Студопедия — Техніка і науково-технічний прогрес
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Техніка і науково-технічний прогрес






Розвиток матеріально-виробничої сфери суспільства на сучасному його етапі визначається певними особливостями, які дозволяють характеризувати цей етап науково-технічною рево-люцією, або революцією технологічною, інформаційною, комп’ютерною, телекомунікаційною тощо. Незважаючи на тер-мінологічні розбіжності, його провідною рисою є величезний розвиток техніки, інформації та комунікативних засобів, котрі суттєво змінюють усю систему суспільних відносин і саму люди-ну. Техніка (від грец. tеchne — майстерність, мистецтво) розгля-дається як система створених людиною засобів, знарядь вироб-ництва, а також прийоми та операції, вміння й мистецтво здійснення процесу праці. У техніці людство акумулювало свій багатовіковий досвід, засоби, методи пізнання та перетворення природи, втілювало досягнення культури.

З усієї сукупності технічних засобів визначальними в житті й розвитку суспільства є ті, що функціонують у сфері матеріально-го виробництва. Техніка, таким чином, як «виробничі органи су-спільної людини» є результатом людської праці та розвитку

знання та одночасно їх засобом. Рівень розвитку техніки — пока-зник володіння оволодіння людиною силами природи. Якщо на ранніх стадіях історії техніка (в сучасному розумінні) була роз-винута крайньо слабо і у виробництві переважала жива праця, то зараз у загальній сумі трудових витрат на одиницю продукції пе-реважає, як правило, оречевлена праця. Скорочення частини жи-вої у праці в процесі виробництва — закономірна тенденція тех-нічного прогресу. Вдосконалення техніки дозволяє не тільки все більш масштабно впливати на навколишнє середовище, але й змінює саму людину, розвиваючи її здібності та знання.

Історичний розвиток техніки включає три основні етапи: зна-ряддя ручної праці, машини, автомати. Технічний прогрес — найважливіший фактор зростання продуктивності праці і показ-ник рівня розвитку продуктивних сил суспільства. Сучасний роз-виток продуктивних сил ґрунтується на широкій базі науково-технічного прогресу.

Початок науково-технічного прогресу датується XVI— XVIII ст. — початком надзвичайно бурхливого соціального і економічного розвитку. Потреби торгівлі, мореплавства, ману-фактурного виробництва вимагали теоретичного й експеримента-льного вирішення ряду практичних промислових завдань. Подальший розвиток продуктивних сил став неможливим на попередній основі, без активного розвитку техніки та науки.

У загальному ході науково-технічного прогресу виділяють три етапи, пов’язані з якісними перетвореннями продуктивних сил, що призводили до різкого збільшення продуктивності праці, до-зволяючи говорити про науково-технічну революцію.

Першим етапом став етап механізації, машинізації виробницт-ва, який звільнив людину від виснажливої фізичної праці і наба-гато разів збільшив її продуктивність.

Другий етап — етап автоматизації, пов’язаний з науковими досягненнями в галузі автоматики, електроніки, обчислювальної техніки, Це зумовило можливість переходу до вищих форм авто-матизації — автоматизації цілих цехів, заводів. Сьогоднішні сут-тєві зміни у продуктивних силах націлені на повну автоматиза-цію виробництва в масштабах усього суспільства.

Третій етап пов’язаний з розвитком мікроелектроніки, інфор-матики, біотехнології, створення робототехніки, масової комп’ютеризації тощо. Науково-технічний прогрес в сучасних умовах характеризується тісним зв’язком виробництва з досяг-неннями таких фундаментальних наук, як фізика, математика, хімія, біологія, а також наук, що виникли на стику різноманітних

галузей знань, наприклад, таких, як біотехнологія, що ґрунтуєть-ся на інтеграції методів біології, генетичної та клітинної інжене-рії у сполученні з мікробіологічним синтезом.

Сутність сучасної науково-технічної революції якраз і полягає в перетворенні науки в безпосередню продуктивну силу. Це означає:

— по-перше, те, що наукові знання стають невід’ємною скла-довою практично кожного зайнятого у процесі виробництва;

— по-друге, те, що управління виробництвом, технологічними процесами можливе тільки на основі науки;

— по-третє, включення науково-дослідної й конструкторської діяльності як безпосередньої ланки у структурі виробничого про-цесу.

Отже, наука — для того, щоб дійсно виконувати роль безпо-середньої продуктивної сили, — повинна випереджати розвиток виробництва. Науково-технічна революція охоплює сьогодні і науку, і технологію, і техніку, а також систему організації праці й управління виробництвом.

Разом із тим розвиток як самої науки, так і технічної освіти людини потребує від останньої й удосконалення її морального обличчя, яке формується під впливом усієї сукупності суспільних наук (передусім філософії, а також духовної культури в цілому). Суспільні науки беруть участь не тільки у формуванні духовного світу людини, але й у самій організації виробництва — гармоні-зації міжособистісних (моральних, психологічних, політичних, правових тощо) відносин, більш ефективному врахуванні можли-востей людини в її взаємодії з технічними системами тощо.

Таким чином, науково-технічна революція торкається не лише виробничо-технологічних, економічних процесів, але й, розвива-ючи людський фактор, призводить до змін у соціальній сфері, прискорює ритм самого життя, змінює форми та характер спілку-вання людей; вона, крім того, виводить людство на рішення ряду актуальних проблем глобального масштабу — екологічних, соці-ально-генетичних, проблем штучного інтелекту та клонування людини тощо.

Наслідки науково-технічного прогресу створили передумови для виникнення й теоретичного обґрунтування технологічного детермінізму — теорії та методології соціального детермінізму в позитивізмі, суть котрої зводиться до формули: «наука і техні-ка — незалежні, змінні; соціальні інститути — залежні». Виник-нувши на початку ХХ ст. у творах Т. Веблена, Д. Бернхема, Б. Бернштейна, К.Каутського, в подальшому ця теорія трансфор-мувалась в індустріалістські (У. Ростоу, Дж. Гелбрейт та ін.) і постіндустріалістські (Д. Белл, О.Тоффлер, З. Бжезінський, Г. Кан, Е. Вінер та ін.) концепції. Технологічний детермінізм аб-солютизує відносну самостійність та визначальну роль науки й техніки, оптимістично сприймаючи їх наслідки в сучасному сус-пільстві, і недооцінює зворотний вплив на них соціальних факто-рів — характер суспільних відносин, науково-технічну політику держави, культурні традиції й цінності. Технологічний детермі-нізм є теоретичним обґрунтуванням і виправданням пов’язаного з науково-технічною революцією суспільного розвитку, тому за-кладається в основу більшості сучасних технократичних концеп-цій суспільства.

З іншого боку, з’явились і протилежні оцінки наслідків науко-во-технічної революції, що знайшли відображення в антитехніци-змі, або технофобії (від двох слів: «техніка» і грец. phobos — по-боювання, страх) — умонастрої, філософсько-світоглядній і життєвій позиції окремих мислителів і певної частини суспільст-ва, котрі пов’язані з песимістичним та нігілістичним ставленням до техніки. Такі ідеї трапляються в Аристотеля, Ж.-Ж. Руссо, М. Бердяєва, представників екзистенціальної філософії, Римсько-го клубу тощо.

Сьогодні поширення антитехніцизму значною мірою зумов-люється проблемами екологічного характеру, що зумовило появу низки філософських концепцій відповідної спрямованості.

Екологічний песимізм ґрунтується на думці, що технічна циві-лізація зайшла у глухий кут. Загибель природи в результаті тех-нічного прогресу неминуча, а це наближає смертний час людства. У зв’язку з останнім наповнюється новим змістом релігійно-есхатологічні уявлення про «кінець світу» тощо.

Неорусизм відштовхується від поглядів Руссо, який стверджу-вав, що розвиток науки людству щастя не принесе. Необхідно відмовитися від технічної цивілізації, перейти до простого при-родного життя, повернутися до «золотого віку» — тобто «назад до природи».

Екологічний оптимізм сповідує думку, що для паніки немає підстави: треба лише обмежити шкідливі наслідки технічного прогресу, посилити охорону природи, розробити заходи щодо протидії забрудненню середовища тощо. При цьому все це може бути досягнуто в ході подальшого продовження технічного про-гресу і на його основі.

Технократичний утопізм наполягає на тому, що технічний прогрес зупинити неможливо, і масштаби людського впливу

на природу будуть зростати все більшими темпами. Це рано чи пізно зробить природні умови на землі остаточно неприда-тними для життя. Але не треба впадати у відчай: людство на основі досягнень науки спроможне створити для себе штучне технічне середовище і може жити в нових умовах не гірше, ніж зараз.

Технофобні настрої посилюються і побоюванням того, що результати технічних досягнень можуть цілеспрямовано ви-користовуватися певними політичними силами чи силовими структурами проти окремих громадян, чи цілого суспільства, або проти інших країн, а також узагалі вийти з-під контролю людини, перетворюючись на силу, котра протистоїть людині і спрямовує свої дії проти неї. Тому нерідко технофобія супро-воджується гаслами про відмову від благ «технологічної ци-вілізації», закликами до природного і навіть до аскетичного способу життя, до «конструктивного опору» науково-технічному оновленню.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 199. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия