Студопедия — Рух по колу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рух по колу






Рух тіла по колу є частковим випадком криволінійного руху. При русі точки по колу зручно вибрати в якості координати кут φ, на який обертається радіус, що вказує миттєве положення точки. Кінематичне рівняння обертання виражає кут повороту як деяку функцію часу t φ =f(t). Кут повороту у фізиці вимірюється в радіанах (Рад).

Кутовою швидкістю ω тіл в даній точці кругової траєкторії називають межу (при Δ t→ 0) відношення малого кутового переміщення Δ φ до малого проміжку часу Δ t (похідну кута повороту від часу):

. (1.8)

Коли при обертанні кут повороту змінюється пропорційно часу (що має місце при рівномірному русі), кутова швидкість постійна.

Для характеристики рівномірного руху точки по колу введено дві спеціальні величини: частота і період обертання. Час, впродовж якого, тіло здійснює повний оберт, називається періодом обертання. Період позначається буквою Т, і вимірюється в секундах. Частотою обертання називають число оборотів N матеріальної точки навколо центру обертання за секунду. Частота позначається грецькою буквою ν (ню) і вимірюється в герцах 1Гц=1/с.

. (1.9)

Кутову швидкість зручно виражати через частоту і період обертання

. (1.10)

Кутова швидкість вимірюється в рад/с.

Знайдемо зв'язок між лінійними і кутовими параметрами руху. (рис. 1.7).

Довжина дуги пов'язана з кутом повороту співвідношенням Δ l = RΔ φ.

v = ω R

 

 

Рисунок 1.7.

Розділивши обидві частини цього рівняння на час отримаємо:

v=ω R.

У разі нерівномірного обертання можна записати:

dl=Rdφ.

. (1.11)

При нерівномірному обертанні кутова швидкість змінюється з часом. Швидкість зміни кутової швидкості характеризують фізичною величиною, яку називають кутовим прискоренням. Якщо за нескінченно малий проміжок часу dt кутова швидкість змінилася на ;, то під кутовим прискоренням розуміють відношення

(1.12)

Одиницею кутового прискорення являється рад/с2.

Лінійне прискорення при обертанні, як і при будь-якому криволінійному русі, можна розкласти на дві складові – тангенціальне і нормальне прискорення.

(1.13)

Для повної характеристики обертального руху тіла має бути вказане не лише чисельне значення кутової швидкості і кутового прискорення, але і вісь обертання, а також напрям обертання навколо цієї осі. Тому кутову швидкість представляють як вектор, спрямований по осі обертання (рис 1.8). Напрям цього вектора уздовж осі визначається правилом правого гвинта. Кутове прискорення також являється векторною величиною. Вектор кутового прискорення ε спрямований по осі обертання і в ту ж сторону, що і вектор кутової швидкості ω;, коли обертання прискорене, і убік протилежний ω;, коли обертання сповільнене.

 

Рисунок 1.8.

Приклад розв’язку задачі.

Точка рухається по колу радіусу 1м так, що залежність кута повороту від часу виражається рівнянням φ =0, 1+0, 5t+2t2, де кут виражений в радіанах, а час в секундах. Визначити кутову швидкість ω і кутове прискорення ε точки у момент часу 2 с. Знайти лінійну швидкість v, нормальне an, тангенціальне aτ і повне прискорення a точки у цей момент часу.

1. Для знаходження кутової швидкості точки у момент часу 2 с необхідно отримати рівняння кутової швидкості (залежність кутової швидкості руху від часу) і підставити в це рівняння момент часи 2 с.

Рад/с.

Рад/с.

2. Для знаходження кутового прискорення точки у момент часу 2 с необхідно отримати рівняння кутового прискорення (залежність кутового прискорення руху від часу) і підставити в це рівняння момент часу 2 с.

Рад/с2.

Аналіз цього виразу показує, що прискорення не міняється з часом.

3. Лінійна швидкість точки у момент часу 2 с дорівнює:

v=ω ·R=8, 5 1=8, 5 м/с.

4. Для визначення тангенціального і нормального прискорення використовуємо вирази:
.

5.Повне прискорення точки дорівнює:

.

Питання і задачі:

  1. Що таке механічний рух? У чому полягає основне завдання механіки? Що таке система відліку?
  2. Спостереження за рухами футболістів показали. Що нападаючий під час матчу пробігає приблизно 12 км. Як слід назвати цю величину: шлях або переміщення?
  3. Наведіть приклади руху, в яких одні і ті ж тіла можна вважати матеріальними точками, а в інших умовах не можна.
  4. Літак пролетів 300 км на захід, а потім повернув на південь і пролетів ще 400 км. В скільки разів шлях більше модуля переміщення? (1, 4)
  5. Рухаючись проти течії, катер зачепив бакен і відірвав його від якоря, після чого продовжив рухатися далі. Через 20 хвилин катер розвернувся і одразу рушив у зворотному напрямку за течією. Визначте, через скільки хвилин з моменту розвороту він наздожене відірваний бакен, який несе течія. Швидкість течії в 5 разів менша, ніж швидкість руху катера у стоячій воді.(20 хв).
  6. Дві третини шляху швидкісний поїзд проїхав зі швидкістю 200 км/год, а решту – зi швидкістю 140 км/год. Визначте середню швидкість руху поїзда на всьому шляху.(175 км/год)
  7. Рівняння руху матеріальної точки має вигляд: x= 4+2t-3t2 м, час виражений в секундах. Визначити початкову координату, початкову швидкість і прискорення точки.(4 м, 2мс, 6 м/с)
  8. Переведіть в (м/с) 32 км/год, 10 см/с, 5 мм/с, 100см/хв, 54 км/год.
  9. Рівняння руху матеріальної точки (залежність координати від часу) дане у вигляді х=5+3t+0, 5t2. Визначити координату, швидкість і прискорення цієї точки у момент часу t= 2с. Побудувати графік залежності швидкості і прискорення від часу.(13 м, 5 м/с, 1 м/с2).
  10. Тіло вільно падало з висоти 20 м Визначити швидкість у кінці падіння і час падіння.(20 м/с, 2 с).
  11. Точка рухається по осі Х згідно із законом х = 10 + 5t-2t2, де t в секундах, а х - в метрах. Визначити координату, швидкість і прискорення цієї точки у момент часу t= 2с. Побудувати графік швидкості і прискорення.(12 м, -3 м/с, 4 м/с2).
  12. Тіло кинули вертикально вгору з початковою швидкістю 20 м/с. На якій висоті воно виявиться через 1 с після початку руху? Яка швидкість буде у нього у цей момент часу? До якої максимальної висоти воно підніметься і за який час?
    (15м, 10 м/с, 20 м, 2 с)
    .
  13. Хвилинна стрілка годинника в 3 рази довша за секундну. У скільки разів лінійна швидкість кінця секундної стрілки більша лінійної швидкості кінця хвилинної стрілки? (20)
  14. Точка рухається по колу так, що залежність шляху від часу дається рівнянням
    S= (8 +2t2) м. Величина нормального прискорення становить 3 м/с2. Чому дорівнює повне прискорення? (5м/с2)

15. Знайти доцентрове прискорення точок на поверхні земної кулі на екваторі. Середній радіус земної кулі 6400 км.(0, 034 м/с2).

16. Точка рухається по колу радіусу 0, 5м так, що залежність кута повороту від часу виражається рівнянням φ =0, 1+0, 2t+0, 2t2, де кут виражений в радіанах, а час в секундах. Визначити кутову швидкість ω і кутове прискорення ε точки у момент часу 1 с. (0, 6 Рад/с, 0, 4 Рад/с2).

17. Точка рухається по колу радіусу 0, 3м так, що залежність кута повороту від часу виражається рівнянням φ =0, 2+3t+2t2, де кут виражений в радіанах, а час в секундах. Знайти лінійну швидкість v, нормальне an, тангенціальне aτ і повне прискорення a точки момент часи 3 с.(4, 5 м/с, 67, 5 м/с2, 1, 2 м/с2, 67, 51 м/с2).

18. Точка рухається по колу радіусу 0, 5м так, що залежність координати від часу виражається рівнянням s=0, 1+0, 2t+0, 2t2 м Знайти кутову швидкість точки, лінійну швидкість v, нормальне an, тангенціальне aτ і повне прискорення a точки момент часу 1 с.(1, 2 Рад/с, 0, 6 м/с, 0, 72 м/с2, 0, 4м/с2, 0, 82 м/с2)

19. Знайти лінійну швидкість точок на поверхні земної кулі на екваторі. Rз = 6400км. (465 м/с).

20. Шків електромотора діаметром 0, 2 м обертається 12000 раз за 10 хвилин. Визначити лінійну швидкість точок, що лежать на ободі шківа. (12, 56 м/с).

21. Місяць рухається навколо Землі на відстані 38400 км, здійснюючи один оборот за 27, 3 діб. Знайти доцентрове прискорення місяця. (0, 0027м/с2).

22. Точка рухається по колу радіусу 2 м так, що залежність кута повороту від часу виражається рівнянням φ =0, 6+2t+t2, де кут виражений в радіанах, а час в секундах. Визначити кутову швидкість ω і кутове прискорення ε точки у момент часу 1 с. Знайти лінійну швидкість v. Розрахувати кут між повним прискоренням і радіусом кола.(4 Рад/с, 2 Рад/с2, 8 м/с, 7, 1°).


Тема 2

Динаміка поступального руху







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 5261. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия