Студопедия — АВТОМАТИЧНЕ ЗВАРЮВАННЯ ПІД ФЛЮСОМ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

АВТОМАТИЧНЕ ЗВАРЮВАННЯ ПІД ФЛЮСОМ






 

 
 

При зварюванні під флюсом (рис. 4) дуга горить між кінцем електродного дроту і металом, що зварюється. Ролики механізму подачі просувають електродний дріт в зону зварювання.

Рис.4. Схема зварювання під флюсом:

VПОД, V - швидкості подачі і зварювання; 1 - метал, що зварюється; 2 - дуга; 3 - електродний дріт; 4 – струмопід-вод; 5 - джерело струму; 6 - ролик, що подає; 7 – розплавле-ний шлак; 8 - флюс; 9 – шлакова корочка; 10 - метал шва;
11 - метал зварювальної ванни

Зварювальний струм від джерела підводиться через електроконтакти ковзання до електродного дроту і постійним контактом до виробу. Зварювальна дуга горить у газовому пузирі, що виникає між розплавленим флюсом і поверхнею розплавленого металу зварювальної ванни. Метал шва утвориться в результаті кристалізації спільно розплавлених дугою металів електрода і виробу (основного металу). Розплавлений флюс, кристалізуючись, створює на поверхні шва шлакову корочку. Використовуваний для зварювання флюс засипається перед дугою з бункера шаром товщиною 40 – 80 мм і шириною 40–100 мм (чим більше ширина шва, тим більше товщина і ширина шару флюсу). В результаті горіння дуги під шаром флюсу втрати металу на угар і розбризкування не перевищують 3%. Для зварювання використовується змінний і постійний струм прямої чи зворотної полярності. Відсутність на дроті покриття, як при ручному зварюванні, знімає обмеження і по максимальній температурі нагрівання вильоту електроду. Високі значення сили зварювального струму визначають підвищену глибину проплавлення основного металу. У результаті при зварюванні під флюсом без оброблення країв, що зварюються, можна зварити метал більшої товщини, чим при ручному дуговому зварюванні покритими електродами.

 

НАПІВАВТОМАТИЧНЕ ЗВАРЮВАННЯ

В СЕРЕДОВИЩІ ЗАХИСНИХ ГАЗІВ (НДЗ)

 

Напівавтоматичне зварювання в середовищі захисних газів (НДЗ) в останні роки набув широкого застосування в промисловості і при будівельно-монтажних роботах. Існує кілька різновидів дугового зварювання в захисних газах, схеми яких наведені на рис. 5.

 
 

Рис. 5. Схема дугового зварювання в атмосфері захисних газів:

1 – потік газу; 2 – сопло; 3 – електрод (дріт);

4 – зварювальна дуга; 5 –заготовка

 

Зварювання може виконуватися звичайним вольфрамовим електродом, що не плавиться, або електродом, що плавиться. У першому випадку зварний шов утворюється за рахунок розплавлювання країв виро-бу і, якщо необхідно, подаваної в зону дуги присадного дроту. Електрод, що плавиться, у процесі зварювання розплавляється і бере участь в утворенні металу шва. Для захисту застосовуються три групи газів: інертні (аргон, гелій); активні (вуглекислий газ, азот, водень та ін.); суміші газів інертних і активних. Вибір захисного газу визначається хімічним складом металу, що зварюється, вимогами, пропонованими до властивостей зварного з'єднання; економічністю процесу й інших факторів.

Суміш інертних газів з активними рекомендується застосовувати для підвищення стійкості дуги, збільшення глибини проплавлення і форми шва, металургійної обробки розплавленого металу, підвищення продуктивності зварювання.

При виборі способу необхідно спиратись на товщину листа і умови роботи (заводські або монтажні). Умовно можна прийняти, що раціональні товщини для ручного зварювання від 4 до 14 мм, напівавтоматичного в захисних газах від 2 до 14 мм, автоматичного під флюсом від 10 мм. Визначення умов роботи дозволить правильно вибрати спосіб. Так, автоматичне зварювання дає найвищу якість і продуктивність, але має низьку універсальність процесу, тому використовується, практично, в заводських умовах. Ручне зварювання найбільш універсальний спосіб, але низькі якість і продуктивність, практично, обмежують його використання в заводських умовах. Напівавтоматичне зварювання має проміжні позиції, тому може використовуватись в різних умовах.

4. При виконанні даного пункту необхідно вибрати зварювальні матеріали і дати їх характеристику. Для РДЗ це штучні покриті електроди, для НДЗ – зварювальний дріт і захисний газ, для АДЗ – зварювальний дріт і флюс.

Електроди для РДЗ вивчають в роботі [1, т.1, с.162] і підбирають, виходячи з межі міцності σ в, яка подається в типі електроду. Межа міцності електрода, а, точніше, металу шва, який утворюється після переплавлення електрода, повинна відповідати межі міцності сталі.

Приклад. Якщо вуглецева або низьколегована сталь має σ в до
600 МПа, то необхідно вибрати електрод загального призначення типу Е60 („60” – σ в = 600 МПа), якщо сталь теплостійка або високолегована тип електрода підбирають за хімічним складом. Для сталі 12МХ – електрод Е09ХМ або Е09Х1М [1, т.1, табл.V.35; V.36.; V.37; V.38 ].

Для електродів крім типу необхідно вибрати ще марку, [1, т.1, табл.V.39]. Для одного типу електрода може додаватись декілька марок. Марка електрода підбирається з таких умов: роду струму і полярності, положення зварювання, коефіцієнта наплавлення.

Род струму спрощено можна призначити, виходячи з марки сталі. Для вуглецевої (низьковуглецевої) сталі можна вибирати змінний струм, для легованої сталі – постійний. Положення зварювання визначається технологією і може бути нижнім, вертикальним і стельовим.

Коефіцієнт наплавлення „α н” – найважливіший нормуючий показник для всіх електричних способів зварювання плавленням. Він показує скільки грамів металічного матеріалу можна наплавити силою струму в 1А за час – 1 год. Розмірність α н: [ ].

 

Приклад. Для типу електрода Е 09МХ можна вибрати марку
УОНИ –13/45 МХ з такою характеристикою [1, Т1, табл.V.44]:

– марка зварювального дроту – СВ-08А;

– род струму – постійний;

– положення зварювання – всі положення;

– коефіцієнт наплавлення [ ] – 10, 5;

– режим прожарювання:

а) температура, 0С – 300...350;

б) час, хв – 60:

– межа міцності (тимчасовий опір σ в) МПа – 450;

– відносне видовження δ, % – 18;

– ударна в’язкість (КС), Дж/см2 – 88.

 

У разі застосування інших способів зварювання, необхідні дані для вибору і характеристики можна знайти в таких роботах: дроту [1, V.6. с.155], газу [1, V.13, с.179], флюсу [1, V.12, с.175, 176].

Крім того, рекомендації по вибору оптимальних зварювальних матеріалів подаються в матеріалах по зварюванню низьковуглецевих і низьколегованих сталей [1, глава: ХV, табл.ХV.2., ХV.6, ХV.7], а також зі зварювання високолегованих сталей [1, глава: XVI., табл. ХV1.5, ХV1.6, ХV1.7, ХV1.9, ХV1.12, ХV1.15, ХV1.12, ХV1.22] і будівельних конструкцій [1, Глава: Х1Х, табл. Х1Х 2, Х1Х3].

Можна зазначити, що захисні гази поділяються на активні та інертні. Для зварювання легованих сталей можна порадити інертні гази, а вуглецевих – активні. Флюси поділяються за різними ознаками на плавлені і керамічні, склоподібні і пемзоподібні. Найбільш поширені плавлені, склоподібні флюси.

5. При визначенні режимів дугового зварювання необхідно обмежитись такими показниками:

а) – сила зварювального струму [А];

б) U д – напруга на дузі [В];

в) – час зварювання [год];

г) V зв – швидкість зварювання [ ].

Попередньо необхідно визначити діаметр електроду або дроту, від якого прямо залежать означені показники і, в першу чергу, сила зварю-вального струму.

Діаметр електрода для РДЗ підбирають виходячи з товщини заготов-ки:

Товщина заготовки, мм 1-2 3 4-5 6-12 13 і більше

Діаметр електрода, мм 1, 5-2 3 3-4 4-5 5-8

Діаметр дроту підбирають за рекомендаціями, виходячи з товщини.

Величину сили струму для РДЗ можна підрахувати за формулами:

, або ,

де dе – діаметр електрода, мм;

– коефіцієнт, що залежить від діаметра електроду:

Діаметр електрода, мм 2 3 4 5 6

25-30 30-45 35-50 40-55 45-60

 

Напругу на дузі для РДЗ можна підрахувати за формулою:

U д = α + β l д,

де α = 10.. 12 [В] (для стальних електродів);

β = 2, 0... 2, 5 [В/мм], коефіцієнти, що характеризують падіння напруги на електродах і дузі, відповідно.

Довжина дуги [мм]:

l д = 0, 5(dе+ 2).

 

Діаметр дроту, орієнтовну силу струму і напругу для НДЗ в середовищі захисних газів можна визначити за рекомендаціями [1, глава Х1Х; табл. Х1Х.8, Х1Х, 9; глава ХV: табл. ХV.5; глава ХV1: табл. ХVІ.17., ХVІ.19, ХV1.20, ХV1.21]. Такі ж дані для АДЗ під флюсом можна визначити за такими рекомендаціями [1, глава Х1Х: табл. Х1Х.4, Х11Х.5, Х1Х.6; глава ХV: табл. ХV.4, ХV.9; глава ХV1: табл ХV1.8; ХV1.10; ХV1.11].

Якщо максимально точні дані режимів в поданих рекомендаціях визначити не вдалось, можна прийняти приблизні, усереднені показники.

 

Приклад. При АДЗ під флюсом стикових з’єднань С 25, С38 товщиною заготовок 26 мм: dе = 4 мм; І зв = 830...860А; U д = 36...38 В
(табл. Х1Х.5).

 

Час і швидкість зварювання можна визначити за формулами для всіх способів зварювання:

,

де m н – маса наплавленого металу [г], (визначається раніше в пункті 2);

α н– коефіцієнт наплавлення [ ] (для РДЗ визначається в характеристиці вибраної марки електрода (пункт 4), для НДЗ і АДЗ α н можна умовно прийняти як такий, що дорівнює 12...13 і 16...20 (відповідно);

– сила зварювального струму [А], визначається в даному пункті.

Швидкість зварювання [ ]:

V зв = ,

де – сумарна довжина зварних швів [м], визначається в пункті 2;

tзв – час зварювання [год] (вже визначений попередньо).

6. При виробі обладнання необхідно обмежитись:

– джерелом живлення (для кожного способу),

– для: РДЗ – електродотримачем, НДЗ – напівавтоматом, АДЗ – автоматом.

Джерело живлення [1, глава VI] вибирають, в першу чергу, за родом струму, номінальною силою струму.

Джерела живлення поділяються на змінного (трансформатори) і пос-тійного (генератори, перетворювачі, випрямлячі) струму.

Після вибору джерела живлення необхідно дати його характеристику [1, табл. VI.1, VI.2, VI.3, VI.5, VI.6, VI.7.

Приклад. Раніше було визначено рід струму – постійний і сила струму = 1100А. Найкращим вибором може бути випрямляч з номіналь-ною силою струму дещо більше ніж зазначена.

Вибираємо випрямляч марки ВДУ-1201 [1, табл. VI.7] з характе-ристикою:

1. Сила струму номінальна, А 1250

2. Напруга номінальна, В 24-66

3. Коефіцієнт корисної дії 0, 85

4. Габарит, мм 1350 800 1250

5. Маса, кг 850

Електродотримач вибирають виходячи з сили струму і діаметра електрода [1, VIІІ.1]. Технічні характеристики електродотримачів необхідно зазначити в роботі [1, табл.VIІІ.1.; VIІІ.2].

Напівавтомати і автомати вибирають, виходячи із сили струму і діаметра дроту. Марку напівавтомата і його технічну характеристику визначають [1, табл.VIІ.9, VIІ.12] і виписують типи автомата (трактора) і його технічну характеристику визначають [1, табл.VIІ.16, VIІ.17, VIІ.18] і виписують.

У разі необхідності треба подати коротку послідовність складання (зварювання) заданих виробів з наведенням схем і додаткового обладнан-ня.

7. Технічне нормування процесу в даній роботі включає в себе виз-начення витрат: матеріалів, часу, електроенергії.

Витрати матеріалів – це: витрати електродів (РДЗ), дроту і захисного газу (НДЗ), дроту і флюсу (АДЗ).

Масу електродів можна підрахувати за формулою:

 

Ме = ,

 

де mн – маса наплавленого металу [кг] визначається в пункті 2;

– коефіцієнт втрат на угар і розбризкування;

– коефіцієнт втрат на обмазку;

– коефіцієнт втрат на огарки.

Величини даних коефіцієнтів можна прийняти для РДЗ:

= 1, 1...1, 15; = 1, 18...1, 35 (залежить від товщини покриття); = 1, 07...1, 1.

Масу дроту можна підрахувати за формулою для електродів, але в даному випадку = 1, =1. Коефіцієнт втрат на угар і розбризкування можна прийняти: для НДЗ – = 1, 07...1, 08; для АДЗ – = 1, 02...1, 03.

Витрати захисного газу при НДЗ [кг] можна визначити за формулою

 

М г = G t зв,

 

де G – витрати газу за одиницю часу;

t зв – час зварювання [год], визначається в пункті 5.

 

G = 900 R2 ,

де R – діаметр каналу (шланга) для газу, R = 6...10 мм;

– швидкість пересування газу по каналу, = 10...25 ;

– густина газу [ ].

Густина деяких захисних газів [ ]: Аргон (1, 78); Гелій (0, 18); Азот (1, 25); Кисень (1, 43); Водень (0, 09); Повітря (1, 29); Вуглекислий газ (СО2) (1, 9).

Витрати флюсу при АДЗ [кг] можна визначити за формулою

 

М ф = G н ,

де G н – насипна маса флюсу на 1 погоний метр зварного шва [ ],

– сумарна довжина зварних швів, [м]:

G н = ,

де – сила струму [А];

– напруга на дузі [В];

– швидкість зварювання [ ];

– коефіцієнт, який залежить від марки флюсів, режимів зварювання, технологічних особливостей і т.д.

Значення можна підібрати за такими рекомендаціями: для од-нодугового зварювання без флюсоутримуючої оснастки дорівнює: для склоподібного флюсу 0, 0024; для пемзоподібного флюсу – 0, 0016. У разі застосування флюсоутримуючої оснастки дорівнює: для склоподібного флюсу – 0, 0013, для пемзоподібного – 0, 0008.

Витрати часу (повні) [год], можна визначити за формулою:

Т п.зв = ,

– коефіцієнт втрат часу, може дорівнювати від 0, 4 до 0, 8.

Для РДЗ величина менша (0, 4-0, 5), для НДЗ (0, 5-0, 7) і АДЗ
(0, 7– 0, 8) більша і залежить від умов роботи (заводські чи монтажні).

Витрати електроенергії [кВт∙ год] можна підрахувати за формулою:

А = ,

де – відповідно: сила струму, напруга на дузі, час зварювання, повний час зварювання; – коефіцієнт втрат, або умовно коефіцієнт корисної дії джерела живлення, визначається по характеристиці джерела живлення (пункт 5);

– потужність, що витрачається джерелом живлення при роботі на холос-тому ходу, кВт. Величину можна прийняти залежно від роду струму і (к.к.д.).

Для змінного струму, коли = 0, 8...0, 9 (для трансформаторів),
= 0, 2...0, 4 кВт.

Для постійного струму, при = 0, 6...0, 8 (для випрямлячів),
= 2, 0...3, 0 кВт.

7. При відповіді по даному пункту можна користуватись різними джерелами [1, 2 Глава XXV.I; 5, с. 185; 6, с. 242]. Відповідь повинна бути стислою і, в першу чергу, стосуватися заданого типу зварного шва і вибраного способу зварювання.








Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2133. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия