Студопедия — Параметри текстового блоку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Параметри текстового блоку






Параметри текстового блоку визначаються, по-перше, в палітрі Measurements (Вимірювання), яка знаходиться в нижній частині вікна програми, а по-друге, в діалоговому вікні Modify (Змінити).

 
 

Рис. 16.6. Палітра Measurements при активному текстовому блоці і
включеному інструменті Content

Після створення текстового блоку і активізації інструменту Content (Вміст) в палітрі Measurements (Вимірювання) з'являються різноманітні елементи управління, призначені для обробки блоку і його вмісту (рис.16.6.).

! Елементи управління, що знаходяться в палітрі Measurements, доступні в повному обсязі лише в тому випадку, якщо активний інструмент Content. Інакше відображуються тільки поля для управління блоком, а інша частина палітри залишається порожньою.

Розглянемо, які можливості по оформленню блоків надає палітра Measurements (Вимірювання).

Ліва частина палітри призначена для визначення параметрів блоку. Її елементи доступні і при виборі інструменту Item (Об'єкт).

У полях Х і Y указуються координати блоку у вибраних одиницях вимірювання.

! Йдеться про координати лівого верхнього кута умовного прямокутника, що описує об'єкт (на рис. 16.6 показаний пунктиром).

Рис. 1.7. Визначення координат Х і Y для блоку неправильної форми

Поля W і Н призначені для введення значень ширини і висоти блоку в заданих одиницях вимірювання.

Можливості при розробці композиції розширює те, що блоки можуть бути розташовані під різними кутами. Величина кута визначається в полі Rotation (Поворот). Слід зазначити, що додатній кут відлічується проти годинникової стрілки.

Для кожного текстового блоку можна окремо задавати кількість колонок. Дана установка виконується в полі Cols.

Інші елементи управління доступні, якщо активізований інструмент Content (Вміст).

Кнопки Flip horizontal (Дзеркальне віддзеркалення по горизонталі) і Flip vertical (Дзеркальне віддзеркалення по вертикалі) дозволяють дзеркально відобразити вміст блоку (але не сам блок).

У полі Leading (Інтерліньяж) визначається відстань між рядками тексту. За умовчанням встановлюється значення auto, при якому інтерліньяж рівний 120% від величини кегля шрифту.

У полі Tracking (Трекінг) регулюється інтервал між символами виділеного фрагмента тексту. За умовчанням дана величина дорівнює нулю.

Далі слідують кнопки, призначені для вирівнювання абзаців. На них схематично представлені різні способи вирівнювання.

У правій частині палітри Measurements зосереджені елементи управління для установки атрибутів шрифту: поля для вказівки виду шрифту і його розміру, а також кнопки для різних шрифтових виділень:

Plain — звичайне зображення;

Bold — жирне зображення;

Italic — курсив;

Underline — суцільне підкреслення;

Word Underline — підкреслення слів (з дотриманням пропусків);

Strike Thru — закреслення;

Outline — контурний вигляд тексту;

Shadow — текст з тінню;

All Caps — всі великі;

Small Caps — капітель;

Superscript — нижній індекс;

Subscript — верхній індекс;

Superior — виноска.

Діалогове вікно Modify (Змінити) відкривається в результаті активізації команди Item/Modify або натиснення комбінації клавіш [Ctrl+M]. Тут параметри текстового блоку і його вмісту встановлюються на вкладках Box (Блок) і Text (Текст).

Рис. 16.8. Вкладка Box діалогового вікна Modify при виділенні текстового блоку

 

Вкладка Box містить елементи управління, за допомогою яких задають параметри самого блоку. Деякі з них дублюють елементи палітри Measurements. До таких належать наступні поля:

Origin Across, Origin Down — вказівка координат лівого верхнього кута текстового блоку;

Width, Height — визначення ширини і висоти виділеного блоку;

Angle — вибір кута повороту текстового блоку.

У полі Skew (Скіс) вводиться кут скосу вибраного текстового блоку, що збільшує різноманітність форм блоків. Наприклад, задавши скіс для прямокутного блоку, ви отримаєте паралелограм.

Зони Box (Блок) і Blend (Градієнт) містять поля для визначення таких колірних характеристик блоків, як колір фону, його насиченість, тип градієнта, кут його нахилу.

Особливий інтерес викликає позначка Suppress Printout (Відміна друку). У результаті цієї установки QuarkXPress ігнорує блок і його вміст та виводить порожню ділянку.

На вкладці Text (Текст) зосереджені елементи управління, призначені для обробки текстового блоку.

16.9. Вкладка Text діалогового вікна Modify

У полі Columns задається кількість колонок у межах виділеного блоку, а в полі Gutter Width — інтервал між ними.

Якщо блок забезпечений рамкою, для тексту, то рекомендується задавати відступ від меж. Дана установка виконується в полі Text Inset.

У полі Text Angle вказується величина кута повороту тексту. Сам блок при цьому залишається нерухомим.

У полі Text Skew можна задати скіс тексту. Як і у попередньому випадку, текстовий блок залишається незмінним.

Зона First Baseline (Перша базова лінія) містить два поля, Minimum (Мінімум) і Offset (Зсув), які призначені для управління зсувом тексту по вертикалі стосовно верхньої межі блоку.

У полі Offset визначається величина зсуву першого рядка тексту стосовно верхньої межі блоку. (Разом з першим рядком тексту буде зсовуватися і вся решта.) Якщо в даному полі стоїть нульове значення, використовується значення із зони Minimum (Мінімум), де ви можете задати для першого рядка такий відступ:

Cap Height — на висоту великої літери;

Сар + Accent — на загальну висоту великої літери і діакритичного знака;

Ascent — на висоту верхнього виносного елемента;

Діакритичним знаком називається надрядковий або підрядковий знак у літери (наприклад, дві точки в літери «Ї»).

Виносний елемент — це штрих літери, який виходить за верхню або за нижню лінію шрифту, тобто за лінію, що утворюється верхнім або нижнім краєм

У зоні Vertical Alignment знаходяться поля для визначення способу вирівнювання тексту по вертикалі в межах блоку.

У полі Туре представлено чотири способи вирівнювання:

Тор — по верхньому краю;

Centered — по центру;

Bottom — по нижньому краю;

Justified — рядки тексту, незалежно від їхньої кількості, рівномірно розподіляються між верхнім і нижнім краями текстового блоку.

Поле Inter ¶ Max стає доступним при виборі варіанту Justified. У ньому встановлюється максимальна відстань між абзацами при їхньому рівномірному розподілі по вертикалі.

Позначки Flip Horizontal (Дзеркальне віддзеркалення по горизонталі) і Flip Vertical (Дзеркальне віддзеркалення по вертикалі), аналоги однойменних кнопок, із стрілками в палітрі Measurements дозволяють виконати дзеркальне відображення тексту в двох напрямах. Положення текстового блоку при цьому залишається незмінним.

Скріплення текстових блоків

У зв'язаних текстових блоках текст при переповнюванні першого блоку переходить у другий блок. Цей прийом часто використовується при верстці газет, коли стаття починається на першій сторінці і продовжується всередині газети. Зв'язуються також блоки, в які завантажується текст великого обсягу (наприклад, глава). Щоб зв'язати текстові блоки, виконайте наступні дії:

1. Створіть текстовий блок і введіть у нього текст такого обсягу, щоб він не поміщався в блок.

2. Нарисуйте другий текстовий блок.

Інструментом Item (Об'єкт) виділіть блок із текстом. Активізуйте інструмент Linking (Скріплення) і виконайте «клацання» мишею на об'єкті. На контурі блоку появиться лінія, що біжить.

Виконайте «клацання» мишею на другому текстовому блоці. У момент «клацання» мишею ви побачите жирну стрілку, яка вказує напрям зв'язку. Скріплення текстових блоків виконано.

Якщо текст не вміщується і в другому текстовому блоці, створіть ще один блок, а потім повторіть описану процедуру: інструментом Item (Об'єкт) виділіть другий із зв'язаних блоків, активізуйте інструмент Linking (Скріплення), виконайте «клацання» мишею на цьому ж блоці, а потім на новому. Третій блок додасться до ланцюжка зв'язаних блоків.

Скріплення блоків здійснюється послідовно, тобто останній блок у ланцюжку зв'язаних блоків зв'язується з новим блоком і т.п. «Розгалуження» при скріпленні не припускають.

Щоб визначити, чи зв'язаний даний блок з іншими, виділіть його інструментом Item і активізуйте інструмент linking (Скріплення). За наявності зв'язку весь ланцюжок зв'язаних блоків буде позначений стрілками. Для продовження роботи з документом відключіть інструмент Linking (Скріплення), вибравши інший інструмент.

Зв'язок між блоками розривається таким чином. Текстовий блок, який потрібно виключити з ланцюжка зв'язаних блоків, необхідно виділити інструментом Item (Об'єкт). Потім належить активізувати інструмент Unlinking (Розрив зв'язку) і натиснути клавішу миші на виділеному блоці, утримуючи натиснутій клавішу [Shift]. У результаті блок буде виключений з послідовності зв'язаних блоків, а перетікання тексту буде відбуватися і залишиться в пов`язанних блоках.

Скріплення блоків і розрив зв'язку — дії, які не можна скасувати за допомогою команди відміни. При помилковій дії доведеться зв'язувати блоки або розривати зв'язки наново.







Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 932. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия