Студопедия — Модуль 1.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Модуль 1.






Модуль 1.

Тема 1. Предмет, джерела та система конституційного процесуального права

Вступ до навчального курсу «Конституційне процесуальне право». Поняття і предмет «Конституційного процесуального права» - як галузі права. «Конституційне процесуальне право» і «Конституційне право України»: спільне і відмінне у сутності понять та предметі правового регулювання. Метод правового регулювання даної галузі. Місце конституційного процесуального права в національній системі права України, зміст зв’язків з іншими галузями права.

Системно-структурна характеристика «Конституційного процесуального права» як галузі права та законодавства. Конституційні процесуальні норми, їх особливості та класифікація. Відмінності норм конституційного процесуального права від норм матеріального права та процесуальних норм інших галузей права. Проблеми реалізації конституційно-процесуальних норм.

Конституційні процесуальні відносини: поняття та зміст, суб’єкти та об’єкти. Юридичні факти. Конституційні процесуальні строки: поняття, види, початок і перебіг.

Поняття та види конституційних процедур. Відповідальність у конституційно-процесуальному праві.

Джерела «Конституційного процесуального права». Конституція України - як основа джерельної бази курсу «Конституційного процесуального права».

Поняття і предмет «Конституційного процесуального права» - як галузевої юридичної науки. Методологія, конкретні методи дослідження та завдання даної науки.

«Конституційне процесуальне право» - як навчальна дисципліна; «Конституційне процесуальне право» та інші дисципліни конституційно-правового циклу.

 

Тема 2. Загальнотеоретичні аспекти організації і діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

Поняття, види та ознаки органів державної влади і місцевого самоврядування в Україні. Система органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

Принципи організації і діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні. Поняття, правове регулювання та співвідношення функцій і компетенції органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

Поняття і система форм діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні. Правові та неправові форми. Нормотворча, установча, правозастосовча, контрольна та інтерпретаційна форми діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування. Основні та допоміжні організаційні форми. Матеріально-технічні форми.

Поняття і система методів діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні. Організаційно-правові та соціально-психологічні методи. Планування, координація діяльності, вироблення рішень та організація їх виконання, інформаційне забезпечення, робота з кадрами апарату. Переконання і примус.

 

Тема 3. Правова, територіальна та матеріально-фінансова основи організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

Поняття основ організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

Правова основаорганізації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні. Загальна характеристика системи нормативно-правових актів, що регулюють порядок організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

Адміністративно-територіальний устрій і територіальна основа діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні. Принципи та елементи адміністративно-територіального устрою України. Територіальна основа діяльності вищих, центральних та місцевих органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування. Поняття та елементи матеріально-фінансової основи організації і діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні. Загальнонародна і державна власність як матеріальна основа діяльності органів державної влади. Комунальна (муніципальна) власність як матеріальна основа діяльності органів місцевого самоврядування. Місцеві податки і збори як основний елемент фінансової основи місцевого самоврядування. Позабюджетні кошти місцевого самоврядування.

Тема 4. Організація роботи Верховної Ради України та її органів

Порядок роботи Верховної Ради України. Формування робочих органів сесії.

Розгляд питань, пов’язаних з проведенням першої сесії Верховної Ради України нового скликання.. Вступ на посаду: прийняття присяги народним депутатом України. Формування депутатських груп і фракцій. Парламентська більшість та опозиція. Обрання Голови Верховної Ради України та його заступників. Утворення, комітетів та робочих комісій і груп.

Сесії Верховної Ради України. Розпорядок роботи. Порядок денний сесії. Ведення пленарних засідань. Прийняття рішень. Порядок надання слова. Організація розгляду питань. Порядок голосування.

Організація роботи апарату Верховної Ради України.

Прийняття постанов та інших актів Верховною Радою України., її органами і посадовими особами. Здійснення Верховною Радою та її органами контрольних функцій і повноважень. Здійснення контрольних функцій щодо виконавчої та судової влади. Розгляд депутатських запитів. Контрольна діяльність інших органів та депутатів Верховної Ради. Організація роботи Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Організація роботи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Організація роботи Рахункової палати.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 274. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия