Студопедия — Патентні дослідження
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Патентні дослідження






В Українi проведення патентних дослiджень регламентовано державним стандартом ДСТУ 3575-97 "Патентнi дослiдження. Основнi положення й порядок проведення";. Вiн встановлює основнi положення, порядок проведення й форму звiту про патентні дослiдження. Стандарт застосовується у всiх областях господарської дiяльностi на етапах створення й використання об'єкта господарської дiяльностi. Проведення патентних дослiджень є обов'язковим для бюджетних установ або якi частково фiнансуються з державного бюджету.

Патентнi дослiдження (ПД) – системний науковий аналiз властивостей об'єкта господарської дiяльностi протягом його життєвого циклу, якi випливають з правової охорони об'єктiв промислової власностi.

Проведення патентного дослiдження складається з комплексу робiт, що включають:

· пошук,

· вiдбiр,

· аналiз джерел iнформацiї.

Пiд час проведення патентних дослiджень використовується широкий круг джерел патентної та iншої науково-технiчної iнформацiї, а саме:

· бюлетенi патентних вiдомств країн свiту,

· описи винаходiв, реферативна iнформацiя,

· публiкацiї про впровадженi винаходи, рекламнi матерiали,

· звiти про НДР, ОКР,

· звiти про закордоннi вiдрядження,

· iнформацiя з галузей народного господарства,

· звiти про патентнi дослiдження

· джерела кон'юнктурно-економiчної iнформацiї (проспекти, каталоги, фiрмовi довiдники i т.д.).

Можливiсть ефективного застосування патентної iнформацiї це iндикатор науково-технiчного прогресу, а патентнi дослiдження – це найважливiший iнструмент, за допомогою якого вирiшується завдання оцiнки конкурентiв, об'єктивного визначення серед них свого мiсця, вибору стратегiчних напрямкiв свого подальшого розвитку.

Професiйно проведенi патентнi дослiдження, дозволяють об'єктивно оцiнити технiчний рiвень i конкурентоспроможнiсть ОГД, що є пiдставою для подальшої комерцiалiзацiї нововведення (ОГД).

Тож, метою проведення патентних дослiджень є отримання даних для забезпечення високого технiчного рiвня та конкурентоспроможностi об’єктiв технiки, використання сучасних науково-технiчних досягнень та скорочення витрат за рахунок виключення дублювання дослiджень i розробок.

Одним з головних показникiв ефективностi дiяльностi пiдприємства в системi ринкового господарства стала його конкурентоспроможнiсть.

Вiдповiдно до стандарту ДСТУ 3575–97 суб'єкт господарської дiяльностi виконує патентнi дослiдження протягом життєвого циклу ОГД й, зокрема, при складаннi технiчного завдання на створення нової або модернiзованої продукцiї.

Правильно проведенi патентнi дослiдження дозволяють прогнозувати спад у розвитку ринку конкретної продукцiї або, навпаки, бурхливий його рiст, виявляють умови конкуренцiї на ринку продукцiї конкретного виду, включаючи визначення потенцiйних конкурентiв, напрямкiв їхньої дiяльностi, вибiр ринкової нiшi.

ОГД, до якого належать продукт (пристрiй, речовина, штам мiкроорганiзму, культура клiтин, рослин i тварин), спосiб, позначення товарiв i послуг, є частиною продукцiї – матерiального результату трудової дiяльностi або виробничих процесiв, що має також кориснi властивостi i призначений для використання споживачем.

Кожна стадiя життєвого циклу являє собою творчий процес, який виконується суб'єктом господарчої дiяльностi та закiнчується створенням вiдповiдної продукцiї, що має кориснi властивостi i призначена для використання споживачем.

Усi стадiї життєвого циклу ОГД є самостiйним об'єктом планування та фiнансування, у процесi якої проводять роботи, що належать до даної стадiї.

Стадiя “Дослiдження та обґрунтування розробки” триває вiд виникнення задуму до обґрунтування можливостi й доцiльностi створення ОГД. На цiй стадiї здiйснюється прогнозування, перспективне та поточне планування, розробка наукових проектiв.

Стадiя «Розроблення ОГД» полягає у змiнi стану ОГД – вiд формулювання вимог технiчного завдання щодо виконання науково-дослiдних (НДР), дослiдно-конструкторських (ДКР) i дослiдно-технологiчних (ДТР) робiт на створення (модернiзацiю) ОГД до втiлення їх у нових (модернiзованих) дослiдних зразках, матерiалах, послугах, тобто до їх матерiалiзацiї. На цiй стадiї суб'єктом господарської дiяльностi виконуються наступнi види робiт: НДР, ДКР (ДТР).

Стадiя «Виробництво ОГД» – це процес органiзацiї та здiйснення виготовлення ОГД, який залежно вiд методу виготовлення та обсягу випуску ОГД має рiзновиди.

На стадiї «Експлуатацiя (споживання) або застосування ОГД» суб'єктом господарської дiяльностi реалiзується, пiдтримується та вiдновлюється якiсть ОГД на таких етапах, з яких складається ця стадiя: введення в експлуатацiю, використання за призначенням, зберiгання в процесi експлуатацiї, транспортування в процесi експлуатацiї, технiчне обслуговування, поточний та середнiй ремонт, припинення експлуатацiї, списання (передавання, утилiзацiя, знищення).

Мiж життєвим циклом ОГД та видами робiт пiд час проведення патентних дослiджень, регламентованих ДСТУ 3575–97 iснує тiсний взаємозв'язок. ПД включають наступнi стадiї (види робiт):

· визначення патентоспроможностi ОГД;

· уточнення ситуацiї щодо використання прав на об'єкти промислової власностi;

· виявлення порушення прав власникiв дiючих охоронних документiв i заявникiв на об'єкти промислової власностi.

Вибір джерел iнформацiї безпосередньо впливає на якість i достовiрнiсть результатів патентних досліджень, а також на трудомiсткiсть їх проведення.

Порядок проведення патентних досліджень включає наступні етапи:

· розробка завдання на проведення патентних дослiджень;

· розробка регламенту пошуку iнформацiї;

· пошук i вiдбiр патентної та iншої науково-технiчної й кон'юнктурно-комерцiйної iнформацiї;

· обробка, систематизацiя i аналiз вiдiбраної iнформацiї;

Проведення патентних дослiджень починається з розробки виконавцем завдання.

Завдання, узгоджуване з керiвником проекту (роботи), включає:

· об'єкт дослiдження ОГД (пристрiй, спосiб або речовина);

· широту пошуку (країни, фiрми, що займають провiдне положення по дослiджуваному видi технiки);

· глибину пошуку.

По змiстовнiй спрямованостi Завдання патентного дослiдження можна об'єднати в наступнi групи:

· Дослiдження технiчного рiвня об'єкта технiки;

· Аналiз науково-технiчної дiяльностi провiдних фiрм;

· Вивчення тенденцiй розвитку даного виду технiки;

· Аналiз патентно-лiцензiйної дiяльностi провiдних фiрм на свiтовому ринку даного виду технiки;

· Технiко-економiчний аналiз технiчних рiшень/винаходiв, що вiдповiдають завданням розробки;

· Дослiдження новизни розроблювального об'єкта технiки i його складовi частини;

· Дослiдження патентної чистоти об'єкта технiки i його складовi частини;

· Вивчення доцiльностi правового захисту об'єкта промислової власностi.

Завдання може бути уточнене пiсля проведення пошуку й попереднього аналiзу iнформацiї. На кожному етапi Завдання на проведення патентних дослiджень має свiй порядковий номер та складається за формою, наведеною нижче.

У пунктах Завдання:

· «Найменування, шифр теми» треба занести данi, що вiдповiдають найменуванню та шифру теми, якi зазначенi в договiрнiй або планово-технiчнiй документацiї. При виконаннi курсової роботи достатньо навести вигаданий шифр.

· «Етап» та в iнших додатках до ДСТУ 3575–97, де передбачено пункт «Етап», слiд зазначати етап або стадiю життєвого циклу ОГД.

· «Мета патентних дослiджень» зазначають, наприклад, визначення патентної ситуацiї щодо ОГД, тобто це одержання вихiдних даних для обґрунтованого вибору напрямку дослiдження, забезпечення розробки винаходiв, використання сучасних досягнень i уникнення невиправданого дублювання робiт. Як правило, на розглянутих етапах ця мета збiгається з найменуваннями виду робiт.

Згiдно з ДСТУ 3575–97 патентна ситуацiя щодо ОГД – це сукупнiсть даних з правової охорони об'єктiв промислової власностi, тобто данi про патентоспроможнiсть ОГД, про ситуацiю щодо використання прав на об'єкти промислової власностi та про порушення прав власникiв чинних охоронних документiв та заявникiв на об'єкти промислової власностi.

Метою патентних дослiджень може бути:

· розробка маркетингової стратегiї для визначення найбiльш перспективних напрямкiв дiяльностi, виявлення потенцiйних конкурентiв, визначення напрямку їхньої дiяльностi й вибору своєї ринкової нiшi;

· мiнiмiзацiя ризику, пов'язаного з можливим дублюванням уже iснуючих технiчних рiшень на початковому етапi розробки потенцiйного об'єкта патентування;

· визначення вiдповiдностi об'єкта патентування такому критерiю патентоспроможностi як «новизна» при пiдготовцi заявки на видачу патенту з метою зниження ризику одержання вiдмови у видачi патенту або наступного його опротестування;

· одержання iнформацiї про технiчнi рiшення, що цiкавлять, або технологiях з метою наступного придбання патенту (або одержання лiцензiї) на вже запатентоване рiшення;

· виявлення порушень прав патентовласникiв i заявникiв на об'єкти промислової власностi;

· аналiз (дослiдження патентної чистоти) умов безперешкодної реалiзацiї промислової продукцiї на ринку конкретної країни або країн i виключення порушення прав третiх осiб, що володiють патентами, що дiють на територiї цих країн.

При заповненнi форм Завдання слiд також правильно зазначити види робiт, виконаних при проведеннi патентних дослiджень:

· визначення патентоспроможностi ОГД (пошук та аналiз патентної й iншої науково-технiчної iнформацiї; аналiз технiко-економiчних, та об'єктiв аналогiчного призначення; аналiз новизни, винахiдницького рiвня та промислової придатностi ОГД);

· визначення ситуацiї щодо використання прав на об'єкти промислової власностi (статистична обробка патентної документацiї, наведена в формi Г.1.1; аналiз патентiв-аналогiв; аналiз можливостi застосування вiдомих об'єктiв промислової власностi; аналiз вiдомостей щодо укладених лiцензiйних угод та договорiв про передачу права власностi);

· виявлення порушення прав власникiв чинних охоронних документiв та заявникiв на об'єкти промислової власностi (дослiдження патентної документацiї, що стосується ОГД; результатiв порiвняльного аналiзу об'єктiв промислової власностi та ОГД).








Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 169. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия