Студопедия — До виконання курсової роботи з дисципліни
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

До виконання курсової роботи з дисципліни






Методичні рекомендації

«Функціональна логістика»

для студентів спеціальності 7.03060107 «Логістика»

напряму «Менеджмент організацій і адміністрування»

В двох частинах

Частина 1

 

м. Дніпропетровськ

2012 р.


Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Функціональна логістика» для студентів спеціальності 7.03060107 «Логістика» напряму «Менеджмент організацій і адміністрування» в двох частинах / Укладач: В.Ю. Божанова. – Дніпропетровськ: ДВНЗ «ПДАБА»», 2012. - 55 с.

Методичні рекомендації містять інформацію і матеріал щодо змісту курсової роботи та виконання її основних складових частин: обґрунтування вибору теми і тематики курсової роботи, оптимізація трансакційних витрат в логістиці підприємства при складанні контракту на закупівлю матеріальних ресурсів, розрахунок сумарної потреби в продукції за періодами, розрахунок логістичних витрат підприємства (розрахунок потреби в закупівлі продукції за періодами, розрахунок вартості закупівлі партій товару, розрахунок логістичних витрат на доставку, зберігання і реалізацію партій продукції за прийнятими варіантами) і розрахунок ефективності обраного логістичного ланцюга або логістичної мережі.

Методичні рекомендації можуть бути корисними для студентів, що навчаються та студентів-дипломантів вищих навчальних закладів, що дипломують за спеціальністю 7.03060107 «Логістика» напряму «Менеджмент організацій і адміністрування». Дані методичні рекомендації можуть бути використані для крупних та середніх оптових підприємств, які застосовують та впроваджують (або ще планують) прогресивну концепцію інтегрованої логістики, що має позитивне визнання в розвинених країнах. Приведені вимоги до організації виконання, змісту, обсягу, оформлення та захисту курсової роботи та приклад-зразок.

 

Укладач: В.Ю. Божанова, д.е.н., доцент кафедри менеджменту, управління проектами і логістики ДВНЗ «ПДАБА».  
Відповідальний за випуск: В.Ю. Божанова, д.е.н., доцент кафедри менеджменту, управління проектами і логістики ДВНЗ «ПДАБА».  
Рецензент: Р.Б. Тян, д.е.н., проф., зав. кафедри фінанси і маркетинг ДВНЗ «ПДАБА».
     

Затверджено на засіданні кафедри

менеджменту, управління проектами

і логістики ДВНЗ «ПДАБА».

Протокол № 2 від 26.09.2012 р.

 

Затверджено на засіданні

методичної ради ДВНЗ «ПДАБА».

Протокол № від 2012 р.

ЗМІСТ

 

Вступ …………………………………………………………………..….4

1 Загальні положення............................................................ …………. 6

2 Порядок виконання курсової роботи..................................................6

2.1 Вибір теми і тематики курсової роботи ………….………………7

2.2 Розробка плану курсової роботи.............................................. 8

2.3 Підбір вихідних даних та вивчення літератури........................ 9

2.4 Написання і оформлення курсової роботи.............................. 9

2.5 Захист курсової роботи........................................................... 10

3 Вимоги до змісту курсової роботи.................................................... 11

3.1 Вступ (обґрунтування вибору теми і тематики курсової

роботи) ……………………………………………………………11

3.2 Оптимізація трансакційних витрат в логістиці підприємства

при складанні контракту на закупівлю матеріальних

ресурсів …….……………………………………………………..12

3.3 Розрахунок сумарної потреби в продукції за періодами …......14

3.4 Розрахунок логістичних витрат підприємства.……………….14

3.4.1 Розрахунок потреби в закупівлі продукції за періодами.….15

3.4.2 Розрахунок вартості закупівлі партій товару …………….....15

3.4.3 Розрахунок логістичних витрат на доставку, зберігання

і реалізацію партій продукції за прийнятими варіантами ……15

3.5 Розрахунок ефективності обраного логістичного ланцюга.. …16

Висновки …………………………………………………………………16

Перелік використаних джерел …………………………………………17

Додаток А ………………………………………………………………

Додаток Б ………………………………………………………………

 


 

Вступ

 

На сучасному етапі розвитку економіки України для багатьох підприємств приватної і державної форм власності дуже актуальним є питання застосування логістичного підходу при управлінні матеріальними, фінансовими, трудовими, інтелектуальними, енергетичними, часовими, інформаційними і другими видами ресурсів. Широке використання логістики в практиці господарської діяльності пояснюється необхідністю скорочення тимчасових інтервалів між набуванням сировини й постачанням товарів кінцевому споживачеві. Багато великих підприємств налагоджують співробітництво з закордонними компаніями різного рівня, міжнародні контакти для яких за останні кілька років стали цілком звичайним явищем. Велика кількість приватних та державних підприємств практично безперешкодно вступають у ділові відношення із зарубіжними партнерами. Діапазон цих взаємин надто широкий – від разових угод купівлі – продажу до створення спільних підприємств.

Необхідність швидких та ефективних дій по удосконаленню діяльності суб’єктів ринкової діяльності вимагають розвитку управлінських знань та відповідно підготовки інтелектуальних та професійних кадрів нашої держави. В своїй практичній діяльності логісти зіштовхуються з безліччю задач. На передових підприємствах функціональні області логістики - постачання, підтримка виробництва, дистрибьюція, а також традиційно виконувані в цих сферах бізнесу логістичні функції: транспортування, управління запасами, закупівлями й замовленнями, складування, вантажопереробка, упакування інтегрувалися на базі загальної інформаційно-комп'ютерної платформи, утворивши стратегічну інноваційну систему. Впровадження методів інтегрованого логістичного менеджменту в практику бізнесу дозволяє фірмам значно скоротити товарно-матеріальні запаси, прискорити оборотність оборотного капіталу, знизити логістичні витрати, забезпечити найбільш повне задоволення споживачів товарами (послугами) і супутнім сервісом.

Система інтегрованої логістики забезпечує просування продукції через безперервний і послідовний ланцюг покрокового додавання вартості із придбанням товару (послуг) у необхідний час, у належній кількості й формі. Додаткова вартість означає, що кожна сторона логістичної системи включає дії, що підвищують вартість продукту (послуги) для тих, хто буде отримувати товар. При цьому логістика може інтегрувати розподіл, виробництво й постачання так, щоб синхронізувати ритми й потоки.

Найкращих результатів у бізнесі добиваються ті компанії, які використовують концепцію інтегрованої логістики, що дозволяє об'єднати зусилля керуючого персоналу фірми, її структурних підрозділів і логістичних партнерів («три сторони» у логістиці) для наскрізного управління основними й супутніми потоками в інтегрованій структурі бізнесу: «проектування – закупівлі - виробництво - розподіл - продаж - сервіс». Принципи й методи інтегрованої логістики спрямовані на одержання оптимальних розв'язків, зокрема мінімізацію загальних логістичних витрат фірми. Скорочення всіх видів витрат, пов'язаних з управлінням матеріальним потоком, витрат на транспортування, складування, управління замовленнями, закупівлями й запасами, упакування, зменшення логістичних ризиків дозволяє фірмі визволити фінансові кошти на додаткові інвестиції в складське встаткування, інформаційно-комп'ютерні системи, рекламу, маркетингові дослідження і т.д. Оптимальні логістичні розв'язки можуть бути отримані не тільки за критерієм мінімуму загальних витрат, але й по таких ключових показниках, як час виконання замовлення і якість логістичного сервісу.

Суть логістичної інтеграції полягає в тому, щоб досягнення в кожній окремій функціональній області вносили максимальний вклад в компетентність фірми в логістиці. Отже, сучасна інтегрована логістика припускає наскрізне управління потоками логістичної системи, що проходять через усі її ланки і елементи. Однак це цілком узгодиться зі структурним розподілом логістичної системи на функціональні області (логістику постачання, виробництва й розподілу), діяльність яких підпорядковується загальної корпоративної мети всієї системи в цілому. Такий розподіл дозволяє більш точно визначати й вирішувати локальні завдання організації й контролю усередині ланок і елементів логістичної системи, оскільки об'єктами практичної логістики можуть бути не тільки потоки, але й одиничні трансакції. До того ж логістична парадигма втілюється, як правило, у конкретній системі, що функціонує в реальному організаційному середовищі. При цьому процес формування логістичної системи заснований на забезпеченні й підтримці життєвого циклу продукту: від задуму до ліквідації, центром створення логістичної системи є виробництво товару (послуги). У теперішній час концепція інтегрованої логістики в західному бізнесі трансформувалася в бізнес-концепцію Supply Chain Management — SCM — «управління ланцюгом поставок».

Мета даної курсової роботи - закріпити й розширити знання студентів з дисципліни «Функціональна логістика» шляхом вирішення завдання визначення раціонального варіанта руху матеріальних і фінансових потоків в логістичній системі, обґрунтування ефективного логістичного ланцюга або логістичної мережі підприємства.

У ході виконання курсової роботи студент повинен застосувати прогресивну концепцію інтегрованої логістики за обраною темою і тематикою при оптимізації трансакційних витрат на складання контракту стосовно закупівлі матеріальних ресурсів, розрахувати сумарну потребу в продукції за періодами, розрахувати логістичні витрати підприємства (на закупівлю партії продукції, її доставку, зберігання і реалізацію за прийнятими варіантами) і розрахувати ефективність обраного логістичного ланцюга або логістичної мережі.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 222. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия