіть фрагмент уроку з навчання: аудіювання/читання з частковим розумінням; з розумінням основного змісту; з повним розумінням дотримуючись етапів – передтекстового, притекстового, післятекстового. Складіть правильні/неправильні твердження для перевірки розуміння тексту, передбачте тест альтернативного вибору для перевірки розуміння змісту тексту.

· Укладіть вправу/зразок міні-твору для формування вмінь писемного мовлення за темою " …" для учнів … класу. Укладіть вправи для навчання каліграфії та орфографії, вправи для навчання письма з опорою на графічно-вербальну схему. Підготуйте словниковий диктант для фронтального письмового опитування з метою перевірки засвоєння лексики за темою " …" Запропонуйте зразок тестових завдань з метою узагальнення та закріплення теми " …" для учнів … класу.

· Розробіть фрагмент уроку з навчання техніки читання за підручником для початкової школи.

· Укладіть вправи-опори для формування вмінь монологічного та діалогічного мовлення до уроку англійської мови у … класі за темою " …" Наведіть приклади навчально-мовленнєвих ситуацій для стимулювання усного мовлення, комунікативних вправ для навчання монологічного/діалогічного мовлення, структурно-мовленнєвої схеми для побудови мікромонологу/мікродіалогу, вправ для навчання діалогічного мовлення з використанням рольової гри. Укладіть тестове завдання для контролю умінь діалогічного мовлення у … класі за темою " …" за підручником для початкової школи.

  • Наведіть приклади (зразки) мовленнєвих кліше для оцінювання знань та заохочення роботи молодших школярів на уроці англійської мови.

· Проаналізуйте базовий підручник з англійської мови; структуру і зміст навчально-методичного комплексу з англійської мови для … класу

  • Укладіть план проведення Тижня англійської мови в школі для молодших школярів.

 

3. Розробіть фрагмент рольової гри за темою «Покупки» для учнів 3-го класу (Несвіт A.M. Англійська мова: підручник для 3-го класу загальноосвітніх навчальних закладів - К.: Генеза, 2004, с.31-32).

3. Укладіть вправи для формування і розвитку лексичних навичок учнів 2-го класу за темою " Школа" (Карп" юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: " Навчальна книга", 2002, с.24-29, уроки 1-3).

3. Укладіть вправи для формування вмінь писемного мовлення учнів 3-го класу за темою «Тварини» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 3-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2003).

3. Укладіть ритмічну вправу для учнів 2-го класу за темою “Зовнішність” (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: " Навчальна книга", 2002).

3. Укладіть фрагмент уроку з англійської мови у 2 класі за темою «Різдво» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: " Навчальна

3. Укладіть фрагмент уроку в 2 класі за темою " Новорічне свято", з елементами вправ для навчання аудіювання як виду мовленнєвої діяльності. (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: " Навчальна книга", 2002).

3. Розробіть фрагмент уроку англійської мови у 2 класі за темою " Предмети шкільного вжитку. Прийменники місця." (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: " Навчальна книга", 2002, с. 30-31, урок 4, частина 2).

3. Запропонуйте різні види роботи на уроці англійської мови, за допомогою яких можна зняти напруженість та створити атмосферу гарного настрою у молодших школярів.

3. Розробіть фрагмент уроку англійської мови у 2 класі за темою " Ігри. Вільний час. Дієслова руху." (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: " Навчальна книга", 2002, с. 72-73).

3. Сформулюйте цілі до уроку англійської мови у 1 класі за темою «Я люблю тварин» (Басіна A.B., Ярошенко O.A. English Weekly: підручник для 1-го класу спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням англійської мови: TOB " Бліц". - К.: 2004 p., с. 65-66)

З. Складіть підстановчі вправи на вживання минулого неозначеного часу за темою " Канікули" для учнів 4-го класу (Горець І.Ф. Англійська мова: підручник для 4 класу загальноосвітніх навчальних закладів - Запоріжжя: Прем'єр, 2004, с.4-6).

3. Запропонуйте зразок тестових завдань з метою узагальнення та закріплення теми " Пори року" для учнів 3-го класу (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 3-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: " Навчальна книга", 2003, с.124-125).

3. Проаналізуйте базовий підручник з англійської мови (Басіна A.B., Ярошенко O.A. English Weekly: підручник для 1-го класу спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням англійської мови: TOB " Бліц". - К.: 2004 p.).

3. Складіть підстановчу таблицю на вживання загальних запитань по темі «Шкільне приладдя» для учнів 2-го класу (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: " Навчальна книга", 2002, с.30-31, урок 4, частина 1).

3. Укладіть фрагмент уроку англійської мови для учнів 2-го класу за темою «Класна кімната» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2002, с.24-25, урок 1, частина 2).

3. Укладіть вправи для формування навичок правопису та каліграфії у 2 класі за темою «Дозвілля (Алфавіт)» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2002, с.74-75, Letter F).

3. Укладіть фонетичну зарядку для учнів 3-го класу за темою «Їжа» з метою удосконалення вимови англійських звуків (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 3-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2002, с. 102-103).

3. Укладіть план проведення тижня англійської мови в школі для молодших школярів.

3. Укладіть фонетичну та мовленнєву зарядку для учнів 2-го класу за темою «Дозвілля» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2002, с. 72-73, урок 3, частина 4).

3. Розробіть зразок міні-твору для учнів 3-го класу з метою логічного викладу подій в минулому часі за темою «Зимові канікули» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 3-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2003)

3. Укладіть вправи для формування вмінь аудіювання до уроку англійської мови в 3-му класі за темою «Вони живуть щасливо» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 3-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2003, с. 127, урок 3).

3. Укладіть фонетичну та мовленнєву зарядку до уроку англійської мови в 3 класі за темою «Чи можеш ти грати в ігри?» з використанням модального дієслова «can» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 3-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К., «Навчальна книга», 2003, с. 18, урок 4).

3. Проаналізуйте базовий підручник з англійської мови (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 3-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2003)

3. Укладіть вправи для навчання читання у 2 класі (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2002, с. 86-87, урок 9, частина 4)

3. Укладіть фрагмент уроку англійської мови для учнів 2-го класу за темою «Тварини» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2002, с. 119-120, урок 4, частина 6).

3. Складіть підстановчу таблицю на вживання загальних запитань за темою «Шкільне приладдя» для учнів 2-го класу (Карп”юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: “Навчальна книга”, 2002, с.30-31, урок 4, частина 1).

3. Укладіть ритмічну вправу для молодших школярів за темою «Розваги» (Басіна А.В., Ярошенко О.А. English Weekly: підручник для 1-го класу спеціалізованих шкіл з поглибленим вивчення англійської мови: ТОВ «Бліц». – К.: 2004, с. 130-133).

3. Укладіть фрагмент уроку англійської мови для учнів 4-го класу за темою «Захист навколишнього середовища» (Несвіт А.М. Ми вивчаємо англійську мову: підручник для 4-го класу загальноосвітніх навчальних закладів – К.: Генеза, 2004, с.42-43, урок 7).

3. Укладіть вправи-опори для формування вмінь монологічного мовлення до уроку англійської мови у 3 класі за темою «Їжа» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 3-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2003, с. 113, урок 7).

3. Укладіть вправи для формування вмінь говоріння для учнів 3-го класу за темою «Зовнішність» (Плахотник В.М., Полянська Т.К. English: підручник для 3-го класу. – К.: «Перун», 1996, с.201, уроки 95-96).

3. Укладіть тестові завдання для контролю умінь діалогічного мовлення у 2 класі за темою «Новий рік. Різдво.» (Карп’юк О.Д. Англійська мова: підручник для 2-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: «Навчальна книга», 2002, с. 67, урок 10, частина 3).

 

 

 

Теория и практика бизнеса

Организация и планирование производственно-финансовой







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2048. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия